Fondy: Nervózní očekávání nadílky

Petr Fejtek | rubrika: Analýza | 19. 11. 2007
Fondy: Nervózní očekávání nadílky
Přestože do fondů přišla jen třetina miliardy, dosáhly nákupy smíšených, akciových a zajištěných více než dvojnásobné výše 700 milionů korun. Přes 350 milionů totiž opět uprchlo z peněžního trhu a dluhopisových fondů.

Nelze vyloučit, že fondy peněžního trhu již začínají fungovat jako předvánoční kasička. To se opakuje každoročně. Svědčilo by o tom nejen začínající 70milionové inkaso z ISČS Sporoinvestu (profil, názory), ale dokonce i víc než 20milionové z KBC Multi Cash ČSOB (profil, názory).
Druhou okolností, která se ale může projevovat, je ukončení upisovacího období Ametystu 2 v Komerční bance, takže tím skončilo určité přelévání peněz z IKS Peněžního trhu (profil, názory), z nichž tentokrát odešlo jen 40 milionů korun.

Dluhopisům naděluje čert

Pokračující odliv z dluhopisových fondů opět přesáhl 200 milionů korun, když jen samotný ISČS Sporobond (profil, názory) opustilo 160 milionů. Proti jasné přesile se na druhou stranu sice postavilo 30 milionů, které zamířily do ISČS Trendbond (profil, názory). Jistě v naději, že se lépe bude dařit konvergenční strategii, která však paradoxně minulý týden z výnosu naopak ubrala.
Zajímavost se ovšem odehraje tento týden, protože uvidíme první aukci padesátiletých státních korunových obligací. Ta se odehraje (mimo emisní kalendář) 21. listopadu a nabídka bude v objemu 8 miliard korun. Česká republika se stane pátou evropskou zemí poVelké Británii, Francii, Řecku a Itálii, která padesátileté dluhopisy vydala.

Vedou stále mixy

Obliba smíšených fondů pokračuje a dokonce stabilně pomalu roste. To dokazuje i uplynulý týden čistými prodeji téměř 400 milionů korun, tedy dvojnásobnou sumou, než si připsaly zajištěné fondy. Stále vidíme určitou převahu konzervativnějších verzí, ale třeba 116 milionů ISČS Vyváženého mixu FF (profil, názory) dokazuje, že stále víc investorů volí zlatou střední cestu. I mezi Fénixy v KB vítězí ten střední – smíšený (profil, názory), navíc téměř 50 milionů zvolilo mnohem odvážnější IKS Balancovaný dynamický (profil, názory). Kategorii pomohl 40 miliony i J&T oportunity CZK (profil, názory).
Zajištěné fondy jakoby nemohly chytit svou jarní mízu. Možná to bude drsným podzimem, navíc skončilo již zmíněné upisování Ametystu 2. Jeho pozici se zřejmě snaží zaujmout ČS-ESPA Zajištěný 32 zaměřený na střední a východní Evropu, který se rozjel v druhém týdnu úpisu k 50milionové rychlosti.
Na záda mu sice dýchá peloton ČSOB, ale ten musí sčítat týmové body za nižší částky. Jejich součet ovšem dosáhne až ke 150 milionů, což v soutěži poháru konstruktérů potvrzuje jasné letošní vítězství a 35 miliard korun majetku je skutečně úctyhodný výkon. A jak ukázal průzkum časopisu Fond Shop, na pobočkách umějí zajištěné velmi efektivně nabízet.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Akcie zas na tobogánu

To, co předvedly globální akciové trhy lze přirovnat k této pouťové atrakci. Vlnobití bylo jednou z příčin toho, že se z tohoto týdne dají jen těžko vyvozovat nějaké závěry. Pokles dominoval i předchozímu týdnu, takže si zřejmě část investorů pokoušela „nakoupit ve výprodeji“. Naznačuje tomu jak přes 48 milionů korun do ISČS Sporotrendu (profil, názory), tak 16 milionů do ING Českého akciového (profil, názory, koupit). Další část inkasuje zisky na Dálném východě, takže v ČSOB např. vyzvedli 18 milionů korun z EMIF China&Hongkong.
Celkový 100 milionů je v této situaci dalším signálem, že Češi nepanikaří, spíše naopak sice sledují trhy, ale jejich poklesů využívají k dokupování investic.
Pondělí sice nenaznačovalo nic převratného a převládaly spíše chmurné podzimní nálady. I v úterý se stále ještě propadalo kde co, až odpoledne si evropské trhy oddechly po sérii osmi ztrátových dnů, když Amerika vyrazila jako splašený kůň. Praha zase stihla odpracovat jen kousek poklesu – a Amerika předvedla heroický 3% růst.
Finanční sektor posílil o více jak 5 %, dařilo se také technologickým akciím, především firmě Apple, která posílila o 11 % po zprávě, že se jí otevírá čínský trh (iPhone bude moci prodávat prostřednictvím China Mobile).
Ve středu vylétla i Asie nejvíce za posledních osm týdnů, růst akcií v Číně byl podpořen zprávou, že maloobchodní tržby v zemi dosáhly nejvyšší tempo růstu za posledních osm let. Čínský index CSI 300 zaznamenal nárůst o 4,2 %, panasijský index MSCI Asia Pacific přidal téměř 2,6 % i hongkongský Hang Seng Index přidal přes 4 %.

Pak zase dolů

Ale americké trhy ve středu nedokázaly ani po zveřejnění příznivých maloobchodních tržeb a inflace navázat na úterní rally a v závěru se opět ponořily do červených čísel. Makrodata snížila šance na další snížení úrokových sazeb FED, navíc rozhodla poslední půlhodina obchodování, když maloobchodní sektor ohlásil, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává pokles tržeb.
Asie i Evropa tedy ve čtvrtek zase namířily dolů, v Praze se odehrál 5% pogrom na Erste i Orco a index PX (profil, názory) se propadl pod 1800 bodů, kde byl již v půli dubna. Amerika se také hrabala v záporu. Nepotěšila vyšší než očekávaná nezaměstnanost, navíc vypadli další kostlivci, když šéf banky Wells Fargo označil současnou situaci na trhu s nemovitostmi za nejhorší od Velké krize a očekává zvýšené problémy i v roce 2008. Investoři dále spekulují, že společnost Fannie Mae maskovala své úvěrové ztráty v posledním čtvrtletním reportu – její akcie tak hned oslabily o celých 10 % na nejnižší úroveň za poslední dva roky. Akcie největšího amerického poskytovatele úvěrů pro domácnosti, společnosti Countrywide Financial, ztratily 8,7 % a dostaly se tak dokonce na svá pětiletá minima. Finanční sektor oslabil jako celek o 3,1 %.
Jak mohl dopadnout pátek v Evropě, tak také dopadl. Praha na indexu (profil, názory) za týden ztratila další 2 %, od svého vrcholu z 27. října již skoro 7,5 % a roční výnos propadl pod 15 %. Ani podvečerní americké trhy neukázaly nijak výrazný optimismus, ale při vzpomínce na úterek – kdo ví…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Další dějství akciového dramatu

12. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další dějství akciového dramatu

Prohloubení nejistoty na trzích se tentokrát projevilo v jasném vítězství smíšených fondů, které z celkových 600 milionů získaly plných 60 procen. Zajištěné fondy se musely spokojit... celý článek

Fondy: Zajištěné zvyšují náskok

5. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Zajištěné zvyšují náskok

Do celkové miliardy korun uplynulý týden scházel jen kousek, ovšem z třičtvrtě miliardy zajištěných fondů má opět téměř polovinu na kontě speciál pro privat banking ČSOB.

Fondy: Podzimní nálada

29. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Podzimní nálada

Bilance týdne napočítala jen 440 milionů korun, přestože zajištěné fondy uvítaly 350 milionů a smíšené fondy dalších 300 milionů korun.

Fondy: Další signály nejistot

22. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další signály nejistot

Týden se 650 miliony korun by nebyl špatný, ačkoli 440 milionů z toho si připsaly zajištěné fondy i díky speciálu privátního bankovnictví ČSOB. Ale týden skončil velmi pesimisticky,... celý článek

Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

15. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

Necelých 300 milionů je letos třetí nejslabší týdenní příliv do fondů u nás. Přesto do akciových a smíšených přišla skoro půlmiliarda. Opět rébus? Ne, to jen všechny ostatní ztrácely. celý článek

Partners Financial Services