Stravovací paušál není vždy výhodný, varuje expert

Petr Frisch | rubrika: Komentář | 1. 2. 2021 | 14 komentářů
Přechod ze stravenek na stravovací paušál, který mohou firmy používat od začátku letošního roku, se v mnoha případech nevyplácí. Zcela nevhodný je u firem, které přispívají zaměstnancům nad rámec běžné praxe. Nejasné je jeho použití při práci z domova. A problém nastává i při práci delší než jedna směna. Na pozoru se musí mít i firmy, které dosud stravenky neměly a paušál hodlají zavést jako novinku. Daňové úřady totiž mohou začít kontrolovat, zda se paušálem nenahrazuje část mzdy nebo platové navýšení.
Stravovací paušál není vždy výhodný, varuje expert

Zdroj: Shutterstock

Pro peněžitý paušál v soukromé sféře platí stejná daňová pravidla jako pro stravenky pouze do určité limitované částky. Tu stanoví vyhláška ministerstva práce a sociálních věcí. Pro letošní rok je limit nastaven na denní firemní příspěvek ve výši 75,60 koruny. Do této částky jsou stravenky i stravovací paušál osvobozeny od daní i odvodů a lze je zahrnout do firemních daňových nákladů.

Nad tuto částku se ale daňová pravidla různí. Zatímco stravenky nad uvedeným limitem podléhají pouze devatenáctiprocentní dani z příjmu právnických osob, u paušálu se kromě daně z příjmů fyzických osob (15 %) platí také povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění – a to jak na straně firmy, tak na straně zaměstnance. V praxi to pak u paušálu znamená daňovou zátěž ve výši 59,8 % (oproti 19 % u stravenky). Přechod na paušál se tak nevyplatí těm firmám, které na stravování přispívají nad státem určený limit.

O autorovi

Zdroj: Pro Factum Consulting

Petr Frisch je trojnásobným vítězem soutěže Daňař roku v kategorii osobních daní a daně z příjmů fyzických osob. Jeho hlavní specializací jsou zaměstnanecké benefity, opční plány a vše okolo zaměstnanců. Je majitelem nezávislé daňově poradenské společnosti Pro Factum Consulting, dříve působil ve společnostech Mazars, PwC a Ernst&Young. Vystudoval fakultu mezinárodních vztahů VŠE a právnickou fakultu UK v Praze. 

Nejasné je použití paušálu v mnoha konkrétních případech. Paušál je totiž daňově osvobozen, pokud jde o příspěvek za jednu směnu podle zákoníku práce. Dnes má řada zaměstnanců flexibilní pracovní dobu, částečný úvazek, nebo naopak mnohem delší směny než standardních osm hodin.

U stravenek je problém vyřešen podmínkou, že pracovník musí pracovat alespoň tři hodiny. A jestliže jeho směna přesáhne 11 hodin, zvýší se limit pro daňovou uznatelnost. Zaměstnavatel mu dá další stravenku a není s tím žádná komplikace. Ale u paušálu? U směn delších než osm hodin už druhý paušál – na rozdíl od stravenky – poskytnout nelze. A pokud není odpracovaná celá osmihodinová směna, pak by se paušál osvobozený od daní a odvodů neměl poskytnout vůbec.

V případě nyní tolik používané práce z domova stojí společnosti před dalším problémem. Aby byl paušál pro zaměstnance osvobozený od daně a pro zaměstnance i firmy od pojistného, pak musí být splněna podmínka odpracované směny. Jenže řada firem v praxi skutečně odpracovaný čas neeviduje a zaměstnancům na home office ani nestanovuje rozpis směn podle zákoníku práce.

Nebudou tak v případě kontrol schopny prokázat splnění podmínky pro osvobození a dojde k doměření daně a pojistného. Oproti tomu u stravenky nemusí být odpracována ani minuta a osvobození od daně i pojistného je přiznáno i v takovém případě. Také během nemoci, ošetřování člena rodiny či dovolených paušál s osvobozením neposkytnete, zatímco stravenky ano.

Další otázkou pak je, co se stane, když firma paušálem nahradila část mzdy. Ministerstvo financí si velmi dobře uvědomuje, že pokud by k tomu zaměstnavatelé houfně přistoupili, dojde k obrovskému výpadku ve veřejných rozpočtech. To je pravděpodobně důvodem, proč ministerstvo veřejně informuje na webinářích, že bude finanční úřady ke kontrolám zavádění paušálu instruovat – což může probíhat i spolu s běžnou kontrolou odvodů mezd, nemusí jít o samostatnou kontrolu.

Jakmile finanční úřad sezná, že došlo nebo mohlo dojít k nahrazení mzdy paušálem, doměří daň. Důkazem může být i interní komunikace o zavedení paušálu, svědectví zaměstnance, způsob, jakým se komunikoval zaměstnancům, a podobně. Na zaměstnavateli pak bude, aby prokázal opak. To v praxi znamená odvolání k nadřízenému finančnímu ředitelství, které často svůj podřízený finanční úřad podrží. Zaměstnavatel pak musí zaplatit a obrátit se na soud.

I když se v mnoha případech zaměstnavatel dokáže s pomocí svých účetních, daňových poradců nebo advokátů účinně ubránit, stojí ho to energii, čas a náklady na poradce nebo právníky. Takové náklady přitom nebude schopen ze státu vymoci.

Máme toho víc!

Zdroj: Shutterstock

Jak si může přilepšit zaměstnanec s průměrnou mzdou, který doteď neměl žádné benefity, když mu firma nabídne stravenkový paušál? A jak se projeví případný přechod ze stravenek na paušál?

Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu


Když vás zaměstnavatel vyšle na takzvanou služební cestu, musí vám proplatit dopravu, jídlo a pití, ubytování a další nutné výdaje související s prací. Jak se mění cestovní náhrady pro rok 2021?

Pracovní cesty 2021: Stoupne stravné i náhrada za auto


Zaměstnancům letos přijde na účet o dost víc peněz. Čistá mzda stoupne díky daňovému balíčku. Tady je kalkulačka a vysvětlení.

Za leden dostanete víc. Spočítejte si, jak stoupne čistá mzda


Projděte si, jaké další novinky roku 2021 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 2. 2021 14:24, Tomáš Marný

"Také během nemoci, ošetřování člena rodiny či dovolených paušál s osvobozením neposkytnete, zatímco stravenky ano."
Netuším, kde pan expert všude pracoval. Já pracoval asi v 5 firmách, kde jsme dostávali stravenky, z toho za dovolenou a nemoc ani v jedné z nich.

+33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services