První výplata 2021. Takhle ji zvýší šest novinek

Jestli jste kvůli viru nepřišli o zaměstnání, s velkou pravděpodobností dostanete za leden víc. I když vám nepřidali. Projděte si, co všechno je letos jinak.
První výplata 2021. Takhle ji zvýší šest novinek

Zdroj: Shutterstock

Konec superhrubé mzdy

Daň z příjmů fyzických osob se od roku 2021 nepočítá ze superhrubé mzdy, ale jenom z hrubé. Tedy z menší částky, která už není navýšená o odvody zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění.

Základní daňová sazba před odpočtem slev se přitom úměrně tomu nezvedla, zůstala na dosavadních 15 %. To v praxi znamená, že zaměstnanci zaplatí nižší daně a dostanou vyšší čistou mzdu. Výrazně nadprůměrné výdělky, spadající dřív pod takzvanou solidární přirážku, se daní 23 %.

To ale není jediná změna, díky níž zaměstnancům letos zůstane z výplaty víc.

Základní daňová sleva

Po mnoha letech letos stoupla i základní daňová sleva na poplatníka. Ta od roku 2008 zůstávala stejná navzdory inflaci i růstu mezd.

Pro příjmy za rok 2021 se zvyšuje o tři tisíce na 27 840 korun ročně (o 250 Kč na měsíc), počínaje rokem 2022 pak stoupne na 30 840 korun ročně.

Zaměstnancům odečítá základní slevu na poplatníka – letos v poměrné výši 2320 korun měsíčně – přímo zaměstnavatel. O tuhle částku tedy každý měsíc dostávají vyšší čistou mzdu.

Zaměstnanci poprvé uvidí změnu ve výplatě za leden, kterou dostanou během února.

Jak stoupne konkrétně vaše čistá mzda? Tady je kalkulačka.

Minimální a zaručená mzda

Minimální mzda se letos zvýšila o 600 korun na 15 200 korun měsíčně hrubého. V hodinovém vyjádření stoupla o 3,20 Kč na 90,50 Kč.

Přestože se minimální mzda týká jenom nejhůř placených zaměstnanců, její zvýšení má vliv i na ostatní. Současně totiž roste i takzvaná zaručená mzda, tedy základ pro další profese v soukromém sektoru.

Zaručená mzda je odstupňována podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce do osmi úrovní. Například pro „popeláře“ stoupne minimum na 16 800 Kč, pro pokladní na 18 500 Kč a pro řidiče autobusů na 22 600 Kč.

Podrobný přehled: Co všechno mění růst minimální mzdy

Nezabavitelné minimum

Počínaje výplatou za leden opět stoupla nezabavitelná částka, která má zůstat lidem v exekuci nebo osobním bankrotu a nesmí na ni sáhnout exekutor formou srážky ze mzdy.

Dlužníci si letos polepší díky pravidelnému zvýšení normativních nákladů na bydlení. To je jedno ze dvou hlavních čísel, podle nichž se počítá základní nezabavitelné minimum. Druhým číslem pak je životní minimum – to se od ledna nezvýšilo a zatím není jisté, jestli se letos zvýší aspoň později během roku.

Lidem v exekuci nebo insolvenci zůstane ze mzdy víc peněz i díky tomu, že celková nezabavitelná částka se počítá z čisté mzdy. A jak jsme si už napsali, ta od ledna výrazně stoupla.

Dopad na konkrétní situace vám spočítá naše kalkulačka. Ta samozřejmě rovnou přihlíží i k situaci, že dlužníkovi po odečtení základního nezabavitelného minima něco zbyde. 

Stravovací paušál

Zaměstnavatelé mohou od letošního roku využít takzvaný stravenkový paušál.

Na podobné daňové úlevy, které zatím přinášely jenom stravenky nebo podnikové jídelny, teď mohou dosáhnout i lidé, kteří takový benefit nedostávali.

Nejde o žádné „rušení stravenek“ – jenom je tu k nim nová alternativa. Místo klasických papírových poukázek či nabité elektronické karty mohou nově dostávat přímo peníze na účet. 

Jak tahle novinka funguje a jak může ovlivnit vaši čistou mzdu? Psali jsme podrobně.

Cestovní náhrady

Poslední změna se netýká přímo výplaty, ale takzvaných cestovních náhrad. Zaměstnanci na pracovní cestě dostanou v roce 2021 víc peněz za jídlo a pití než v roce 2020. 

Od ledna stouply nejnižší možné sazby stravného. Minimální částka se zvýšila o čtyři koruny v prvním časovém pásmu, o sedm korun ve druhém pásmu a o jedenáct korun ve třetím pásmu.

Vyšší je i základní náhrada pro lidi, kteří na služební cestu jedou vlastním autem. Naopak průměrná cena pohonných hmot výrazně klesla.

U zahraničních cest stoupne stravné pro sedmnáct zemí. Tentokrát však mezi nimi není žádný z nejčastějších cílů zahraničních cest. Za zmínku stojí především Slovinsko, Bulharsko, Švédsko nebo Kuba.

Tady jsou konkrétní čísla, pravidla a hlavně: kalkulačka.

Základní verzeVýpočet včetně stravného

Výpočet cestovních náhrad 2024

km
l/100 km

Další kalkulačky

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 2. 2021 6:34, Tomáš

K čemu je to dobrý, když vše kolem zdraží?

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 2. 2021 6:42, Michal

No,za 50 tisíc bych nezvedl ani zadek z pelechu !To je plat pro zoufalce !

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za leden dostanete víc. Spočítejte si, jak stoupne čistá mzda

25. 1. 2021 | Petr Kučera | 27 komentářů

Za leden dostanete víc. Spočítejte si, jak stoupne čistá mzda

Zaměstnancům letos přijde na účet o dost víc peněz. Čistá mzda stoupne díky daňovému balíčku. Tady je kalkulačka a vysvětlení.

Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

21. 1. 2021 | Petr Kučera | 3 komentáře

Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

Částka, kterou exekutor nesmí strhnout dlužníkovi ze mzdy, je od letošního ledna vyšší. Jde o důsledek zvýšení nákladů na bydlení a daňových změn.

Z práce na dohodu vám zůstane víc. DPČ a DPP 2021

20. 1. 2021 | Petr Kučera, Monika Veselíková | 16 komentářů

Z práce na dohodu vám zůstane víc. DPČ a DPP 2021

Daně, odvody a limity při práci na dohodu v roce 2021. Jaké podmínky platí pro DPP a DPČ? A co se letos mění? Tady je kalkulačka a přehled.

Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu

18. 1. 2021 | Petr Kučera | 31 komentářů

Stravenkový paušál startuje. Takhle zvýší výplatu

Jak si může přilepšit zaměstnanec s průměrnou mzdou, který doteď neměl žádné benefity, když mu firma nabídne stravenkový paušál? A jak se projeví případný přechod ze stravenek na paušál?... celý článek

Rodiny s více dětmi si polepší. Limit pro bonus skončí

26. 12. 2020 | Petr Kučera | 42 komentářů

Rodiny s více dětmi si polepší. Limit pro bonus skončí

Se čtyřmi dětmi dosáhnou rodiče podle dosavadních pravidel maximálně na 60 300 korun, nově to bude až 83 016 korun. S pěti dětmi mohou nově dostat až 107 220 korun.

Partners Financial Services