Fio už odesílá platby okamžitě. Umí to devět bank

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 14. 1. 2020 | 11 komentářů
Okamžité převody se stávají standardem, nabízí je už všech pět největších bank podle počtu klientů.
Fio už odesílá platby okamžitě. Umí to devět bank

Zdroj: Shutterstock

Fio banka naplno zprovoznila okamžité platby. Ode dneška převádí peníze do osmi dalších bank, které už tuhle novinku spustily před ní, během několika málo vteřin.

Fio tedy nově umí nejenom příchozí, ale i odchozí okamžité platby. Web Peníze.cz si to vyzkoušel na několika transakcích do různých bank.

Už 20. prosince začala Fio banka s praktickým testováním příchozích okamžitých plateb, jejich ostrý provoz pak oficiálně začala 30. prosince.

Odchozí i příchozí transakce jsou na straně Fio bez poplatku. Jestliže banka, do níž převod směřuje, umí okamžité platby přijímat, pošle se transakce automaticky jako okamžitá. V internetovém bankovnictví Fio chybí možnost to výslovně odmítnout (kromě zadání jiného data platby).

Velké pokroky

Vysoké příplatky za převody eur musely od 15. prosince definitivně skončit. Jak se s tím tuzemské banky vypořádaly?

Drahé platby v eurech končí. Přichází velký třesk


První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí


K ověření totožnosti poslouží bankovní identita. Využijete ji stejně jednoduše, jako se přihlašujete k účtu.

Na úřad se snadno dostanete přes banku. Novinka dostala zelenou

Díky novému systému se peníze elektronicky převedou během několika málo vteřin, a to dokonce i v noci nebo o víkendu. Při standardní platbě to u většiny bank byly řádově hodiny, při odpoledním zadání obvykle přijdou až následující pracovní den.

Fio banka před rokem avizovala, že by se do systému okamžitých plateb ráda připojila mezi prvními. Nakonec ale letos dala přednost jiným inovacím: Nabídla Google Pay i Apple Pay, spustila nový smartbanking pro Android i iOS a řešila také dopady unijní směrnice PSD2.

Jako první zprovoznily okamžité platby loni v únoru Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se připojila Creditas, v září a říjnu Komerční banka, Raiffeisenbank a PPF Banka, v prosinci Moneta a ČSOB.

Okamžité převody mezi tuzemskými účty se díky tomu stávají standardem. Nabízejí už je i všechny čtyři největší banky podle počtu klientů: Česká spořitelna, ČSOB včetně Poštovní spořitelny, Komerční banka a Moneta. A díky Fio bance, páté největší na trhu, se teď přidává další skoro milion klientů.

V prvních týdnech nového roku se podle dostupných informací zřejmě přidají mBank, Equa či Expobank, během roku také UniCredit, Hello bank a pravděpodobně i Sberbank.

Jako výchozí nebo prakticky jedinou variantu nabízejí okamžitý převod při zadání platby jenom Fio, Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Moneta. U ostatních je zatím potřeba aktivně si tuhle variantu zvolit, jinak platba odejde standardně. Jako okamžité lze posílat „jenom“ platby do limitu 400 tisíc korun, Fio banka si ho – stejně jako předtím Česká spořitelna – snížila na 100 tisíc.

Skoro všechny banky, které už okamžité platby spustily, za ně nevybírají nic navíc oproti doteď běžným převodům. Jsou tedy většinou zadarmo nebo v rámci měsíčního paušálu – stejně jako běžné převody. Jenom v Komerční bance, která v základní variantě účtu strhává za běžné odchozí platby šest korun, zůstává stejná cena i pro okamžité platby. A na poplatek narazí i majitelé některých starších nebo jinak specifických účtů – příkladem jsou ČSOB Konto nebo ČSOB Aktivní konto, které už banka aktivně nenabízí.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Výjimkou je Air Bank, kde jsou okamžité platby bez poplatku v rámci Velkého tarifu (s paušálem 100 korun měsíčně), zatímco v Malém tarifu (který je jinak bez paušálu) stojí symbolickou korunu oproti nule u běžných převodů.

Lidé mají o okamžité platby zájem – vidíme to třeba i na velké čtenosti článků na tohle téma. Ani ne tak proto, že by v praxi skutečně pokaždé potřebovali posílat peníze v řádu vteřin, ale hlavně kvůli tomu, že jim dosavadní systém přišel jako nepochopitelný přežitek.

U mnoha klasických převodů na cizí účet je možná řadě lidí ve skutečnosti jedno, jestli proběhnou hned, nebo až následující den. Jsou ale situace, kde okamžité platby pomohou nebo najdou pro bankovní převody nové využití:

Třeba když nemáte hotovost, ale potřebujete někomu zaplatit hned – a oba dostat potvrzení, že peníze přišly. Totéž u řemeslníka nebo obchodníka, který nebere karty – okamžitý převod je může nahradit, navíc se podnikatel vyhne platbě provize. Nebo si potřebujete rychle poslat peníze mezi vlastními účty třeba proto, že pak chcete zaplatit jinou kartou (s bonusy, pojištěním nákupu a podobně). Nebo když pružně „dobíjíte“ drobné na dětský účet.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory!

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+106
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2020 15:20, Petr Kučera, Peníze.cz

Je to pravda. Zkoušel jsem to několikrát během dne (po půlnoci, před polednem i teď kolem třetí odpoledne) a do několika různých bank. Platba přišla do pěti vteřin, ve výpisu Fio se ukazuje jako okamžitá odchozí, v cílových bankách jako okamžitá příchozí. Ale je možné, že to Fio ještě bude testovat, než to oficiálně oznámí a spustí opravdu ostrý provoz.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2020 14:56, dus.an@seznam.cz

Tak si to zkuste. Není to pravda.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Partners Financial Services