Nejvyšší pokuty pro dodavatele energií. Stížností prudce přibylo

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 26. 1. 2024
Nejvyšší pokuty pro dodavatele energií. Stížností prudce přibylo

Zdroj: Shutterstock

Nejvyšší pravomocnou pokutu dostala loni od Energetického regulačního úřadu společnost Lidová energie: 2,24 milionu korun za to, že klientům pozdě účtovala dodávky energií.

Stejná firma loni dostala ještě další dvě pokuty přesahující milion korun, a to za nedodržení sjednané, tedy pevně stanovené ceny, což je považováno za nekalou obchodní praktiku.

Druhou nejvyšší pokutu – také za nedodržení sjednané ceny – loni dostala společnost Bohemia Energy (2,17 milionu), přestože už na českém trhu nepůsobí. Třetí nejvyšší pokutu – 1,5 milionu – dostala společnost TGC Energie

V porovnání s historicky rekordní pokutou, kterou regulační úřad uložil, jde ale stále o poloviční sumy. „Rekordní souhrnná pokuta byla ve výši čtyř milionů korun, padla v roce 2019 a udělili jsme ji společnosti Stabil Energy,“ říká mluvčí úřadu Jan Hamrník. „Jednalo se o takřka 1200 přestupků podle energetického zákona a zákona o ochraně spotřebitele. O využití agresivních obchodních praktik, vyúčtování dodávek plynu, které si zákazníci neobjednali, či žádost o zrychlené změny dodavatele u operátora trhu pro odběrná místa bez souhlasu jejich majitelů,“ dodává. Úřad pak společnosti Stabil Energy zrušil licenci.

V oblasti ochrany spotřebitele loni úřad uložil 29 pravomocných pokut za celkem 8,5 milionu korun, v roce 2022 to bylo 20 pokut v celkové výši 11,8 milionu.

Během energetické krize výrazně stoupl počet stížností, které Energetický regulační úřad řešil. Zatímco v letech 2020 a 2021 obdržel v sočtu necelé čtyři stovky stížností, loni a předloni jich bylo celkem pětinásobek: 2112.

„Za loňský a předloňský rok, které už byly celé ovlivněné energetickou krizí, jsme dostali tolik podnětů na kontrolu obchodníků, co za předchozích 20 let dohromady. Prohřešky často souvisely s vyúčtováním – dodavatelé je zasílali pozdě nebo je nevyhotovili vůbec, nedodržovali lhůty při reklamacích,“ popisuje předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

„Naráželi jsme také na nekalé, tedy agresivní obchodní praktiky, například nedodržování pevně stanovené, fixované ceny. Obchodníci se také dopouštěli klamavého jednání, při němž svým zákazníkům uváděli nepravdivé informace,“ dodává Trávníček.

„Mezi podáním na kontrolu a udělením sankce je velká spousta opravdu mravenčí práce. Není výjimkou, že se v rámci jediného sankčního řízení zabýváme přestupky dodavatele vůči desítkám i stovkám zákazníků. Stále nám tedy dobíhá celá řada řízení, které se týkají krizových let,“ upřesňuje členka Rady ERÚ Markéta Zemanová. Řada řešených případů se tak protahuje – to je třeba příklad loni pokutované Bohemia Energy.

Podle regulačního úřadu zároveň roste počet lidí, kteří chtějí své problémy s dodavatelem či zprostředkovatelem energií řešit mimosoudní cestou. Loni takto obdržel 628 návrhů na spotřebitelský spor, což představuje meziroční nárůst o bezmála 40 procent, v pětiletém srovnání je pak navýšení dokonce devítinásobné. 

Hlavním tématem roku 2023 byla opět pochybení dodavatelů související s vyúčtováním. „Ta nás zaměstnávala prakticky denně a ve všech spotřebitelských agendách. Návrhy na spor se konkrétně týkaly situací, kdy obchodníci vyúčtování nevyhotovili vůbec, vystavili ho v rozporu se smlouvou, či ve lhůtě splatnosti neuhradili přeplatky,“ shrnuje Zemanová. „V případě přeplatků je spor jednou z cest, jak získat takzvaný exekuční titul ve formě rozhodnutí. Na jeho základě lze pak dluh vymáhat přes exekutora,“ doplňuje.

Většina těchto stížnosti přitom mířila na několik málo firem, které mají na tuzemském trhu jen velmi malý podíl.

Návrh na spotřebitelský spor může u regulačního úřadu podat kdokoliv, kdo odebírá elektřinu, plyn či tepelnou energii pro vlastní spotřebu a má důvodné podezření, že jeho dodavatel či zprostředkovatel porušuje uzavřenou smlouvu. Oproti soudnímu sporu klient za podání návrhu nic neplatí a většinou se dočká rozhodnutí rychleji.

Má ale i svá negativa. Nejedná se o plnohodnotnou náhradu soudu, a pole působnosti úřadu je proto mnohem omezenější. Mimosoudní řízení například nemůže určit správnost zamítnutí reklamace, výše záloh či konkrétní ceny dodávky energií. Nerozhoduje ani o nárocích na náhradu škody.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Partners Financial Services