PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 12. 3. 2024 | 1 komentář
Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod v češtině.
PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Zdroj: Pleska / Midjourney

Co v textu najdete: 

Názorně pak všechno uvidíte v galerii na konci článku.

Co je PayPal?

Globální platební platforma PayPal vznikla zhruba před pětadvaceti lety. Dnes má něco kolem 426 milionů aktivních uživatelů a jen za rok 2023 přes ni prošly platby v objemu 1,5 miliardy dolarů. A zatímco v minulosti šlo skrze PayPal platit hlavně v zahraničních internetových obchodech, dnes ho jako jeden z platebních způsobů nabízejí i tuzemské e-shopy

Vedle toho lze PayPal využít také pro zasílání peněz (v nejrůznějších měnách) mezi jednotlivými uživateli. Vystačíte si přitom jen s e-mailem nebo uživatelským jménem příjemce. Právě díky rychlému a komfortnímu způsobu placení je PayPal oblíbený. I při platbě v e-shopu stačí zadat jen e-mail a heslo. Číslo karty, datum expirace ani CVV kód opisovat nemusíte. S obchodníkem tak nesdílíte žádné údaje o své kartě, proto lze platby přes PayPal označit i za bezpečnější.

České uživatele, kteří neovládají cizí jazyk, mohla dřív od založení PayPalu odrazovat absence češtiny. Tahle bariéra padla v roce 2018, i když česká podpora při řešení problémů stále chybí.

Přesto se vám může hodit naše galerie, která vás registrací provede. Kromě toho jsme za vás vyzkoušeli i základní funkce jako posílání peněz mezi uživateli, převod peněz z PayPal účtu, placení v e-shopech a nastavení výhodnějšího směnného kurzu.

PayPal krok za krokem. Návod v češtině

Založení účtu PayPal, spárování platební karty

Registrační kolečko odstartujte na hlavní stránce kliknutím na tlačítko Zaregistrovat nebo Začít pod nápisem Osobní. V dalších krocích je potřeba zadat e-mail a telefonní číslo. Na telefon vám přijde šestimístný kód, který přepíšete do příslušných políček. Pak už jen stačí vymyslet dostatečně silné heslo a vyplnit pár údajů o sobě.

V dalším kroku přijde spárování PayPalu a platební karty (debetní, kreditní či virtuální) – vyplníte číslo karty, datum expirace, CVV kód a pak akci ověříte v mobilní aplikaci své banky nebo pomocí autorizační SMS. Jestliže se vám kartu nedaří přidat, důvod může být dvojí. Buď nemáte povolené platby přes internet, nebo jde o kartu Maestro, kterou PayPal nepodporuje. Naopak s kartou MasterCard, VISA, American Express, Discover a Diners Club byste měli být úspěšní.

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Jakmile se vám povede kartu přidat, je PayPal účet založený. Jen je ještě potřeba ověřit e-mail, který jste zadali v prvním kroku registrace. Jednoduše tak, že kliknete na odkaz v textu e-mailu a potom zadáte šestimístný kód, který vám přijde esemeskou.

Jestliže jste úspěšně prošli výše popsané kroky, je váš PayPal účet připravený a můžete začít nakupovat, případně posílat peníze dalším uživatelům PayPalu. Peníze si PayPal jednoduše stáhne z vaší platební karty. Platby u obchodníků i mezi jednotlivými uživateli jsou ze strany PayPalu bez poplatků. Výjimkou můžou být přeshraniční transakce – podrobně se k nim dostaneme o pár řádků níž.

Bez karty. Jak nabít peníze na PayPal účet?

Další varianta, jak skrz PayPal platit, je dobití libovolné částky přímo na váš PayPal účet. Peníze jednoduše pošlete z bankovního účtu, jen pozor, aby byl vedený na vaše jméno.

Číslo účtu, na který peníze poslat, najdete přímo v PayPalu – pod záložkou Peněženka a tlačítkem Převést peníze. Vedle čísla účtu se vám zobrazí také unikátní ID pro převod, které je potřeba pro spárování platby. ID pro převod zadávejte do poznámky k platbě, nikoli jako variabilní symbol. Jednak je příliš dlouhé, aby se do příslušné kolonky vešlo, a hlavně by vám peníze jen tak nedorazily.

Převod na PayPal účet většinou trvá jeden až dva pracovní dny.

Jak posílat peníze mezi PayPal účty?

Vedle plateb v e-shopech lze PayPal využít i k přeposílání libovolných částek v různých měnách dalším uživatelům PayPalu. Stačí kliknout na možnost Platby a žádosti, zadat e-mail příjemce a transakci potvrdit. Peníze by se měly přeposlat během pár vteřin.

Skrze PayPal můžete o peníze také požádat. Opět stačí když v menu kliknete na Platby a žádosti a potom na políčko Požádat. Dál už zadáte jen e-mail nebo uživatelské jméno toho, od koho peníze chcete, a částku. Onen uživatel dostane e-mailové upozornění, skrze které se může prokliknout do PayPalu a platbu provést.

Platby, které posíláte uživatelům z Česka a v českých korunách, jsou bez poplatku. Stejně tak platby v eurech (a švédských korunách) odeslané uživatelům v rámci Evropského hospodářského prostoru. Za platby pro uživatele z Ameriky, Kanady a mimo Evropský hospodářský prostor už si ale PayPal účtuje poplatek 1,99 eura. Na 3,99 eura vyjdou platby pro uživatele z ostatních zemí.

Jak vybrat zůstatek z PayPal účtu?

Pokud naopak chcete ze svého PayPalu vybrat peníze, můžete si je přeposlat na bankovní účet. K tomu je potřeba kliknout v nabídce na možnost Peněženka. Hned pod částkou zůstatku najdete tlačítko Převést peníze.

K transakci je potřeba znát název své banky a IBAN svého účtu (najdete v internetovém bankovnictví nebo na výpisu). Pozor – IBAN zadávejte bez mezer.

Převod na bankovní účet trvá zpravidla jeden až dva pracovní dny. Minimální částka pro převod je dvacet korun.

Převody měn. Jak na výhodnější kurz na PayPal?

Jestliže chcete využívat PayPal především kvůli přeposílání peněz v cizích měnách, patrně vás bude zajímat, s jakým kurzem můžete u PayPalu počítat. Tady záleží, jestli budete peníze pro převod čerpat ze zůstatku na PayPal účtu, nebo přes svou platební kartu.

Pro převody ze zůstatku používá PayPal vlastní kurz, který bývá horší než kurz bankovní. Na kolik přesně vás transakce s PayPalem vyjde, nicméně vždycky vidíte dopředu. Jen pro ilustraci: za převod jednoho dolaru jsme s kurzem PayPalu zaplatili 24,44 koruny, s kartou ČSOB 23,97 koruny a s kartou Creditas 23,46 koruny.

Pokud ale budete peníze čerpat přes platební kartu, máte na výběr. Buď necháte konverzi na PayPalu, nebo na vydavateli karty. Změnu kurzu můžete snadno provést při zadávání platby – přesný postup najdete v galerii. 

Výš uvedené platí především pro ty, kteří peníze posílají z jednoho PayPal účtu na druhý. Pokud chcete PayPal využívat jako zákazníci při nakupování v zahraničních e-shopech, musíte si výhodnější konverzi nastavit trochu jinak – až při samotné platbě v obchodě. Přesný postup opět hledejte v naší galerii.

Pozor na poplatek za neaktivitu na PayPal

Jestliže si nakonec placení prostřednictvím PayPalu neoblíbíte, dejte pozor na poplatek za neaktivitu. Ten PayPal účtuje uživatelům, kteří se do svého účtu nepřihlásili dvanáct měsíců. Stáhne ho ovšem jen tomu, kdo má nějaký zůstatek přímo na PayPal účtu. Přes platební kartu vám na peníze na bankovním účtu sahat nebude. Výše poplatku se odvíjí od výše zůstatku – pokud je zůstatek nižší než 270 korun, strhne si ho PayPal celý. Pokud je zůstatek vyšší, dělá poplatek za neaktivitu právě těch 270 korun. 

Kdo chce stržení poplatku předejít, musí se jednou za rok do účtu alespoň přihlásit. Případně, pokud víte, že PayPal používat nebudete, můžete účet rovnou zrušit. Jednoduše tak, že v pravém horním rohu kliknete na ikonku ozubeného kolečka a z nabídky vyberete možnost Zrušit účet.

PayPal krok za krokem. Návod v češtině

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services