Na nový byt v Praze už musíte šetřit 16 let. A vůbec neutrácet

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 14. 12. 2021 | 13 komentářů
Na nový byt v Praze už musíte šetřit 16 let. A vůbec neutrácet
Ilustrační foto.
Zdroj: Central Group

Na průměrný nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních musí obyvatel Prahy vydělávat 15,9 roku – když nebude mít žádné jiné výdaje a neplatil by ani daně či odvody. Ukazuje to Index dostupnosti bydlení, který počítá developerská společnost Central Group.

V porovnání s loňskem je potřeba o dva roční výdělky víc. Před rokem „stačilo“ 13,9 průměrné roční mzdy, v roce 2014 necelých deset. Přestože výdělky v posledních letech výrazně stouply (o 33 procent), byty v Praze zdražily ještě výrazně víc (o 90 procent). Průměrná hrubá měsíční mzda v hlavním městě je teď 50 556 Kč, cena zmíněného bytu 9 626 234 korun.

Zdroj: Central Group

Zdroj: Central Group

Dostupnost bydlení v Praze je dlouhodobě nejhorší ze všech okolních metropolí. V Bratislavě je na průměrný byt potřeba 12,5 tamní průměrné mzdy. Teprve na třetím místě je Mnichov (12,3), s odstupem pak následují Berlín (8,7), Vídeň (8,3) a Varšava (8,2).

Zdroj: Central Group

„Do cen bydlení se promítá prudké zdražování všech vstupů, stavebních materiálů, prací, pozemků i energií. Klíčovou roli v současné krizi ale hraje obrovský nepoměr nabídky nového bydlení a poptávky. Tu táhnou vysoké úspory domácností, snaha se zabezpečit a ochránit své prostředky v době vysoké inflace, která už nyní přesahuje šest procent ročně,“ říká Dušan Kunovský, zakladatel a šéf Central Group.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Central Group očekává, že nabídka nových bytů v roce 2022 mírně poroste, stále ale nedokáže pokrýt poptávku. Pokračovat, i když mírněji, bude i růst cen – pohybovat by se mohl kolem pěti až deseti procent za rok. Velmi záležet bude na dalším vývoji pandemie a celkovém stavu ekonomiky, dodává Kunovský.

„Očekáváme, že minimálně v první polovině příštího roku budou stavebnictví nadále výrazně ovlivňovat rostoucí ceny prací a materiálů. Zvyšování úrokových sazeb může prodražit financování projektů. Někteří menší stavitelé se vlivem těchto faktorů mohou dostat do problémů, a své projekty tak budou nuceni odložit nebo dokonce prodat,“ říká Kunovský.

V rámci Česka existují velké regionální rozdíly. Když makléřská firma Golem Finance počítala dostupnost bydlení v Česku letos v srpnu, vyšlo jí, že v Praze potřebuje průměrná domácnost zhruba 11,5 měsíčních čistých ročních příjmů na pořízení průměrného bytu. Například v Jihočeském kraji je to sedminásobek a v Ústeckém kraji, kde je dostupnost nejlepší, 3,6násobek. A zatímco index společnosti Central Group počítá s průměrnou hrubou mzdou jedince a bere v potaz jen nové byty, index Golem Finance počítá s čistým průměrným příjmem celé domácnosti a vychází hlavně z cen starších bytů.

Z jiného pohledu sleduje ceny – nejen nových – bytů, rodinných domů a pozemků také HB Index Hypoteční banky. Zdražování je letos ještě výraznější než předtím, ukazuje index. Ten vycházející z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili její klienti. 

Byty podle HB Indexu meziročně zdražily o 16,3 procenta, od roku 2010 stouply jejich ceny už skoro na dvojnásobek (o 93,3 %). Ceny rodinných domů jsou letos o 15,8 % vyšší než před rokem, od roku 2010 stouply o tři čtvrtiny (73,9 %). A pozemky v letošním třetím čtvrtletí meziročně zdražily o rekordních 21,9 %, od roku 2010 už na víc než dvojnásobek (o 115,9 %).

Zdražování bytůZdroj: Hypoteční banka
Zdražování rodinných domůZdroj: Hypoteční banka
Zdražování pozemkůZdroj: Hypoteční banka

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2021 19:24, Jan

Ta situace už je tak mimo, že už sem ani nikdo rozumný nepíše komentáře.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 12. 2021 14:06

No a co?

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Partners Financial Services