Chcete vydělat? Investujte do půdy.

František Mašek | rubrika: Jak na to | 29. 7. 2010 | 5 komentářů
Chcete vydělat? Investujte do půdy.
Od května příštího roku by měli mít možnost kupovat v Česku zemědělskou půdu cizinci z jiných zemí EU. Agrární komora usiluje o to, aby se tento termín posunul. I kdyby odklad prosadila, měla by cena půdy dlouhodobě růst.

Investice do půdy bývají spojovány s historkami o restituentech, kteří se stali díky prodeji několika hektarů, na nichž vznikl supermarket, nebo satelitní městečko, multimilionáři. Podobné štěstí ale nemá každý. I tak se dá na zemědělské půdě vydělat – v Česku je stále výrazně levnější než v západní Evropě.

V Česku zatím nemohou kupovat půdu cizinci z jiných členských zemí Evropské unie. To se má v květnu příštího roku změnit. Agrární komora chce ale zákaz prodeje půdy cizincům prodloužit. Bojí se, že cizinci se na českou půdu vrhnou a vyženou její ceny do výšek, které si domácí zemědělci nebudou moci dovolit zaplatit. V sousedním Německu stojí hektar půdy skoro čtyřikrát více než v Česku, v Rakousku je to téměř desetkrát více.

Kdo si chce koupit ornou půdu a začít na ní hospodařit, nebo si ji obstarat ze spekulativních důvodů, může využít rozsáhlou nabídku na webu Pozemkového fondu www.pfcr.cz. Část těchto informací je i na nástěnce či webu obecních a městských úřadů, jichž se prodej týká, a v deníku Právo.

Při prodejích půdy mají přednost restituenti, samostatně hospodařící rolníci a obchodní společnosti či družstva, zabývající se zemědělstvím. Půdu, o kterou nemají zájem, si mohou koupit i jiní zájemci.

„Než se k něčemu takovému odhodláte, stojí za to poradit se s odborníkem, který posoudí kvalitu pozemku, který chcete získat,“ radí šéf uzavřeného investičního fondu Arca Capital CEE Pavel Makovec.

Cenu půdy určují soudní znalci, a to podle její bonity. O tom, kolik za ni zájemce zaplatí, rozhoduje podle mluvčí Pozemkového fondu Lubomíry Černé dražba. Ta může někdy mít i jediného účastníka. Zájemce musí předem složit pětiprocentní kauci, nejméně ale 5000 korun. Zhruba do dvou měsíců bývá k dispozici kupní smlouva. Pozemkový fond sám zařídí zápis do katastru nemovitostí, který trvá několik týdnů.

Zájemce si může koupit ornou půdu, nebo třeba i vinici. U orné půdy se dá podle Makovce nejlépe předvídat budoucí výnos. Před koupí se podívejte na územní plány obce, do jejíhož katastru pozemek patří, s výhledem na 10 až 20 let, kam se bude obec rozšiřovat. To může přinést pohádkové výnosy. Podobné spekulativní investice ale bývají nezřídka spojeny s korupcí, upozorňuje Makovec.

K nákupu stačí desítky tisíc korun, větší smysl ale podle Makovce má, když jde o stovky tisíc korun. Na nákupy pozemků od Pozemkového fondu stát nabízí bezúročný třicetiletý úvěr. Na půdě lze hospodařit, ale i brát ji jako zajímavou středně a dlouhodobou investici s tím, že cena půdy půjde mezitím nahoru. Často ji lze snadno pronajmout, což vám zajistí další příjem.

Z nakoupené půdy se platí daň z nemovitosti. V lednu následujícího roku, kdy zájemce koupil půdu, se podává daňové přiznání. Samotná daň se platí v květnu.

Průměrná cena hektaru zemědělské půdy a jejího pronájmu ve vybraných zemích EU v eurech

ZeměČeská republikaSlovenskoPolskoŠvédskoNěmeckoRakouskoNizozemí
Průměrná cena půdy2 3751 2102 7004 1809 00020 00040 916
Poznámka: ceny v rámci jednotlivých zemí se výrazně liší podle jednotlivých regionů i kvality půdy. Za pronájem půdy se platí v ČR 47 eur na hektar, na Slovensku 20 eur na hektar, v Polsku asi 40 eur na hektar. Ve starých členských zemích EU se pohybuje cena pronájmu od 90 eur na hektar ve Švédsku do 500 eur v Dánsku a Řecku
Pramen: Agrární komora ČR, Evropský statistický úřad (Eurostat) 2008, 2009

V Česku je podle tajemníka Agrární komory Martina Fantyše pronajato asi 80 procent půdy. V západních zemích vlastní zemědělci podle dostupných informací nejméně polovinu půdy, na níž hospodaří. Souvisí to s tím, že nezažili kolektivizaci zemědělství.

Cena pronájmu vychází z kvality půdy. V horských oblastech se pohybuje v průměru od 500 korun za hektar po 2500 korun u nejbonitnější půdy. Prodejní cena je podle Fantyše o polovinu vyšší než cena úřední.

Realitní kancelářeaž na několik málo výjimek zpravidla nákup a prodej půdy nezajišťují, řekl serveru peníze.cz prezident Asociace realitních kanceláříJaroslav Novotný. Kdo chce investovat do půdy, může podle jeho slov využít informací či služeb webu farmy.cz. Ten se v Česku jako jediný dlouhodobě zaměřuje na zemědělské nemovitosti a trh se zemědělskou půdou.

Cena půdy v západní Evropě je vyšší než v Česku. Měla by se proto časem podle jednatele serveru farmy.cz Jaroslava Urbana dostat na podobnou úroveň. V květnu příštího roku navíc skončí lhůta, po kterou nebylo možné půdu prodávat cizím fyzickým osobám z jiných zemí EU. Kdo chtěl, stejně si ale půdu koupil přes firmy, které si k tomu v Česku založil. Cena půdy v Česku tak podle Urbana poroste, nikoli však skokově.

Pro srovnání, podle Fantyše stojí v ČR v průměru hektar půdy 2375 eur, zatímco na Slovensku 1210 eur a v Polsku 2700 eur. V patnácti starých členských zemích Evropské unie se podle Evropského statistického úřadu Eurostat pohybuje její průměrná cena od 4180 eur na hektar ve Švédsku po 40 916 eur v Nizozemsku. V Německu činí průměrná cena zemědělské půdy kolem 9000 eur za hektar, v Rakousku dokonce přes 20 tisíc eur.

Také průměrná výše pronájmu hektaru půdy, která činí 47 eur, je v Česku výrazně nižší než v zemích původní evropské patnáctky, kde se pohybuje od 90 eur za hektar zemědělské (orné) půdy ve Švédsku po 500 eur za hektar v Dánsku a v Řecku, uvedl Fantyš.

Urban upozorňuje, že podobná data mohou být zavádějící. Ceny půdy v jednotlivých částech Německa i jiných zemí jsou často velmi rozdílné. Je také třeba porovnávat stejné druhy půdy.

O nákup a prodej půdy přes farmy.cz mají zhruba stejný zájem zemědělci a finanční investoři. Vlastník půdy a především její uživatel musí dbát na to, aby byla půda řádně obhospodařována. Uživatel (nájemce) jinak může přijít o dotace, což je podstatný zdroj příjmů. Pokud vlastník půdu pronajme, zabije dvě mouchy jednou ranou. Získá nájemné a o stav pozemku bude pečovat nájemce.

Jak se díváte na možnost investovat do zemědělské půdy? Považujete ji za zajímavou investici? Napište nám o tom!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace... celý článek

Omrzely vás akcie? Zkuste dřevo, řepku nebo zemní plyn.

31. 3. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Omrzely vás akcie? Zkuste dřevo, řepku nebo zemní plyn.

Akciové trhy posílily od loňského března o desítky procent. Kdo ale hledá zajímavé investiční příležitosti, měl by se do budoucna zaměřit více na komodity. Vynášet mohou především zemědělské... celý článek

Daň z nemovitostí 2010: Vyšší i pro majitele nových bytů a domů.

26. 1. 2010 | František Mašek

Daň z nemovitostí 2010:  Vyšší i pro majitele nových bytů a domů.

Termín pro přiznání daně z nemovitostí tentokrát nekončí 31. ledna, ale v pondělí 1. února. Daň bude letos vyšší. Podat přiznání musí nově majitelé novostaveb.

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Partners Financial Services