Tady přišlo nejvíc lidí o práci. Nová mapa

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 27. 4. 2021 | 1 komentář
Tady přišlo nejvíc lidí o práci. Nová mapa

Zdroj: Shutterstock

Karlovy Vary jsou smutným vítězem roku 2020, co se růstu nezaměstnanosti týče. Ukazuje to nová Mapa nezaměstnanosti, kterou zveřejnilo Centrum pro společenské otázky SPOT.

Projekt posbíral data o počtu nezaměstnaných za několik posledních let, a to až na úroveň jednotlivých měst. Úřad práce běžně zveřejňuje data nejméně za okresy – k číslům za jednotlivé obce se sice lze dostat, ale práce s nimi je komplikovaná.

Nová mapa umožňuje nezaměstnanost nejen třídit podle měst, ale dál ji zkoumat podle různých kritérií, například podle pohlaví, vzdělání či věku.

Podíl nezaměstnaných osob v evidenci úřadů práce v roce 2020 vzrostl z 3,4 na 4,3 %. Mapa kromě jiného ukazuje, že největší nárůst lidí bez práce byl loni zejména na severozápadě Česka a ve velkých městech a jejich okolí.

„Ve větších městech a ekonomických centrech se ve statistikách odráží vyšší podíl zaměstnanců ve službách. V horských a pohraničních regionech pravděpodobně hraje významnou roli omezení turismu, ale i propouštění u lokálních zaměstnavatelů,“ říká Lucie Trlifajová, vedoucí výzkumného týmu SPOT.

Největší nárůst zaznamenaly Karlovarský kraj (z 3,3 na 5,6 %) a hlavní město Praha (z 2,1 na 3,7 %). U Karlovarského kraje se vlivy násobily. Vedle silného zastoupení služeb pro turisty jde o kraj se silným lázeňstvím, které je de facto odstavené, a hodně lidí tam také jezdí pracovat do Německa, což v době epidemie často nešlo. I proto má Karlovarský kraj mezi jedenáctkou nejzasaženějších měst hned sedm zástupců.

Města s nejvyšším nárůstem nezaměstnanosti v roce 2020

MěstoKrajNárůst v roce 2020Nezaměstnanost na konci roku 2020
Karlovy VaryKarlovarský+3,3 procentního bodu6,6 %
Mariánské LázněKarlovarský+3,1 p.b.5,6 %
BílinaÚstecký+2,1 p.b.5,2 %
OstrovKarlovarský+2,1 p.b.4,8 %
SokolovKarlovarský+1,8 p.b.6,3 %
TepliceÚstecký+1,7 p.b.5 %
KrasliceKarlovarský+1,6 p.b.6 %
Karlovarský+1,6 p.b.3,7 %
LitvínovÚstecký+1,6 p.b.5,9 %
PrahaPraha+1,6 p.b.3,7 %
ChebKarlovarský+1,6 p.b.4,1 %
Zdroj: Centrum pro společenské otázky – SPOT
Zdroj: SPOT

Na detailní mapu se dostanete kliknutím.

Podrobná data také ukazují, že loni výrazně stoupl počet nezaměstnaných mezi mladými lidmi ve věku od 20 do 29 let. U nich nezaměstnanost narostla ze 3,6 na 4,7 % a dostala se tak na podobnou úroveň jako u lidí v předdůchodovém věku, u nichž je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost. Pokud jde o vzdělání, nejvíce loni stoupla nezaměstnanost lidí s nízkým, zejména základním vzděláním (z 7,5 na 9,2 %). V Karlovarském kraji a Praze výrazněji rostla i u lidí se středoškolským vzdělání (z 1,6, respektive 1,9 na 3,4 %).

Sháníte práci?

Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Mapa obsahuje také data o čerpání některých sociálních dávek. „Zachycuje paradoxní vývoj růstu nezaměstnanosti na straně jedné a stagnace, a v některých případech dokonce poklesu, čerpání sociálních dávek na straně druhé,“ říká Trlifajová.

Například příspěvek na bydlení loni pobíralo 3,6 % domácností, což bylo meziročně o 0,2 procentního bodu méně. Stát loni v půlce roku zpřísňoval podmínky, za kterých lze o tuto dávku žádat. Naopak mírně (rovněž o 0,2 procentního bodu na 9,4 %) narostl počet nezaopatřených dětí, na které stát vyplácel přídavky na dítě.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pomoc už potřebují i lidé ze střední třídy, říká dluhová poradkyně

27. 4. 2021 | Jiří Hovorka | 11 komentářů

Pomoc už potřebují i lidé ze střední třídy, říká dluhová poradkyně

Epidemie výrazně zhoršila situaci rodičům malých dětí. Museli s nimi zůstat doma kvůli zavřené škole, klesl jim příjem a často úplně přišli o práci. Do dluhů se dostali i malí podnikatelé.... celý článek

Přídavky na dítě stoupnou a dosáhne na ně víc rodin

23. 4. 2021 | Petr Kučera, Jiří Hovorka | 19 komentářů

Přídavky na dítě stoupnou a dosáhne na ně víc rodin

Přídavky na děti se poprvé od roku 2008 zvýší. Výraznější než teď bude zvýhodnění pro rodiče, kteří si vydělávají. Poslanci schválili i změny u rodičovské nebo daňových slev na děti. celý článek

Výpověď a odstupné. Na tohle si dejte pozor

15. 3. 2021 | Zdeněk Bauer | 22 komentářů

Výpověď a odstupné. Na tohle si dejte pozor

Kdy může dát výpověď zaměstnavatel a kdy zaměstnanec? Jaké jsou výpovědní důvody? Jak se počítá výpovědní doba? Kdy má zaměstnanec nárok na odstupné? A jak odstupné ovlivní podporu... celý článek

Výpověď dohodou je nesmysl. Na tohle si dejte pozor

18. 11. 2020 | Zdeněk Bauer | 49 komentářů

Výpověď dohodou je nesmysl. Na tohle si dejte pozor

I když má zaměstnavatel problémy, zákoník práce dodržovat musí. Nenechte si vnutit „výpověď dohodou“. Proč si dát pozor na rozdíl mezi výpovědí a dohodou?

Co dělat, když nemám na bydlení a jídlo. Pomoc pro lidi v nouzi

10. 11. 2020 | Jiří Hovorka | 38 komentářů

Co dělat, když nemám na bydlení a jídlo. Pomoc pro lidi v nouzi

Dana Pavlousková už tři roky pomáhá samoživitelkám v nouzi. V koronavirové době její Klub svobodných matek dostal ještě větší smysl. Měsíčně řeší stovky žádostí od lidí, kteří nemají... celý článek

Partners Financial Services