Martin Žáček: Češi ročně spáchají pojistné podvody za stamiliony

Petra Dlouhá | rubrika: Rozhovor | 12. 11. 2011 | 18 komentářů
Martin Žáček: Češi ročně spáchají pojistné podvody za stamiliony
Zajímá vás, jaká je šance, že se pomocí GPS zabezpečení podaří zachránit ukradené auto? Jaké pojišťovací podvody zkoušejí čeští řidiči nejčastěji? Bourají více ženy, nebo muži? O tom všem jsme si povídali ve druhé části rozhovoru s generálním ředitelem UNIQA pojišťovny Martinem Žáčkem.

Kolik řidičů v Česku uzavírá havarijní pojištění?

Oproti Západu menší podíl řidičů, nyní je to asi 20 procent vozidel. Je to ale dáno hlavně tím, že vozový park jsou u nás hodně starý – v průměru 14 let. Prakticky ve sto procentech se havarijní pojištění uzavírá u nových aut. Jejich majitelé vědí, že si koupili velkou hodnotu. V poslední době se pojišťovny snaží nabídnout nějakou rozumnou alternativu i majitelům starších aut.

Když pomineme u havarijního pojištění cenu pojištění základních rizik, jaké doplňkové služby jsou nejžádanější?

Hlavně různé asistenční služby. Nejde jen o služby vázané na nehodu, ale také na poruchu auta. Například bezplatné poskytnutí náhradního vozidla. Velmi žádané je připojištění skel. Čelní sklo je totiž poměrně nákladná záležitost i u staršího auta. Škodní frekvence na sklech je navíc celkem vysoká. Žádané je také úrazové připojištění osob ve vozidle a stále více i pojištění právní ochrany. Dále jsou to různá specializovaná pojištění. Poslední technologická novinka je náš produkt UNIQA SafeLine, který v sobě kombinuje zabezpečení vozidla proti odcizení – což je v České republice velice důležité – s ochranou posádky.

Jak systém SafeLine funguje?

Když dojde k nehodě, aktivuje se nárazové čidlo, které hlásí automaticky problémy do centrály asistence. Pokud se asistenční službě nepodaří zkontaktovat s řidičem, vysílá na místo rovnou záchrannou službu. To je poměrně nová a velmi zajímavá věc. U naší mateřské společnosti v Rakousku už ji využívá skoro padesát tisíc řidičů. V několika případech už se dokonce podařilo zachránit lidský život. V Česku SafeLine zatím využívají jen stovky lidí. Čekáme ale, že se počet zájemců bude výrazně zvyšovat. Komponenta bezpečnosti posádky vozu je stále důležitější. A zásadní je samozřejmě i otázka podchycení rizika odcizení – speciálně u dražších aut.

Martin Žáček

Martin Žáček, generální ředitel UNIQA

Narodil se roku 1965 v Praze. Vystudoval na jaderné a fyzikálně inženýrské fakultě ČVUT a věnoval se vědecké dráze. Od roku 1994 je však jeho povoláním pojišťovnictví. Působení Martina Žáčka v tomto oboru je pevně spjato s UNIQA pojišťovnou (dříve Česko-rakouskou pojišťovnou). Od roku 2008 je předsedou jejího představenstva a jejím generálním ředitelem, činný je rovněž jako člen prezídia České asociace pojišťoven.

Martin Žáček je ženatý, má dvě dcery.

Jaká je pravděpodobnost, že se pak ukradené auto podaří najít?

U standardních pojistných událostí je úspěšnost asi 70 procent. Ona je vlastně ještě vyšší, ale jde o to, aby se vám auto vrátilo celé. Měli jsme případ, kdy zloději auto naložili do kamionu. Během dvou hodin se ho podařilo vystopovat i zastavit, ale auto uvnitř už bylo rozebrané. Takže pravděpodobnost relativně rychlého dohledání vozu je téměř stoprocentní, ale nedá se zaručit, že bude v původní podobě.

Jaký je rozdíl mezi aktivním a pasivním GPS zabezpečením?

Aktivní zabezpečení funguje neustále, takže pohyb auta zaznamenává pořád a okamžitě detekuje, když se pohybuje neoprávněně. V té druhé verzi, která je provozně méně náročná a levnější, zařízení aktivujete až ve chvíli, kdy zjistíte, že auto nemáte. Obě verze jsou u SafeLine možné.

Jak jsou data o pohybu osob zabezpečena před zneužitím?

Spolupracujeme se specializovanou bezpečnostní společností certifikovanou podle evropských norem a nejpřísnějších předpisů, takže je to naprosto spolehlivé.

Jak často se setkáváte s pojišťovacími podvody?

Velmi často. V rámci pojištění vozidel jsou vůbec nejčetnější.

Můžete uvést nějaký typický příklad?

Organizované skupiny vozí vraky z ciziny a přihlašují je v Česku. Pak se ukradne auto stejné značky a typu, přerazí se na něj identifikační znaky vraku a pojistí se na jeho dokumentaci. Pak se auto „jako“ ukradne a pojišťovna má platit. Jinak běžně dochází k fingování dopravní nehody. Dochází ale také k řadě drobných podvůdků, to je třeba případ čelních skel. Lidé si neuvědomují, že pojistný podvod je trestný čin. Společenská tolerance tohoto druhu kriminality je u nás bohužel vysoká.

Jaké ročně vznikají z pojistných podvodů škody?

Za celý pojistný trh jsou to stovky milionů korun. Nemusí jít vždy o dokonaný podvod, někdy se povede ho odvrátit ve stádiu pokusu. Často se dostáváme do situace, kdy pojistné plnění úspěšně odmítneme, i když se nedá zcela jasně prokázat pojistný podvod, takže nelze provést další úkony v trestním řízení. Ale řada pachatelů se zalekne a raději vzdá svou snahu neprávem se obohatit. Pojišťovny v poslední době posilují týmy svých detektivů, kteří se této oblasti věnují. Je to mix analytiků, vyšetřovatelů v terénu a techniků. Zjišťují například, zda k dané nehodě vůbec technicky mohlo dojít, zpětně dohledávají konkrétní okolnosti v době vzniku, prověřují svědectví.

Od roku 2009 se k nehodě musí volat policie, jen když škoda přesáhne 100 tisíc korun, dojde ke škodě na zdraví nebo ke škodě na majetku třetí osoby. Nezkomplikovalo to pojišťovnám práci?

Samozřejmě zkomplikovalo. Na druhou stranu je to ještě celkem rozumná hranice. Největší pojistné podvody tuto hranici převyšují. Ještě bych doplnil, že policii je třeba přizvat i v situacích, kdy dojde k narušení dopravní plynulosti v místě, například když vozidla brání průjezdu. Nebo i v situaci, kdy máte podezření na požití alkoholu u protistrany – a podobně.

Jak je tomu v okolních zemích? Je praxe podobná?

V Německu a Rakousku policii volat nemusíte, pokud jde jen o majetkovou škodu. Žádný limit tam stanoven není, záleží to na dohodě s druhým účastníkem nehody. Pokud v Rakousku policii zavoláte mimo indikované případy, zaplatíte za to paušální poplatek ve výši 36 eur. Na Slovensku je to nyní nově upraveno stejně jako u nás. Naopak v Polsku je třeba policii volat k jakékoli nehodě vždy.

Evropský soudní dvůr rozhodl, že pojišťovny už nebudou moci v cenách pojistného zohledňovat pohlaví klienta. Co si o tom myslíte?

Nás to příliš nezasáhne, protože v pojištění aut se ve výši tarifů pro ženy a muže velké rozdíly nedělají. Větší téma je to v oblasti pojištění osob. Co by se ale bezesporu zohledňovat mělo, je věk klienta. To platí pro povinné ručení i havarijní pojištění. Škodní frekvence a pravděpodobnost nehody je u mladého řidiče několikanásobně větší. U nás jsou rozdíly v cenách pojištění podléhajících segmentaci poměrně malé, ale třeba v Londýně platí osmnáctiletý řidič i devětkrát více než pětatřicetiletý.

Existují statistiky o nehodovosti žen a mužů?

Podle našich statistik mají mladé ženy nižší škodní frekvenci než mladí muži. Po třicítce se to vyrovnává a ve vyšších věkových kategoriích mají zase nižší škodní frekvenci pánové. Nejspíš to souvisí s tím, že ženy jsou na začátku přirozeně opatrnější. Ale jde i o to, jak vysoká je vzniklá průměrná škoda – i zde je možné vysledovat rozdíl podle věku a pohlaví.

Loni k nám dorazil ze zahraničí trend přímé likvidace škod. O co jde?

Anketa

Vyplatilo se vám havarijní pojištění?

Jde o to, že se při nehodě poškozený obrací na svou domovskou pojišťovnu, a nikoli na pojišťovnu viníka nehody, jak to bylo dříve. Domovská pojišťovna se o všechno postará. Zlikviduje škodní událost, vyplatí náhradu poškozenému klientovi a pak se vyrovná s pojišťovnou viníka nehody.

Jak se tato služba v Česku ujala?

Je to určitě zajímavá a užitečná služba. Na český trh se ale dostala velmi živelně a bez větší přípravy v zázemí. Klient to ale samozřejmě nepocítí, jde o vzájemnou komunikaci pojišťoven. Jejich likvidační postupy se v současnosti přirozeně trochu liší. Pojistnou událost v rámci přímé likvidace pak často musejí řešit dva likvidátoři, což se pojišťovnám prodražuje. Zásadní tedy je najít jednotnou metodiku, aby byl celý proces efektivní po všech stránkách. Klienti zatím mimochodem nabídku přímé likvidace nevyužívají tolik, jak jsme očekávali. Do budoucna ale určitě má dobrou perspektivu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2011 15:01, Klepetková

Jsem rozpolcená z reakcí, které zde čtu.. Opravdu nechápu, co to povídáte! Mám brát za vzor ministra, který hájí 100.tisícový plat své sekretářky tím, že jí musí platit podle evropských norem?? A kde tedy mají evropské platy pedagogové, zdravotní sestry, lékaři?? Podle vašeho názoru bychom měli být ticho, respektive vděční za 15.000 kč?? Děláte si za mě legraci?? A pokud mi má být vzorem někdo takový, kdo si do roka a do dne na účtě "našetří" několik desítek milionu, jak si myslíte, že se budu chovat?? Nebo jak se bude chovat většina náróda?? Když mi pojišťovna zamítne pojistné plnění jenom protože se jí to zrovna nehodí a já nejsem schopna ze svého trapného platu našetřit na opravu či na nové auto, jak asi budu postupovat?? Podle vás bych jako jeden z mála čestných občanů měla šetřit 10 let?? To snad nemyslíte vážně, že ne??!! :)

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 11. 2011 19:37, Klepetkova

A vám připadá normální, když pan Žáček osočuje český lid, tedy cca 10.milionu obyvatel z toho, že udělá pár podvodů, který se řádově nasčítá v několika milionovou škodu, místo toho, aby napadl např.politiky z toho, že nakradou několik miliard?? Připadá mi to vážně šměšné! A podle práva bych to řešila tím největším trestem, což je trest smrti! A za názor člověka trestat nemůžete, žijeme přeci ve svobodné zemi nebo ne??

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Martin Žáček: Někteří řidiči bez povinného ručení splácejí škody do konce života

5. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Martin Žáček: Někteří řidiči bez povinného ručení splácejí škody do konce života

Každý podzim si vybíráme ze široké nabídky povinného ručení. Zvykli jsme si, že jeho ceny klesají. Jenže nic netrvá věčně. Co vám hrozí, když si auto nepojistíte? A začne se konečně... celý článek

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

29. 6. 2011 | Světlana Rysková | 13 komentářů

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

Povinné ručení mít musíme, ale naše auto neochrání. To umí jen havarijní pojištění. Když je vhodně propojíme a využijeme pár šikovných triků, můžeme na pojistném ušetřit i několik tisíc... celý článek

Havarijní pojištění a povinné ručení: on-line prodej na Peníze.cz

29. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ

Havarijní pojištění a povinné ručení: on-line prodej na Peníze.cz

Nemusíte své auto milovat jako člena rodiny. Nemusíte ho milovat vůbec, i nenávidět ho můžete. Určitě ale stojí za to s chladnou hlavou uvážit, zda se nevyplatí pojistit ho. Zvlášť... celý článek

Silnice, nebo tankodrom? Kdy máte nárok na náhradu škody na vozidle

4. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Silnice, nebo tankodrom? Kdy máte nárok na náhradu škody na vozidle

Silnice v České republice připomínají po každé zimě spíš tankodromy. Není divu, že v důsledku mizerného stavu vozovky často dochází k nehodám a poškození vozidel. Na náhradu škody mají... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Partners Financial Services