Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 4. 3. 2008 | 4 komentáře
Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží
Čerstvý majitel nemovitosti potřebuje stvrzení, že dům či byt vlastní, co nejdříve. Je ovšem závislý na rychlosti, s jakou jeho žádost vyřídí katastrální úřad. Oficiálně na to má třicet dnů. V Praze vše trvá podstatně déle. V Evropě jsou běžné i zápisy do pěti dnů.

Zrychlená varianta vyřízení vkladu

Zrychlenou variantu neobsahuje ani nejnovější novela zákona, která by měla platit od 1. ledna 2009, pokud ji schválí parlament. "Možnost zrychleného řízení se po řadě projednávání zavrhla, protože by došlo k porušení rovnosti vkladatelů při podání návrhů na vklad,“ vysvětluje Jaroslav Gall z Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Tím, že se také postupně zkracuje doba vyřizování žádostí, stane se podle Galla tento požadavek i bezpředmětným.

Mladý pár si v Praze vyhlídl slunečný třípokojový byta rozhodl se ho okamžitě koupit. Ve spolupráci s právníkem si jej vzápětí pořídil na hypotéku. Protože původní majitel měl dluhy, pár řadu týdnů až do okamžiku zápisu do katastru trnul, zda se u zadluženého prodejce bytu neobjeví další nepřiznané dluhyči exekuce. Kdyby tuzemský katastrální úřad fungoval jako v některých evropských zemích, mohli si mladí lidé stresující týdny odpustit. V jejich situaci by jim pomohla i možnost zkráceného řízení za vyšší poplatek. To ovšem v Česku dosud neexistuje a asi jen tak existovat nebude (viz Box).

V zahraničí se lhůta pro vklad do katastru nemovitostí pohybuje nejčastěji v jednotkách dnů. Třeba ve Švýcarsku jde o dva až tři dny, v Německu či Itálii by měli zapsat nemovitost do katastru zhruba do 5 až 7 dní a ve Finsku za týden až 20 dní, uvádí zpráva Světové banky Doing Business na www.doingbusiness.org. Český zákon o zápisech vlastnických a jiných práv k nemovitostem zatím stále ukládá třicetidenní lhůtu. Ve většině tuzemských krajů se už daří zapisovat nemovitosti i za kratší dobu. J en v Praze to zatím trvá podstatně déle.

Statistiky a katastr nemovitostí

V roce 2007 bylo vyřízeno o 11 % návrhů na vklad více než v roce 2006, celkem 681 tisíc. Návrhy na vklad vlastnického práva představovaly 64,5 % z celkového počtu, zástavního práva se týkalo 26,5 % návrhů, 7,5 % návrhů obsahovalo věcná břemena a 1,5 % návrhů tvořila předkupní práva s věcnými účinky. Meziročně se nejvíce zvýšil počet vkladů zástavních práv (3,5%), což svědčí o rozvoji hypotečního úvěrování.

Průměrná doba vkladového řízení se v českém hlavním městě stále pohybuje daleko nad zákonem stanovenou dobou. Například v roce 2007 vkladové řízení trvalo v Praze v průměru déle než dva měsíce, uvádí Jaroslav Gall z Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK). V Ústí nad Labem tuto dobu dokázali zkrátit na třetinu měsíce, tedy zhruba na deset dní. Zástupci ČÚZK tyto rozdíly a zdlouhavost zápisů nejčastěji vysvětlují vysokým počtem návrhů na vklad, které musí některé katastrální úřady řešit. „Provádění vkladů práv do katastru nemovitostí je kapacitně a časově nejnáročnější činností katastrálních úřadů,“ říká Gall. Podle něj také příznivý vývoj u vkladů v Praze v loňském roce poznamenal i vysoký nárůst podaných návrhů, který byl dokonce téměř dvojnásobný oproti předchozím měsícům.

Doba zpracování se přesto v Česku zkracuje. Kupříkladu ke konci roku 2006 trvalo vyřízení vkladu právě v Praze téměř čtyři měsíce, vloni zhruba dva měsíce a letos v lednu v průměru sedm týdnů. V ostatních krajích je situace podle statistik lepší. „Doby pro vyřizování návrhů na vklad práv se podařilo v roce 2007 oproti předchozímu roku opět zkrátit při současném snížení počtu zaměstnanců. Průměrná lhůta pro rozhodnutí, od podání návrhu k předání k aktualizaci se zkrátila z 32 na 20 dní. Průměrná předpokládaná doba celého řízení (od podání návrhu po vyřízení vkladu) se z jeden a půl měsíce ke konci roku 2006 zkrátila na jeden měsíc ke konci roku 2007, tedy o celou třetinu,“ upřesňuje Gall.

Kde lze v Česku nyní získat výpis z katastru nemovitostí

Od 1. 1. 2007 mohou na základě zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy vydávat výpisy z katastru nemovitostí vedle katastrálního úřadu rovněž tyto instituce:

  • obecní úřady, úřady městských částí
  • krajské a matriční úřady
  • Česká pošta, Hospodářská komora ČR
  • notáři

Rozdíly v tom, jak dlouho se kde čeká na zpracování návrhu na vklad, jsou momentálně v Česku značné. Poplatky za tento úřední výkon jsou přitom ale všude stejné. Odlišné zpoplatnění, třeba podle regionů, není podle Jarmily Daňkové z ČÚZK možné, protože se jedná o jednotný výkon státní správy. Nyní se za podání každého návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu vybírá správní poplatek 500 korun (viz položka č. 120 přílohy k zákonu číslo 634/2004 Sb., o správních poplatcích). Pětisetkorunový kolek je přitom možné zaplatit v hotovosti, nebo převodem z účtu. O možnosti platit kartou se podle Galla nyní jedná s Ministerstvem financí.

V příštím roce by se mělo podle novely zákona za vklad do katastru platit podstatně více, pokud zákon schválí parlament a podepíše prezident. Nově navržený správní poplatek se má odvíjet od počtu zapisovaných nemovitostí a práv. „Například u domku se zahradou to bude pět set korun za každou položku, celkem tedy 1500 korun (zvlášť pět set korun za dům, pozemek pod domem i zahradu). V případě převodů vlastnictví k bytům bude za nemovitost považován byt a všechny spoluvlastnické podíly na pozemcích, takže při převodu vlastnictví bytu včetně podílů na pozemcích bude správní poplatek dvakrát pět set korun, tedy 1000 korun,“ vysvětluje Gall. Maximální poplatek u velmi rozsáhlých komplexů nemovitostí podle něj bude moci dosáhnout výše dvacet tisíc korun. Zvýšený výnos z poplatků se prý použije především na urychlení digitalizace katastrálních map.

Pro majitele nemovitostí, kteří potřebují do katastru zanést jen změnu adresy nebo jména, je situace ve lhůtách i poplatcích lepší. Katastr prý změnu provádí v řádu dnů a nevybírá za ní žádný poplatek.

Myslíte si, že katastr si za své služby zdražení poplatků zaslouží? Využili byste případně možnost rychlejší varianty zápisu za vyšší poplatek?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

CO SI O TOM MYSLÍTE: Zaslouží si katastr nemovitostí zvýšení poplatků za své služby?

8. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Za vklad do katastru nemovitostí by se už za dva roky mělo platit podstatně více než dnes. Je kvalita služeb poskytovaných katastrem na takové úrovni, aby se za ně platilo více? Napište... celý článek

Katastr nemovitostí: chybí peníze, nebo motivace?

13. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Katastr nemovitostí: chybí peníze, nebo motivace?

Zákonná lhůta na vyřízení vkladu do katastru nemovitostí je 30 dní, v Praze ale vklad trvá běžně 5 měsíců. Katastr tvrdí, že práce přibývá a jemu chybí peníze, nezávislí pozorovatelé... celý článek

Jak se stát skutečným majitelem bytu

28. 4. 2004 | Pavel Řehulka

Jak se stát skutečným majitelem bytu

Podle našeho právního řádu je možné, aby vlastníkem nemovitosti byl někdo jiný než ten, kdo je zapsán v katastru nemovitostí. Jak k tomu může dojít? A jak se tomuto riziku vyhnout?

Partners Financial Services