Interaktivní průvodce výpisem z katastru nemovitostí

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 29. 10. 2008 | 1 komentář
Interaktivní průvodce výpisem z katastru nemovitostí
Zjistit majitele konkrétní nemovitosti není v Česku složité. Stačí získat výpis z katastru nemovitostí. Vyznat se v něm ale chce trochu cvik, aby člověk nepřehlédl důležitou informaci, která se k nemovitosti vztahuje. Přinášíme zde proto návod, jak se ve výpise orientovat.

Výpis z katastru nemovitostí slouží především k doložení vlastnického vztahu ke konkrétní nemovitosti. Dokládá fyzickou a právní existenci nemovitosti. Laicky řečeno, prokazuje třeba, že činžovní dům na určité adrese vlastní konkrétní rodina, a bydlí v jeho všech čtyřech bytech jenom její členové, kteří rovněž vlastní i pozemek, na němž dům stojí. Taková informace bude ve výpisu snadno srozumitelná. Pokud ovšem vlastnické vztahy a věcná břemena v rámci činžovního domu nebudou jednoduchá, může být orientace ve výpisu z katastru složitější.

Standardní výpis z tuzemského katastru nemovitostí, tedy list vlastnictví, má záhlaví a sedm hlavních částí označených písmeny A,B,C,D,E,F. Nabízíme interaktivního průvodce, který vám ukáže, co kde ve výpisu hledat.

Kde lze v Česku nyní získat výpis z katastru nemovitostí

Od 1. 1. 2007 mohou na základě zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy vydávat výpisy z katastru nemovitostí vedle katastrálního úřadu rovněž tyto instituce:

  • obecní úřady, úřady městských částí (tzv. Czech Points)
  • krajské a matriční úřady
  • Česká pošta, Hospodářská komora ČR
  • notáři
Textová verze popisu výpisu z katastru nemovisoti

Výpis z katastru by měl ještě obsahovat následující:
informace o řízení souvisejících s právními vztahy ke konkrétním nemovitostem, další upozornění, číslo jednací (řízení PÚ), název katastrálního úřadu, datum a čas pořízení výpisu a jméno a podpis vyhotovitele včetně razítka katastrálního úřadu. Jako oficiální potvrzení třeba pro banku slouží výpis z katastru jedině s razítkem a příslušným kolkem.

Už vás nebo někoho z vašeho okolí někdy výpis z katastru zmátl? Setkali jste se někdy s komplikacemi ohledně výpisu z katastru? Co podle vás orientaci ve výpisech nejvíce komplikuje? Podělte se o zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

3. 10. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

Koupě nemovitosti může snadno ztroskotat na tom, že majitel není oprávněn s bytem či domem nakládat. Různé typy omezení vlastnických práv lze však zjistit ještě před koupí z výpisu... celý článek

Jak koupit byt: ověřte si, kdo je majitel

23. 9. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jak koupit byt: ověřte si, kdo je majitel

Při nákupu nemovitosti by si měl kupec vždy ohlídat, od koho ji kupuje. Ověřit vlastnictví kupovaného bytu či domu přitom nestačí jen jednou.

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

4. 3. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

Čerstvý majitel nemovitosti potřebuje stvrzení, že dům či byt vlastní, co nejdříve. Je ovšem závislý na rychlosti, s jakou jeho žádost vyřídí katastrální úřad. Oficiálně na to má třicet... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Partners Financial Services