Malé peníze: Jak prodělat na produktu s garantovaným výnosem

Jan Müller | rubrika: Co se děje | 5. 10. 2011 | 9 komentářů
Malé peníze: Jak prodělat na produktu s garantovaným výnosem
Další z odpovědí na čtenářské dotazy týkající se bankovních a pojišťovacích služeb či investování. Minule jsme odpovídali na otázku o strukturovaných finančních produktech. A nyní tu jeden máme v plné kráse. Ač garantovaný, investorka na něm ve výsledku prodělala. Jak se to stalo?
  • Jan Müller z webu Malé peníze podruhé odpovídá na dotazy čtnářů serveru Peníze

Otázka: Měla jsem peníze ve fondu Eurotop IV u UniCredit Bank. Výnos fondu měl kopírovat vývoj indexu Dow Jones. Myslela jsem, že se částka – byla v fondu vázaná pět let bez možnosti výpovědi – aspoň trochu zhodnotí. Úrok připsaný za celou dobu je však 0,05 procenta, slovy: skoro nula. A to prý ještě jen proto, že produkt byl garantovaný, protože dnes je Dow Jones v minusu. Po odečtení poplatků jsem při výplatě dostala méně, než jsem vložila.

Vývoj indexu Dow Jones byl ale většinu z těch pěti let velmi příznivý. Zdá se mně, že banka nepostupuje podle obchodních podmínek. V nich se uvádí, že výnos se vypočte jako průměr 16 sledování provedených během doby uložení vkladu. Než budu dál jednat s bankou, prosím o odborný názor.

Produkt Eurotop 50 IV není fond, ale vklad – tedy zjednodušeně řečeno je to termínovaný vklad s variabilním úrokem. Proto vlastně ani není možné, aby banka sáhla na vámi vloženou částku, a může vám z ní ukrojit jen prostřednictvím poplatků. To je kupříkladu rozdíl oproti podílovému fondu, u kterého může hodnota podílového listu stoupat i klesat.

Sázka na nesprávného koně

Podívejme se však podrobněji na vklad Eurotop 50 IV od UniCreditu. Doba trvání vkladu byla od 8. srpna 2006 do 8. srpna 2011, šlo tedy vklad na pět let. Poněkud zavádějící je, že banka uvádí tato data jako data emise, což je výraz používaný u cenných papírů. Jak ale bylo řečeno, jde o vklad, produkt se také na webu banky nachází správně v sekci „garantované vklady“.

Výnos (úrok) se u vkladu Eurotop 50 IV počítá podle indexu Dow Jones EURO STOXX 50 ke konkrétním datům, jež si banka v definici produktu sama stanovila. Index je vázaný na vývoj cen akcií největších kótovaných firem v eurozóně. Nebudeme dopodrobna rozebírat, jak je přesně index složen, to není pro tento případ podstatné. Spíše si zopakujeme výpočet podle toho, co UniCredit k tomuto vkladu uvádí na svém webu. Hodnoty indexu pocházejí z webu DJ Indexes.

Pokud se podíváte na graf indexu DJ EURO STOXX 50, uvidíte, že v uvedeném období stoupal jen relativně krátkou dobu; většinou však klesal, trend tohoto indexu za pět let je zjevně klesající. Odrazila se v něm totiž jak ekonomická krize a celkový pokles hodnot akcií, tak výrazný pokles akcií v tomto létě.

Dow Jones a Dow Jones

Naše čtenářka ovšem říká, že vývoj indexu Dow Jones byl většinu doby, kdy měla své peníze vložené v Eurotopu 50 IV, velmi příznivý. Jak je to možné?

„Ten“ Dowův Jonesův index, se kterým se nejčastěji potkáváme v novinách, je index Dow Jones Industrial Average , jeden z nejstarších indexů vůbec. Je navázaný na hodnoty akcií 30 největších a nejobchodovanějších amerických firem. Eurotop 50 IV je ovšem vázaný na jiný z rodiny indexů pojmenovaných po panech Dowovi a Jonesovi: Euro Stoxx 50. Ten se sestavuje podle cen akcií největších evropských firem. Vývoj obou jmenovaných indexů – k jejichž záměně pravděpodobně došlo – se přirozeně liší.

Zkuste si říct aspoň o slevu

Z výpočtu vychází, že celkový výnos je podle definice banky u tohoto produktu záporný. Co tedy banka o takové situaci ve svých materiálech uvádí? Citujeme: Dosáhne-li výnos podílu Vkladu Klienta na průměrném výnosu Podkladového aktiva (PA) hodnoty rovné nebo nižší než 0,50 % z částky Vkladu, má Klient nárok na vyplacení minimálního úroku ve výši 0,50 % z částky Vkladu za Dobu uložení vkladu. Máte tedy nárok na 0,5 procenta za celou dobu vkladu. Trochu málo, že?

Krom toho, že se se situací smíříte a bude vám ponaučením, abyste napříště do složitějších produktů své peníze nedávali, můžete zkusit jednu věc – poslat bance stížnost, že vám produkt prezentovala (je-li to pravda) jako investici do podílového fondu, a ne jako vklad s odvozeným výnosem nebo že vám obchodník tehdy nasliboval zajímavý výnos. Možná se banka chytí za nos a někde vám aspoň sleví na poplatcích. Nebo taky ne.

Autor vlastní a spravuje server Malé peníze

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 10. 2011 8:39, miki

Tak to měla paní ještě štěstí, já jsem v době bez krize před cca 10-ti lety nainvestoval 300 tis do růstového fondu banky ČSOB , ukázali mi graf fondu , který měl v té době 6% růstu za rok.Za 2 roky jsem inkasoval 280 tis s tím, že se bohužel nedařilo atd atd. Nedalo mi to a začal jsem pátrat, jakto, že mě okradli za "bílého dne". Poslal jsem do té banky za dva týdny manželku , že by chtěla jako investovat. Opět jí ukázali graf onoho fondu s růstem 6% p.a. Tak takto fungují - kradou banky v Čechistánu. Nikomu to nevadí nikdo je není schopen kontrolovat!! A abych byl konkrétní jednalo se o pobočku ČSOB ve Vsetíně.Od té doby investuji - obchoduji na vlastní r

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Investice do strukturovaných produktů? Jen pro pokročilé!

21. 9. 2011 | Jan Müller | 5 komentářů

Malé peníze: Investice do strukturovaných produktů? Jen pro pokročilé!

Peníze.cz navázaly spolupráci se serverem Malé peníze. Jednou týdně odpovídáme na nejzajímavější čtenářské dotazy. Nedbáme o starosti magnátů, kam ulít pohádkové zisky. Zajímá nás v... celý článek

Kampeličky lákají výhodným úročením

16. 5. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Kampeličky lákají výhodným úročením

Družstevní záložny zažívají renesanci zájmu. Spořicí účty a termínované vklady úročí lépe než banky a díky vyššímu pojištění vkladů se mohou jejich klienti cítit bezpečněji než dřív.... celý článek

Které termínované účty bank vám nejlépe zhodnotí 100 tisíc korun

25. 8. 2010 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Které termínované účty bank vám nejlépe zhodnotí 100 tisíc korun

Ani termínované vkladové produkty nenabízejí českým spořílkům závratné zhodnocení. Podobně jako spořicí účty. Někdy je dokonce jejich výnos ještě o dost horší. Jejich výběru je tak... celý článek

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

18. 4. 2007 | Petr Syrový

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

V dnešním článku nahlédneme do kuchyně výrobců zajištěných fondů a zároveň se podíváme na ceny ingrediencí, ze kterých se zajištěný fond připravuje. Budete si tak moci zajištěný fond... celý článek

Partners Financial Services