Nenápadný nástup „nakousnutého jablka“

Věra Tůmová | rubrika: Akcie | 16. 11. 2007 | 7 komentářů
Nenápadný nástup „nakousnutého jablka“
Pro většinu lidí to byli kdysi jen fajnšmekři a ti, co do nich investovali, spíše blázni. Řeč je o „applemanech“. O lidech, kteří využívali počítače od Applu a o lidech, kteří před lety kupovali akcie této firmy. Pro Čechy je zatím snazší si koupit akcie než hudbu do iPodu.

Pokud si kdokoli před čtyřmi a více lety koupil na americké burze (NASDAQ) akcie společnosti Apple (profil, názory) a dnes je má stále v portfoliu, musí si mnout ruce. Jejich cena za tuto dobu vzrostla téměř o 1 500 procent. Ještě v roce 2003 za jednu akcii investoři platili okolo 10 amerických dolarů (kurz koruny v lednu 2003 byl 30,348 Kč/USD). Dnes musí vytáhnout z peněženky okolo 170 dolarů.

Letošní rok znamenal pro Apple mnoho změn od uvedení technologických novinek až po výkyvy na burze. "Od začátku tohoto roku se ceny akcií zvýšily o více než 120 procent na říjnovou rekordní hodnotu 192 amerických dolarů na akcii. Nyní jsou však technologické tituly pod prodejním tlakem a Apple není výjimkou. Z rekordní hodnoty 192 amerických dolarů Apple spadl o 8,7 procenta na nynějších 175 dolarů za akcii," říká analytik společnosti Fio Josef Novotný. Kurz konkurenčního Hewlet Packard se pohybuje okolo třicítky dolarů za kus, akcie Dellu stojí zhruba sedmadvacet dolarů.

Vývoj kurzu akcií Apple
Celkový obrat společnosti Apple za fiskální rok 2007 činí podle Petra Němečka ze společnosti IMC Czech, která partnersky Apple v Česku zastupuje, 24 miliard dolarů. Počet celosvětově prodaných počítačů převýšil sedm milionů, počet prodaných přehrávačů iPod je sedmkrát vyšší (51 630 000). Některé neoficiální webové stránky uvádějí číslo až 65 milionů prodaných přehrávačů iPod.

Z dlouhodobého pohledu jsou akcie Apple stále atraktivní. "Z krátkodobého hlediska je možná další korekce pod hranici 170 dolarů za akcii. Dlouhodobě je pravděpodobné pokračování růstového trendu, ovšem s nižším tempem růstu než doposud. V horizontu jednoho roku je možné očekávat překonání hranice 200 dolarů za akcii," domnívá se Novotný.

Hlavním důvodem silného růstu firmy jsou podle Novotného nejen velmi dobré hospodářské výsledky, ale také rozšíření produktové řady o výrobky iPod a iPhone. "Hlavní činností společnosti však i nadále zůstává výroba a prodej počítačů, která vytváří téměř 50 procent celkových tržeb," dodává Novotný. Nepochybně silnou roli hraje pozice Apple v oblasti stahování digitální hudby. Od roku 2001, kdy s přehrávačem iPod přišel na trh, v této sféře získal dominantní postavení.

Apple staví hranice
Společnost Apple si vypracovala image inovátorů, kteří se snaží téměř každou svou novinkou zjednodušovat život svých zákazníků. Inovace navíc uvádějí na trh tak zdařile, že šílenství jejich zákazníků je srovnatelné snad už jen s tím kolem knih o Harry Potterovi. Navzdory hlásané jednoduchosti a fair play však Apple některým z nich značně komplikuje život.

V době, kdy se v Evropě mažou hranice mezi státy, Apple je staví. Novinky omezuje jen pro vybrané trhy a těm "odjinud" využívání svých produktů znesnadňuje. Pokud si někdo koupí třeba iPod a chce jej využívat v regionu, pro který není dostupná lokální verze obslužného programu iTunes, který umožňuje i nakupovat hudbu z internetu, nic si přes iTunes oficiálně nekoupí. Platí to i pro české zákazníky, kteří si mohou nahrávat do přehrávače pouze hudbu z vlastních CD nebo staženou odjinud. Ten, kdo si chce placené produkty z iTunes koupit a nebydlí v zemi s lokální mutací iTunes, musí si poradit některým z alternativních způsobů.

Pokud si nechce zřizovat zahraniční kreditní kartu, kterou by systém akceptoval, může si třeba přes aukční portál eBay pořídit některý z dárkových certifikátů či přednabitých karet určených pro nákup v americkém iTunes obchodu. Uživatelů aplikace iTunes je na světě zhruba tři sta milionů. Kolik jich je v které zemi Apple nesděluje. Kolika zákazníků se uzavřené hranice iTunes týkají, je proto těžké odhadnout.
V Česku je situace trochu jiná. Počítače značky Apple zde má stále ještě relativně málo lidí, podle některých analýz trhu je to jen 1,5 procenta. Nemalý vliv na to mají nejspíš stále klesající ceny počítačů konkurence, vyšší ceny u Apple a také přetrvávající předsudky. "U počítačů od Apple se stále ještě potýkáme s mýtem o jejich kompatibilitě, který už dávno není pravda," dodává Němeček. Jak si stojí firma na českém trhu celkově nebo v prodejích jednotlivých produktů Apple nezveřejňuje.

"Oproti loňsku jsme výrazně povyrostli. Za letošní rok předpokládáme růst obratu zhruba o 60 procent vyšší než vloni," uvádí Němeček. Konkrétní čísla s ohledem na politiku firmy nelze získat ani z regionálního, ani z evropského zastoupení Apple. Ostatně politika nezveřejňování informací je této firmě obzvláště blízká. Na většinu našich otázek odpověděla evropská tisková mluvčí Alan Hely slovy: "Nemáme k tomu co říct."

To, že ale Apple do Česka pomalu ale jistě proniká, je evidentní i podle počtu zaměstnanců a nově otevřených prodejních míst. Zatímco v roce 1996 pracovalo pro tuzemský Apple 9 lidí, dnes to je podle Němečka jednou tolik. Produkty Apple se loni prodávaly ve třech prodejnách smluvně svázaných s IMC, do konce letošního roku by jich mělo být po celé republice otevřeno patnáct a v příštím roce se mají přibýt další. Apple si tak v Česku pomalu buduje širší zákaznickou základnu. Připravuje se tedy na razantnější vstup na scénu? Pokud ano, snad to některá z jeho mluvčích včas řekne.

Láká vás koupě akcií Applu nebo si raději koupíte iPod?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2008 15:26, ERT

Citace / 19.11.2007 00:16

Jak lze vyjádřit odolnost počítačů Apple na průnik virů. Zda bylo nyní testováno. Pepa


Absolutní,viry na ně neexistují a chovat se lze maximálné neopatrně

z diskuzí >

Pracuji s Macy soustavně a denně nějakých šestnáct let (a snad i trochu dýl) a naposledy jsem viděl cosi, co se jmenovalo MBDF Worm pod historickým systémem 7.5 nebo 8 (tak asi před čtrnácti lety), bylo to hnusný, ale dalo se to celkem snadno odstranit.

Chovám se z hlediska bezpečnosti jako úplnej sebevrah (každé PC tím svým bezstarostným chováním na síti bezpečně zaviruju během několika okamžiků - pécéčkáři se chytají za hlavu a říkají: to přeci nesmíš... a následuje seznam toho, na co dávat bacha, co si ještě přiinstalovat, zapnout, vypnout, zakázat, čistit, hlídat apod...) a NIKDY JSEM NEPOTKAL macovského vira. NEJSOU!!!

Ano, existují antivirové programy - jsou to tahače peněz z kapes switcherů jako jsi Ty.

Existují i jiné, které umožňují odstraňovat pécéčkové viry (pro Maca absolutně neškodné!!!) například z e-mailových příloh - pro zvlášť zodpovědné, kteří chtějí svůj Mac používat jako průtokovou čističku pro ty peckový špíny.

NEZTRÁCEJ ČAS A PENÍZE (stejné je to s defragmentací a jinými peckovými folklórními zvyky), a užívej si Mac...

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2008 15:15, iva černá

no vidíte,já bych řekla to samé jako k. ladislav

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm rad, jak investovat do akcií

9. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Sedm rad, jak investovat do akcií

Řídit se při investování do akcií tradičními pravidly a poučkami se nemusí vždy vyplatit, upozorňuje analytická a investiční společnost Morningstar. Nesledujících sedm rad vás může... celý článek

Jak si koupit pár barelů ropy

26. 9. 2007 | Michal Stupavský

Jak si koupit pár barelů ropy

Při obchodování s futures se dá s málo penězi vydělat i prodělat hodně. Před zahájením obchodu musí spekulant složit takzvanou dodatečnou marži, která pokryje maximální možnou ztrátu... celý článek

Online investice do fondů náklady nešetří

21. 6. 2007 | Roman Stuchlík

Online investice do fondů náklady nešetří

Široký výběr otevřených podílových fondů má z českých online brokerů v nabídce zatím jen brokerjet České spořitelny. Žádný velký poplatkový diskont ale nenabízí. Výjimkou jsou občasné... celý článek

Zhodnocení o 1700 procent? I takové akcie existují

31. 5. 2007 | Tomáš Provazník

Zhodnocení o 1700 procent? I takové akcie existují

Vybrali jsme jedenáct firem, na jejichž akciích se dalo v posledních čtyřech a půl letech slušně vydělat. Spojuje je jedno: na rozdíl od internetových supernov z přelomu století, všechny... celý článek

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

23. 11. 2005 | Roman Stuchlík, Milan Šmíd | 1 komentář

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

Za posledních deset let "ukradla" inflace českým občanům 35 % neinvestovaných úspor. Obrana proti tomuto "zloději" je jediná – investovat. Přinášíme výpočty reálného zhodnocení v jednotlivých... celý článek

Partners Financial Services