Omrzely vás akcie? Zkuste dřevo, řepku nebo zemní plyn.

František Mašek | rubrika: Analýza | 31. 3. 2010 | 3 komentáře
Omrzely vás akcie? Zkuste dřevo, řepku nebo zemní plyn.
Akciové trhy posílily od loňského března o desítky procent. Kdo ale hledá zajímavé investiční příležitosti, měl by se do budoucna zaměřit více na komodity. Vynášet mohou především zemědělské plodiny, ale také dřevo, káva, nebo zemní plyn.

V dobách, kdy se akciím, dluhopisům, nebo realitám příliš nedaří a hovoří se o stagnaci či poklesu jejich cen, obrací část investorů, kteří rádi spekulují, pozornost k alternativním investicím. Jde o velmi široký pojem. Zahrnují mj. diamanty, umělecké předměty, ale také třeba vínonebo investice do komodit. V případě komodit hrají obvykle v úvahách investorů prim zlato či ropa. Ty zůstávají navzdory jejich poměrně vysokým cenám zajímavou příležitostí, dlouhodobě jsou ovšem pokládány za atraktivnější zemědělské komodity, ale také dřevo, káva nebo zemní plyn.

Podle Petra Čermáka ze společnosti Colosseum je velmi obtížné předvídat krátkodobý vývoj cen zemědělských komodit, který ovlivňuje řada sezónních vlivů. Dlouhodobě jsou ovšem pod tlakem, a to zejména kvůli stoupajícímu počtu obyvatel a růstu životní úrovně v Asii. Zemědělskou produkci mohou v budoucnu negativně ovlivnit také problémy s vodními zdroji. Dlouhodobě by proto měly ceny zemědělských komodit růst. Proto představují podle Čermáka zajímavou investici.

Za atraktivní pokládá především olejniny, a to palmový a sojový olej nebo řepku. Jejich zásoby jsou nízké, navíc roste jejich spotřeba a stoupá dovoz do Indie a Číny. Některé státy také doplňují státní rezervy strategických komodit. Zmíněné olejniny jsou kromě toho využívány k výrobě biopaliv.

 

Vývoj ceny řepky


Také hlavní analytik společnosti Atlantik Finanční trhy Milan Vaníček pokládá za zajímavé zemědělské komodity. Obchodovat s nimi přímo na trzích ale nemusí každému vyhovovat. I menší investoři ovšem mohou podle Vaníčka využít tzv. ETF (Exchange Traded Funds), což jsou fondy, jejichž hodnota odráží vývoj indexu daného trhu, v tomto případě nejdůležitějších zemědělských surovin či komodit, nebo jejich skupin.

Makléř Fio burzovní společnosti Pavel Hadroušek nabízí kromě zemědělských komodit další tip: zemní plyn, jehož cena se obvykle pohybuje stejným směrem jako ropa. Ale na rozdíl od ropy v poslední době výrazně klesala. Také on pokládá za ideální způsob investování pro méně zkušeného investora nákup ETF, například amerického UNG (US United States Natural Gas Fund LP).

Vývoj ceny dřeva


Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum pokládá v současnosti za perspektivní komoditu dřevo. Vychází z toho, že se jeho cena na americkém trhu v posledních měsících dotkla pomyslného dna. Klesla z téměř 600 dolarů v červnu roku 2006 k aktuálním 300 dolarům za 1000 palubních stop, v nichž se s ním obchoduje.

Ve prospěch růstu ceny dřeva hovoří podle Tomčiaka pozvolný nárůst výstavby nových domů, který je možné zaznamenat v USA, ale také zlevnění cen nových domů, pokles jejich zásob a zvyšující se dostupnost bydlení ve Spojených státech. V případě dřeva žádné ETF neexistují. Investorho může koupit prostřednictvím futures(termínované kontrakty). Může také vsadit na nákup akcií největších společností, těžících a zpracovávajících dřevo, jako jsou Weyerhaeuser, Rayonier, MeadWestvaco, Plum Creek Timber, Potlatch, International Paper nebo Packaging Corp. of America. Na burze se kromě nich obchodují ETF největších zpracovatelů dřeva Claymore/Clear Global Timber nebo iShares S&P Global Timber & Forestry.

Za další zajímavou investici označuje Tomčiak kávu.

Doporučení pro investory uvádějí, že komodity mají tvořit malou, spíše doplňkovou část portfolia běžného investora. Kdo hledá zajímavou dlouhodobou investici, měl by mezi ně rozhodně zařadit ty zemědělské.

Nabídka investičních instrumentů, které mají k dispozici korunoví investoři, je ovšem zatím poměrně omezená. Zahrnuje některé všeobecně zaměřené komoditní podílové fondy, s výjimkou fondu Horizon ČSOB komoditní, orientovaného na široký komoditní index Dow Jones - UBS Commodity nikoliv ovšem klasické, ale zajištěné. Pokud některé další investiční společnosti nabízejí tradiční komoditní fond, jsou podobně jako fond Pioneer Funds – Commodity Alpha – vedeny v zahraničních měnách. Korunový investor je tak při jejich nákupu vystaven měnovému riziku.Některé, což je případ komoditního fondu Atlantiku Asset Management, jsou sice v korunách, jsou však určeny pro velké investory. ČP Invest zase nabízí oborově zaměřené komoditní fondy, zaměřené na zlato,nebo ropný a energetický průmysl.

Na pražské burze najdeme některé korunové investiční certifikáty, které kopírují komoditní trhy, a to zlata a ropy, a vedle nich certifikáty, zaměřené na alternativní energii, nebo elektřinu. Zemědělské komodity, jako takové, doporučované jako zajímavá dlouhodobá investice, zatím mezi nimi chybí.

Věříte investicím do komodit? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Diamanty: Investice s až příliš mnoha tajemstvími

20. 1. 2010 | František Mašek | 9 komentářů

Diamanty: Investice s až příliš mnoha tajemstvími

Když na akciových či dalších trzích „teče krev“, popularita diamantů obvykle roste. Jsou sice pokládány za zajímavou alternativní a přitom konzervativní investici, skrývají ale řadu... celý článek

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

12. 1. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s... celý článek

Koupě zlata v době krize chrání před budoucí inflací

14. 4. 2009 | Jan Šimek | 2 komentáře

Koupě zlata v době krize chrání před budoucí inflací

Obchodování se zlatem má více než 5000 let starou historii. Důvody k jeho nákupu se během této doby měnily. Kdysi bylo nezastupitelným platidlem, dnes se využívá pouze jako jedna z... celý článek

Chcete přidávat komodity do portfolia? Buďte opatrní

14. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Chcete přidávat komodity do portfolia? Buďte opatrní

Ceny ropy trhají jeden rekord za druhým. Totéž se dá říct o dalších komoditách. Má tedy smysl rozšiřovat v portfoliu jejich zastoupení? Ano, ale jen velmi opatrně, radí analýza agentury... celý článek

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

8. 2. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

Dát dítěti do kolébky zlatý dukát pro štěstí bývalo a ještě stále je dobrým zvykem. A taky tak trochu dobrou investicí. Když ratolest dostane třeba pamětní zlatou minci, může si pak... celý článek

Partners Financial Services