Podzimní změna času 2023. Kdy se mění čas a posouvají hodiny

Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 14. 10. 2023 07:30 aktualizováno 27. 10. 2023 06:00 | 5 komentářů
Česko stejně jako většina Evropy (a řada zemí po celém světě) dvakrát do roka šoupe ručičky hodin – na jaře o hodinu dopředu, na podzim zas o hodinu zpátky. Kdy letos nastane zimní čas?
Podzimní změna času 2023. Kdy se mění čas a posouvají hodiny

Zdroj: Pleska / Midjourney

Jednu věc si pojďme říct na začátek. Zimní čas letos nepřijde. A nemyslíme tím to, že zima bude stejně teplotně nadprůměrná jako podzim. Řeč je vážně o střídání času.

Vtip je v tom, že zimní čas neexistuje. Když končí letní čas a hodiny se posouvají o šedesát minut zpátky, není to změna letního času na čas zimní, ale na čas standardní.

Pro většinu z nás je to ale zbytečné slovíčkaření – a to si necháme až na konec. Teď především chceme vědět, kdy si budeme moct o hodinu přispat!

Kdy se mění čas v roce 2023?

Podzimní změna z letního času na standardní čas probíhá v noci ze soboty 28. října na neděli 29. října. Přesně ve 3.00 se hodiny posouvají o hodinu zpět na 2.00.

Letní čas se k nám pak vrátí na jaře, přesně v noci z 30. na 31. března 2024.

Veliká část zařízení, které čas měří, zaznamenávají a jinak s ním pracují, už se dneska přeřizuje sama, automaticky – letní čas na standardní změní většina telefonů, počítačů nebo digitálních rádií.

Honí tě budík divokej
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Vadí vám letní čas?

Pořád ale zůstává dost přístrojů, kde je potřeba čas přenastavit ručně. Hodiny v starším automobilu, fotoaparáty nebo třeba pračky, myčky nádobí a domácí pekárny – když používáte funkci odloženého startu, třeba kvůli levnějšímu tarifu elektřiny, nechcete pustit program s hodinovým předstihem nebo zpožděním.

Pokud musíte tu noc, kdy se čas posouvá, cestovat vlakem, věnujte pozornost jízdním řádům. Dálkové vlaky, které podzimní změna času zastihne na cestě, většinou zastaví v jedné ze stanic a hodinu čekají, než je čas dožene – aby v další stanici nebyly o hodinu dřív.

Dotkne se to například některých nočních spojů Českých drah, třeba vlaku EN Slovakia z Prahy do Košici nebo Nighjetu Rakouských spolkových drah, který jede z Berlína přes Prahu Štýrského Hradce nebo nočních vlaků Regiojetu do Košic a Přemyšlu.

Střídání letního a standardního časuZdroj: Shutterstock, Peníze.cz

Změna času je významná i pro investory. Pokud obchodujete třeba na amerických burzách, nezapomeňte, že v USA se čas mění jindy než v Evropě. Nenechejte se zaskočit změnou obchodních hodin.

Kde všude střídají letní a zimní čas

Letní čas v Evropě nepoužívají Rusko, Bělorusko, Island, část Grónska, Špicberky a norský ostrov Jan Mayen. Jinde ve světě používá letní čas Kanada, části Spojených států, Izrael, Egypt, Paraguay nebo Chile. Ne vždy se ale jeho začátek kryje s posouváním času v Evropě. 

Evropská unie střídá standardní pásmový čas s letním časem synchronizovaně. Společné pravidlo je, že se čas mění poslední březnový a poslední říjnový víkend v 1.00 koordinovaného světového času (UTC). To na jaře odpovídá 2.00 středoevropského času (SEČ) a na podzim 3.00 středoevropského letního času (SELČ).

Chcete výhodně zhodnotit peníze? Poradíme!

Najdeme vám i firmě termínovaný vklad s nejvýhodnějším zhodnocením. Spořit můžete jen 3 měsíce nebo klidně 10 let.

Když se Evropská komise v roce 2018 ptala, jestli by si občané přáli střídání času zachovat, nebo zrušit, ve veřejné konzultaci se vyjádřilo 4,6 milionu lidí. Přes čtyři pětiny – 84 procent – si přálo letní čas zrušit.

V roce 2019 zrušení letního času odhlasovali i europoslanci. Země Unie se měly dohodnout, jestli se přikloní ke standardnímu času, nebo si jako jediný čas zvolí čas letní. A jestli rovnou neupraví i to, do kterého časového pásma, která země spadá.

Časová pásma totiž nejsou daná přísně geograficky, ale jejich rozložení ovlivňovala i politika. Za druhé světové války Německo donutilo Francii, Belgii a Nizozemí přijmout německý, tedy středoevropský čas. Španělsko ho přijalo dobrovolně.

Zatím ale domlouvání a rozhodování nijak zvlášť nepokročilo. A tak zatím máme do roku 2026 dána evropskou směrnicí daná data střídání:

Změna času na letní v roce 2023, 2024, 2025 a 2026

Data pro změnu času jsou zakotvená v evropské směrnici, kterou pak do svých zákonných nařízení transponují i jednotlivé členské státy Evropské unie. Čas se mění vždy v časných nočních hodinách poslední březnovou a poslední říjnovou neděli.

 

Změna na letní čas

Změna na standardní čas

2023

26. března

29. října

2024

31. března

27. října

2025

30. března

26. října

2026

29. března

25. října

 

vždy ve 2.00 vpřed na 3.00

vždy ze 3.00 zpět na 2.00

Přináší letní čas úspory energie?

Když se střídání času zavádělo, hlavní, ne-li jediný argument byly úspory energií, zejména na svícení. Prvně se letní čas zaváděl za první světové války – Česko (tehdy součást Rakouska-Uherska) bylo v roce 1916 mezi prvními zeměmi s letním časem.

Úvahy o zavedení letního času kvůli úsporám energií, zejména využívaných na svícení, prvně představil v roce 1907 Angličan William Willett v eseji The Waste of Daylight  (Plýtvání denním světlem). V anglicky mluvících zemích se ostatně dodnes nemluví o letním čase, ale o daylight saving time (DST), tedy čase, který šetří denním světlem.

Od té doby jsme ale vymysleli úspornější technologie, ubylo (minimálně u nás) průmyslu, míň se pracuje na směny a od šesti ráno. Odborníci dneska pochybují, že vůbec k nějaké úspoře dochází. V Česku se například v minulých letech opakovaně nechal slyšet mluvčí ČEZu, že žádné energetické úspory nejde prokázat.

Analýza, kterou si nechala k tématu v roce 2014 vypracovat Evropská unie, konstatovala, že různé studie mají různé výsledky – nicméně ta nejoptimističtější z nich mluvila o úspoře pouhých 0,5 procenta z celkově ročně spotřebované energie.

Tady časem neplýtváte

Hodinky
Zdroj: Shutterstock

Škodí střídání času zdraví?

Nedělá vám střídání času dobře? Lidské tělo si uvyká na pravidelný rytmus a na náhlou jednostrannou změnu si často musí zvykat delší dobu.

Pro lidi, kteří vstávají hodně brzo nebo mají dlouhodobější spánkový deficit, může podle odborníků zejména ubrání jedné hodiny na jaře znamenat velký problém, se kterým se pak vyrovnávají i několik týdnů.

V týdnu po změně času různé studie zaznamenaly zvýšený výskyt infarktů, nemocí spojených se zažívacím nebo imunitním systémem. Mezi často zmiňované dlouhodobé zdravotní dopady střídání času patří deprese, zpomalený metabolismus, bolesti hlavy nebo přírůstek váhy.

Na druhou stranu ale někteří zase tvrdí, že v letním čase obvyklý pracovní rytmus víc koresponduje s přirozeným střídáním světla a tmy, podle kterého živočichové včetně člověka řídí své vnitřní biologické hodiny.

Zimní čas neexistuje

Letní čas se říká tomu, který používáme od konce března do konce října.

Po zbytek roku však nevládne čas zimní, jak by napovídal selský rozum. Od konce října do konce března máme čas standardní, někdy se také říká pásmový. Česko a většina Evropy má čas středoevropský – to znamená, že proti světovému standardizovanému času je u nás o hodinu víc, respektive o dvě hodiny víc v období letního času.

Skutečný zimní čas, kdy se hodiny posouvaly proti standardnímu pásmovému času o hodinu zpět, jsme ale jednou v historii doopravdy měli: od prosince 1946 do února 1947.

Klíčové info
Zdroj: Shutterstock

Naštelujte si nás 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+399
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services