Stravovací paušál není vždy výhodný, varuje expert

Petr Frisch | rubrika: Komentář | 1. 2. 2021 | 14 komentářů
Přechod ze stravenek na stravovací paušál, který mohou firmy používat od začátku letošního roku, se v mnoha případech nevyplácí. Zcela nevhodný je u firem, které přispívají zaměstnancům nad rámec běžné praxe. Nejasné je jeho použití při práci z domova. A problém nastává i při práci delší než jedna směna. Na pozoru se musí mít i firmy, které dosud stravenky neměly a paušál hodlají zavést jako novinku. Daňové úřady totiž mohou začít kontrolovat, zda se paušálem nenahrazuje část mzdy nebo platové navýšení.
Stravovací paušál není vždy výhodný, varuje expert

Zdroj: Shutterstock

Pro peněžitý paušál v soukromé sféře platí stejná daňová pravidla jako pro stravenky pouze do určité limitované částky. Tu stanoví vyhláška ministerstva práce a sociálních věcí. Pro letošní rok je limit nastaven na denní firemní příspěvek ve výši 75,60 koruny. Do této částky jsou stravenky i stravovací paušál osvobozeny od daní i odvodů a lze je zahrnout do firemních daňových nákladů.

Nad tuto částku se ale daňová pravidla různí. Zatímco stravenky nad uvedeným limitem podléhají pouze devatenáctiprocentní dani z příjmu právnických osob, u paušálu se kromě daně z příjmů fyzických osob (15 %) platí také povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění – a to jak na straně firmy, tak na straně zaměstnance. V praxi to pak u paušálu znamená daňovou zátěž ve výši 59,8 % (oproti 19 % u stravenky). Přechod na paušál se tak nevyplatí těm firmám, které na stravování přispívají nad státem určený limit.

O autorovi

Zdroj: Pro Factum Consulting

Petr Frisch je trojnásobným vítězem soutěže Daňař roku v kategorii osobních daní a daně z příjmů fyzických osob. Jeho hlavní specializací jsou zaměstnanecké benefity, opční plány a vše okolo zaměstnanců. Je majitelem nezávislé daňově poradenské společnosti Pro Factum Consulting, dříve působil ve společnostech Mazars, PwC a Ernst&Young. Vystudoval fakultu mezinárodních vztahů VŠE a právnickou fakultu UK v Praze. 

Nejasné je použití paušálu v mnoha konkrétních případech. Paušál je totiž daňově osvobozen, pokud jde o příspěvek za jednu směnu podle zákoníku práce. Dnes má řada zaměstnanců flexibilní pracovní dobu, částečný úvazek, nebo naopak mnohem delší směny než standardních osm hodin.

U stravenek je problém vyřešen podmínkou, že pracovník musí pracovat alespoň tři hodiny. A jestliže jeho směna přesáhne 11 hodin, zvýší se limit pro daňovou uznatelnost. Zaměstnavatel mu dá další stravenku a není s tím žádná komplikace. Ale u paušálu? U směn delších než osm hodin už druhý paušál – na rozdíl od stravenky – poskytnout nelze. A pokud není odpracovaná celá osmihodinová směna, pak by se paušál osvobozený od daní a odvodů neměl poskytnout vůbec.

V případě nyní tolik používané práce z domova stojí společnosti před dalším problémem. Aby byl paušál pro zaměstnance osvobozený od daně a pro zaměstnance i firmy od pojistného, pak musí být splněna podmínka odpracované směny. Jenže řada firem v praxi skutečně odpracovaný čas neeviduje a zaměstnancům na home office ani nestanovuje rozpis směn podle zákoníku práce.

Nebudou tak v případě kontrol schopny prokázat splnění podmínky pro osvobození a dojde k doměření daně a pojistného. Oproti tomu u stravenky nemusí být odpracována ani minuta a osvobození od daně i pojistného je přiznáno i v takovém případě. Také během nemoci, ošetřování člena rodiny či dovolených paušál s osvobozením neposkytnete, zatímco stravenky ano.

Další otázkou pak je, co se stane, když firma paušálem nahradila část mzdy. Ministerstvo financí si velmi dobře uvědomuje, že pokud by k tomu zaměstnavatelé houfně přistoupili, dojde k obrovskému výpadku ve veřejných rozpočtech. To je pravděpodobně důvodem, proč ministerstvo veřejně informuje na webinářích, že bude finanční úřady ke kontrolám zavádění paušálu instruovat – což může probíhat i spolu s běžnou kontrolou odvodů mezd, nemusí jít o samostatnou kontrolu.

Jakmile finanční úřad sezná, že došlo nebo mohlo dojít k nahrazení mzdy paušálem, doměří daň. Důkazem může být i interní komunikace o zavedení paušálu, svědectví zaměstnance, způsob, jakým se komunikoval zaměstnancům, a podobně. Na zaměstnavateli pak bude, aby prokázal opak. To v praxi znamená odvolání k nadřízenému finančnímu ředitelství, které často svůj podřízený finanční úřad podrží. Zaměstnavatel pak musí zaplatit a obrátit se na soud.

I když se v mnoha případech zaměstnavatel dokáže s pomocí svých účetních, daňových poradců nebo advokátů účinně ubránit, stojí ho to energii, čas a náklady na poradce nebo právníky. Takové náklady přitom nebude schopen ze státu vymoci.

Máme toho víc!

Zdroj: Shutterstock

Jak si může přilepšit zaměstnanec s průměrnou mzdou, který doteď neměl žádné benefity, když mu firma nabídne stravenkový paušál? A jak se projeví případný přechod ze stravenek na paušál?

Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu


Když vás zaměstnavatel vyšle na takzvanou služební cestu, musí vám proplatit dopravu, jídlo a pití, ubytování a další nutné výdaje související s prací. Jak se mění cestovní náhrady pro rok 2021?

Pracovní cesty 2021: Stoupne stravné i náhrada za auto


Zaměstnancům letos přijde na účet o dost víc peněz. Čistá mzda stoupne díky daňovému balíčku. Tady je kalkulačka a vysvětlení.

Za leden dostanete víc. Spočítejte si, jak stoupne čistá mzda


Projděte si, jaké další novinky roku 2021 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 2. 2021 14:24, Tomáš Marný

"Také během nemoci, ošetřování člena rodiny či dovolených paušál s osvobozením neposkytnete, zatímco stravenky ano."
Netuším, kde pan expert všude pracoval. Já pracoval asi v 5 firmách, kde jsme dostávali stravenky, z toho za dovolenou a nemoc ani v jedné z nich.

+33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.