Malé peníze: Investiční životní pojištění. Chytré „dva v jednom“?

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 9. 11. 2011 | 11 komentářů
Malé peníze: Investiční životní pojištění. Chytré „dva v jednom“?
Když se na trhu objevil první šampon a kondicionér v jednom, byl to marketingový trhák. Profesionálové kadeřníci ovšem zůstávali u dvou lahviček. A světe div se – chodí mezi námi řada krásných kštic, jejichž majitelé ani nevědí, že kondicionéry existují. Co říkají profesionálové na pojištění a investice v jednom?

Jan Müller ze serveru Malépeníze.cz odpovídá na další dotazy čtenářů Peníze.cz

Otázka: Jako matka samoživitelka již nějaký čas přemýšlím o tom, jak se aspoň trochu zabezpečit na stáří. Zároveň bych se ale chtěla i pojistit (a zajistit svou rodinu) pro případ, že by se mi něco stalo. Líbí se mi investiční životní pojištění, které prý splňuje oba tyto parametry a je to vlastně takové „dva v jednom“. Míň běhání, míň zařizování, míň smluv. Kamarád mi ale tenhle nápad rozmlouvá, investiční životní pojištění je podle něj drahé. Mohli byste mi prosím poradit, jestli se mi vyplatí „dva v jednom“, nebo mám radši volit pojištění zvlášť a spoření nebo investice zvlášť?

Investiční životní pojištění ani kapitálové životní pojištění (další „dva v jednom“) nemají u mnoha lidí zrovna pověst výhodného produktu. Právem. Váš kamarád má pravdu, je lepší o pojištění a zajištění uvažovat samostatně a samostatně je také sjednávat. Proč?

Jablka a hrušky

První důvod je rozdílnost obou produktů, které spolu principiálně nesouvisejí. Pojištění rizika je jedna věc a investice (respektive spoření, chcete-li) je věc druhá, v níž hraje roli riziko zcela odlišné, tedy konkrétně investiční riziko.

Jestli životní (rizikovou) pojistku uzavřít, či nikoli, to je otázka osobních preferencí. Pokud ji z nějakého důvodu uzavřít chcete, soustřeďte se jen na pojištění rizika a dejte si přitom pozor, aby ve výlukách z pojistného nebyla nějaká pravděpodobná příčina smrti nebo trvalé invalidity.

Pokud jde o investování prostřednictvím pojistky, roli hraje také omezená nabídka produktů, na které přes investiční životní pojištění „dosáhnete“ – vybíráte si zkrátka k investování jen z těch fondů, které má pojišťovna v nabídce, nemůžete si vybrat z celé škály produktů na trhu. To rozhodně nepřispívá k vysoké výkonnosti investice. (U kapitálového životního pojištění jsou vaše možnosti ještě menší, tady rozhoduje o investici pojišťovna úplně sama.)

Kdo hledá, ten – nenajde

Pro zajímavost jsme se podívali na weby pěti náhodně vybraných pojišťoven s cílem zjistit, jakého výnosu dosahovala investiční část jejich životní pojistky. Kupodivu žádná z pojišťoven se nikde nechlubí nějakým zajímavým výnosem – proč asi?

Z vybraného vzorku byl údaj o investičních výnosech snadno k nalezení jen u pojišťovny Generali; ten si níže uvádíme pro příklad. Při získávání informací z webů jsme postupovali způsobem, jaký očekáváme u běžného uživatele – procházíme tedy web na základě navigace a menu. Věříme, že detektivní eso by uspělo na více webech a našlo by i informace, které jsou „zašité“ – ať už bezděčně, nebo záměrně – někde hluboko. Zároveň jsme ale toho názoru, že Sherlocků Holmesů je v populaci valná menšina.

Interní fondy Generali

Pojišťovna Generali nabízí víc fondů, na grafu vidíte tzv. interní fondy Generali, u nichž web pojišťovny nabízí data za nejdelší období. Graf ukazuje indexové hodnoty, to znamená, že stav majetku ve fondech k 20. dubnu 2001 je roven 1 a následující čísla ukazují násobek hodnoty majetku k tomuto dni. Tedy například pokud je hodnota indexu 1,5 znamená to, že k tomu dni je hodnota majetku ve fondu rovna 1,5násobku hodnoty fondu k výchozímu datu – 20. dubnu 2001.

Interní fondy Generali 2001–2011

Graf pěkně ukazuje (a nyní bez ohledu na to, že jde o investiční životní pojištění), jak se různé druhy investic chovají:

  • investice do peněžního trhu (zde půjde asi jen o termínované vklady) jsou s nízkým rizikem a s nízkým výnosem;
  • investice do dluhopisových fondů jsou o něco rizikovější a výnosnější;
  • investice obsahující zcela nebo částečně akcie (smíšený nebo akciový fond) představují z tohoto výběru riziko nejvyšší a zároveň nejvyšší možnost výnosu – graf ukazuje dobře i dobu, kdy byl výnos fondu záporný, tedy na investici byste tratili.

Peněžní fond propadl, dluhopisový sotva přepral inflaci

Pro zajímavost si nyní vypočteme, jakým ročním úrokem by musel váš vklad růst, aby dosáhl stejného výnosu jako výše zmíněné fondy Generali. Vezmeme si období od 20. dubna 2001 do 20. dubna 2011, tedy rovných 10 let:

Anketa

Máte rádi výrobky „2 v 1“?

  • peněžní fond dosáhl indexu 1,10062, čemuž odpovídá stálý roční úrok 0,96 % p. a.
  • dluhopisový dosáhl indexu 1,30817, čemuž odpovídá stálý roční úrok 2,72 % p. a.
  • smíšený dosáhl indexu 1,76015, čemuž odpovídá stálý roční úrok 5,82 % p. a.
  • akciový dosáhl indexu 2,11119, čemuž odpovídá stálý roční úrok 7,76 % p. a.

V současné době jsou celkově úroky na velmi nízké úrovni. Vezmeme si pro porovnání přehledy na portálu Peníze, kde vidíme, že roční termínované vklady se v současné době vesměs pohybují přibližně kolem 1–2 % ročně a spořicí účty jsou na tom jen o fous lépe (extrémní nabídky zde nebereme v potaz). Výše uvedený peněžní fond by tedy například příliš atraktivní nebyl.

Je navýsost rozumné myslet na budoucnost a zvolit nějakou formu spoření, investic nebo úložek. Ty však řešte samostatně tak, aby to pro vás bylo nejvýhodnější. A nezapomeňte, že investovat se má jen do toho, čemu opravdu rozumíte. A také že minulé výnosy nejsou v žádném případě zárukou výnosů budoucích.

Autor vlastní a spravuje server Malé peníze

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 11. 2011 11:26, praguerm

Vždycky mě pobaví, když si v odborném článku přečtu, že termínovaný vklady se pohybují kolem 1-2%. Pokud autor o dané věci nic neví, proč to do článku uvádí??? Současné sazby, termínovaných vkladů na 1 rok se pohybují kolem 3%. Při větší částce nebo delší fixaci se dá dostat i na 4-5%.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

1. 11. 2011 | Roman Baroš | 8 komentářů

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

Kam investovat, to vám dneska poví každý: tisk, internet i televize, všude je plno doporučení, kam vložit peníze. Málokdo vám ovšem řekne, kam investovat rozhodně nemáte. I od toho... celý článek

Malé peníze: Jak prodělat na produktu s garantovaným výnosem

5. 10. 2011 | Jan Müller | 9 komentářů

Malé peníze: Jak prodělat na produktu s garantovaným výnosem

Další z odpovědí na čtenářské dotazy týkající se bankovních a pojišťovacích služeb či investování. Minule jsme odpovídali na otázku o strukturovaných finančních produktech. A nyní tu... celý článek

Malé peníze: Investice do strukturovaných produktů? Jen pro pokročilé!

21. 9. 2011 | Jan Müller | 5 komentářů

Malé peníze: Investice do strukturovaných produktů? Jen pro pokročilé!

Peníze.cz navázaly spolupráci se serverem Malé peníze. Jednou týdně odpovídáme na nejzajímavější čtenářské dotazy. Nedbáme o starosti magnátů, kam ulít pohádkové zisky. Zajímá nás v... celý článek

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

2. 8. 2011 | Roman Baroš | 11 komentářů

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

Na účtu peníze nevydělávají, sotva si udrží hodnotu. Rádi byste tedy investovali, ale máte strach a pocit, že investování je výsada bohatých. A nevíte jak na to. Strach mít nemusíte,... celý článek

Nejvyšší zhodnocení v ČR podle České pojišťovny. Amatérismus, nebo demagogie?

23. 6. 2011 | Dušan Šídlo | 8 komentářů

Nejvyšší zhodnocení v ČR podle České pojišťovny. Amatérismus, nebo demagogie?

Zajímá vás, která z pojišťoven nabízí nejvyšší zhodnocení u nás? Podle reklam na internetu je to Česká pojišťovna s produktem Výnos Plus. Podívejme se, zda je to pravda.

Partners Financial Services