Fondy: Další dějství akciového dramatu

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 12. 11. 2007 | 2 komentáře
Fondy: Další dějství akciového dramatu
Prohloubení nejistoty na trzích se tentokrát projevilo v jasném vítězství smíšených fondů, které z celkových 600 milionů získaly plných 60 procen. Zajištěné fondy se musely spokojit se čtvrtmiliardou a přes 150 milionů překvapivě směřovalo do akciových fondů.

Fondy peněžního trhu pokračují ve svém prazvláštním schizmatu: v KB (profil, názory) pokračují stomilionové odlivy, v ČS jen tak všelijak a v ČSOB stomilionové přílivy. Tentokrát se bilance přiklonila na kladnou stranu a celková suma přesáhla 100 milionů korun.
O to červenější číslo je zato vidět u dluhopisových fondů: propad, který se tentokrát zastavil až u 300 milionů korun. A to teprve ve čtvrtek inflace ukázala na 4% roční nárůst, který ještě – ač krátkodobě – situaci dluhopisů ještě zhorší, protože v lednu zažijeme asi až 6%. A na to zejména kratší sazby nemohou nereagovat.

Kompromis smíšených fondů

Jde o pokus najít zlatou střední cestu, anebo spíš o práci bankovních poradců? Částečně jistě oboje, na což ukazuje právě mohutný přítok do profilových typů, které „rozjely“ KB a ČS (ČSOB tuto cestu dláždí zajišťáky). Stavidla prvních dvou zmíněných bank jsou doširoka otevřena a proti tomuto doslova masovému řešení nelze příliš namítat.
Z problémů systematického rizika tudy ovšem cesta nevede, jen jde o to, co se klientovi říká. Řekne se mu například, že v konzervativním mixu sedí po krk v dluhopisech, ze kterých jinak utíká? A tak například v ISČS Konzervativním mixu FF (profil, názory), kam zamířilo více než 100 milionů korun, také ztratil za týden 0,8 %. „Sešly“ se poklesy obou tříd aktiv, ale 1 % na roční výkonnosti při 4% inflaci je skutečně slabé.
Za práci stojí i pohled na skupiny mixů z hlediska jejich „čistých“ verzí a forem fondů fondů (FF). Zdá se, že zřejmě vyšší management fee u FF skutečně zatěžuje výkonnost víc, než u těch standardně spravovaných. Ačkoli srovnatelnost je problémová, protože standardní mixy jsou většinou dynamičtější a navíc lokálně orientované. I když strategie ČSOB v kombinaci peněžního trhu a zajištěných fondů i na kratší horizont má něco do sebe.

Žádná zajištěná star

Zajištěné fondy mají už letošní grand prix v kapse, ale poslední čtvrtletí zřejmě stráví na vavřínech. Není mezi nimi vidět žádného lídra. Z celkové čtvrtmiliardy opět s 90 miliony peloton předbíhá Ametyst 2, na druhé místo se s víc než 60 miliony vypracoval ČS ESPA ZF 32 zaměřený na region střední a východní Evropy. Tým KBC-ČSOB, který standardně válcoval celý segment, hledá formu na střídačce. ČSOB Short Term Global Growth 1 získal 44 milionů, další ještě méně. Navíc mnohá a šířící se varování před čínskou bublinou způsobila, že týchž 44 milionů uprchlo z ČSOB Asijského Růstu 1.
To je další dobrý argument používaný v ČSOB: netřeba vydržet v zajišťáku celé (zajištěné) období, ale když je už vyděláno (anebo hrozí stagnace či dokonce pokles podkladového aktiva), klidně lze odkup provést kdykoli. Nu a zejména ti, kdo vsadili na komoditní verze, si mohou libovat.
Opět se celkem překvapivě nepropadly do odkupů akciové fondy: 46 milionů dorazilo do ING Českého akciového (profil, názory, koupit), i ISČS Sporotrend (profil, názory) si ještě o 5 milionů pomohl. Zaujaly po 13 milionech i ČPI Nových ekonomik (profil, názory, koupit) a ČPI Ropného a energetického průmyslu (profil, názory, koupit). Celkových 160 milionů pak spíš než útěk naznačuje opětovný pokus o trefu do období výprodeje. Akciové fondy totiž jen za týden ztratily 2 až 5 %, na měsíčním ohlédnutí vidíme i minus 8 %.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Akcie v dalším propadu

V letošním roce sice akciové trhy přestály tradičně nebezpečný říjen bez ztráty kytičky, ale zřejmě není ještě všem (nejen hypotečním) dnům konec. Takže hned 1. listopadu padly jak podťaté a například pěkné kulaťoučké výročí Velké říjnové revoluce oslavily 3% propadem. V pátek nebylo snad žádné výjimečné datum, ale ani pro tento týden žádný optimismus není nevidět – ba naopak.
Série ran jak v ringu: nejdřív facka od Citigroup (bouchla si též Bank of America a lynčován byl i Merrill Lynch), dolů šla i Asie – také pod vedením finančního sektoru, Evropa pochopitelně zažila totéž. Úterý už přece jen trochu ožilo v Asii i Evropě, Praha vyskočila opět nad 1900 bodů zejména díky ČEZ (profil, názory), který zdolal nový vrchol 1400 korun. Jen Zentiva (ACZEN) stále ordinovala hořkou medicínu pod tisícovkou.
V USA nepomohla ani pozitivní makročísla pěkného růstu produktivita, naopak Yahoo! klesl o 6 % poté, co na hongkongské burze zakolísala jeho 40% dcera Alibaba.com. Třetímu dějství hypotečního dramatu zvedl oponu návladní New Yorku Andrew Cuomo, když do vyšetřování praktik v hypotečním sektoru zahrnul dvě největší instituce financující hypotéky v USA: Fannie Mae a Freddie Mac, které hned propadly o cca 10 %, akcie Countrywide Financial o 8 %. I ostatní finanční tituly klesly a od začátku roku již ztratil sektor 18 %.
Na tři válce jel a o 5 % klesl i General Motors po ohlášení rekordní ztráty v historii firmy ve výši 39 miliard dolarů, náladě na trhu nepřidává ani pokračující dolar.
Koncem týdne se v červeném topil celý svět zejména rudá Čína klesla skoro o 5 % a za celý týden akcie v Šanghaji ztratily 8 % a utrpěly tak nejhlubší ztrátu za posledních deset let.
K večeru Amerika předvedla další hrůzné divadlo, i když poslední hodinka náznak dalšího 2% pádu vyrovnala a finanční tituly se přece jen vracely ze svých dvouletých minim. Technologický Nasdaq však 2 % ubral právě po varování Cisca před prudkým poklesem objednávek ze strany bank a řetězců (Nasdaq v jednu chvíli ztrácel i více než 4 %)!
Ani v pátek americké trhy večer nepotěšily – snahu rázně utnula poslední půlhodina obchodování, která nakonec ubrala 1,5 % a Nasdaqu dalších 2,5 %. Americké trhy od svých říjnových maxim tratí 8 až 9 %, propad Nasdaqu se blíží 10 %.
Také pražská burza má za sebou velmi tvrdý týden, když index PX (profil, názory) ztratil 4 %. Od svého maxima z 27. října za 14 (a deset obchodních) dní již přes 100 bodů, čili 5,4 %.
Uvidíme, zda to naší investoři opět vyhodnotí jako příležitost k nákupu vánočních dárků.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

Akcie, akciové fondy, akciové trhy, akciový fond, Akciový trh, Aktiva, Amerika, Asie, bankovní poradce, banky, bilance, bilanci, bublina, burza, ČEZ, Čína, ČP Invest Fond nové ekonomiky, ČP Invest Fond ropného a energetického průmyslu, ČSOB, dárek, dárky, dcera, dluhopis, dluhopisové fondy, dluhopisový fond, Dluhopisy, dolar, ekonomika, Evropa, Fond, Fond fondů, Fond nové ekonomiky, Fond ropného a energetického průmyslu, fondy, fondy peněžního trhu, horizont, Hypotéka, Hypotéky, IKS, IKS Peněžní trh PLUS, Index, Indexy, inflace, ING, ING český akciový, institucionální, invest, Investice, Investiční společnosti, investor, ISČS Konzervativní Mix FF, ISČS Sporotrend, karta, karty, klienti, kombinace, kontrola, kontroly, konzervativní, koruna, krátkodobé, Kurz, kurzy, Maxim, maximum, měna, Měny, minimum, mix, Moje banka, Nasdaq, New York, OB Invest, Objednávka, odkup, ohlásit, ohlášení, Peněžní trh, peněžního trhu, Podílové fondy, Podílový fond, Podkladové aktivum, poplatek, Poplatek při prodeji, poplatky, poradce, poradci, poradenství, Portfolio, práce, Praha, pražské burzy, produktivita, průmysl, PX, revoluce, riziko, růst, sazba, sazby, smíšené fondy, Smíšený fond, stagnace, stáří, strategie, Systematické riziko, tržní podíl, tržní podíly, USA, válka, vánoční dárek, varování, výběr, výkonnost, zajištěné fondy, Zajištění, zajištěný fond, Zentiva, žebříček, žebříčky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Zajištěné zvyšují náskok

5. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Zajištěné zvyšují náskok

Do celkové miliardy korun uplynulý týden scházel jen kousek, ovšem z třičtvrtě miliardy zajištěných fondů má opět téměř polovinu na kontě speciál pro privat banking ČSOB.

Fondy: Podzimní nálada

29. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Podzimní nálada

Bilance týdne napočítala jen 440 milionů korun, přestože zajištěné fondy uvítaly 350 milionů a smíšené fondy dalších 300 milionů korun.

Fondy: Další signály nejistot

22. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další signály nejistot

Týden se 650 miliony korun by nebyl špatný, ačkoli 440 milionů z toho si připsaly zajištěné fondy i díky speciálu privátního bankovnictví ČSOB. Ale týden skončil velmi pesimisticky,... celý článek

Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

15. 10. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Lovit horké fondy se nevyplácí

Necelých 300 milionů je letos třetí nejslabší týdenní příliv do fondů u nás. Přesto do akciových a smíšených přišla skoro půlmiliarda. Opět rébus? Ne, to jen všechny ostatní ztrácely. celý článek

Partners Financial Services