Kam zamíří bitcoin? 125 akcií loni vydělalo víc

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 6. 1. 2022 | 3 komentáře
Kam zamíří bitcoin? 125 akcií loni vydělalo víc

Zdroj: Shutterstock

Vývoj hodnoty bitcoinu loni připomínal horskou dráhu a názorně ukázal, co znamená slovo volatilita. Rok 2021 bitcoin startoval na úrovni kolem 29,4 tisíce dolarů, aby se přes několik prudkých vzestupů i propadů dostal 10. listopadu na své historické maximum 69 tisíc dolarů. Jenom od ledna to bylo zhodnocení o zhruba 135 procent.

Kdo neprodal na vrcholu, dosáhl za období od 4. ledna 2021 do 3. ledna 2022 na zhodnocení „jen“ o 44,2 %. Bitcoin se na začátku letošního ledna obchoduje na úrovni kolem 46 tisíc dolarů.

Přestože bitcoin i přes zmíněný propad a velkou kolísavost hodnoty patří k nejlepším investicím loňského roku, porazilo ho svou výkonností hned 125 akcií firem zahrnutých do amerického indexu S&P 500, upozorňuje server MarketWatch.

Nejlepší zhodnocení mohly loni investorům přinést akcie společnosti Devon Energy, jejich hodnota meziročně stoupla o 182,5 %. Akcie Tesly si polepšily o 64 % a v žebříčku webu MarketWatch jim patří až 48. místo – přesto v celoročním hodnocení skončily výš než bitcoin.

Deset nejúspěšnějších akcí roku 2021 z indexu S&P 500

SpolečnostMeziroční změnaPokles z 52týdenního maxima
Devon Energy Corp.182,5 %-0,4 %
Ford Motor Co.155,4 %-0,5 %
Marathon Oil Corp.147 %-4,1 %
Signature Bank140,8 %-4,3 %
Nvidia Corp.129,7 %-13,1 %
Fortinet Inc.128,9 %-10,4 %
Diamondback Energy Inc.128,5 %-5 %
Bath & Body Works Inc.117,5 %-15,1 %
Nucor Corp.115,3 %-12,2 %
Moderna Inc.110,4 %-52,8 %
Zdroj: Marketwatch.com, FactSet

Kam zamíří hodnota nejznámější kryptoměny v letošním roce? Odpovědi jsou tradičně hodně rozdílné. V anketě agentury Bloomberg čekají někteří odborníci, že tentokrát už to vyjde a bitcoin překoná hranici 100 tisíc dolarů. Jiní mu předpovídají prudký pokles. Podstatnou roli podle nich bude hrát přístup amerického Fedu.

V další posilování věří třeba Antoni Trenchev, spoluzakladatel společnosti Nexo působící v oblasti kryptoměn. Hranici 100 tisíc dolarů podle něj překoná bitcoin do konce letošního června. Kryptoměny může podpořit v růstu i metaverzum – virtuální svět, na němž pracují firmy jako Meta Platforms (bývalý Facebook) či Apple.

Naopak analytik Jeffrey Halley ze společnosti Oanda Asia Pacific je k letošnímu vývoji bitcoinu skeptický. Kryptoměny podle něj budou čelit náročnějšímu prostředí, a to hlavně kvůli Fedu, který by měl – stejně jako mnoho jiných centrálních bank – normalizovat své úrokové sazby. „Nadále věřím, že kryptoměny jsou největším případem hlouposti skupinového myšlení na finančních trzích v historii,“ řekl Halley pro Bloomberg.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services