Fondy: Zajištěné zvyšují náskok

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 5. 11. 2007
Fondy: Zajištěné zvyšují náskok
Do celkové miliardy korun uplynulý týden scházel jen kousek, ovšem z třičtvrtě miliardy zajištěných fondů má opět téměř polovinu na kontě speciál pro privat banking ČSOB.

Situace se postupně vrací do jarních poměrů, kdy zajištěné fondy zájmu investorů zcela dominovaly a s odstupem se s nimi mohla poměřovat jen kategorie smíšených fondů. Značně kolísavý vývoj obliby fondů peněžního trhu se tentokrát přiklonil na pozitivní stranu, ovšem zejména díky 130 milionům ISČS Sporoinvestu (profil, názory). Ostatní vlastně jen vyrovnávaly odliv z IKS Peněžní trh PLUS(profil, názory), takže i bilance se zastavila právě na 130 milionech korun.

Dluhopisy stále v nemilosti

Zejména korunové bondy skutečně procházejí smutným obdobím. Zdá se ale, že již světélko na konci tunelu bliká – podle časopisu Fond Shop mají nejhorší léta za sebou. Poslední dva roky nepřinesly investorům do českých dluhopisů a tím ani dluhopisových fondů dobré výsledky. Výkonnost českých státních dluhopisů v CZK měřená indexem Patria GPRI mezi říjnem 2005 a říjnem 2007 činila pouze 1,6 % (0,8 % p.a.), kdežto český peněžní trh vzrostl za stejné období o 5,3 % (2,6 % p.a.).
Ve střednědobé a dlouhodobé perspektivě však od českých dluhopisů můžeme prý čekat lepší výsledky. Proč? Inflace, a tím i sazby půjdou sice ještě vzhůru, ale po růstové vlně se očekává za rok za dva pokles a cena těch nakoupených se pěkně zvýší.
Ovšem naši investoři holubům na střeše nijak nefandí a odliv z dluhopisových fondů se prohlubuje, tentokrát na 275 milionů korun. K víc než 130 milionům z ISČS Sporobond (profil, názory) a 26 milionům z IKS Dluhopisových (profil, názory) přihodil navíc 60 milionů ČPI Korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit) – dokonce i ten je v roční výnosnosti ve ztrátě.

Smíšenci se drží

V dobách nejistých trendů není divu, že obliba smíšených strategií roste. Mezi nimi sice poněkud převažují ty konzervativnější strategie, ale ne tak výrazně, jak by škarohlídi očekávali. Vyvážené a dynamické fondy by nad nimi vyhrály. A to ještě musely nahrazovat víc než 50milionový odliv z J&T Oportunity (profil, názory). Takže 270 milionů korun vůbec není malé číslo.
Zato sláva akciových fondů skomírá na úbytě, i když 100 milionů vlastně v tak rozhárané atmosféře vůbec není neúspěch. Zatím se v plusu drží i ty zaměřené na středo a východoevropský region – ISČS Sporotrend (profil, názory) přivítal skoro 30 milionů, a ani v ING Českém akciovém (profil, názory, koupit) ještě nepřevládly odkupy. Nová historická maxima lokálních indexů zřejmě příliš nelákají – alespoň ty aktivní investory, o nichž vypovídá průzkum Patrie zjišťující, jaká situace při korekci motivuje k nákupům akcií. Tam skutečně polovina sází na to, že „ceny klesly již hodně nízko“ a dalších 40 % se orientuje podle toho, kdy se pozvolna začínají objevovat informace o zklidnění situace.

Nad zajištění ovšem není

To je také vhodná odpověď na nejistotu posledních týdnů, kdy stále ještě ze skříní padají američtí hypoteční kostlivci. Navíc je i mezi nabídkou zajištěných pár pěkných odvážlivců, které lákají i hodně dynamické nátury. Nu a že za zajištění něco zaplatí? S tím mnozí souhlasí, nehledě na to, že to většina dalších ani netuší.
Tak i dravec týdne nebyl lecjaký obranář, ale přímo vizionář ČSOB Privat Banking Emerging Markets 2, který si 325 milionů jistě zaslouží. Prodávat se začal i nový ČS-ESPA zajištěný 32, jehož zhodnocení je vázané na vývoj indexu trhů střední a východní Evropy New Europe Blue Chip Index (NTX). Bude pětiletý, zajišťující 100 % investice a s nejméně 60% participací na průměru 20 čtvrtletních hodnot. V případě poklesu bude do průměru započítán nulový nárůst, ale maximální výnos je omezen 50 % za 5 let.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Akcie stále hledají východisko

Pondělí vyrazilo tryskem na komoditním koni. Rostlo zlato, měď a samozřejmě ropa – takže i energie. ČEZ 3% skokem zdolal 1384 korun. Uvítali jsme nová maxima nejen v Praze, ale i ve Varšavě a v Moskvě. DAX opět zdolal 8000 bodů. Trhy nevystrašila ani UBS, která potvrdila očekávanou ztrátu 600 až 800 milionů švýcarských franků, přestože navíc dodala, že další tvorba opravných položek proti dluhopisovému portfoliu pravděpodobně ovlivní výsledky také ve čtvrtém čtvrtletí.
Amerika v poklidu mířila také vzhůru, Nasdaq si střihl šestileté maximum, S&P měl k historickému rekordu již jen procento, Dow Jones dvě. Investoři byli nažhavení na další snižování amerických úrokových sazeb (dočkali se čtvrtprocentního) a pomáhaly zatím poměrně solidní firemní výsledky. Z těch doposud zveřejněných přibližně dvě třetiny překonaly očekávání trhu, což je přibližně stejný podíl, na který jsme zvyklí z minulosti.
Čtvrtek ale otočil kormidlem o 180 stupňů, takže akcie na zámořských trzích si připsaly největší propad za poslední dva týdny poté, co Halloween opět oprášil tykev s rizikovými hypotékami. A tak největší americká banka Citigroup propadla o víc než 7 %, čímž předvedla největší pokles ceny akcie od roku 2002. Bank of America klesla o 5,5 %, nejvíce za poslední 4 roky. Jak Asie, tak Evropa se proto hned po otevření začaly řítit do červených čísel.
V Praze, jak bylo v pondělí veselo, o to rychlejší byl úterní sešup, kdy zejména Zentiva (ACZEN) naordinovala hořkou pilulku až 15% propadu. Týden indexu PX (profil, názory) nakonec skončil jen mírnou ztrátou, ale jen díky titulům ČEZ (profil, názory) a Unipetrol (profil, názory). Banky, developeři i farmacie se plácají v hlubokém bahništi.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Podzimní nálada

29. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Podzimní nálada

Bilance týdne napočítala jen 440 milionů korun, přestože zajištěné fondy uvítaly 350 milionů a smíšené fondy dalších 300 milionů korun.

Fondy: Další signály nejistot

22. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další signály nejistot

Týden se 650 miliony korun by nebyl špatný, ačkoli 440 milionů z toho si připsaly zajištěné fondy i díky speciálu privátního bankovnictví ČSOB. Ale týden skončil velmi pesimisticky,... celý článek

Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

15. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

Necelých 300 milionů je letos třetí nejslabší týdenní příliv do fondů u nás. Přesto do akciových a smíšených přišla skoro půlmiliarda. Opět rébus? Ne, to jen všechny ostatní ztrácely. celý článek

Fondy: Kratší a již zajištěný týden

1. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Kratší a již zajištěný týden

Na čtyřdenní týden je 600 miliónů pěkný úspěch, ovšem žně měly tentokrát převážně zajištěné fondy. Ty s více než půlmiliardovým přehledem trumfly všechny ostatní, také díky téměř čtvrtmiliardovému... celý článek

Partners Financial Services