Fondy: Kratší a již zajištěný týden

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 1. 10. 2007 | 1 komentář
Fondy: Kratší a již zajištěný týden
Na čtyřdenní týden je 600 miliónů pěkný úspěch, ovšem žně měly tentokrát převážně zajištěné fondy. Ty s více než půlmiliardovým přehledem trumfly všechny ostatní, také díky téměř čtvrtmiliardovému dopingu strukturovaného speciálu pro privat banking ČSOB.

Postupný odliv z peněžního trhu je setrvalý, zato dluhopisové fondy, zdá se, pomalu zastavují krvácení. Na druhou stranu jsou dluhopisy nezbytnou součástí portfolia. Minulý týden si o zhruba 0,15 % pomohly, ale na roční výkonnosti stále vidíme jen 0,3 % ISČS Sporobondu (profil, názory); -0,4 IKS Dluhopisového (profil, názory) a Pioneer Obligační (profil, názory, koupit) ztrácí dokonce celé procento.
Jen ty konvergenční se i přes rekordní korunu hezky drží: ISČS Trendbond (profil, názory) a IKD Dluhopisový PLUS (profil, názory) mají 5,5 % a úžasňák ČSOB Dluhopisových příležitostí (profil, názory) dokonce 12,5 %. Diverzifikovat se tedy vyplatilo i v dluhopisové složce portfolia a jistě se to vyplatí i do budoucna.

Zajištěné vystrčily růžky

Pěkný týden zajištěných fondů byl poznamenán zjevením 230 milionů ČSOB Privat Banking World Lookback 1, sofistikovaně strukturovaným speciálem pro vybranou klientelu. Další úspěch si připsal se 150 miliony korun ČSOB Commodity 1, který ale zaznamenal dokonce takový zájem, že musel být předčasně uzavřen. Je totiž vázán na růst indexu Broad Commodity a po přílivu 53 milionů korun v jediný den vyvstaly obavy o překročení upisovacích limitů.
Z dalších se snažil jak Horizon ČSOB Short Term Growth 7 se 75 miliony, tak i ČSOB Reverse Click 8IKS Ametyst s bezmála 40 miliony. Tak či onak: součet 570 milionů korun pokrývá vlastně celkové týdenní čisté prodeje všech fondů.

Ostatní si daly oddech

Smíšené fondy si tentokrát připsaly pouhých 60 milionů, ale neprojevil se pouze pokles zájmu. Tentokrát této kategorii pustil žilou plnými 110 miliony korun J&T Opportunity (profil, názory) – zřejmě tam na příležitost čekaly peníze skupiny nějakých velkých investorů. K tomu se navíc odporoučelo 25 milionů z IKS Fénixe konzervativního (profil, názory) a zbylé ostatní měly hned co dohánět.
Ani akciové fondy neoslnily s výjimkou ING Českého akciového (profil, názory, koupit), který sám nasbíral 96 milionů. Konkurent ISČS Sporotrend (profil, názory) našel jen 26 milionů a ostatní couraly z fondového lesa s poloprázdnými košíky.
Také již skončila rekordní šňůra non-odkupových týdnů, kterou přece jen přerušily ISČS Global Stock (profil, názory) a ČPI Nových ekonomik (profil, názory, koupit), ač dohromady přišly jen o 3,5 milionu korun.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Data nejasná, doba nejistá

Týden sice nebyl na trzích zdaleka jednoznačný, ale trhy si k srdci braly spíš ty veselejší zprávy. Například prodeje existujících domů v USA v srpnu meziročně klesly o 4,3 % na pětileté minimum, ale čekala se horší čísla. Horší byl pokles indexu spotřebitelské důvěry skupiny Conference Board, který v září klesl na 99,8 bodu, což je nejnižší hodnota od listopadu 2005, přičemž analytici očekávali, že se index sníží pouze na 104 body. Tento ukazatel často naznačuje budoucí vývoj spotřebitelských výdajů, které tvoří dvě třetiny ekonomiky USA.
Navíc každá špatná zpráva zvyšuje pravděpodobnost, že FED bude ve snižování základní úrokové sazby pokračovat. O dalším snížení sazeb je nyní přesvědčeno téměř 90 % trhu. Přesto mnozí investoři začali uzamykat zisky po rallye z předchozího týdne.
V Praze zase ve velkém začal vybíjet medvědy ČEZ, když se probojoval přes nová maxima až nad 1200 korun. Určitý vliv se dal přičíst J.P. Morgan Chase, který zvýšil cílovou cenu pro akcie největší světové utility, společnosti E.ON o 11 % a pro německou dvojku mezi utilitami, RWE zvedl o 9,6 %.
Důvodem jsou vyšší očekávané ceny emisních povolenek. U nás doma se však víc diskutuje o souběhu odkupu firmou a státního odprodeje.

K maximům jen kousek

Ve čtvrtek se Amerika chvíli vyrovnávala s negativním výsledkem objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby, které zaznamenaly meziměsíční pokles o 4,9 %, ale General Motors vylétl o 9 % po dosažení dohody s odborovou centrálou, v jejímž rámci automobilka může v budoucnu ušetřit až 50 miliard dolarů na nákladech zdravotní péče o bývalé zaměstnance v penzi. Finanční sektor podpořily spekulace o možném kapitálovém vstupu miliardáře Warrena Buffeta do investiční banky Bear Stearns, která také hned zpevnila o 7,7 %.
Po růstu v Evropě i Americe také Asie zaznamenala nákupní vlnu. Hongkongský index Hang Seng dosáhl rekordní hranice 27 000 bodů, ale i ostatní si připsaly více než 2% růsty. I pátek bylo tedy veselo, jen pražská burza neudržela krok se zahraničním vývojem a půl procenta ztratila. Ale protože se páteční večerní Amerika dala do zeleného, tak by měl v pondělí i náš PX (profil, názory) vykročit zvesela.
Americkým indexům k rekordům z 19. července nechybí už ani procento, německý DAX by potřeboval pouze 2 %. Jen té Praze stále ještě k 9. červenci a jeho 1900 bodům chybí 4,6 %, i když za minulý týden dalších 1,4 % odpracovala.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Investiční aktivita neopadá

24. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Investiční aktivita neopadá

Ani podzim zatím neodrazuje aktivnější klienty od investic. Vybrali čtvrtmiliardu z fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů a dali je dynamičtějších portfolií. Čisté prodeje celkem... celý článek

Fondy: Kterou cestu zvolit?

17. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Kterou cestu zvolit?

Necelých 300 milionů korun je i na pošmournou náladu trhů slabý výkon. Nicméně nebýt víc než 200milionové výplaty při ukončení jednoho zajištěného fondu, dosáhl by celkový čistý prodej... celý článek

Fondy: Příliv poněkud vysychá

10. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Příliv poněkud vysychá

Tentokrát do fondů přiteklo něco přes půl miliardy korun. Tři čtvrtiny z nich zamířily do akciových fondů. To je ovšem citelně méně než v srpnu, protože akciová korekce možná ještě... celý článek

Fondy: Rekordní nákupy akciových fondů

3. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Rekordní nákupy akciových fondů

Ani nepamatujeme, kdy naposled zamířilo do akciových fondů 800 miliónů korun za týden. K tomu téměř 350 milionů do smíšených fondů, tedy celkem 1,15 miliardy korun. Takový je i celkový... celý článek

Fondy: Žně asi skončily

27. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Žně asi skončily

Zemědělci se těší na vyšší ceny, v obchodech nám u potravin k tomu poskočí i DPH. Poptávka s nabídkou budou hledat průnik na vyšších hladinách. Také panika na akciových trzích má zřejmě... celý článek

Partners Financial Services