Stát dá lidem 80 % mzdy, když zůstanou v krizi doma

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 5. 2021 14:40 aktualizováno 9. 6. 2021 17:00 | 13 komentářů
Stát dá lidem 80 % mzdy, když zůstanou v krizi doma

Zdroj: Shutterstock

Senátoři dnes schválili pravidla takzvaného stálého kurzarbeitu. Firmy budou moci při ekonomických potížích poslat zaměstnance na část týdne domů, na mzdy jim přispěje stát. Poslanci podpořili novelu zákona o zaměstnanosti už před měsícem.

Kurzarbeit má spouštět vláda při vážném ohrožení ekonomiky na celou ekonomiku nebo jen pro určitý region či odvětví. Může jít třeba o ekonomickou recesi, pandemii, živelní události nebo kyberútok.

Pokud by vláda o vážném ohrožení podle navržených pravidel rozhodla a spustila kurzarbeit, mohli by zaměstnanci zůstat doma jeden až čtyři dny v týdnu, a to až rok. Za odpracované dny by je dál normálně platil zaměstnavatel. Za dny doma by dostávali 80 procent hrubé mzdy. Stát by pak za dny, kdy lidé zůstanou doma, firmám vyplácel na náhradu mzdy a odvody příspěvek ve výši 80 % mzdových nákladů, maximálně do výše 1,5násobku celostátní průměrné mzdy.

Původní návrh schválila vláda už loni v září, od začátku listopadu 2020 měl nahradit dočasný program Antivirus. Plán se však nelíbil ani odborářům, ani zástupcům firem. Že se nepovedl, přiznal krátce po projednání vládou i premiér Andrej Babiš. Vláda proto opakovaně prodlužovala Antivirus. Systémová změna má nakonec začít platit až od začátku roku 2022.

Původní návrh počítal se 70 procenty čisté mzdy a s limitem na úrovni průměrné mzdy. To první se nelíbilo odborářům, podle nich by to pro zaměstnance bylo nevýhodné. Proti druhému se postavili zástupci firem, kteří kritizovali, že by nízký limit znevýhodňoval podniky s kvalifikovanými zaměstnanci.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) je kurzarbeit výhodný pro všechny zúčastněné. „Zaměstnanec bude nadále zaměstnán a nepřijde o příjem, zaměstnavateli klesnou mzdové náklady související s náhradou mzdy, státu nebudou vznikat náklady související s nezaměstnaností a udrží se domácí spotřeba podporující hospodářský růst,“ říká ministryně.

Příspěvek mají firmy dostávat na zaměstnance s odpracovanými alespoň třemi měsíci. Výpadek práce se má posuzovat za celou firmu, nebo za její závod, nikoli za jednotlivé zaměstnance. Firmy se také při kurzarbeitu zaváží, že lidi nepropustí při trvání kurzarbeitu ani určitou dobu po něm. Konkrétně má ochranná lhůta trvat polovinu dobu předchozího pobírání příspěvku.

Firmy v posledním měsíci před vyhlášením kurzarbeitu, při něm a rok po jeho skončení nebudou moci vyplácet dividendy, mimořádné podíly na zisku či předčasně splatit úvěr. Při nesplnění pravidel by musely příspěvek státu vrátit.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2021 16:34, Otto Šálený

Všichni OSVČ dostali kompenzaci? To jste se dozvěděl kde? na ruskym, nebo Čínskym zpravodajskym serveru? Vy zase evidentně nevíte, co obnáší podnikání ve státě, kde Vám to zakazují. V první vlně každý dostal tzv. "držhubné" jinak se 500 kc/den nedá nazvat, neboť každý OSVČ musí vydělat alepsoň 1500kc/den, včetně víkendů. Hledat odbyt pro své zboží, neustále řešit výpadky dodavatelských firem, či nefunkčnost přepravních firem, včetně pošty. Dále hromada zákonů a mnoho zahraničních podniků, s daňovými výhodami.. Mám se zaměstnat..? ptám se kde? U zahraniční firmy, která veškeré výdělky odčerpá pryč z ČR? Nebo u podnikatele za 70kč/hod? :D to už tu vše bylo. Neschopní ať si chodí do práce, schopní chtějí podnikat a stát jim to znemožňuje. Však pracujte pro zahraniční společnosti, které v naší republice bohužel nenechají ze svých výdělků naprosté minimum, většinu pak převedou na svojí mateřskou firmu. Kupř. banky: prakticky všechny, až na výjimku FIO, mají v ČR pouze dceřinné společnosti, každý rok přes ně z ČR !NENÁVRATNĚ! mizí miliardy do ciziny. Naše země je chudší a chudší, bohužel obyvatelé jsou ochotni vyměnit svůj momentální drobný výdělek a pohodlí za v budoucnosti totálně chudou rebliku. Hlavně, že si všichni stěžují.. :/ Rodiče, kteří pracují pro tyto společnosti se podílí na chudnutí naší republiky a samozřejmě i na chudobě svých dětí v budoucnosti. Ekonomika je pokřivená dotacemi, bohužel často velmi nesmyslně. Až tu za - let bude vše vlastněno cizinci, nestěžujte si, chtěli jste mít pohodlný život a po Vás? Potopa!

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 5. 2021 22:21, OSCV

jsou sracka, dekuji...

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services