Nová vlna podvodů. Na tohle neklikejte, varují banky

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 12. 2. 2022 | 26 komentářů
Další falešné SMS, e-maily, ale i živé telefonáty. Tady jsou aktuální ukázky.
Nová vlna podvodů. Na tohle neklikejte, varují banky

Zdroj: Shutterstock

Banky varují před novou vlnou podvodných SMS. „Podvodníci teď ve velkém rozesílají lidem SMSky a pod výhružkou zrušení účtu je navádějí k přihlášení do falešného internetového bankovnictví. Nevědí přitom, kdo má jakou banku. Prostě to náhodně zkouší,“ píše například Air Bank a připomíná: Skutečné banky v SMS ani e-mailu nikdy neposílají odkaz na přihlášení.

Zdroj kopie: Air Bank

Ukázka podvodné SMS.

Aktuální zůstávají i pokusy falešných poradců, kteří lákají na údajně výhodnou nabídku. Stačí prý, když mu dáte přístup k účtu, a on za vás bude provádět „investice“. Ve skutečnosti jde podvodníkovi jen o ten přístup k účtu. „Jak se chránit? Nikdy nedávejte třetí osobě přístup ke svému mobilnímu nebo internetovému bankovnictví ani nepřeposílejte autorizační SMS kódy,“ zdůrazňuje mBank.

„Pokud se nedostane do vašeho bankovnictví, bude se vás podvodník snažit přesvědčit alespoň k tomu, abyste si na své zařízení nainstalovali software, který vám se zhodnocováním peněz pomůže. Bohužel má takový program za úkol většinou jedinou věc – sledovat vaše zařízení a nabourat se vám do účtu. Jak se chránit? Nedávejte třetí osobě přístup ke svému zařízení ani si neinstalujte žádný program z neoficiálního zdroje, který vám jen tak někdo doporučí,“ dodává banka.

Jak poznat podvodný e-mail

Nebojte a klikněte pro zvětšení. Zdroj: mBank

Tohle je vishing

Zdroj: Shutterstock

Poslechněte si, jak vishing probíhá v praxi. Jde o nahrávku neúspěšného pokusu, který mířil na klientku České spořitelny. Hovor s podvodníkem proběhl v nočních hodinách (okolo půl druhé ráno). Pro vishing je typické, že útočníci volají v pozdních večerních nebo brzkých ranních hodinách, kdy lze předpokládat, že klient bude nejméně obezřetný.

mBank proto připomíná pět zásad obezřetnosti při práci s e-maily:

  • Neotevírejte podezřelé e-maily a přílohy (například: převod.pdf.zip)
  • V e-mailu najetím kurzoru na odkaz zkontrolujte, zda odkazuje opravdu na vámi očekávanou stránku.
  • Věnujte pozornost důvěryhodnosti odesílatele a způsobu, jakým s vámi komunikuje.
  • Nikdy se nepřihlašujte do banky z odkazu, který obdržíte v e-mailu.
  • Nevěřte e-mailům oznamující výhru v soutěži, do které jste se nepřihlásili.

Nové ukázky dalších podvodných SMS, e-mailů i telefonátů zveřejnila také Fio banka. Falešné zprávy se tváří jako ochrana před podvodnou činností, a přitom samy odkazují na web, který chce vylákat citlivé údaje. Napovědět mohou i domény, které skutečná Fio banka nepoužívá: například ib-fio-pomoc.info, fio-zabezpeceni.info, ib-fio-cz.com, ib-fio-alert.info, b-fio-blokiran-odjemalec.info, ib-fio-deaktivace.info a podobně.

Takhle to zkoušejí

Zdroj: Shutterstock

Podvodný telefonát popsala klientka Fio banky:

Nejprve mi volal člověk z čísla 224 346 800 jako pracovník Fio banky, že jsem si podala žádala žádost o úvěr a chce ji se mnou projít. Následně jsme se dostali k tomu, že jsem to nebyla já, ale někdo jiný s jiným telefonním číslem, a že je připojený k mému účtu z telefonu iPhone a není možné jej odpojit (což mi později přišlo divné, protože to jde z internetového bankovnictví).

Poté mne kvůli narušení bezpečnosti přepojil na jakousi bezpečnostní službu, která má pod sebou ČSOB, Fio a ještě další dvě banky. Tam mi začali vysvětlovat, že mi musejí zablokovat účty a peníze je nutné převést na jakousi e-kartu, což je u Fio banky prý novinka. Jakmile se peníze převedou, budou mi účty aktivovány zpět nebo snad udělány nové (úplně jsem to nechápala a přišlo mi to mírně zvrácený postup).

Bohužel tím, jak jsem byla vystrašená, že mi někdo zneužil účet, jsem souhlasila s postupem. Poté mi bylo sděleno, že je nutné dostat se k nejbližšímu bankomatu Fio (což mi hned pán řekl, že nejbližší mám v OC Forum Ústí nad Labem). A za jak dlouho se tam mohu dostat. Poté jsme se dohodli, že až tam dorazím (cca za 20 minut), tak mi zavolá a provedeme transakci. Poté mi ještě sdělil, že mne bude kontaktovat policie z Prahy. Ještě mi poslal kontakt na WhatsApp, abych ho kontaktovala až budu u bankomatu. Telefonní číslo je 723 677 697 a pán se podepsal jako Pokorný.

Po počátečním zděšení mi to nedalo a zamířila jsem nejprve na ústeckou pobočku Fio Banky. Než jsem dorazila na pobočku, ještě mi volal člověk z telefonního čísla, které se mi v telefonu objevilo jako Krajské ředitelství Policie Hl. m. Prahy, číslo +420 974 821 111. Pána jsem poprosila, zda mi může zavolat za 15 minut, jelikož jsem chtěla nejprve vše potvrdit (nebo vyvrátit) na pobočce.

Na pobočce mi vaši pracovníci potvrdili, že je to všechno podvod. A utvrdili mne v tom, že Fio banka žádnou e-kartu nemá. Změnili jsme heslo k bankovním účtům a vše jsme si vysvětlili.

Poté mi ještě volal „policista“, který mi tvrdil, že dostal spis, ve kterém figuruji jako podvedená a se zneužitím účtu. Poté mi zopakoval obecné údaje, které měl pravděpodobně od svých „spolupracovníků“. O tom, že jsem již byla na pobočce jsem se nezmínila. Domluvili jsme se, že zavolá za dvě hodiny, pro doplnění výpovědi.

Za cca dvě minuty mi volal „pracovník“ Fio banky (z čísla 224 346 777). abychom dokončili tu „nešťastnou událost“. Chvilku jsem ho nechala mluvit a poté jsem mu oznámila, že jsem právě byla na pobočce a o žádném zneužití neví, o připojeném telefonu také ne a e-kartu rozhodně Fio banka nemá. Okamžitě zavěsil.

Bohužel nejvíce mne znejistil telefon, který se tváří jako policie.

Řádí tu falešný pošťák. Podívejte se, jak vypadá

Fotogalerie: Česká pošta varuje, že přibývá podvodníků vydávajících se za tento státní podnik. Domů si zatím netroufnou, operují po e-mailu nebo SMS. Ukážeme vám, jak takové podvody vypadají. 

Zdroj ukázek podvodných e-mailů a SMS: Česká pošta

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+550
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2022 8:22, vera

Stalo se mi, že volal někdo bez viditelného čísla a ohlásil se jako Polici ČR u telefonu XY. Když jsem řekla, že s ním nebudu mluvit, protože policisté takto netelefonují, dal mi telefonní číslo, které si mohu ověřit. Tehdy šlo jen o to, že jsem naposledy mluvila s ženou, kterou pak našli mrtvou. Policie ČR má skrytá telefonní čísla, málokdy se na cokoliv ptá po telefonu,k výslechu dostane člověk obsílku nebo ho navštíví policisté osobně.

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 2. 2022 17:48, Luboš

Krystepane ,takový článek o varování snad nemusí nikdo psát ,pokud není člověk retard ,tak tady takové informace nebo klikání na neznámé maily snad nikdy neudělá.Pokud to udělá tak patří do Bohnic.

-62
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services