Fondy: Další signály nejistot

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 22. 10. 2007 | 1 komentář
Fondy: Další signály nejistot
Týden se 650 miliony korun by nebyl špatný, ačkoli 440 milionů z toho si připsaly zajištěné fondy i díky speciálu privátního bankovnictví ČSOB. Ale týden skončil velmi pesimisticky, což v říjnu může vyvolávat nepěkné vzpomínky.

Úvodem vzpomeňme slova klasika: „Říjen. Jeden z obzvlášť nebezpečných měsíců pro akciové spekulace. Dalšími jsou červenec, leden, září, duben, listopad, květen, březen, červen, prosinec, srpen a únor.“ Tak trefně vyhodnotil rizikovost akciových trhů již na přelomu předminulého století Mark Twain.
A není-li nějaký žert skryt v překladu, můžeme obdivovat jeho prozíravost, protože na „Černý pátek“ z 24. října roku 1929 se vzpomínalo i v letech 1987 (na Černé pondělí 19. října DJIA oslabil o rekordních 22,61 %) nebo při asijské krizi 1997 s Černým čtvrtkem 23. října na hongkongské burze.
Jistěže tvrdé korekce začínaly i jindy, ale výrazná změna sentimentu může být vždy nebezpečný signál.

Vzpomínky na budoucnost

Peněžní trh je trvale pod velkým tlakem v Komerční bance – přestože jako segment ztratil necelých 100 milionů, jen ze samotného IKS Peněžní trh PLUS (profil, názory) odešlo 177 milionů korun. Ostatní peněžáky se již pomalu stabilizují na průběžných přílivech, které jsou charakteristické jak sezónně, tak v těchto dobách drahých a přitom kolísavých akciových trhů.
Investoři se stále nemohou zcela vypořádat s trvalou nepřízní situace na dluhopisových trzích. Reagují dalším odlivem, ač tentokrát celkem jen 70 milionů korun, který snížil zejména ČSOB Dluhopisových příležitostí (profil, názory) – ten naopak skoro 50 milionů přivítal. Aby ne, když stále šokuje 11% výnosem na ročním horizontu, i když se s pravděpodobností hraničící s jistotou opakovat nebude.

Zajištěné vracejí úder

Jak se předchozí týden dostaly kvůli výplatě jednoho fondu do úzkých, tak si v uplynulém týdnu mohly lebedit na polštářku, který jim 120 miliony vyšilo privátní bankovnictví pro své elitní klienty novou bavlnkou Jumpstart 1. Ani kolega World Jumper 1 pro retailovou klientelu nezahálel a pomohl 70 miliony, právě tolik ovšem uvítal i KB Ametyst 2 a duo ČS zajištěných 30 + 31.
Celkových 440 milionů korun vrací zajišťáky do centra obliby a letošní Velká cena jim už uniknout nemůže, neboť poslední kvartál nějaký zvrat nejspíš nepřinese.

Smíšená trvalka

Předem namíchaná strategie je hlavním znakem smíšených fondů a jak se zdá, stále víc investorů to chápe a bere za své. Skoro 220 milionů značí sice mírný ústup z výsluní, ale výhodou tohoto segmentu je široká a stabilní nabídka fondů, navíc srozumitelná i názvy.
Další výhodou je jejich poměrně snadný prodej, kdy popis strategie zvládne i ta nepříliš elitní poradkyně za přepážkou – mixy jsou totiž doménou bankovních skupin. Zejména ČS a KB, protože ČSOB je přece jen trochu jinde.
Zatím se v plusu drží i akciové fondy, přestože jejich nákup se v posledních dnech mnohým nevyplatil. Celkem se může 160 milionů korun zdát až překvapivých, jen nevíme, kolik investorů si „nastavilo“ pravidelné investování, což je pro dlouhodobé investování do akcií ideální. 50 milionů si připsal ISČS Sporotrend (profil, názory), který ovšem krátkodobě na výnosu ztratil skoro 4 %. Jen polovinu investoři přinesli do ING Českého akciového (profil, názory, koupit), ale stále je vidět i přílivy do dalších akciových fondů a jen zcela výjimečné a zatím nízké odkupy.
Uplynulý týden ovšem pro akcie skončil neslavně a co to trhům přinese, teprve uvidíme.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Trhy otočily o 180 stupňů

Hned v pondělí PX (profil, názory) zkusil nové historické výšiny, když se dotkl 1918 bodů. Amerika sice začala optimisticky, ale rychle stočila palec dolů – nepotěšily ani kvartální výsledky Citigroup, ani půlroční zpoždění výroby letounu Boeing Dreamliner. Evropa stačila také otočit, Praha přes určité ochlazení ovšem „udržela“ nové, byť nižší historické maximum. Opět rozsvítil český dreamliner ČEZ (profil, názory), který si „vystřihl“ své nové maximum 1295 korun po zvýšení cílové ceny od Morgan Stanley na 1366 korun (ovšem z 1150, takže trochu opozdile).
Amerika jakoby zavelela ústup, zpět poslušně odkráčela jak Asie, tak Evropa – zlato si sáhlo na 27leté maximum, americká ropa na historické, burzy šly opět dolů. Nenadchl je ani nápad velkých amerických bank vytvořit si „záchranný fond“ se 100 miliardami dolarů.
Výsledková sezóna sice začala optimisticky (14 ze 17 společností z indexu S&P 500 překonalo odhady), ale Béžová kniha konstatovala zpomalení růstu a vybídla k opatrnosti: „Trhy rezidenčních realit nadále oslabovaly a většina oblastí hlásila další poklesy prodeje domů, cen a výstavby“.
Asie po třídenním poklesu obrátila, i Evropa se zpočátku snažila, ale po obědě padla jak podťatá. Na pátek si Asie nechala další ztráty kromě čínské burzy, Evropa měla chuť růst, leč Amerika zasadila ránu všem nadějím a do rudé potopila celou Evropu.
To ale nic nebylo proti krvavé lázni na samotné Wall Street, když výsledky velkých firem jako Caterpillar a Schlumberger nedopadly podle očekávání a objevily se spekulace, že kvartální výsledky firem by mohly být nejhorší za posledních pět let. Firmy indexu S&P 500 vykázaly průměrný pokles zisku za kvartál o 1,8 %, trojnásobek než očekával trh a největší propad od roku 2002.
A 2,5% propady všech hlavních amerických indexů – to tu dlouho nebylo. Proti tomu je týdenní ztráta pražské burzy 1,2 % jen slabou ozvěnou, ale musíme dodat: zatím.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

15. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

Necelých 300 milionů je letos třetí nejslabší týdenní příliv do fondů u nás. Přesto do akciových a smíšených přišla skoro půlmiliarda. Opět rébus? Ne, to jen všechny ostatní ztrácely. celý článek

Fondy: Kratší a již zajištěný týden

1. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Kratší a již zajištěný týden

Na čtyřdenní týden je 600 miliónů pěkný úspěch, ovšem žně měly tentokrát převážně zajištěné fondy. Ty s více než půlmiliardovým přehledem trumfly všechny ostatní, také díky téměř čtvrtmiliardovému... celý článek

Fondy: Investiční aktivita neopadá

24. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Investiční aktivita neopadá

Ani podzim zatím neodrazuje aktivnější klienty od investic. Vybrali čtvrtmiliardu z fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů a dali je dynamičtějších portfolií. Čisté prodeje celkem... celý článek

Fondy: Kterou cestu zvolit?

17. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Kterou cestu zvolit?

Necelých 300 milionů korun je i na pošmournou náladu trhů slabý výkon. Nicméně nebýt víc než 200milionové výplaty při ukončení jednoho zajištěného fondu, dosáhl by celkový čistý prodej... celý článek

Partners Financial Services