Nejvyšší zhodnocení v ČR podle České pojišťovny. Amatérismus, nebo demagogie?

Nejvyšší zhodnocení v ČR podle České pojišťovny. Amatérismus, nebo demagogie?
Zajímá vás, která z pojišťoven nabízí nejvyšší zhodnocení u nás? Podle reklam na internetu je to Česká pojišťovna s produktem Výnos Plus. Podívejme se, zda je to pravda.

Nejvyšší zhodnocení v ČR případně Nechte své úspory růst o 4 % ročně – těmito slogany propaguje na internetu Česká pojišťovna svůj produkt Výnos Plus.

Pochybné počty. Nebo demagogie?

Jde o jednorázové investiční životní pojištění, které poskytuje zhodnocení 20 procent za pět let. I na svém webu Česká pojišťovna tvrdí, že 20 procent za pět let je „v přepočtu“ čtyři procenta za rok. Na profesionály je to až zarážejícím způsobem primitivní matematika. Nebo demagogie?

Vezmeme-li v úvahu složené úročení a vstupní poplatek ve výši jednoho procenta, je nominální úrok 3,5 procenta ročně. A ten ještě pochopitelně podléhá zdanění. Nejvyšší zhodnocení se tedy nekoná, vyšší úrok poskytují některé banky a družstevní záložny na termínovaných vkladech

Výnos Plus je nástupcem produktu Garance. I u něj Česká pojišťovna zapomínala na složený úrok. V reklamě hovořila o zhodnocení 4,5 procenta ročně, ve skutečnosti šlo o 18 procent za čtyři roky. Produkt ovšem klamal i názvem: od Garance by člověk čekal nějaké garance, ne? Jak ale správně napsal Vladimír Švorba na Finmagu:

O garantovaném výnosu navíc není v pojistných podmínkách ani zmínka. Proč by ale také byla, garance sice podle slovníku cizích slov znamená jistotu, záruku – ale je to přece jenom název produktu, ne? Klidně se to mohlo jmenovat Karel, Razdvatři nebo Žížala. Když otevíráte Tchibo Gold, očekáváte snad zlaté nuggety? Nejste blbí, čekáte kávu. Když cokoli kupujete od finančního ústavu, nebuďte blbí, čekejte cokoli a čtěte podmínky a smlouvy.

Vladimír Švorba: Není Garance jako garance

Výnos Plus je investice do ruské banky

Proč Česká pojišťovna přistupuje k takové reklamě? Snad proto, že ztrácí tržní podíl. Ten se měří v předepsaném pojistném. A nejrychlejší cesta k vyššímu pojistnému za rok 2011 je jednorázové životní pojištění.

Anketa

Víte, co je složené úročení?

Zároveň jde o způsob, jak podpořit podnikání skupiny PPF v zahraničí. V tisku se objevila tato zpráva: „Italská pojišťovna Generali zvažuje vytvoření nového společného podniku s druhou největší ruskou bankou VTB, který by se vrhl na trh ruského pojišťovnictví. Na obchodu by se prostřednictvím Generali PPF Holdingu podílela i finanční skupina PPF českého podnikatele Petra Kellnera, který by tak výrazně posílil svou pozici na ruském trhu.

Čeští klienti České pojišťovny podporují tuto expanzi právě prostřednictvím nákupu produktu Výnos Plus. Tím ručí za závazky VTB Banky. Nabídnuté „nejvyšší zhodnocení v ČR“ tak není garantováno. Peníze jsou investovány do složitější investiční struktury (podrobně popsáno zde), která znamená, že klient nenese pouze kreditní riziko České pojišťovny, ale především ruské banky VTB.

Investice do ruských bank? Přímé jsou lepší

Dušan Šídlo

Autor článku je analytik společnosti Partners, odborník na pojišťovnictví, publicista a komentátor.

Napsal mimo jiné i oceňovanou knihu o pojišťovnictví a pojištěních Život jako riziko.

Úrok nabízený za toto riziko je značně malý a konzervativní klient by měl raději volit termínovaný vklad na pět let nebo jinou podobně bezpečnou investici.

Pokud již chce klient investovat rizikověji a financovat podnikání například ruských bank, může tak učinit prostřednictvím přímého nákupu dluhopisů. Pokud nedojde ke krachu banky, dosáhne tak mnohem vyššího zhodnocení, než když investuje „oklikou“ prostřednictvím České pojišťovny.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2011 9:38, Škodolibka domácí

Jenom jedna věc - koupit ty dluhopisy napřímo asi nepůjde za "pár korun" a určitě to bude v cizí měně (takže měnové riziko). 90% všech lidí co do toho dají peníze je úplně jedno jak to funguje. Jsou si jisí, že mají garantovány 4% ročně.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Životní pojištění v roce 2011: jednorázová investiční pojištění, ale také pojištění rizik

27. 4. 2011 | Martin Vlnas, Věra Tůmová | 1 komentář

Životní pojištění v roce 2011: jednorázová investiční pojištění, ale také pojištění rizik

Trh s neživotním pojištěním stagnuje, životní pojištění stále roste. Hitem jsou jednorázová investiční životní pojištění. Přibývá ale i pojištění invalidity a trvalých následků. Češi... celý článek

Nástrahy životního pojištění. Smrt si nevybírá, pojišťovny ano

14. 4. 2011 | Dušan Šídlo | 20 komentářů

Nástrahy životního pojištění. Smrt si nevybírá, pojišťovny ano

Smrt – nejkratší jméno z těch opravdu podstatných, jev zcela zřejmý a nezpochybnitelný. Ne však pro pojišťovny. Pokud se domníváte, že životní pojištění kryje jakoukoliv ztrátu života,... celý článek

Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

24. 2. 2011 | Dušan Šídlo | 21 komentářů

Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

Soutěž o nejabsurdnější bankovní poplatek již existuje. A má smysl. Peníze.cz proto vyhlašují Anketu o nejkurióznější pojištění. Od nás si nominaci vysloužilo například pojištění proti... celý článek

Je jednorázové investiční životní pojištění dobrý produkt, nebo hlavně výborný marketing?

30. 11. 2010 | Zuzana Křeháčková | 8 komentářů

Je jednorázové investiční životní pojištění dobrý produkt, nebo hlavně výborný marketing?

Jednorázové investiční životní pojištění, spojené obvykle s investicí do zajištěných fondů, mohou využít i důchodci. Není však levné a je třeba vzít v úvahu řadu rizik.

Multilevel: Pozor na triky při prodeji investičního životního pojištění!

10. 11. 2010 | Petr Zámečník | 16 komentářů

Multilevel: Pozor na triky při prodeji investičního životního pojištění!

Blíží se penzijní reforma, pořiďte si investiční životní pojištění, dokud je čas! Máme exklusivní produkt k zajištění na stáří.Zapojte se do systému - zbohatnete! Taková a mnohá další... celý článek

Partners Financial Services