Berte karty, lidi u vás víc utratí, radí obchodníkům stát i Visa

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 17. 10. 2023 | 2 komentáře
Berte karty, lidi u vás víc utratí, radí obchodníkům stát i Visa

Zdroj: Pleska/Dall-e

Už třetím rokem si čeští obchodníci, u kterých se zatím nedá platit kartou, můžou říct o platební terminál zdarma. Na půl roku, na zkoušku.

Možnost, kterou jim dává projekt Česko platí kartou, od roku 2020 využilo 35 tisíc z nich. Dostali přes 40 tisíc terminálů a skoro čtyři tisíce platebních bran.

Jde skoro o polovinu všech platebních terminálů instalovaných za poslední tři roky. Vyplývá to z nejnovějších údajů, které zástupci projektu zveřejnili.

Projekt Česko platí kartou společně organizují ministerstvo průmyslu a obchodu, profesní sdružení, mezinárodní karetní asociace Visa a Mastercard a provozovatelé platebních terminálů.

S kartou roste tržba

Získat platební terminál nebo platební bránu na půl roku zdarma může obchodník, který poslední rok platební karty nepřijímal. Od některých provozovatelů platebních terminálů může mít terminál zdarma až na jeden rok.

Pokud jde o obchodníka s měsíčním obratem do 50 tisíc korun, nehradí ani žádné transakční poplatky. Obchodníci s vyšším obratem platí poplatky podle standardních podmínek poskytovatele terminálu.

„Program považujeme za velmi úspěšný. Svědčí o tom i to, že například v roce 2022 si přibližně 9 z 10 obchodníků poskytnutý platební terminál ponechalo i po skončení zkušební doby, po kterou jej měli v rámci programu zdarma,“ říká Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu ministerstva průmyslu a obchodu.

Dostupnost bezhotovostního placení se v Česku i díky projektu zvyšuje. Před třemi lety u nás připadalo na tisíc lidí 26 terminálů, loni jich bylo 30.

V západní Evropě připadá podle společnosti Visa na tisíc obyvatel 36 platebních terminálů. Víc terminálů na hlavu mají i na Slovensku, v Polsku nebo v Maďarsku.

Digitální placení v českých obchodech

 

druhé čtvrtletí 2022

druhé čtvrtletí 2023

Platební terminály

299 tisíc

317 tisíc

Z toho bezkontaktní

277 tisíc

 292 tisíc

Počet platebních transakcí

570 milionů

669 milionů

Objem platebních transakcí

354 miliard Kč

393 miliard Kč

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Digitální placení se podle Visy obchodníkům vyplatí. Nechala si na to vypracovat průzkum mezi podnikateli, kteří platební karty přijímají. Z něj vyplynulo, že zpracování digitálních plateb je oproti platbám v hotovosti sedmkrát rychlejší, průměrná transakce trvá přibližně šest vteřin.

Skoro polovina (45 procent) malých a středních podniků, které karty nebraly, zaznamenala po zavedení terminálu nárůst tržeb, v průměru 12procentní.

A 57 procent ze všech uvedlo, že když zákazníci používají karty, utrácejí víc.

Povinné přijímání karet v Česku nebude

Placení kartou je placení evidované. Když se kartou nebo chytrým telefonem platit nedá, přispívá to prý k růstu šedé ekonomiky. I na to si Visa nechala udělat studii.

Studii Informal Economy in Czech Republic 2023 vypracovala spolu s Visa Consulting & Analytics poradenská společnost Kearney. Odhadují v ní, že letos objem šedé ekonomiky v Česku překročí bilion korun. To je přibližně 14 procent HDP.

Anketa

Odmítli vám poslední dobou kartu, kde ji dřív brali?

„Digitální platby mají potenciál zefektivnit obchodní styk a zároveň vytvářejí tlak na snižování objemu prostředků v šedé ekonomice,“ říká i Jiří Valenta, náměstek ministra financí.

Uvedená studie nabízí i recepty na potírání šedé ekonomiky. Na prvním místě mezi nimi uvádí povinnost pro podnikatele i veřejný sektor přijímat digitální platby.

Některé evropské země – například Polsko, Belgie nebo Itálie – takovou povinnost pro určité části trhu zavedly. Česká ministerstva financí a průmyslu a obchodu prý o ní také nedávno debatovala, ale rozhodla se o ni neusilovat.

„Jsme pro tržní řešení. Proto raději budeme pokračovat v projektu Česko platí kartou nebo půjdeme cestou podpory takzvaných hybridních prodejen,“ vysvětluje Pavel Vinkler z ministerstva průmyslu a obchodu.

Hybridní prodejny jsou obchody, které přes den fungují jako každá jiná prodejna s obsluhou. Od večerních hodin do rána jde ale nakupovat taky, jen úplně bez obsluhy a výhradně z bezhotovostním placením.

Jak taková prodejna funguje, jsme popsali tady: COOP otevírá další obchody budoucnosti. Pomůžou i dotace.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

Partners Financial Services