Očima expertů: Jeden čas! Ale který?

Je skutečně potřeba definitivně utnout střídání letního a zimního času? A pokud ano, který z nich si mají Češi nechat?
Očima expertů: Jeden čas! Ale který?

Zdroj: Shutterstock

Střídání letního a zimního času zvoní v Evropské unii umíráček. Ušetřit ručičky našich hodinek bychom podle všeho mohli už příští rok. Evropská komise má v plánu zavést směrnici, která dosavadní posouvání času tam a zpět zakáže. „Lidé to chtějí, tak to uděláme,“ řekl v rozhovoru pro německou televizní stanici ZDF šéf Evropské komise Jean Claude Juncker. Vychází z ankety, ve které hlasovalo 4,6 milionu obyvatel napříč celou Unií. Osmdesát tři procent z nich se vyslovilo pro konec střídání času.

Bez argumentů

Poprvé se v Evropě k zavedení letního času – ten druhý ve skutečnosti není „zimní“, ale „standardní“ – přistoupilo během první světové války z důvodu úspory energie. Delší den se ve fabrikách zkrátka hodil. Stejný scénář následoval i během druhé světové války. Třetí comeback zaznamenalo přetáčení hodinek na konci sedmdesátých let kvůli energetické krizi. Zatímco po ničivých válkách státy od střídání času rychle ustoupily, třetí etapa už trvá takřka čtyřicet let. A nic s tím nezmohli ani kritici, kteří upozorňovali na to, že k žádné úspoře energie už dávno nedochází. Naopak zdraví a psychická pohoda lidí kvůli změnám biorytmu trpí stále víc.

Za rok se tedy zřejmě konečně dočkáme. Každý stát si bude moci navíc vybrat, ke kterému času se přikloní. Zatím vše nasvědčuje tomu, že většina států setrvá u umělého letního času, který začne platit v neděli 31. března.

Jak se na zrušení střídání času dívají čeští ekonomové, politici, zástupci podnikatelů, zaměstnanců a energetických společností? Mělo podle nich pravidelné posouvání času v zájmu energetické úspory v 21. století ještě nějaké opodstatnění? A pokud si budou moci naši zákonodárci zvolit, který z „časů“ v Česku zůstane, jaký by to měl být a proč?

Radka Sokolová

místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů

Radka Sokolová
+44
+
-

Střídání času z ekonomických důvodů je překonané. Volání po jeho zrušení vnímáme jako opodstatněné. Z poznatků odborů a expertů na pracovní lékařství, se kterými spolupracujeme, vyplývá‎, že zejména bezprostředně období, kdy se čas mění, má negativní dopady na zaměstnance z hlediska časnějšího nástupu do práce a u někoho může mít i vliv na pracovní výkon. Lidský přirozený biorytmus je nucen se neustále přizpůsobovat a to je zatěžující.


Pavel Svoboda

europoslanec, KDU-ČSL

Pavel Svoboda
+28
+
-

Jsem jedním z iniciátorů zrušení střídání zimního a letního času a už na začátku mého mandátu se mi podařilo dát dohromady pracovní skupinu cirka 80 europoslanců napříč všemi osmi frakcemi Evropského parlamentu, kde jsme se právě zrušením střídání času zabývali, takže s návrhem souhlasím.

Ve 21. století střídání času v zájmu energetických úspor nepřineslo nic pozitivního, protože to, co se ušetří na světle, to se utratí na topení.

Já si myslím, že bychom se měli řídit přáním občanů. Představuji si to tak, že si jednotlivé státy udělají výzkum, aby zjistily, jestli si jejich občané přejí zachovat letní, nebo zimní čas. Některé státy už podobné výzkumy mají. Mám informaci, že čtyři z pěti Čechů si přejí zachovat letní čas po celý rok.


Tomáš Prouza

prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Tomáš Prouza
+15
+
-

Střídání času je jednoznačný přežitek, pouhé udržování zvyku, i když už pro něj důvod dávno vypršel. Dostupná data energetických firem ukazují, že k žádným úsporám v podstatě nedochází, a mám pocit, že spíše vyplýtváme víc energie na debaty o střídání času, než kolik jí ušetříme tím, že čas měníme. Jsem jednoznačně pro zrušení střídání a jako každá správná sova vím, že zachovat letní čas je jediným správným řešením.


Zuzana Havránková

ekonomka

Zuzana Havránková
+84
+
-

Že střídání času šetří energii, je v 21. století už jen mýtus. S kolegy jsme nedávno publikovali studii, ve které shrnujeme 44 dostupných vědeckých článků na toto téma. Průměrné úspory energie jsou skoro přesně nulové. Naopak se ukazuje, že v některých zemích umělé posouvání času spotřebu jasně zvyšuje. Nehledě na to, že jarní změna času způsobuje řadě lidí nejen nepohodlí, ale i zdravotní problémy, které vedou jak k nižší pracovní produktivitě, tak k častějším infarktům a dopravním nehodám. Je prokázáno, že střídání času tímto způsobem každý rok zabije desítky lidí. Ano, letní čas má víc obětí než třeba klíšťová encefalitida nebo odklady dokončení dálnice D35.

Je tedy nejvyšší čas s umělým střídáním času v Evropě přestat, stejně jako to v posledních desetiletích udělaly desítky zemí po celém světě. Samozřejmě se všichni neshodneme, jestli po celý rok ponechat současný čas zimní, nebo letní. Někdo bude chtít, aby bylo večer déle světlo, jiný zase, aby se dřív rozednívalo.

Náš „zimní“ (tedy pravý středoevropský) čas je nastaven ideálně pro člověka, který chodí spát v osm večer a budí se ve čtyři ráno. Půlnoc našeho pravého času je střed období tmy, a člověk se spánkem centrovaným na půlnoc tedy nejlépe využije denní světlo. Ale ruku na srdce, kdo z nás chodí pravidelně spát v osm hodin? Pokud jde typický Čech do postele v deset a budí se v šest pravého času, byl by pro něj dokonce ideální dvojitý letní čas, se kterým už také některé země experimentovaly. Samozřejmě by to znamenalo, že v zimě bude dopoledne tma, ale v průměru za celý rok by bylo využití denního světla nejlepší. Každopádně současný systém umělého střídání je nejhorší možný a měli bychom se ho co nejrychleji zbavit.


Jan Sýkora

ředitel prodeje a marketingu MND

Jan Sýkora
+31
+
-

Ano, souhlasím se zrušením. Myslím si, že v dnešní době už pominuly důvody pro střídání letního a zimního času. Co se týče úspory energie, můžu se opřít spíš jen o veřejně dostupné zdroje – z nich plyne, že podle odborníků je odhadovaná energetická úspora diskutabilní. Odhaduje se, že je buď minimální, nebo žádná.

A pokud bych si mohl vybrat, který čas zrušit, tak určitě letní, který byl zaveden uměle během 1. světové války.


Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Czech Fund

Lukáš Kovanda
+47
+
-

V roce 2014 jsem k letnímu času napsal následující (a rád konstatuji, že se má prognóza naplnila dřív, než jsem čekal):

Střídání zimního a letního času je ukázkovým příkladem toho, jak snaha člověka o „vylepšení“ přirozeného řádu vede k nezamýšleným důsledkům, které za smysluplnost takové snahy staví otazník. Na druhou stranu, kdyby bylo největším problémem, jemuž svět v současnosti čelí, žili bychom v ráji.

Anketa

S kým souhlasíte?

A jaké že jsou ony nezamýšlené důsledky? Jeden příklad za všechny. Je prokázáno (studie), že lidé v pondělí po víkendu, který byl kvůli změně času o hodinu kratší, neproduktivně brouzdají internetem častěji než během jiných pondělků. Snadněji podléhají svodům zábavných či jinak odlehčených stránek – a nepracují, jak by bylo kýžené. Což má samozřejmě na souhrnné úrovni – třeba za celou ekonomiku – nemalé finanční náklady. Po víkendu, během kterého se jim v průměru dostalo méně spánku, než nač jsou zvyklí, se totiž snáze mentálně vyčerpávají, a hůře se tak koncentrují na práci. A proto jen tak neproduktivně „překlikávají“. Vskutku, nejde o problém, z něhož by se lidstvo hroutilo. Na druhou stranu, „rozhození“ lidského organismu vlivem změny času je nepopíratelné. A má své náklady. Myslím tedy, že se lidé stejně jednou nakonec rozhodnou pro návrat k přirozenému řádu – letní a zimní čas se stanou minulostí.

K tomu vlastně už není co dodat. Vlastě jenom jedno. Je úsměvné, jak se zejména šéf Evropské komise Juncker snaží konec střídaní letního a zimního času vydávat nikoli za věc z ekonomického hlediska už vlastně prakticky zákonitou, nýbrž za vyslyšení přání evropského lidu. Junckerovi PR poradci zjevné potřebovali vylepšit šéfův obraz u veřejnosti a její část jim to zřejmě i zbaští. Ale taková už politika bývá.

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 10. 2018 19:19, Jan

Je zajímavé, že většina lidí (aspoň v mém okolí) tvrdí, že by chtěla radši letní čas, že jsou ochotni si přivstat, aby bylo odpoledne/večer déle světlo. Také podle mých pozorování pro letní čas horují více lidé s klouzavou pracovní dobou, kteří mohou chodit do práce později (a nikdo jim nebrání, aby chodili dříve), zatímco lidé, kteří musí vstávat brzy na pevně danou hodinu, by byli spíše pro standardní čas.

Ale praktické chování je trochu jiné. Např. ranní dopravní špička se v devadesátých letech minulého století posunula asi o hodinu později (v Praze dříve nejsilnější hodina od 7:00, nyní až od 8:00). Tj. lidé jsou pohodlní, mají tendenci vstávat (a chodit spát) čím dál později a pak to chtějí "zachraňovat" posunem na letní čas.

Bude-li zaveden celoročně letní čas, bude tento trend pokračovat, přijdou nějací mudrlanti, že jsou děti ráno nesoustředěné a školní vyučování by mělo standardně začínat od 9:00, televizní stanice, když zjistí, že lidé jsou večer stále venku, zařadí "prime" pořady na pozdější hodinu, a potom jedinou záchranou bude ten zmíněný "dvojitý letní čas". A až se zvyklosti zase posunou, tak trojitý atd., atd... :-)

Podle mého názoru, jediné správné řešení je zavést celoročně čas, který nejlépe odpovídá poledníkovému pásu dané země, což je v případě ČR úplně jednoznačně čas středoevropský. A společnost se tomu bude moci pozvolna přizpůsobovat, při stanovení počátku školního vyučování, při stanovení počátku pracovní doby (kde nemůže být klouzavá) atd.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2018 8:20, k p

Jednoznačně preferuji letní čas. Skutečným řešením bude v budoucnosti až přechod na takový časový systém, který bude kopírovat postupné změny míry světla v průběhu dne. Velmi zjednodušeně den v prvním pololetí každého roku by byl o minutu kratší, "půlnoc" by nastávala již v 23:59, a bezprostředně po ní by již bylo ne 00:00, ale 00:01 a naopak den v období druhého pololetí by byl o minutu delší, "půlnoc" by nastávala až v 24:01. O tom co nakonec bude skutečně přijato a všeobecně celosvětově zavedeno by rozhodoval až pečlivý výzkum a všestranný konsenzus.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services