Průvodce výpisem z katastru nemovitostí

Věra Tůmová | rubrika: Příloha | 29. 10. 2008 | 3 komentáře
Průvodce výpisem z katastru nemovitostí
Zjistit majitele konkrétní nemovitosti není v Česku složité. Stačí získat výpis z katastru nemovitostí. Vyznat se v něm ale chce trochu cvik, aby člověk nepřehlédl důležitou informaci, která se k nemovitosti vztahuje. Přinášíme zde proto návod, jak se ve výpise orientovat.

Záhlaví

Obsahuje vždy číslo listu vlastnictví, údaje o datu, hodině a minutě, kdy byl výpis z katastru pořízený a identifikační údaje k lokalitě a nemovitosti. Tedy okres, obec a katastrální území (u každého je uvedený kód a název) a specifický název dokumentu podle typu nemovitosti - „Výpis z katastru nemovitostí“, „Vlastnictví domu s byty a nebytovými prostory“, nebo „Vlastnictví bytu a nebytového prostoru“.

Pod nadpisem a identifikačními údaji by neměla chybět informace o druhu číslování parcel. Přesně řečeno, zda pozemky v daném katastrálním území jsou vedené v jedné nebo dvou číselných řadách.

Část A - Vlastník, jiný oprávněný

Označuje právní vztah a udává přehled všech vlastníků a dalších oprávněných, kteří souvisí s konkrétní nemovitostí.

Údaje o vlastnících (spoluvlastnících) zahrnují nejen jméno, akademický titul a adresa trvalého bydliště nebo sídla, ale i označení zda se jedná o společné jmění manželů (zkratka SJM) a jedinečný identifikátor vlastníka, tedy rodné číslo nebo IČO. Ve sloupci „Podíl“ lze vyčíst, jak velkou část každý z majitelů vlastní. V případě, že se jedná o 100procentní vlastnictví bytu, zde nebude vypsáno žádné číslo.

Údajů o spoluvlastnictví by si měl všímat především kupec dané nemovitosti. Pokud má o ni vážný zájem, musí koupi projednat se všemi vlastníky. To se týká i společného vlastnictví manželů. Pokud je například nemovitost součástí SJM, nelze ji koupit bez vědomí a souhlasu obou manželů. Kupní smlouva by mohla být v budoucnu zpochybněna. Vlastníci, se kterými nebyla podepsaná, by se mohli dovolávat její neplatnosti.

Část B - Nemovitosti

V této části jsou uvedeny podrobné identifikační údaje o nemovitostech, které se vztahují k vlastníkům vyjmenovaným v části A.
U klasického vlastnictví bytu se zde dá vyčíst nejen specifikace bytové jednotky (tedy číslo bytu a číslo listu vlastnictví k bytu) a její podíl na společných částech domu a pozemku, ale i detaily k parcelám souvisejících s domem, a tedy i bytem.
Údaje k pozemkům obsahují parcelní číslo, výměru, druh pozemku a způsob využití i ochrany. Způsob ochrany u pozemku pod činžovním domem bude například označený jako „zastavěná plocha a nádvoří“ a přiléhající pozemek jako „zahrada“. Mohou zde být ale i jiné ochrany jako například „chráněná území“.
Údaje k budovám zahrnují informace o části obce, čísle popisném či evidenčním, typu budovy a způsobu jejího využití a ochrany (u bytového domu např. bude „bydlení“) a dále pak i číslo parcely, na které je budova evidována.
Údaje k jednotkám, tedy bytovým jednotkám, obsahují informace o domě, ve kterém se nacházejí, číslo jednotky a případně i její vymezení v rámci domu (tj. číslo bytu) typ a způsob využití a velikost spoluvlastnického podílu na společných částech domu, případně i pozemku.

Důležité poznámky a zkratky:
PK = Pozemkový registr
EN = Evidence nemovitostí
GP = Grafický příděl
P = plomba (označuje skutečnost, že se s nemovitostí něco děje – probíhá zde např. řízení o změně vlastnického práva nebo vkladu zástavního práva banky či jiné instituce)
Pokud je nemovitost zaplombovaná, tedy je u ní uvedeno „P“, měl by se kupující zajímat o důvody a o to, co se s nemovitostí děje. V horším případě to může znamenat, že nemovitost již prodávající prodal či si k ní zřídil zástavní právo.
Údaj „Chráněná krajinná oblast“ nebo „ Památkově chráněné území“ u způsobu ochrany zpravidla představují pro majitele řadu omezení v nakládání s konkrétní nemovitostí, což je třeba vést v patrnosti už při koupi či jiné změně vlastnictví.

Část B1 – Jiná práva
Tato část se týká dalších práv k nemovitosti vyjma vlastnictví. Zde jsou uváděna jiná věcná práva jako například věcná břemena. Pokud k nemovitosti žádná taková další práva nejsou, mělo by zde být uvedené „Bez zápisu“.

Část C – Omezení vlastnického práva

Specifikuje konkrétní omezení k vlastnictví nemovitosti. Ačkoli třeba k bytu se žádná omezení nevztahují, mohou se určitá omezení vztahovat k bytovému domu, kde byt je.
Tato část tedy uvádí informace, zda je nemovitost zatížená zástavním, podzástavním právem, omezením dispozičních práv kvůli prohlášení konkurzu či opatření soudu nebo nařízené exekuci či zda je u nemovitosti věcné předkupní právo nebo jiné omezení z práva odpovídajícího věcnému břemeni. Součástí této části jsou také údaje o fyzických či právnických osobách, které mají tato práva, a o listinách, které tato práva a omezení dokládají. Do těch je možné za poplatek nahlédnout a vyžádat si jejich kopii přímo na katastrálním úřadě.
Bytový dům, který má třeba v nebytových prostorách technologické zařízení teplárny, bude mít v této části například specifikované věcné břemeno o bezplatném užívání nebytových prostor za účelem zřízení, provozování a udržování technologického zařízení pro dodávku tepla a teplé vody na dobu X let s adresou konkrétní teplárny, které se toto břemeno týká.

Část D – Jiné zápisy

V této části bývají doplňující poznámky vážící se k nemovitosti. Mohou zde být například informace o podaném žalobním návrhu, zahájení pozemkových úprav či opravě chyby v katastrálním operátu (souhrnu geodetických informací, např. mapy) nebo změně hranic katastrálního území. Budou zde také zmínky o dalších nejasnostech ohledně vlastnictví či probíhajícím soudním sporu, který by mohl ovlivnit jednoznačnost vlastnictví této nemovitosti.

Část E – Nabývací tituly a jiné podklady zápisu

V této části je možné zjistit, jakým způsobem vlastník nabyl vlastnické právo k nemovitosti.
Uvádí se zde přehled listin, na jejichž základě vzniklo nebo bylo změněno vlastnické a jiné právo uvedené v části A, k nemovitostem uvedeným v části B. Současně je zde i přehled všech oprávněných osob, ke kterým se listiny váží. Může se jednat nejen o kupní smlouvy, ale i o darovací smlouvy nebo dědické řízení.

Část F – Vztah bonitovaných půdně ekologických jednotek (BPEJ) k parcelám

Tato část se týká výhradně zemědělských pozemků. Zahrnuje informace o výměře, parcelním čísle a původu parcely.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services