Červená od shora až dolů

Červená od shora až dolů
Mínusem začínají prakticky všechny ukazatele podílových fondů. Odkupy násobně převýšily prodeje, v červených číslech jsou také výkonnosti všech kategorií fondů včetně dluhopisů a peněžního trhu.

O jednu miliardu a dvě stě dvacet sedm milionů korun méně než před týdnem spravují v polovině června tuzemské podílové fondy. Razantní odkupy lze plně přičíst na vrub České spořitelny. Ta, jak jsme již psali, postupně prodává své účasti v postkuponových fondech Spořitelní investiční – Výnosovém (OFSISVYN), Všeobecném (OFSISVSE) a Českém (OFSISCES). Tentokrát padl los na fond Výnosový, jenž pozbyl majetku za více než 1,18 miliardy korun. Sto deset milionů korun odkoupila Česká spořitelna též z fondu Všeobecného. Celkově měla Česká spořitelna ve vlastních podílových fondech zainvestováno více než jedenáct miliard korun. Do konce roku se banka chce celé účasti zbavit.

Vysoká inflace – pád dluhopisů

Akciové trhy a na ně navázané kategorie podílových fondů nejsou v dobré kondici již hezkých pár měsíců. Záporná výkonnost na dluhopisech a na peněžním trhu je ale novinkou, způsobenou nečekaně vysokými čísly meziroční květnové inflace. Na ní reagovaly všechny formy dlužních cenných papírů pádem, tím vyšším, čím delší je jejich splatnost. Stále jasnější se zdá, že dluhopisové fondy budou po zbytek roku žít z výkonnosti z přelomu milénia (tehdy byla inflace nízká). Díky ní meziroční výkonnost tří nejúspěšnějších fondů – IKS Dluhopisového (OFIKSDL), IKS Plus balancovaného (OFIKSPLS) a SIS Výnosového (OFSISVYN) stále přesahuje šest procent.

Odkupy mnohonásobně (v minulém týdnu tří a půl násobně) převyšující prodeje vedou investiční společnosti k novým, pro klienta rozhodně pozitivním inovacím. Nejvíce takovýchto novinek zavedla minulý týden Spořitelní investiční. Především snížila vstupní poplatky u fondů Eurotrend (OFSISEUR) a Globaltrend FF (OFSISFF) na 1,75 procenta. Vstupní poplatek ve stejné výši má nyní i Sporotrend (OFSISSPT), který byl dosud k dispozici bez poplatku. Vstupní poplatky jsou rozhodně standardnějším způsobem "boje" s krátkodobými spekulanty než prodlužování zpětných odkupů podílových listů. Kromě poplatků zavedla SIS ve spolupráci s mateřskou bankou v roli depozitáře pružnější způsob oceňování fondů. Kurzy fondů SIS jsou nově vyhlašovány již odpoledne a ještě téhož dne lze za ně podílové listy nakupovat. Doposud museli investoři dát v jednom dni příkaz k nákupu či prodeji a až druhý den se v novinách nebo jiných informačních kanálech dozvěděli, v jakém kurzu nakoupili.

Podobný způsob oceňování nabízí v tuzemsku zatím málokdo, jednou ze světlých výjimek je investiční společnost Akro (ISAKR). Bude zajímavé sledovat, kdy se přidají ostatní.

Ukazovat se budou koláče

Nehledě na to, že celkový trh fondů v ČR se s odkupy z postkuponových fondů kvapem zmenšuje (kde je loňských 85 miliard korun pod správou), budou moci šéfové menších investičních společností ukazovat letos svým akcionářům pěkná čísla, respektive poměrové grafy. Odkupy realizované Českou spořitelnou způsobují oslabování tržní pozice Spořitelní investiční. Ta již rozhodně nebude mít pod správou více než padesát procent veškerého v tuzemských fondech uloženého majetku. Graf srovnání tržní pozice na počátku a na konci roku bude u většiny správců mimo SIS jistě vypadat velmi hezky.

Jak si stály fondy v polovině června

O odkupech, kterým dominují fondy SIS, jsme již mluvili, podívejte se, které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely. Majetek pod správou vzrostl jen u fondů akciových a peněžního trhu, zbylé kategorie podílníky ztrácely. Jak moc? To zjistíte ve statistice prodejů.

Nejvyšší čisté přílivy vkladů oznámil IKS Peněžní trh (OFIKSPT) (+42 milionů korun), Sporoinvest (OFSISSPI) (+36 milionů korun) a IKS Dluhopisový (+34 milionů korun). V první desítce se tentokrát překvapivě neumístil třetí z fondů Felixova balíčku – IKS světových indexů (OFIKSFSI). Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.
Chcete-li se podívat na statistiku prodejů a odkupů blíže, poslouží vám ještě:
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Kurzy podílových listů akciových fondů poklesly za poslední týden v průměru o 3,6 procenta. Čelo tabulky fondů s nejnižším zhodnocením obsadil s více než sedmiprocentním propadem Akro Eurotech (OFAKRET) následovaný ČSOB světovým akciovým (OFOBISAK). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejnižší týdenní výkonností.

Výkonnost žádného fondu nepřevýšila jedno procento. Nejvíce získal na český trh orientovaný Citicorp OPF akcií (OFCITAKC) a investAGe 2000 (OFAGE2000). Všechny "plusové" fondy najdete v tabulce nejvyšších výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Jaká bude podle vás tržní pozice Spořitelní investiční po odprodeji podílů České spořitelny? Bude stále největší? Nebo ji předstihne IKS Komerční banky? Napište svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 6. 2001 23:17, PavelPP

Navíc termínovaný vklad by měl být alternativou pro několik dní. To bychom mohli ty peníze mít rovnou na něm.A cizí měna? Ta už vůbec nemá v portfoliu peněžního trhu co pohledávat. Měnové riziko je totiž větší, než by měl být celý fond.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 6. 2001 23:12, PavelPP

Pak doporučuji paní Magdo využívat peněžní trh jiných invest. spol. Ono totiž fond peněžního trhu přestává být peněžním trhem když průměrná durace přesahuje více než 90dní. Je možné mít zastoupené i dluhopisy s delším obdobím splatnosti, ale blížícím se datem do splatnosti. a tím pádem dobrý peněžní trh nemůže téměř nikdy poklesnout.
A kontrola???? Když se podívám na depozitáře SISky, tak je myslím jasno kde ta kontrola může být...

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services