Kde to ještě nese: venture kapitál a venture dluh

David Kufa | rubrika: BrandInsight | 12. 5. 2021
Ještě před pár lety jste uložili peníze u banky a dostali úrok dvě procenta. Půjčili jste státu, koupili dluhopis a mohli jste mít tři až pět procent ročně s velmi nízkým rizikem. Kdo chtěl výnos vyšší, šel na akciový trh. A dnes?
Kde to ještě nese: venture kapitál a venture dluh

Zdroj: Shutterstock

Centrální banky už deset let v módu permanentní krize dopují ekonomiku levnými penězi. Výnosy na finančním trhu proto šly o dva až tři procentní body níž – za vklad u banky máte nulu, státní dluhopisy jsou na tom podobně. Akciový trh nějaký potenciál pořád má, ale i na něm je lepší nějakou dobu očekávat zhodnocení v průměru okolo pěti procent ročně.

Co si má počít investor, který chce víc?

Přímo do firem

Sílící trend jsou i ve středoevropském regionu investice do firem mimo veřejné trhy. Tomuto způsobu investování říkáme venture kapitál (venture capital) a venture dluh (venture debt).

O autorovi

David KufaZdoj: Conseq

David Kufa je ředitel služby Wealth Management společnosti Conseq Investment Management.

Venture kapitál funguje tak, že investor – většinou za tím účelem zřízený fond nebo společnost – vloží kapitál do mladé rychle rostoucí firmy a za to v ní získá podíl, stává se spoluvlastníkem. Firmu dál řídí a rozvíjí její zakladatel a jeho entuziasmus a odbornost jsou klíčovým prvkem případného budoucího úspěchu. Ten je samozřejmě nejistý, většina startupů nepřežije, a venture kapitálové fondy proto vybírají spíš větší množství menších sázek. Všichni doufají, že zrovna oni objeví tu superúspěšnou firmu, která jim zajistí vysoký výnos, i když většina ostatních investic nevyjde.

Venture debt fondy se často orientují na zralejší společnosti či projekty. Takové, které už prokázaly životaschopnost, prošly sítem bankrotů, mají zavedený produkt, který se dobře prodává v určitém segmentu či regionu, a chtějí rychle růst na další trhy. Zakladatelé už nechtějí ke svému „zlatému vejci“ pustit další spoluvlastníky, ale potřebují kapitál na expanzi. Banka nepůjčí, jsou pro ni ještě příliš rizikoví. Osloví tedy poskytovatele venture dluhu, který jim dá ochotně za vysoký úrok půjčku se zajištěním formou pohledávek, zastavených bankovních účtů nebo i akcií. Pro zakladatele jde pořád o levnější způsob financování než připustit vstup do společnosti, protože předpokládá, že firma dál prudce poroste a zvýší svou hodnotu.

Mají otevřeno

Venture kapitálové a venture debt fondy u nás typicky vznikaly jako projekt pro malou uzavřenou skupinu investorů. Teď přichází doba, kdy se některé z nich otevírají širší investorské veřejnosti, a jistě by neměly zůstat stranou pozornosti každého, kdo je schopen investovat v součtu alespoň milion korun. To je totiž limit pro vstup do takzvaného fondu kvalifikovaných investorů, přes který tyto dříve uzavřené subjekty umožňují investovat prakticky každému.

V době nízkých úrokových sazeb a omezeného výnosu veřejně obchodovaných akcií je to příležitost, která stojí za povšimnutí. Ti nejlepší jsou schopni dosahovat výnosu ve výši vysokých desítek procent ročně. Je ale třeba uvážlivě vybírat a nesázet všechny peníze na jednu kartu, jde o investice s vysokou mírou rizika.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services