Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 7. 8. 2023
Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou

Zdroj: Shutterstock

Cena kakaových bobů vzrostla na dvanáctileté maximum: čeká se, že v západní Africe se neurodí. Kontinent přitom zajišťuje dvě třetiny světových dodávek.

Největšími světovými pěstiteli jsou Pobřeží slonoviny a Ghana. Kvůli vydatným dešťům se na jejich kakaových plantážích začaly šířit plísně, které fatálně poškodily úrodu. Pobřeží slonoviny očekává zhruba o pětinu nižší sklizeň. I v Ghaně se letos podle očekávání propadne pod dlouhodobý průměr.

Mírné snížení produkce by podle Borise Tomčiaka, analytika společnosti Finlord, nebyl až tak velký problém, kdyby se v předchozích sezonách nesnižovaly zásoby. Jak ale připomíná ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank, kakaový deficit trvá už třetí rok. Dodavatelé mají nejprázdnější sklady za posledních skoro třicet let. Poptávka po kakau přitom roste.

„Na konci sezóny by nabídka kakaa, zejména toho v prvotřídní kvalitě, mohla být omezená. U kakaa je dlouhodobě problematická i nízká schopnost pěstitelů pružně reagovat na ceny,“ vysvětluje Tomčiak. I kdyby zemědělci letos vysadili nové kakaovníky, na nabídce by se to projevilo někdy za čtyři roky, kdy by začaly plodit. Nejvyšší výnosy má kakaovník kolem jedenáctého roku a typicky plodí dvacet pět až třicet let.

Kovanda doplňuje další aspekt. „Slabá úroda vyhání cenu bobů vzhůru, takže jejich zpracovatelům se tenčí marže, a neinvestují proto do nákladnější výroby – jež je nákladnější právě kvůli kvantitativně i kvalitativně horší sklizni,“ vysvětluje.

Lepší to pravděpodobně nebude ani napřesrok, a to kvůli klimatickému jevu El Niño. Jeho nepříznivý vliv na počasí v zemích produkujících kakaové boby se má v plné míře projevit právě v příštím roce.

Výhodnější životní pojištění? Jde to!

Srovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a najdeme vám výhodnější podmínky.

Boris Tomčiak odhaduje, že cena kakaa pokoří maxima z března 2011 a to se projeví i růstem cen čokolády a čokoládových cukrovinek. Výrobci čokolády, které se ve světě ročně vyrobí v přepočtu za víc než dva a půl bilionu korun (o pár set miliard víc než roční výdaje českého státního rozpočtu), předpokládají, že kakaové boby zůstanou extrémně drahé i v roce 2024.

Cenu tlačí nahoru i mimořádně vysoká inflace. Kvůli ní podle ekonomů nemůžou výrobci navýšení ceny kakaových bobů a zpracování snadno přenést na spotřebitele – jejich kupní sála je oslabená a sladkosti patří ke zboží, které je zbytné a většinou si ho v případě potřeb dovedou odepřít.

Cenu čokolády a dalších cukrovinek letos tlačí nahoru i zdražování další klíčové suroviny – cukru. „Stěžejní světoví výrobci čokolády a cukrovinek, jako je švýcarská firma Lindt & Sprüngli nebo americká Hershey, které dodávají i na český trh, varovali své odběratele, že se musí připravit na další cenová navýšení,“ říká Lukáš Kovanda.

Podle Borisa Tomčiaka by spotřebitelé měli očekávat nárůst cen až o 10 procent, a to už letos na Vánoce. V příštím roce pak bude zdražování pokračovat. Nemusí jít přitom nutně jen o viditelné zdražení. Podle Lukáše Kovandy se máme připravit i na takzvanou smrskflaci – tedy jev, kdy se na pultech nemění cena, ale nenápadně se zmenšuje objem zboží v balení. 

Ceny kakaa na komoditní burze ICE

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

Česká pošta od pondělí 13. května začala po více než čtyřech měsících znovu prodávat tisk.

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

13. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

Ze stovky loni nově vydaných bankovek vybrali členové International Bank Note Society patnáct nej. Podívejte se, která z nich se stala světovou Bankovkou roku 2023.

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

10. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

Česká koruna je momentálně silná. V týdnu se dostala na 24,96 koruny za euro, vůči dolaru si pak polepšila na 23,13 koruny.

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Partners Financial Services