Revoluce v placení je tu, hlásí banky. Zacvakáte bez terminálu

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 23. 1. 2024 10:40 aktualizováno 23. 1. 2024 16:00 | 10 komentářů
Nové řešení nazvané Cvak chce výrazně rozšířit bezhotovostní platby. Pro nejmenší prodejce a poskytovatele služeb má být levnější a technicky méně náročné než platební terminál. Do projektu se vedle zakládající Air Bank zapojí také Fio, mBank a Moneta.
Revoluce v placení je tu, hlásí banky. Zacvakáte bez terminálu

Zdroj: Air Bank

Air Bank dnes spustila novou službu Cvak, která má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku. Cílí na nejmenší obchodníky a poskytovatele služeb. Slibuje, že bude levnější a technicky méně náročná než klasický terminál.

„Cvak je snadný na používání, bez složitých poplatků a vedlejších nákladů, a navíc univerzální – nezávislý na bance obchodníka i zákazníka,“ říká Jiří Suchý, ředitel divize Produkty a inovace Air Bank, v jehož týmu nové platební řešení vzniklo.

Obchodník i spotřebitel mohou mít účet u jakékoliv tuzemské banky – ani na jedné straně není podmínkou mít účet právě v Air Bank. I to je důvod, proč název a logo nové služby jsou odlišné od dosavadní prezentace Air Bank.

„Platební řešení Cvak je světový unikát. Poprvé totiž v jedné platformě spojuje možnost placení z účtu na účet (takzvané A2A platby) a platby digitalizovanou platební kartou,“ zdůrazňuje Suchý. Služba využívá potenciál okamžitých plateb, ale dál ho rozšiřuje.

Jak funguje platba přes Cvak?

K přijímání bezhotovostních plateb přes Cvak na straně obchodníka je potřeba stejnojmenná mobilní aplikace Cvak spárovaná s jeho bankovním účtem, který využívá k podnikání. Obchodník může dál používat účet, na který je zvyklý – tedy v jakékoliv bance.

K aplikaci je potřeba takzvaná NFC karta, vypadá jako klasická platební karta s čipem a QR kódem. Obchodník ji dostane domů poštou do tří až pěti dnů. „NFC karta slouží místo klasického terminálu, avšak na rozdíl od něj nevyžaduje zapojení do elektrické sítě, samostatné připojení k internetu, odbornou instalaci ani servis při poruše,“ říká Suchý.

Platba pak funguje tak, že obchodník ve své aplikaci Cvak zadá požadovanou částku. Zákazník přiloží svůj mobil k NFC kartě, na telefonu se mu objeví částka, kterou má zaplatit a potvrdit. Obchodník pak hned vidí, že je platba úspěšně provedena. Peníze dorazí na účet do druhého pracovního dne ráno.

Za využívání služby platí obchodník jediný, srozumitelný a pevně stanovený poplatek 0,8 % z transakce. Například za převedení částky 500 korun tak zaplatí čtyři koruny. Když službu nevyužívá, neplatí za Cvak ani žádný paušál. Pro podnikatele je to přehlednější než obvyklé podmínky u poskytovatelů platebních terminálů: ti většinou chtějí nejen určité procento z částky transakce (pro menší podnikatele vyšší), ale také pevný poplatek za každou transakci a měsíční paušál.

Cvak platba aplikaceFoto: Air Bank

Platba přes aplikaci Cvak.

Zákazníkovi se při placení přes Cvak nabídnou dvě možnosti, obě rychlé a jednoduché jako při placení u klasického terminálu:

Pokud má ve svém telefonu nainstalované mobilní bankovnictví některé z bank aktivně podporujících Cvak, platba se provede prostřednictvím platby z účtu na účet. Vedle Air Bank se k projektu během letošního roku připojí Fio banka, mBank a Moneta Money Bank, stihnout by to mohly ještě během prvního čtvrtletí. 

Když zákazník nemá ve svém telefonu aplikaci některé za zapojených bank, proběhne platba přes Google Pay nebo Apple Pay. Prostřednictvím služby Cvak tak mohou zaplatit klienti všech bank.

Anketa

Jak většinou platíte v prodejně?

Pro hladký průběh je potřeba, aby zákazník měl při placení zapnutou funkci NFC a připojení k internetu, odemčený telefon a naopak neotevřenou Peněženku Google nebo Apple nebo jinou platební aplikaci. A samozřejmě musí mít v telefonu buď digitalizovanou kartu v Google Pay nebo Apple Pay nebo mobilní bankovnictví některé ze zúčastněných bank. Klasická plastová karta tu funguje jenom jako záloha, platba pak proběhne podobně jako v e-shopu vyplněním údajů do formuláře. 

Pro nejmenší podnikatele, pak i pro větší

„Slovo Cvak vyjadřuje jednoduchost placení a odkazuje na lidové označení pro platby ‚zacvakat‘. Sloganem nové značky bude ‚Placení tak jednoduché, jak to zní‘,“ říká Oldřich Dostál, ředitel marketingu Air Bank.

„U loga jsme se inspirovali symbolem bezkontaktního placení, kterému má Cvak v Česku pomáhat. Závorka jako prvek nám pak kreativně umožní symbolizovat zvuk i na statických obrázcích. Značku Cvak chceme od Air Bank odlišit i vizuálně – základními barvami jsou fialová a tmavě modrá, společně s bílou umožňují vytvářet výrazné barevné kombinace,“ upřesňuje Dostál.

Cvak placení

Zdroj: Air Bank

Cvak placení

Zdroj: Air Bank

V tuto chvíli je služba svým uživatelským nastavením připravená zejména pro malé podnikatele, kteří své služby a zboží prodávají osobně. Každý podnikatel totiž může využívat jednu aplikaci Cvak propojenou s jedním zařízením (telefonem nebo tabletem) a jednou NFC kartou. 

Novinka tak míří hlavně na podnikatele, kteří své služby nabízejí osobně jako kadeřníci, kosmetičky, maséry, trenéři, řemeslníci, stánkaři na trzích nebo malé podniky, ve kterých je majitel často také obsluhou, jako jsou vinárny, bistra nebo trafiky. 

„Už ale intenzivně pracujeme na tom, aby Cvak sloužil i obchodníkům s více zaměstnanci nebo provozovnami,“ avizuje Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Cvak Air BankFoto: Air Bank

Logo Cvak u vstupu do provozovny.

Banka zpřístupní novou aplikaci postupně. Zatím tedy nepůjde stáhnout v oficiálních obchodech Google a Apple. „Jedná o zcela nové, unikátní platební řešení, proto je možné, že obchodníci budou mít z počátku více dotazů. Proto se chceme raději na start kapacitně připravit a všem věnovat dostatečnou podporu,“ vysvětluje Suchý.

„Prostřednictvím webového formuláře, který jsme spustili loni v prosinci, svůj zájem o Cvak projevilo už několik stovek obchodníků,“ dodává. Další zájemci se mohou registrovat přes stejnojmenný web.

Celkové náklady na vývoj banka nezveřejnila. Chce prý hlavně změnit trh, než aby na službě výrazně vydělávala. K zaplacení nákladů budou potřeba nižší stovky tisíc obchodníků, upřesnil Suchý na dotaz webu Peníze.cz.

Podobné řešení jako Cvak už několik let nabízí služba Trisbee od stejnojmenné nebankovní společnosti s licencí od ČNB. Platba probíhá přes QR kódy s použitím Google Pay, Apple Pay nebo klasické karty. Když platby nepřesáhnou 50 tisíc měsíčně, je služba pro obchodníka zdarma, peníze dostane do sedmi pracovních dnů. Při překročení limitu se platí paušál 490 korun měsíčně, peníze přijdou do tří dnů. K dispozici je i tarif Premium s pokladním systémem za 790 korun měsíčně.

Přidají se ostatní banky?

Služba má sice samostatný název a značku, právně ji však zastřešuje Air Bank. Neuvažuje se o založení společného podniku s ostatními zapojenými bankami? Jejich zástupci to připouštějí.

„Do budoucna počítáme, že službu vyvedeme mimo banku,“ říká Michal Strcula z Air Bank. Příprava společného podniku hned od začátku by zdržela start služby kvůli administrativní náročnosti, provozovatel by musel splnit také regulační požadavky – přitom banka už je splňuje.

Šéf Monety Tomáš Spurný a obchodní ředitel Fio banky Jan Bláha vysvětlují, že i bez kapitálového zapojení pro ně bude služba přínosná. Kromě toho, že jsou u startu „platební revoluce“, mohou banky ušetřit za náklady spojené s obsluhou svých bankomatů, protože hotovost je drahá. Na rozdíl od Air Bank nebo mBank přitom Moneta a Fio nabízejí také vlastní platební terminály. mBank má v mateřském Polsku zkušenosti s tamním projektem Blik – funguje podobně jako okamžité platby s využitím speciálních kódů. 

Jde na běžných účtech ušetřit? Ano!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami a ušetřete až pár stovek měsíčně. Ať jste podnikatel, soukromá osoba nebo student.

Proč se nezapojily největší banky, které jsou zároveň největšími provozovateli platebních terminálů? Mimo jiné mluví o celobankovním řešení, které se diskutuje v rámci České bankovní asociace – podobně jako loni spuštěné platby na kontakt (číslo mobilu).

„Aktivní zapojení do služby Cvak neplánujeme. Společně s ostatními bankami se nicméně bavíme o vývoji nového platebního řešení, které by mohlo fungovat na podobném principu, ale pod hlavičkou nezávislé společnosti,“ říká za Českou spořitelnu Jan Hailich, šéf platebních řešení v ČS.

„Komerční banka aktivně hledá a podporuje všechny alternativní metody, které podporují bezhotovostní placení. V rámci České bankovní asociace se již nějakou dobu diskutuje možnost nalezení řešení na bázi plateb z účtu na účet pro obchodníky. Budeme velice rádi, pokud se nám podaří najít standardizované řešení, do kterého se zapojí co nejvíce bank, aby služba měla co nejširší podporu a hlavně jednoduchost při placení nejen pro obchodníky, ale i pro kupující,“ odpověděla mluvčí KB Šárka Nevoralová.

„Aktivní zapojení do služby Cvak aktuálně nezvažujeme. Klíčová bude zákaznická zkušenost nejen s placením, ale i s navazujícími službami jako jsou například reklamace,“ říká Kateřina Dudášová z ČSOB.

Nepřidá se zatím ani Creditas, která patří k menším bankám a nenabízí vlastní terminály. „Aktuálně to neřešíme. Budeme sledovat, jak úspěšná daná služba bude – a případně se zapojíme později,“ odpověděla mluvčí Lucie Brunclíková. 

„V Raiffeisenbank zvažujeme další alternativy a technologie, které by mohly pomoci s digitalizací platebních služeb nejen u „kamenných“ obchodníků, ale i v oblasti e-commerce. Službu Cvak chápeme jako jednu z variant, kterou je na trhu v oblasti account-to-account plateb možné rozvinout, ale nebráníme se ani dalším potenciálním schématům, která mohou, a s velkou pravděpodobností budou, na trhu vznikat. Tato nová schémata budeme pečlivě vyhodnocovat, a to hlavně z pohledu potenciálu jejich rozšíření na trhu – jak u obchodníků, tak zejména u koncových spotřebitelů,“ říká mluvčí RB Tereza Kaiseršotová.

Konec výmluv?

„Nebojujeme proti terminálům, ale proti nemožnosti platit bezhotovostně. Cvak doplní stávají svět terminálů,“ vysvětluje Michal Strcula, generální ředitel Air Bank. Nové platební řešení je od začátku koncipované tak, aby se k jeho dalšímu rozvoji mohli připojit i ostatní hráči na trhu.

Osm z deseti Čechů preferuje bezhotovostní platby, přesto u nás 40 procent transakcí probíhá hotově, u malých obchodníků je podíl hotovostních transakcí dokonce 80 procent, dodává Air Bank. Podle říjnového průzkumu agentury Ipsos u sebe 22 procent lidí nenosí vůbec žádnou hotovost. Jen každý desátý Čech má v peněžence připraveno více než tisíc korun. Dvě třetiny jsou ze situace, kdy nemohou platit kartou, naštvaní a otrávení. Skoro čtvrtina lidí pak nenakoupila a obchodníci tak přišli o tržbu, ukázal průzkum na reprezentativním vzorku tisícovky respondentů od 18 do 65 let.

Podle studie poradenské společnosti McKinsey z roku 2022 zmiňují obchodníci mezi hlavními důvody, proč za své zboží nebo služby neumožňují platit bezhotovostně, drahé terminály, nepřehledné poplatky, složité papírování i obtížnou instalaci techniky.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+64
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2024 15:16, MaChal

Citace - Nicey Ackerman / 23.01.2024 14:32

Vysvětlil by mi někdo proč bych si proboha měl stahovat takovouhle opičárnu?
Důvod nepřijimání platebních karet u českých živnostenských šizuňků je vyhýbáni se daňové povinnosti. Nikoliv procento, dvě poplatku za transakci.
S tímhle PPF šlápla hodně vedle.


Naopak - myslím, že s tímhle se Air Bank (zase) trefila do černého. Pochopitelně, je tu plno živnostníků se snahou neplatit daně, ale taky plno těch, kteří bez vstřícnosti ke klientům (dostupnost plateb) mají nižší tržby a tohle uvítají... Zvlášť když mají provozovnu a nechtějí mít problémy, nebo třeba platí paušální daň a nepotřebují řešit úniky.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 1. 2024 14:32, Nicey Ackerman

Vysvětlil by mi někdo proč bych si proboha měl stahovat takovouhle opičárnu?
Důvod nepřijimání platebních karet u českých živnostenských šizuňků je vyhýbáni se daňové povinnosti. Nikoliv procento, dvě poplatku za transakci.
S tímhle PPF šlápla hodně vedle.

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services