Akcie: Sešup Zentivy kvůli varování před nízkým ziskem

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 6. 11. 2007
Akcie: Sešup Zentivy kvůli varování před nízkým ziskem
Pražská burza zakončila týden s červenou nulou. Navzdory tomu, že index PX vytvořil v úvodu týdne nový historický rekord, když zavíral na hodnotě 1 936,10 bodů.

Nejvýznamnější událostí minulého týdne na pražské burze bylo opakované varování od Zentivy, že nedosáhne plánovaného zisku. Akcie se zřítily o 15,2 %. Výrazný propad přes poměrně uspokojivé výsledky zaznamenaly i akcie Erste Bank (-5,2 %). Za propadem stojí spíše negativní nálada ve finančním sektoru v USA a na západních trzích. Telefonica se může pochlubit růstem o 5,3 % za neutuchajícího zájmu kupců, když kurz roste již devět dní v řadě. Absolutně nejziskovějším titulem se stala po zveřejnění výsledků mediální CME (+6,6 %). Za zmínku stojí vytvoření nových rekordních hodnot u ČEZ v úvodu týdne a u Unipetrolu v jeho závěru.

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 910,10 1 908,30 -0,1


Klíčové události minulého týdne

  • Jiří Čunek se rozhodl odstoupit z postu vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj.


Vývoj titulů na domácích trzích

CETV (profil, názory)
Společnost Central European Media Enterprises Ltd. vykázala za třetí čtvrtletí ztrátu, když slabší dolar měl negativní dopad na hodnotu dluhu denominovaného v EUR. Ztráta dosáhla 18,8 milionů USD ve srovnání se ziskem 3,9 milionů USD za stejné období o rok dříve. Analytici v průměru očekávali ztrátu 3,6 milionů USD. Tržby firmě stouply o 55 % na 174,8 milionů USD, což bylo výrazně více než se očekávalo.

ČEZ (profil, názory)
1/11 ČEZ a turecká společnost Akenerji zahájily exkluzivní rozhovory o možné spoluprácí na tureckém trhu. Jednání potrvají několik měsíců. Akenerji je členem skupiny Akkök Group, která má na tureckém trhu poměrně široký záběr činností od textilního, chemického či energetického sektoru až po činnosti v oblasti real estate a pojišťovnictví.
2/11 Goldman Sachs zvýšil cíl pro energetickou společnost na 1 250 Kč z původních 1 100 Kč.

Erste Bank (profil, názory)
30/10 Rakouský bankovní dům zvýšil ve třetím čtrvtletí zisk o 34 % poté co prodal více hypoték a půjček v České Republice a Rumunsku. Čistý zisk se zvýšil na 272 milionů EUR z loňských 203 milionů EUR a banka zopakovala očekávání, že letošní zisk vzroste nejméně o 25 % díky expanzi ve východní Evropě. Výsledek byl v souladu s očekáváním analytiků, kteří čekali zisk 278 milionů EUR. Zisk české dcery, České spořitelny, vzrostl o 21 % na 94,6 milionů EUR. Podobně si vedla i rumunská akvizice Banca Comerciala Romana, do níž vkládá Erste velké naděje. Pro následující dva roky banka očekává růst zisku o 20 %, resp. 25 %.
Nová doporučení:
Sal. Oppenheim nový cil 70 EUR "kupovat" ponecháno.
Deutsche Bank snižuje cíl 62,5 EUR "držet" ponecháno
Bear Stearns zvedá cíl na 67,5 EUR, "outperform".
Raiffeisenbank zvýšila cil na 66 EUR "kupovat".

Telefonica O2 ČR (profil, názory)
29/10 Skupina KBC/Patria zvedla svoje doporučení pro akcie telekomunikační firmy na "kupovat" z předchozího "držet". Cílová cena byla zvednuta na 646 Kč.

Unipetrol (profil, názory)
31/10 Vedení holdingu uzavřelo mimosoudní dohodu o smírném vyřešení sporů se společností DEZA. Unipetrol prodá své akcie Agrobohemie a Synthesie do rukou DEZA za znaleckou cenu. Unipetrol nebude muset hradit smluvní pokuty na základě dřívějších dohod, o které se vedly spory. DEZA rovněž stáhne všechny žaloby vedené proti Unipetrolu.

Zentiva (profil, názory)
29/10 Vedení farmaceutické společnosti opakovaně varovalo ohledně hospodářských výsledků. Které budou zveřejněny příští týden. Společnost za prvních 9 měsíců očekává čistý zisk pouze okolo 1,06 miliardy Kč při tržbách kolem 11,43 miliardy Kč. Výsledky budou negativně ovlivněny konsolidací turecké dcery, jednorázovými náklady a poklesem tržeb z rumunských aktivit a přetrvávajícími problémy na českém trhu.
30/10 Po ziskovém varování přispěchali se snížením cílové ceny jako první analytici Deutsche Bank (dříve jedni z největších optimistů s cílem 1 600 Kč). Aktuální doporučení zní "prodávat" s cílovou cenou 950 Kč.
2/11 Credit Suisse snižuje cíl na 1 075 Kč z původních 1 400 Kč.


Očekávané události

  • 5/11 Výsledky Zentiva
  • 8/11 Výsledky Komerční banka


USA

Americké akcie za sebou mají smíšený týden. Index Dow Jones ztratil přes 1,5 %, zatímco technologický Nasdaq si lehce polepšil o 0,2 %. Největší měrou se o celkový pokles klasických indexů postarala čtvrteční seance, když indexy ztratily více jak 2,5 %. Na trh se vrátily obavy z dopadů hypoteční krize a v čele poklesů byly hlavně finanční tituly. Na konci týdne se tak vytratil optimismus po snížení sazeb a dobrých čísel o stavu ekonomiky. Akcie Citigroup a JP Morgan ztratily více jak 8 %. Po nepříliš dobrých výsledcích klesl Exxon o 4,5 %. Proti negativní náladě šel technologický sektor, když Microsoft posílil o 5,7 % a Intel přidal 3,4 %.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 807 13 595 -1,5
Nasdaq
(profil, názory)
2 804 2 810 +0,2
S&P 500
(profil, názory)
1 535 1 510 -1,6


Klíčové události minulého týdne

  • Americký FED podle očekávání snížil základní úrokovou sazbu v americké ekonomice o čtvrt procentního bodu na 4,5 %. FED se tak snaží zmírnit důsledky krize na realitním trhu, která podle odhadů bankéřů potrvá i v příštím roce. Šéf FEDu Ben Bernanke očekává, že dosavadní solidní ekonomický růst v následujících měsících krátkodobě zpomalí.
  • Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí neočekávaně zrychlila, když pokles v realitním sektoru vykompenzoval růst exportů, výdajů spotřebitelů a investic. Hrubý domácí produkt stoupl ve třetím čtvrtletí o 3,9 % když v předchozím kvartále rostl tempem 3,8 %. Jedná se o nejrychlejší růst od prvního čtvrtletí roku 2006. Ekonomové očekávali, že HDP vzroste o 3,1 %.


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 29/10 Společnost Verizon Communications Inc. (profil, názory) oznámila za třetí čtvrtletí pokles zisku o 34 %, když firma získala méně zákazníků. Čistý zisk propadl na 1,27 miliardy USD (44 centů na akcii) z předchozích 1,92 miliardy USD. Tržby vzrostly o 5,8 % na 23,8 miliardy USD, trh čekal 23,7 miliardy USD. Verizon získal 285 000 nových uživatelů vysokorychlostního připojení k internetu, trh čekal 296 000. Zisk firmy po nezahrnutí určitých položek činil 63 centů na akcii, což je mírně více než odhady 62 centů na akcii.
  • 30/10 Největší výrobce spotřebního zboží v USA, Procter & Gamble (profil, názory), zvýšil v první čtvrtletí fiskálního roku zisk o 14 % díky rostoucím tržbám žiletek Gillette Fusion mimo domácí půdu a klesajícímu dolaru. Čistý zisk se vyšplhal na 3,08 miliardy USD/ 92c na akcii. Tržby vzrostly o 7,5 % na 20,2 miliardy USD. Bez zahrnutí daňových výhod dosáhl zisk 90c/a, což je v souladu s očekáváním analytiků.
  • 31/10 Druhá největší potravinářská firma na světě, Kraft Foods Inc., oznámila, že její zisk ve třetním čtvrtletí klesl o 20 % kvůli rostoucím nákladům na mléko a obilí. Čistý zisk klesl na 596 milionů USD/ 38c. Bez zahrnutí jednorázových položek dosáhl zisk 44c/a a překonal tak odhady analytiků se 41c/a. Tržby vzrostly o 9,8 % na 9,05 miliardy dolarů. Kraft v uplynulém čtvrtletí doplatil na to, že nereagoval dostatečně pružně při zvyšování cen potravin, aby tak vykompenzoval rostoucí náklady na pšenici, které vzrostly o 82 %.
  • 1/11 Společnost Exxon Mobil Corp. (profil, názory) oznámila druhý po sobě jdoucí kvartální propad zisku poprvé za více než 5 let, když výpadky zařízení snížily produkci ropy a rafinační marže poklesly. Čistý zisk za třetím čtvrtletí poklesl na 9,41 miliardy USD (1,7 USD na akcii) z předchozích 10,5 miliard USD za stejné období o rok dříve. Analytici očekávali zisk 1,74 USD na akcii podle odhadů agentury Bloomberg. Maloobchodní ceny paliv v USA poklesly o 6 %, zatímco cena ropy neustále stoupala, což mělo negativní vliv na marže firmy.
  • 2/11 Zisk za třetí čtvrtletí společnosti Chevron Corp. (profil, názory) klesl na 3,72 miliardy USD (1,75 USD na akcii) z předchozích 5,02 miliardy USD o rok dříve. Zisk poklesl kvůli jednorázovým nákladům ve výši 400 milionů USD a slabším rafinérským maržím a marketingovým podmínkám v USA. Výnosy firmy přesto vzrostly na 55,17 miliardy USD z předchozích 54,21 miliardy USD.


Očekávané události

  • 7/11 Produktivita v nezemědělském sektoru


Německo

Německému indexu DAX se opakovaně nepodařilo výrazněji překonat hranici 8 000 bodů. Index nad touto metou sice dvakrát zavíral, odpoutat se však nedokázal a v závěru týdne se propadl až na 7 849 bodů, což je týdenní ztráta 1,25 %. Z komponentů DAXu nejvíce ztratil BASF (-5 %), který reportoval své výsledky a Infineon (-4,1 %). Dobré výsledky řetezce Metro poslaly jeho akcie o 7 % výše. Kurz akcií Volkswagenu atakoval hranici 200 EUR.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 949 7 849 -1,25


Klíčové události minulého týdnu

  • Maloobchodní tržby v září meziměsíčně posílily o 2,3 %. V srpnu ukazatel vykázal pokles o 1,6 %. Data za září jsou lepší než očekávaná.
  • Meziroční inflace měřená indexem CPI zůstala v říjnu na 2,4 %. Meziměsíčně jsou ceny vyšší o 0,2 %. Dle harmonizovaných údajů EU je meziroční růst o 2,7 %, meziměsíční hodnota 0,2 %.


Vývoj titulů na německém trhu

  • 30/10 Největší maloobchodní prodejce v Německu, Metro AG, vykázal ve třetím čtvrtletí ztrátu kvůli vyšším daním. Ztráta dosáhla 65 milionů EUR/ 20c na akcii ve srovnání se ziskem 81,5 milionu EUR / 25c/a. EBIT naopak vzrostl o 15 % na 232 milionu EUR a překonal tak odhady analytiků. Společnost očekává zvýšení růstu tržeb pro letošní rok o 9 % díky vstupu na nové trhy v Rusku, Polsku a Číně.
  • 30/10 Druhý největší výrobce pneumatik v Evropě, Continental AG, hodlá získat prodejem akcií 1,5 miliardy EUR, aby mohl zafinancovat akvizici divize VDO od Siemensu na které se společnosti dohodly v červenci. Continental plánuje prodat 14,6 milionu nových akcií. Celková částka, kterou za divizi zaplatí dosáhne 11,4 miliardy EUR a společnost si již zajistila na akvizici 13,5 miliardy EUR formou půjček. Nové akcie budou uvedeny do oběhu 6. listopadu. Společnost zároveň zveřejnila zisk za třetí čtvrtletí, který se meziročně zvýšil o 7 % na 251,5 milionu EUR. Tržby vzrostly o 5,4 % na 3,91 miliardy EUR. Analytici očekávali zisk 274 milionů EUR.
  • 30/10 Čistý zisk BASF AG (profil, názory), největší chemičky na světě, ve třetím čtvrtletí vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku na téměř dvojnásobek, když dosáhl 1,2 miliardy EUR (2,5 EUR na akcii), zatímco analytici očekávali zisk 809,8 milionu EUR. Na růstu zisku se 186 milionu EUR podílely úspory na daních, které vznikly díky novému daňovému zákonu. Tržby společnosti vzrostly o 5 % na 14 miliard EUR. Firma zvýšila výhled zisku a tržeb za celý rok 2007. Podle nynějších odhadů její EBIT překoná loňských 7,23 miliardy EUR a tržby dosáhnou 58 miliard EUR namísto původně očekávaných 52,6 miliardy EUR.
  • 30/10 Linde Group, největší světový výrobce průmyslových plynů, zvýšil čistý zisk ve třetím čtvrtletí o 10 % na 149 milionů EUR. Analytici očekávali zisk 110 milionů EUR. Tržby vzrostly o 19 % na 3,07 miliardy EUR.
  • 31/10 Největší německá banka, Deutsche Bank AG, zvýšila ve třetím čtvrtletí zisk o 31 % poté co jednorázové daňové příjmy a zisky z prodeje aktiv vyvážily první ztrátu v její investiční divizi za posledních 5 let. Čistý zisk vzrostl na 1,62 miliardy EUR/ 3,31EUR na akcii z loňských 1,24 miliardy EUR / 2,43EUR/a. Na začátku října společnost informovala, že očekává zisk přesahující 1,4 miliardy EUR. Naopak ztrátu v hodnotě 179 milionů EUR ohlásila divize investičního bankovnictví. Banka varovala, že výnosy z této divize ve čtvrtém čtvrtletí by měly být výrazně nižší ve srovnání s předchozími obdobími. Banka byla nucena v souvislosti s krizí na hypotéčním trhu v US odepsat 2,16 miliardy EUR.
  • 1/11 Merrill Lynch & Co. zařadil akcie největší evropské pojišťovny Allianz SE na svůj seznam preferovaných titulů.

Očekávané události

  • 6/11 Průmyslové objednávky
  • 7/11 Průmyslová produkce


Maďarsko

Díky státním svátkům se na maďarské burze obchodovalo pouze tři dny v týdnu. Ve všech těchto seancích si index BUX připsal kladné body, celkově posílil o 0,7 %. Po výsledcích se dařilo akciím společnosti Pannonplast, které posílily o 6,5 %. Výrobce automobilových součástek RABA si připsal 2,8 %. Více jak 2 % si připsala i OTP, kde se objevují spekulace o možné vstupu ze strany francouzské skupiny AXA.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
27 189 27 382 +0,7

Klíčové události minulého týdne

  • Centrální banka ponechala dle očekávání hlavní úrokovou sazby na 7,5 %. Změna sazeb byla naposledy provedena na předchozím zasedání, když došlo k poklesu o 25 bazických bodů.


Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 30/10 Dle spekulací v médiích by měla OTP Bank prodat svojí pojišťovací divizi francouzské skupině AXA za zhruba 400 milionů EUR. Spekuluje se i o možnosti, že by AXA získala 100% podíl v celé skupině OTP.
  • 31/10 Společnost Pannonplast zvýšila ve třetím čtvrtletí zisk o 58 % na 627 milionů HUF z loňských 396 milionů HUF. Za nárůstem stojí hlavně prodej podílu ve společnosti Synergon. Tržby společnosti poklesly o 1,1 % na 3,4 miliardy HUF. Společnost minulý měsíc ohlasila, že se chystá vstoupit do energetického oboru. Záměrem je získávat teplo a elektrickou energii z geotermálních zdrojů. Investice ve výši 350 milionů EUR by měla být z poloviny hrazena ze zdrojů z EU.
  • 31/10 Vedení společnosti RABA popřelo spekulace, že by se mohlo stát cílem převzetí. Aktuální prodeje ze strany velkých akcionářů jsou z jiného důvodu.


Očekávané události

  • 8/11 Průmyslová produkce
  • 8/11 Výsledky firem Egis a Magyar Telekom

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Akcie, Aktiva, Akvizice, ALLIANZ, bankéř, bankovnictví, banky, broker, Brokeři, burza, BUX, BUX Budapest SE Index, Cenné papíry, Cenný papír, centrála, centrální banka, CETV, cíl, cílová cena, Česká spořitelna, ČEZ, Čína, činnost, daň, Daně, daňové příjmy, daňové přiznání, daňové zákony, DAX, DAX Index, dcera, DEZA, dluh, dluhy, dohoda, dolar, doporučení, Dow Jones, Dow Jones Industrial Average, ekonomický růst, ekonomika, energie, Erste Bank, EU, euro, Evropa, expanze, export, FED, Fundamentální, HDP, Holding, hospodářské výsledky, hospodářský výsledek, hrubý domácí produkt, hypoteční trh, Hypotéka, Hypotéky, Index, Index PX, Indexy, inflace, Internet, Investice, Investiční bankovnictví, karta, karty, komentáře, KOMERČNÍ BANKA, konsolidace, kontrola, kontroly, krátkodobé, krize, kurs, Kurz, Kurz akcií, kurzy, Maďarsko, Marže, média, měna, Měny, metro, meziroční inflace, mobil, Moje banka, náklad, náklady, Nasdaq, Nasdaq Composite, Nasdaq Composite Index, Německo, Nový trh, Objednávka, očekávání, odhad, odstup, ohlásit, plyn, pojišťovna, pojišťovnictví, Pojišťovny, pokuta, pokuty, Portfolio, pošta, pražské burzy, Procter & Gamble, produkce, produktivita, příjem, příjmy, připojení, půjčky, PX, Raiffeisenbank, Rakousko, realitní sektor, realitní trh, ropa, ropy, Rumunsko, růst, sazba, sazby, smluvní pokuty, spekulace, spolupráce, spor, Spotřebitel, Standard & Poor's 500, Standard&Poor's 500 Index, svátek, TELEFÓNICA O2 C.R., Telekom, teplo, tržba, událost, události, UNIPETROL, úroková sazba, úrokové sazby, USA, úspora, úspory, úvěr, úvod, varování, výdaje, vyhled, výpadek, vytvoření, zákazník, zařízení, Zentiva, zveřejnění, žaloba, žaloby

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha podruhé přes 1900 bodů

16. 10. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Praha podruhé přes 1900 bodů

Po silném růstu z minulého týdne pražská burza přibrzdila. Přestože index PX rostl pouze dvakrát, dokázal uzavřít silnější o 0,92 %. Nejvyšší závěrečné hodnoty dosáhl ve čtvrtek, kdy... celý článek

Akcie: ČEZ lámal rekordy

2. 10. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: ČEZ lámal rekordy

Zkrácený týden, který byl navíc posledním ve třetím čtvrtletí, zakončila pražská burza se ziskem 1,25 %. Při pohledu na celé třetí čtvrtletí burza oslabila o 2,3 %

Akcie: Na pražské burze mrtvo

18. 9. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Na pražské burze mrtvo

Pražská burza zakončila týden s červenou nulou. Index PX zavíral prakticky na totožné úrovni jako minulý týden. Často se opakovala situace, kdy se s jednotlivými tituly ve SPADu celé... celý článek

Akcie: Na obzoru stále žádný růst

11. 9. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Na obzoru stále žádný růst

Pražská burza v prvním zářijovém týdnu ztrácela. Index PX oslabil o 1,5 procenta. Dolu si to namířily i burzy v USA a v Německu.

Akcie: Optimismus na místě?

28. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Optimismus na místě?

Propad pražské burzy z minulého týdne je smazán. Optimismus investorů, který na konci minulého týdne odstartovalo snížení US diskontní sazby, vydržel po celý tento týden a index rostl... celý článek

Partners Financial Services