Moneta se spojí s Air Bank. Třetí pokus už prošel

Vzniká třetí největší banka na českém trhu podle počtu klientů. Pokud spojení schválí regulátoři, budou větší jen Česká spořitelna a ČSOB.
Moneta se spojí s Air Bank. Třetí pokus už prošel

Zdroj: Moneta

Aktualizace: Spojení nakonec nevyšlo ani na třetí pokus. Máme k tomu novou zprávu. Jestli vás přesto zajímá původní text, tady je:

Air Bank se spojí s Moneta Money Bank a v Česku tak vznikne jedna z největších bank s dvěma a půl miliony klientů. Vyšlo to až na třetí pokus. Transakci dnes schválili na valné hromadě akcionáři Monety.

„Tímto spojením se zásadně přibližuje náš cíl vybudovat silnou digitální domácí banku, schopnou konkurovat stávajícím zahraničním lídrům českého retailového trhu a dlouhodobě přinášet hodnotu svým akcionářům,“ říká Jean-Pascal Duvieusart, akcionář PPF a CEO Home Creditu.

„Jsme velmi rádi, že potřebná většina akcionářů vyjádřila s akvizicí a jejím financováním souhlas. Věříme, že akvizice skupiny Air Bank vytvoří silného českého bankovního šampiona pro živnostníky a drobnou klientelu na tuzemském bankovním trhu,“ dodává Tomáš Spurný, předseda představenstva Moneta Money Bank. 

Vypořádání transakce je podmíněno souhlasem regulátorů na unijní i národní úrovni (Evropská komise, Česká národní banka, Národná banka Slovenska). Pro klienty obou bank se zatím nic nemění, Air Bank i Moneta budou na trhu zatím dál působit samostatně. Musí počkat na souhlasy s fúzí.

Víte víc!

Zdroj: Shutterstock

Dokážete ještě najít bod GE? Pak jste tu správně. Před svatbou si pojďme trochu proklepnout oba snoubence.

Kocour na námluvách. Otestujte si, co víte o Monetě a Air Bank

Valná hromada také schválila výplatu dividendy ve výši tři koruny na akcii. Představenstvo Monety zároveň předpokládá, že vyplacení další dividendy ve výši sedm korun navrhne v první polovině roku 2022 před vypořádáním navrhované akvizice.

Skupina PPF zároveň uvedla, že zachová akcie spojené banky na pražské burze, kde se dnes obchoduje s akciemi Monety.

Akcionáři schválili přepracovaný plán spojení, na kterém se skupina PPF (vlastník Air Bank) a představenstvo Monety dohodly v listopadu. Nový návrh podle nich vychází vstříc menším akcionářům Monety, kteří fúzi letos v červnu odmítli kvůli nesouhlasu s financováním.

Skupina PPF tehdy zároveň uvedla, že jde o poslední návrh na spojení. Akcionáři Monety nakonec její spojení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a společností Benxy (provozovatelem Zonky) schválili.

Analytici tipovali, že to tentokrát vyjde. PPF totiž ustoupila a netrvá už na tom, aby ve spojené bance hned získala nadpoloviční většinu akcií. Přednostní právo na úpis nových akcií, jimiž Moneta zaplatí naprostou většinu kupní ceny skupině PPF, teď nabídne dosavadním akcionářům. „Prodej skupiny Air Bank Monetě již není podmíněn získáním kontroly skupiny PPF nad Monetou,“ oznámila PPF.

Air Bank už na svém blogu klientům napsala, co zhruba mohou od budoucího spojení čekat. „Nejenže nás nadále budete moci využívat stejně jako dnes online na dálku, ale nově vám budeme blíž i prostřednictvím ještě větší sítě téměř dvou set poboček a více než devíti set bankomatů. A v neposlední řadě získáte mnohem rychleji přístup k dalším službám, které dnes ještě nenabízíme, a to jak pro sebe nebo svou rodinu, tak i živnost nebo menší firmu,“ napsala mimo jiné. 

Nové akcie se slevou

První část transakce, s nímž akcionáři na červnové valné hromadě souhlasili, zůstává beze změny: Moneta koupí Air Bank a spol. za 25,9 miliardy korun. „Kupní cena zůstává oproti původní dohodě z první poloviny tohoto roku nezměněna, a to i přes lepší než očekávanou finanční výkonnost a ziskovost,“ zdůrazňují PPF a vedení Monety.

Druhou část – navýšení kapitálu, respektive vydání nových akcií Monety – menší akcionáři v červnu odmítli. PPF teď přichází s novým návrhem, který podle ní odstraňuje „všechny věcné a důvodné námitky a výhrady vznesené ze strany některých akcionářů“. Moneta má navýšit svůj vlastní kapitál prostřednictvím dvoukolové nabídky nových akcií, které se budou moci účastnit všichni akcionáři Monety. Stávající počet 511 milionů akcií chce „naředit“ přidáním 255,5 milionu nových.

V prvním kole budou moci nové akcie upisovat všichni akcionáři za emisní kurz 82 korun za akcii – tedy se slevou oproti aktuální tržní ceně, která se v posledních týdnech před oznámením chystané transakce (v polovině listopadu) pohybovala většinou kolem 88 až 90 korun. Každé dvě stávající akcie umožní jejich vlastníkovi upsat jednu novou.

Pokud po prvním kole zůstanou nějaké nové akcie neupsané, nabídne je banka všem akcionářům ve druhém kole za emisní kurz 90 korun. PPF tak prakticky láká menší akcionáře na možnost vydělat osm korun na akcii. Díky cenovému závazku ve druhém kole úpisu by právě 90 Kč mělo být nové tržní minimum, říká. A hlavně: PPF slibuje, že 90 Kč za akcii bude představovat minimální cenu, za kterou by učinila případnou povinnou nabídku převzetí všem akcionářům, pokud by pak společnost ovládla.

Akcie Monety na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

Sen o největší české bance

První plán na spojení Monety a Air Bank vznikl už v říjnu 2018. Transakce, která měla být největší na bankovním trhu od konce privatizací na přelomu tisíciletí, mimo jiné předpokládala, že spojená banka ponese název Air Bank – podle průzkumů byla tato značka mezi lidmi známější a oblíbenější. První námluvy skončily v únoru 2019 neúspěšně, firmy se nedohodly na ceně.

Druhý pokus o spojení začal letos v lednu. PPF chtěla v Monetě získat největší podíl akcií a pak Monetě prodat Air Bank, Home Credit a Zonky. Formálně by tedy Moneta kupovala Air Bank, reálně by však PPF ovládla vedle svých dosavadních firem i Monetu. PPF využívá toho, že vlastnická struktura Monety je od jejího vzniku stále velice roztříštěná. Díky odkupu od stávajících akcionářů, při němž jim nabídla 80 korun za akcii, získala Moneta skoro 30% podíl.

Kritikům se nelíbila hlavně vysoká cena, za kterou by Moneta měla firmy ze skupiny PPF koupit. Na transakci by podle nich doplatili menšinoví akcionáři.

Srovnejte si to s námi

Spojená banka má být trojkou na trhu podle počtu klientů – víc než 2,4 milionu. Zařadila by se tak za Českou spořitelnu a ČSOB, předběhne Komerční banku. Objemem vkladů může být čtvrtá největší (po ČS, ČSOB a KB), v oblasti spotřebitelských úvěrů dokonce jedničkou (před ČS) – vše podle čísel ke konci loňského roku. Celkové výnosy mají stoupnout, naopak náklady díky synergii klesnout. Zároveň by šlo o největší českou banku – předběhla by Fio, Creditas i Trinity.

Moneta Money Bank existuje od jara 2016, navazuje na Agrobanku působící v Česku už v 90. letech. Po krachu Agrobanky převzala její zdravou část v roce 1998 americká skupina General Electric, spojila ji se splátkovou společností Multiservis a přejmenovala na GE Money Bank. Uvedením akcií na burzu v roce 2016 ji GE prakticky prodala. Banku nyní vede Tomáš Spurný, který dříve mimo jiné pracoval právě pro PPF. Loni Moneta posílila o hypoteční banku a stavební spořitelnu Wüstenrot, celkem tak má zhruba 1,4 milionu klientů. Za rok 2020 – ovlivněný tvorbou rezerv kvůli covidu – dosáhla skupina Moneta čistého zisku 2,1 miliardy korun, v roce 2019 to byly čtyři miliardy.

Air Bank funguje od podzimu 2011, zaměřuje se na běžné retailové klienty – má jich přes 900 tisíc. Láká na účet zdarma či s minimálními poplatky, donedávna nabízela i jeden z nejlépe úročených spořicích účtů. Přišla s několika inovacemi – jako první například umožnila volbu hodnoty jednotlivých bankovek při výběru z bankomatu. V roce 2019 dosáhla čistého zisku 1,5 miliardy korun. Za rok 2020 zveřejnila PPF už jenom výsledek celé skupiny Air Bank, zahrnující vedle banky i český a slovenský Home Credit a ztrátovou společnost Benxy (Zonky) – čistý zisk dosáhl shodou okolností také 1,5 miliardy, což znamená meziroční pokles o 15,6 %.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 12. 2021 17:36, Expert

Očekávám změny k horšímu. Čím méně konkurence, tím hůře pro klienty.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 12. 2021 13:26, Pavel

No, tak to je hukot. Jsem zvědavej co budou dělat taková Komerční banka, Raiffeisenbank nebo Unicredit. Ty se musí začít taky spojovat. Akorát nemají s kým, leda sami mezi sebou....

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

8. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

Partners Banka získala za první měsíc ostrého provozu přes 22 tisíc klientů. Uložili si u ní více než 4,1 miliardy korun.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Partners Financial Services