Noční život už tolik netáhne, Češi si radši připlatí v kavárně

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 19. 1. 2024
Noční život už tolik netáhne, Češi si radši připlatí v kavárně

Zdroj: Shutterstock

V českém gastru se v závěru loňska zvedly koncové ceny pro zákazníky v průměru o šest procent, někde to ale bylo i skoro jednou tolik. Od prosince 2019 do konce roku 2023 se zdražilo o třetinu. 

Vyplývá to z čerstvých dat společnosti Dotykačka, která situaci na trhu vyhodnocuje na základě 50 nejprodávanějších položek v gastru – od polévek a předkrmů přes hlavní chody, dezerty a nápoje. Čísla pocházejí z více než 8000 provozů.

Po Česku se přitom loni oproti předchozím rokům zdražovalo rovnoměrně. „Naprostá většina krajů zdražila o pět až sedm procent. Dvouciferných hodnot dosáhl pouze Karlovarský kraj, kde ceny meziročně stouply o 11 procent. Naopak na Vysočině a v Pardubickém kraji byl meziroční rozdíl zcela minimální, pouhé dva, respektive tři procentní body,“ vypočítává šéf Dotykačky Petr Menclík. 

Nejvýrazněji loni zvedly ceny kavárny – meziročně o 11 procent. Naopak nejméně, o tři procenta, zdražili provozovatelé disco klubů a barů. 

S tím souvisí i další zjištění – zatímco o kluby a bary lidé postupně ztrácejí zájem, což ukazuje i meziroční 13procentní pokles tržeb, kavárnám a také luxusnějším restauracím se daří. Zákazníci dokonce tolerují jejich navyšování cen.

„Zpočátku jsme odhadovali, že jde pouze o dočasný efekt pandemie. Celoroční loňská čísla však naznačují, že jde o dlouhodobý trend,“ popisuje dále Menclík. „Zákazníci se zkrátka přeorientovali na jiné koncepty a svůj čas teď tráví jinak než dřív. Mnohem častěji zajdou na drink už v odpoledních hodinách do kavárny, než aby někam vyráželi v nočních hodinách. Navíc se obecně pije méně alkoholu než dřív,“ dodává k výsledkům analýzy.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Na dobré podmínky restaurací, bister a kaváren minimálně v Praze poukazuje také poradenská společnost RSM. „Poptávka po kvalitním gastru je i nadále poměrně vysoká a Češi zatím na vyšší ceny dokázaly přistoupit. Letité vymírání „trojek“ a „čtyřek“ se tak dostává do finální fáze. Ta nahrává výrazné profesionalizaci gastra jakožto prémiové služby. Sledované ruku v ruce vznikem konceptů z opačného pólu spektra, nabízející omezený servis výměnou za nižší ceny,“ píše společnost ve své zprávě.

V prvních týdnech letošního roku přitom už začíná být patrné, jak vládní úsporný balíček ceny v gastru zasáhl. Znát je to hlavně u nápojů, kde se DPH mnohdy zvýšila z 15 na 21 procent.

„Zatímco loni v lednu jsme nezaznamenali téměř žádné meziměsíční posuny cen točeného piva nebo kávy, letos už v prvních týdnech pozorujeme nárůsty. Například průměrná cena 12° točeného piva byla v polovině ledna 57,80 Kč, zatímco ještě v prosinci se stejný půllitr prodával za průměrných 55,50 Kč,“ pokračuje šéf Dotykačky.

V Praze pivaři zaplatí za jeden 12° půllitr zhruba o 12 korun víc, než je celorepublikový průměr. Naopak ve vesnické hospodě je cena oproti průměru skoro o devět korun nižší. Všude ale ceny poskočily oproti prosinci víc než o dvě koruny na jedno pivo.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

Česká pošta od pondělí 13. května začala po více než čtyřech měsících znovu prodávat tisk.

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

13. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

Ze stovky loni nově vydaných bankovek vybrali členové International Bank Note Society patnáct nej. Podívejte se, která z nich se stala světovou Bankovkou roku 2023.

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

10. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

Česká koruna je momentálně silná. V týdnu se dostala na 24,96 koruny za euro, vůči dolaru si pak polepšila na 23,13 koruny.

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Partners Financial Services