Udělej si sám

Udělej si sám
Garantované fondy jsou často prezentovány jako složitě konstruovaný produkt, který lze jednoduše nabízet. Správce totiž slibuje po uplynutí stanovené doby navrácení celé vložené částky a v případě růstu kapitálového trhu i podíl na jeho výnosu. K nákupu standardních produktů potřebujete většinou hodně peněz, ale k vytvoření svého vlastního "garantovaného fondu" vám stačí pár tisícikorun a trocha znalostí.

Chcete investovat na několik let a současně mít jisté, že právě po uplynutí této doby získáte zpět minimálně částku, kterou jste vložili a nějaký - nejlépe nadprůměrný - výnos navíc? Nabízí se samozřejmě garantovaný fond, ale pokud budete trochu tvořiví, můžete si podobný produkt udělat sami. Při investování rozdělíte své peníze na dvě části. Jednu uložíte do fondu peněžního trhu (můžete také použít dluhopisový fond nebo termínovaný vklad), a to tak, aby po uplynutí předem stanovené doby dosáhl součet vložené částky a připsaných úroků hodnoty celé investice. Pokud chcete investovat třicet tisíc korun, vložíte do fondu peněžního trhu (při investování na pět let a očekávání ročního výnosu ve výši pět procent) 23 500 korun. Při dosažení očekávaného pětiprocentního výnosu dostanete po pěti letech třicet tisíc korun. Zbývajících 6500 korun vložíte do akciového fondu. Částka nepůjde do fondu celá, protože na rozdíl od fondů peněžního trhu zde bude nějaký vstupní poplatek (dvě až pět procent). Po pěti letech prodáte podíly ve fondech a výsledná hodnota investice do akciového fondu představuje váš čistý výnos. V následující tabulce jsou uvedeny hodnoty této kombinace dvou fondů po pěti letech při různém vývoji hodnoty akciového fondu.

Varianty vývoje "garantovaného fondu"
(po pěti letech)
změna kurzu akciového fondu - 50 % - 25 % 0 % + 25 % + 50 % + 75 % + 100 %
hodnota podílových listů akciového fondu (Kč) 3 186 4 779 6 373 7 966 9 559 11 152 12 745
hodnota podílových listů fondu peněžního trhu (Kč) 29 993 29 993 29 993 29 993 29 993 29 993 29 993
celková hodnota investice (Kč) 33 179 34 772 36 365 37 958 39 551 41 145 42 738
celkové zhodnocení (%) 11 16 21 27 32 37 42
roční míra zhodnocení (% p. a.) 2,03 3,00 3,92 4,82 5,68 6,52 7,33
Poznámky: U fondu peněžního trhu je předpokládán roční výnos pět procent a nulový vstupní poplatek. Při nákupu podílových listů akciového fondu jsme uvažovali dvouprocentní vstupní poplatek.

Pokud už máte k dispozici větší prostředky, nemusíte se snažit sami. Garantovanou investici za vás vytvořily investiční společnosti. Ty sestavují své portfolio z několikaletého dluhopisu a zbylou částku investují do opce na index. Ta dává fondu právo po uplynutí stanovené doby koupit za dnešní cenu dohodnutý akciový index. Většina těchto instrumentů se při splatnosti vyrovnává v penězích. Pomocí opce je správce schopen nabídnout větší spoluúčast na výnosech kapitálových trhů. Zatímco při přímém investování do dvou fondů dosahujeme zisku z vývoje akciového trhu pouze z malé části investované částky, při použití opce dochází k "investování" celé částky. To je způsobeno tím, že opce má svou nominální hodnotu (zde bude odpovídat celkové investici), ale prodává se za takzvanou prémii, která je pouze zlomkem její jmenovité hodnoty. Při investování do kombinace fondů tedy především v situaci výrazně rostoucích akciových trhů proti garantovaným fondům ztrácíte. Pokud by však trhy klesaly, je možné z vlastní konstrukce získat alespoň nějaký výnos, zatímco garantovaný fond nepřinese nic.

Velkou nevýhodou zaručených fondů je garance navrácení celé částky pouze po uplynutí doby, na kterou byl fond založen. Při velkém poklesu trhů může při předčasném prodeji ztratit i desítky procent. Navíc je v této situaci většinou účtován odkupní poplatek.

Koupíte i u nás

Garantované fondy u nás nabízí belgická KBC, která je prodává prostřednictvím ČSOB (profil, názory) a také britská HSBC Bank (profil, názory). Minimální investice je třicet tisíc korun, pokud máte zájem o fondy KBC Click, nebo pět tisíc amerických dolarů pro fondy HSBC Bank. Oba mají trochu odlišnou filozofii. U KBC se výnos počítá jako součet ročních přírůstků (či poklesů) stanoveného indexu. Pokud došlo k poklesu trhu, odečítá se skutečný pokles, nejvíce však tři procenta. Naopak v případě růstu dochází k započtení zisku až do výše 11,5 procenta. Celkový maximální výnos tak (při trvání fondu tři roky a čtyři měsíce) činí 34,5 procenta. Většina fondů HSBC stanovuje výslednou cenu jako sedmdesát procent průměrné hodnoty indexu za posledního půl roku. Pokud tedy index, na který je vázán fond, vzroste o sto procent, bude váš výnos činit sedmdesát procent. Jestliže jste však investovali s KBC, dostanete pouhou polovinu (34,5 procenta). Výhodou fondů KBC je však to, že jsou vydávány v českých korunách, investor tak neriskuje změnu směnných kurzů; pokud by ale došlo k oslabení koruny, získal by naopak majitel podílových listů fondů HSBC, které znějí na americké dolary či britské libry.

Pro ty, kteří chtějí své volné peníze uložit na několik let, aniž by se o ně museli obávat, mohou být garantované fondy zajímavou investicí. Vzhledem k množství peněz na termínovaných fondech v bankách je možné, že takových střádalů je u nás hodně. Kromě možnosti získat víc než jsou běžné úrokové sazby by je do těchto fondů mohla lákat i garance vložené částky. Pokud si však investor není jistý dobou, na kterou chce své peníze uložit, nejsou pro něj garantované fondy nejvhodnější. Jejich garance se totiž vztahuje pouze na okamžik, kdy uplyne doba, na kterou byl fond založen. Před vstupem do nich byste tedy měli dobře zvážit, jestli nebudete investované peníze během existence fondu potřebovat.

Sestavíte si svůj vlastní garantovaný fond? Koupili byste si některý z hotových produktů? Myslíte si, že tyto fondy mají u českých střádalů šanci? Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2001 14:31, TGP

Dobrý nápad, díky za námět. Jdu si stavět garantovaný fond :-)

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 7. 2001 23:28

Vážený pane Zdeňku,

musím Vás podpořit. Máte naprostou pravdu. Dělat si garantovaný fond podomácku dle návodu p. Vykoukala je dost zavádějící. Hlavní rozdíl je v tom, že garantované fondy neinvestují do akcií přímo , ale většinou do koupě opcí a futures kontraktů na indexy akciového trhu. To znamená, že při např. při růstu opce vydělá víc než než pouhá koupě akcií.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services