Fondy: Podzimní nálada

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 29. 10. 2007
Fondy: Podzimní nálada
Bilance týdne napočítala jen 440 milionů korun, přestože zajištěné fondy uvítaly 350 milionů a smíšené fondy dalších 300 milionů korun.

Faktem je, že týden byl plný nejistot, takže těžko jednoznačně usuzovat. Návrat obliby zajištěných fondů je možná pro většinu retailu nejlepší odpovědí. Akciové trhy opět přes globus přelily strašidelnou vlnku coby předzvěst Halloweenu.
Ústup do předem připravených pozic peněžního trhu se však přesto nejen nekonal, ale naopak dalších skoro 100 milionů si z nich v ČS a KB investoři vyzvedli a jen 60 milionů směřujících do ČSOB snížilo odliv. To z dluhopisových fondů je úprk všeobecný a trvalý: pod vedením 90 milionů ISČS Sporobond (profil, názory) a pod heslem „bič a pryč“ se sešikovalo přes 170 milionů korun. Dluhopisy skutečně nemají dobré roky a jejich fondy nevyrovnají ani inflaci. Nu a eurové dluhopisy po 5% zhodnocení koruny? Ani nepočítat ztráty.

Tour de guarantee bez dopingu

Další etapa závodu proběhla mezi zajištěnými fondy ve svižném tempu a s dobrými výsledky. Opět bez jasného lídra, ale díky vyrovnanému pelotonu se podělily o 350 milionů korun.
Již poněkolikáté získal horskou prémii s více než 80 miliony Ametyst 2, těsně v závěsu si pro 72 milionu dojel ČSOB World Jumper 1, přes 60 milionů si odnesla dvojčata ČS-ESPA, přes 50 milionů ČSOB Financial Growth 2, poté hlavní skupina stále ještě dvouciferných. A to ještě dohromady musely vyrovnávat odliv 25 milionů z ČSOB Asijského Růstu 1 a dalších 5 milionů z ČSOB Asijského Růstu 4 – investoři raději inkasovali jisté zisky, když se začalo pochybovat zejména pod vlivem řečí o čínské bublině.

Smíšený kompromis

Akciové fondy skončily ve vyrovnaném skóre prodejů a odkupů. Zájem nakupujících investorů byl mizivý, například ING český akciový (profil, názory, koupit) si koupili investoři jen za 19 milionů korun. ISČS Sporotrend (profil, názory) naopak 21 milionů korun opustilo, podobné odkupy zaznamenaly i další fondy zejména v ČSOB.
Zato smíšené fondy navázaly na svou letní spanilou jízdu, protože bezmála 300 milionů je v posledních týdnech nadprůměrný výkon. Také rozložení mezi jejich strategiemi je docela rovnoměrné, přestože ta konzervativní je přece jen o poznání žádanější než dynamická. Tak například přes 80 milionů korun přišlo do ISČS Vyváženého a Opatrného FF (profil, názory), taktéž přes 80 milionů do ISČS Konzervativního FF (profil, názory), zatímco jen 22 milionů do ISČS Dynamického (profil, názory). Ani tomu se však nelze divit, protože po hrůzném pádu na Wall Street minulý pátek jistě zatrnulo i těm nejotrlejším.

Akcie však opět u svých maxim

Před týdnem propad amerických akciových trhů přesáhl 2,5 % a vlna sesuvu se přelila přes Asii do Evropy: panasijský index MSCI Asia-Pacific ztratil přes 2 %, japonský Nikkei 2,25 % a hongkongský Hang Seng 3,5 % (Praha jen 1,5 %). Investoři vybírali zisky v obavách, že se může zopakovat propad a následná vlna paniky, která trhy zasáhla před dvěma měsíci.
Sice trochu nerozhodně, ale v pondělí večer americké trhy ukázaly vzhůru, takže úterý již bylo klidnější. Našemu ČEZ (profil, názory) zase pomohla investiční banka Merrill Lynch zvýšením cílové ceny na 1415 Kč z předešlých 1275 Kč. Nově totiž ocenila celý sektor evropských utilit (například i E.ONu nebo RWE).
V Americe zase zaujaly výsledky firmy Apple, která především díky výborným prodejům počítačů Macintosh a pokračujícímu zájmu o iPod a iPhone představila 67% meziroční nárůst čistého zisku, takže jak Asie, tak Evropa mohly začít umazávat ztráty z předchozího dne.
Ve středu se ovšem mračna nad Wall Street vrátila a celý svět se věnoval vyčkávání. Zklamal jak report obří brokerské společnosti Merrill Lynch o první ztrátě od roku 2001, tak prodej starých domů, který klesl na osmileté minimum. Trhy klesaly opět až strašidelně, ale nakonec ztráty zjemnily. Evropa šla dolů, Prahu od toho uchránila kratší pracovní doba – tato výhoda ovšem od dubna příštího roku skončí: obchodování v systému pro nejlepší akcie SPAD bude nově začínat už v 9.00 a končit bude až v 16.30.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Konec týdne na medaili

Ve čtvrtek Asie také nevěděla, kudy kam, zato Evropa si vzala ze zámořské středy tu „druhou půlku“ a rostla i dost přes procento. U nás zazářil ČEZ na 1300 korunách poté, kdy se elektřina v eurozóně opět v ročním pásmu dostala nad 60 EUR/MWh.
Amerika se pohoupala na houpačce a nakonec mírně ubrala, ale Asie jednoznačně zamířila vzhůru, když pěkně zahrál pan Sony a přímo 8 % zatúrovala Honda Motor. Evropa váhala před zveřejněním amerického indexu spotřebitelské důvěry (skutečně je nejnižší od května 2006), ale zavládla pozitivní nálada, když třeba Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o 23 %, takže vylétl o 11 % vzhůru na šestileté maximum. Také Countrywide Financial, jedna ze společností nejvíce zasažených hypoteční krizí, posílila o 15 % po oznámení, že očekává pozitivní vývoj v následujících čtvrtletích. Investoři tak zůstali pozitivně naladěni, jelikož se obavy z recese americké ekonomiky opět utlumily.
Zaznamenali jsme také další rekordy: ropy, české koruny, díky silnému růstu na komoditách i maximum moskevské burzy, ceny zlata na rekordních 785 USD za unci, rekordní minimum dolaru na 1,4393 USD/EUR.
Ani Praha se nemusela stydět, posílila v regionu nejvíc především díky akciím ČEZ (profil, názory) nezadržitelně rostoucím nad 1340 korun a Unipetrolu na dohled 340 korun. PX (profil, názory) tak nakonec dosáhl na nový historický závěr 1910 bodů.
Ale zatímco moskevský index RTS letošní zisk zvýšil na 13 %, náš PX má už přes 20 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Další signály nejistot

22. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další signály nejistot

Týden se 650 miliony korun by nebyl špatný, ačkoli 440 milionů z toho si připsaly zajištěné fondy i díky speciálu privátního bankovnictví ČSOB. Ale týden skončil velmi pesimisticky,... celý článek

Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

15. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

Necelých 300 milionů je letos třetí nejslabší týdenní příliv do fondů u nás. Přesto do akciových a smíšených přišla skoro půlmiliarda. Opět rébus? Ne, to jen všechny ostatní ztrácely. celý článek

Fondy: Kratší a již zajištěný týden

1. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Kratší a již zajištěný týden

Na čtyřdenní týden je 600 miliónů pěkný úspěch, ovšem žně měly tentokrát převážně zajištěné fondy. Ty s více než půlmiliardovým přehledem trumfly všechny ostatní, také díky téměř čtvrtmiliardovému... celý článek

Fondy: Investiční aktivita neopadá

24. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Investiční aktivita neopadá

Ani podzim zatím neodrazuje aktivnější klienty od investic. Vybrali čtvrtmiliardu z fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů a dali je dynamičtějších portfolií. Čisté prodeje celkem... celý článek

Partners Financial Services