COOP otevírá další obchody budoucnosti. Pomůžou i dotace

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 18. 9. 2023
COOP otevírá další obchody budoucnosti. Pomůžou i dotace

Zdroj: Coop

Provozovat obchody na vsi se nevyplatí. Zachránit je prý může snižování nákladů: když v nich nakoupíte i bez prodavače a pokladního. Síť družstevních prodejen COOP chce mít takových obchodů otevřeno do konce roku padesát.

První obchod, který má otevřeno dvacet čtyři hodin denně sedm dní v týdnu, COOP otvíral loni v březnu ve Strakonicích. Od té doby přibylo dalších jedenáct: v Lipně nad Vltavou, Českém Krumlově, Lednici, Bujanově, Berouně, Českém Těšíně, Třeboni nebo na Lipně. V Čižkrajicích, Koldíně a Ústí nad Orlicí otevřely automatizovanou prodejnu ve spolupráci se skupinou COOP obce.

Hlídá vás bankovní identita

Obchody nejsou úplně bez obsluhy. Mají svou otvírací dobu, kdy prodavači obslouží každého. A když se pak obchod zavře, zákazníci si ho otevřou a obslouží se sami. Ale jen ti vybavení mobilní aplikací a bankovní identitou. Platí se pak výhradně bezhotovostně – platební kartou, hodinkami, nebo mobilem.

Ve městech prý zákazníci do obchodu po zavíračce zaskočí spíš pro doplňkový sortiment, na vesnici ale pořizují kompletní nákup.

Krádeže prý při nočních nákupech nijak zvlášť nehrozí, „Praxe ukazuje, že krádeže nejsou v době, kdy v obchodě není personál, největší problém. Jsou mnohem častější za běžného provozu, kdy lidé do prodejen vstupují anonymně. V automatizovaném režimu prodejce o zákazníkovi díky bankovní identitě ví vše, a pokud zákazník něco ukrade, není problém jej najít,“ vysvětluje Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP.

Bankovní identitu za dva a půl roku existence využilo přes tři miliony lidí. Nabízí ji devět bank, včetně těch největších, a je tedy široce dostupná.

Nákupy na vsi

Do konce roku chce COOP otevřít dalších zhruba 40 automatizovaných prodejen. První se bude otevírat v Pardubickém kraji, v říjnu v Mladé Boleslavi, v listopadu v Královehradeckém kraji. Do konce roku chystá družstvo rozšíření také do Jihočeského kraje. COOP se do modernizace chystá investovat desítky milionů korun. Na otevírání automatizovaných prodejen spolupracují s COOPem ČSOB (ta dokonce nabízí aplikaci s bankovní identitou i pro lidi, kteří nejsou jejími klienty) a Mastercard, podstatné jsou ale i dotace.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Automatizované prodejny můžou pomoct udržet obchody v regionech, kde se provozování klasických obchodů nevyplatí kvůli nízkým obratům a vysokým nákladům. „Technologie se ukazuje být poměrně zásadní pro zachování těchto prodejen,“ říká Tomáš Dubský, místopředseda Svazu místních samospráv.

Vesnické obchody podporují pochopitelně obce, nějaký dotační program má prakticky každý kraj a na celostátní úrovni je tu podpora ministerstva průmyslu a obchodu. To v rámci projektu Česko platí kartou poskytlo obchodníkům přes 40 tisíc platebních terminálů. Jde téměř o polovinu všech nově instalovaných terminálů.

Další dotace ministerstvo poskytuje v programu Obchůdek 2021+, který pomáhá malým obchodům s provozními náklady. „Nyní přicházíme prostřednictvím nových programů i s podporou přechodu prodejen do automatizovaného režimu 24/7 tak, aby si lidé mohli nakoupit doslova kdykoliv,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Dotace, o kterou je možné žádat do konce roku 2024, může být 125 tisíc až milion korun na prodejnu. Ne všechny automatizované prodejny Coopu na státní podporu dosáhly nebo dosáhnou. Ta se týká většinou jen těch nejmenších. Pro ty ostatní využívají podporu z kraje či obce. Nejen peněžní. Obce, které usilují o zachování obchodu, například obchodníkům dávají k dispozici prostory.

Byli jsm tam!

Do prodejny COOP se dostanete, i když má zavřeno. Potřebujete bankovní identitu a speciální aplikaci. My jsme ale měli protekci, protože jsme loni v březnu byli ve Strakonicích na slavnostní předváděčce.

Foto: Jana Divinová

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

Partners Financial Services