Ošetřovné stoupne a dosáhne na něj víc lidí

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 28. 4. 2021 | 9 komentářů
Zaměstnanci, kteří v březnu a dubnu čerpali ošetřovné, se mohou těšit na zpětný doplatek. Ošetřovné budou moci pobírat také příbuzní, kteří nežijí ve společné domácnosti. Změny definitivně schválili senátoři.
Ošetřovné stoupne a dosáhne na něj víc lidí

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnanci, kteří kvůli zavřené škole nebo školce zůstávají doma s dětmi a nemohou pracovat, už nepřijdou o tolik peněz. Takzvané krizové ošetřovné stoupne na 70 na 80 procent takzvaného redukovaného výdělku. Zvýšení, které už před třemi týdny schválili poslanci napříč stranami, minulý týden definitivně potvrdili senátoři. Ti teď odsouhlasili také změnu, která rozšíří okruh možných příjemců krizového ošetřovného i na příbuzné, kteří nejsou ze společné domácnosti.

Ošetřovné stoupne zpětně od 1. března. Zaměstnanci dostanou doplatek automaticky, tedy bez speciální žádosti, a to zřejmě společně s ošetřovným za duben.

Výše ošetřovného standardně dosahuje 60 procent redukovaného výdělku; od října ho poslanci zvýšili na 70 procent, růst na 80 procent však tehdy nepodpořila vládní koalice. Teď se tedy se zpožděním zvýší na 80 procent – na stejnou úroveň, kde už dočasně bylo od loňského dubna do konce června.

Loni na jaře dosáhli na ošetřovné výjimečně i rodiče školáků až do 13 let věku místo standardních 10 let. Na podzim však zvýšení věkového stropu většina poslanců nepodpořila a neprošlo ani tentokrát. Ošetřovné tedy nelze začít čerpat na dítě, které už mělo desáté narozeniny. Pokud čerpání začalo dřív, může pokračovat.

Schválená novela mírně rozšiřuje okruh rodičů, kteří mají na ošetřovné nárok: Bez ohledu na věk na něj od letošního března (tedy i zpětně) dosáhnou ošetřovné i rodiče dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, konkrétně se závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem.

Novou výši ošetřovného spočítá naše kalkulačka:

Ani po zvýšení se ošetřovné nevyrovná čisté mzdě, kterou si vydělají zaměstnanci, kteří dál pracují. „Například u všeobecné zdravotní sestry bez specializace, pokud má průměrně za rok 25 211 Kč čistého měsíčně, činí dosavadní ošetřovné činí 19 260 Kč, po zvýšení to bude 21 990 Kč. A například svářeč s čistou mzdou 27 263 Kč měl dosud ošetřovné 20 970 Kč, nově to bude 23 970 Kč,“ upřesňuje poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). 

Ošetřovné a čistá mzda

Porovnání čisté mzdy, dosavadní výše ošetřovného (70 % redukovaného základu) a nově zvýšeného ošetřovného (80 %). Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Důvodová zpráva k návrhu zákona.

Na ošetřovné při zavřené škole nebo karanténě kvůli koronaviru mají podle dosavadních podmínek nárok nejenom rodiče (bez ohledu na společnou domácnost), ale případně také další osoby žijící s dítětem v domácnosti.

Díky další novele se okruh možných příjemců nově rozšíří o všechny příbuzné v linii přímé nebo vedlejší podle § 772 občanského zákoníku, přestože s dítětem nežijí v domácnosti. Tuto změnu teď po poslancích schválili i senátoři.

V praxi může jít především o prarodiče, tety nebo strýce, ale také třeba o starší sourozence. Splnění podmínky příbuzenského vztahu k dítěti mají dokazovat správě sociálního zabezpečení čestným prohlášením. Podmínkou bude, že jde o zaměstnance s nemocenským pojištěním.

Novela – na rozdíl od zvýšení částky z 70 na 80 procent – nepočítá se zpětnou účinností. Rozšíření tedy půjde využít až poté, co změnu podepíše prezident a vyjde ve Sbírce zákonů. Platit by měla zhruba od začátku května. I další příbuzní potom dostanou 80 procent vyměřovacího základu, ovšem ne zpětně od března.

čerpání ošetřovného se pak tito příbuzní budou moci střídat s dosavadními příjemci, případně je zcela nahradit. Rozšíření má podle poslanců dva cíle: Jednak umožnit výkon zaměstnání lidem, kteří jsou potřební při zvládání epidemie koronaviru. A jednak posílit příjmy rodin díky tomu, že si budou moct s ohledem na výši výdělku lépe vybrat, kdo bude čerpat ošetřovné a kdo pracovat – lze předpokládat, že ošetřovné si vybere ten člen rodiny, jehož pracovní příjem i propad příjmů je nižší.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Od 12. dubna je na krizové ošetřovné nárok jenom za dny, kdy škola nebo školka neumožňuje prezenční (osobní) výuku. Rodiče, kteří nepošlou dítě do školky či školy po jejich otevření, o nárok na ošetřovné přijdou. Smůlu mají nejenom ti, kteří se prostě jenom bojí, ale i ti, kteří mají objektivně vážný důvod. Typicky když je ohroženo zdraví dítěte kvůli jeho slabší imunitě, nebo když mezi rizikovou skupinu patří některý z rodičů. Nepomůže ani snaha ochránit prarodiče či jiné rizikové osoby žijící ve společné domácnosti. Nebo výrazně zhoršená dopravní dostupnost kvůli omezení spojů při dojíždění.

Hůř na tom jsou zdravotníci, učitelé, policisté, vojáci, zaměstnanci v sociálních službách nebo někteří úředníci (na úřadu práce, správě sociálního zabezpečení či finanční správě) – od 12. dubna totiž musí mateřské školy i třídy prvního stupně základní školy umožnit jejich dětem osobní přítomnost. Proto tito zaměstnanci přišli o nárok na ošetřovné, a to i ve dnech, kdy má zbytek třídy distanční výuku. Ošetřovné přitom nemůže čerpat ani druhý z rodičů, přestože má úplně jiné povolání. Ani novela, rozšiřující nárok na ošetřovné o další příbuzné, toto omezení neodstraňuje.

Zatím není jisté, jestli se podobných vylepšení jako zaměstnanci dočkají také OSVČ. Ministr průmysl a obchodu Karel Havlíček, pod něhož tato speciální dotace pro podnikatele spadá, to zatím nenavrhl. Za březen se dál počítá s dosavadní částkou 400 korun na den. Od února podnikatelé nemohou za stejný den čerpat zároveň ošetřovné a kompenzační bonus, což je podle Havlíčka důsledkem zvýšení bonusu z 500 až na 1000 korun denně.

Po schválení v senátu jsme aktualizovali text, který původně vyšel 21. dubna. 

Ozveme se, kdyby něco!

Zdroj: Shutterstock

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a pravidelně vám budeme přinášet další důležité aktuality a praktické rady z osobních financí. Můžete si objednat i náš newsletter.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 4. 2021 17:16

Citace - Lenka / 22.04.2021 15:08

Rodiče s dítětem přes 10 let se vzdělávacími potřebami na ošetřovné nešli, protože nemůžou být doma zadarmo... a teď, když se to schválí, tak se školy otevírají... hlavně, že se můžou páni poslanci poplácat po rameni. Můj 9letý syn se vzdělávací potřebou je už skoro rok doma sám. Nemůžu být měsíce na ošetřovném. Normální děti to zvládnou, ale tyto děti ne, takže já do večera po práci se synem doháním učivo a jsem z toho již psychicky na dně. Nahrazuji speciálního pedagoga, školní jídelnu, uklízečku a chodím do práce..čas pro sebe je pro mě sprosté slovo. :D

manzelka je doma s 10 letou dcerou a 12 letym klukem uz od rijna 7 mesicu zadarmo bez koruny prijmu. nastesti si to muzeme dovolit a deti tak skolu neflakaj. manzelka je ale z toho zrala na lecebnu.
znamej ma doma kluka v 8 tride, s manzelkou musej do prace a kluk to flaka a propada, i kdyz v sedmicce patril k lepsimu prumeru. uz se smirili s tim, ze osmou tridu bude opakovat. cesky deti jsou nejdyl doma minimalne v ramci EU. vlada je hodila pres palubu a ted misto skol otevira fotbalovy stadiony pro fans

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 4. 2021 22:32

s o u d r u z i d e k u j e m e

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

1. 1. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2023 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Zásilkovna zdražuje službu Mezi námi

16. 4. 2021 | Petr Kučera | 13 komentářů

Zásilkovna zdražuje službu Mezi námi

Služba Mezi námi, která běžným lidem umožňuje poslat menší balík přes pobočku Zásilkovny na jiné výdejní místo, mírně zdraží. Od 1. května stoupne základní cena na 69 korun z dosavadních... celý článek

Bojíte se poslat dítě do školy? Přijdete o ošetřovné

11. 4. 2021 | Petr Kučera | 8 komentářů

Bojíte se poslat dítě do školy? Přijdete o ošetřovné

Chcete chránit zdraví dítěte nebo jiných členů rodiny, ale máte smůlu. Stát vám nepomůže. A když pak dítě skutečně onemocní covidem, dá vám místo vyššího ošetřovného jenom to standardní. celý článek

Pozor na nebezpečnou nabíječku, varuje ČOI

9. 4. 2021 | Petr Kučera | 7 komentářů

Pozor na nebezpečnou nabíječku, varuje ČOI

Česká obchodní inspekce objevila na českém trhu nebezpečnou USB nabíječku SWISSTEN CLT304, která může znamenat pro spotřebitele vysoké riziko úrazu elektrickým proudem. Inspekce nařídila... celý článek

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

3. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 30 komentářů

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

Jak zhodnotit úspory, které vám na bankovních vkladech požírá inflace? Zkuste se naučit investovat. Jestli vám to připadá složité, ze začátku to můžete vzít jako hru. Vysvětlíme její... celý článek

Partners Financial Services