Události uplynulého měsíce: únor

redakce Peníze.CZ | 3. 3. 2006
Události uplynulého měsíce: únor
Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru únorových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

1. 2. Živnostenská banka začala nabízet novou službu přímého bankovnictví SmartBanka postavenou na moderní technologii Java™. U SmartBanky komunikace mezi klientem a bankou probíhá prostřednictvím mobilního telefonu pomocí datových přenosů přes internetového rozhraní. Zřízení SmartBanky je zdarma, poplatek za měsíční vedení je stejně jako u jiných kanálů přímého bankovnictví 30 Kč měsíčně. V rámci kteréhokoli balíčku Osobní Menu, Business Menu a Professional Menu je zřízení i vedení SmartBanky zdarma.
2. 2. Živnostenská banka snižuje úrokové sazby u hypotečních a osobních úvěrů. Změna úrokových sazeb u hypotečních úvěrů se týká všech fixací s výjimkou jednoleté fixace. U pětileté fixace, kterou klienti nejvíce využívají, činí minimální úroková sazba nově 3,99 % p.a. Banka současně snížila minimální sazby u spotřebitelských úvěrů, Osobní úvěr nově poskytuje od 8,30 % p.a.
3. 2. ČSOB začátkem letošního roku dokončila převod všech 581 bankomatů na takzvaný čipový EMV standard. Na všechny bankomaty byla instalována speciální softwarová aplikace, která jim umožňuje komunikovat s čipy na platebních kartách. U menší části bankomatů bylo nutné provést i drobné technické úpravy zajišťující bezproblémovou funkčnost této aplikace.
7. 2. GE Money Bank rozšířila možnosti využívání elektronického výpisu z běžného účtu. Dosud si jím mohli nahradit standardní výpis jen klienti využívající služby Internet Banka nebo BankKlient. Nyní je eVýpis k dispozici všem klientům s běžným účtem. eVýpis nahrazuje všechny funkce papírového výpisu. Klient jej může po vytištění použít jako úředně akceptovatelný doklad o svých transakcích za určité období a díky elektronické značce jej lze na úřad poslat e-mailem.
9. 2. Raiffeisenbank od tohoto týdne nově umožňuje podání expresních plateb prostřednictvím internetového či telefonního bankovnictví. "Platba tedy bude na účet příjemce v kterékoli bance v České republice připsána ještě týž den, kdy je odeslána, nikoli až druhý či třetí pracovní den," uvedl produktový manažer přímého bankovnictví Jakub Feldstein. Za podání expresní platby přes internetové či telefonní bankovnictví klient zaplatí 40 Kč.
10. 2. Česká spořitelna dnes z bezpečnostních důvodů uzavře 50 svých poboček na Brněnsku, Břeclavsku, Jihlavsku, Přerovsku a Zlínsku. Banka se tak rozhodla poté, co se 2 z jejích poboček v oblasti jižní Moravy staly ve čtvrtek terčem loupeže. Jedná se o páté a šesté přepadení za poslední 2 měsíce.
15. 2. Česká národní banka (ČNB) by měla zvážit snížení úrokových sazeb jako pojistku proti prudkému růstu kurzu české měny. Uvedl to člen bankovní rady ČNB Jan Frait. Jak dále dodal, silná domácí měna podle jeho názoru sníží inflaci i hospodářský růst.
22. 2. Ministr financí Bohuslav Sobotka chce podle Hospodářských novin uložit bankám zákonem zatím jen 3 nové povinnosti. Původně plánoval celkem 13 změn, které by měly zlepšit postavení klientů bank. Banky by měly při uzavírání smlouvy o běžné účtu dávat lidem automaticky i ceník, o cenových změnách by měly informovat alespoň měsíc před jejich platností a ceníky by měly mít na pobočkách a na webu. Nesměly by vymáhat poplatek za neoprávněnou reklamaci. Změny by měly začít platit od ledna 2007.
27. 2. Světová banka zítra oficiálně převede Českou republiku ze skupiny rozvojových do skupiny vyspělých zemí. Česko tak od banky přestane dostávat finanční pomoc a začne poskytovat peníze chudším zemím. Od Světové banky nyní obdrží pouze prostředky na technickou pomoci.

Běžné účty a platební karty

3. 2. Volksbank přichází na trh s novou Holiday kartou, která navazuje na podobnou kartu z léta loňského roku. Jedná se o platební kartu Maestro chip se zvláštním cenovým tarifem pro výběr hotovosti z bankomatů v zahraničí. Tato karta je poskytována zdarma v rámci cenových programů FIT konto, STYL konto, Program EXCLUSIVE a FREE konto. Její výhodou je poplatek 29 Kč za výběr z kteréhokoli bankomatu v zahraničí (i mimo Volksbank). Karta bude vydávána do 30. dubna 2006 s platností 3 roky.

Kreditní karty

2. 2. HVB Bank nabízí cobrandovanou kreditní kartu Visa Winterthur. Karta je určena klientům Winterthur, kteří mají sjednané penzijní připojištění nebo životní pojištění a kromě osvobození od měsíčního poplatku za vedení karty a ročního poplatku může klient získat také speciální bonus při vydání karty ve výši 300 Kč a předschválený limit ve výši do 40 tisíc Kč bez nutnosti doložení příjmu.
8. 2. Citibank nabízí možnost zřízení inkasa ke své kreditní kartě, běžný účet přitom nemusí být veden u Citibank. Při využití této služby bude z účtu klienta pravidelně odcházet příslušná splátka. Banka také navázala spolupráci s Pojišťovnou Cardif pro Vita a od začátku února nabízí pojištění CreditShield, které kryje plnou invaliditu nebo úmrtí do 2 miliónů Kč, pracovní neschopnost do 55 555 Kč a neoprávněné transakce v případě ztráty či zneužití kreditní karty do 10 000 Kč.

Spotřebitelské úvěry

1. 2. Za loňský prosinec dosáhlo zadlužení českých domácností téměř 418 miliard Kč. O více než 100 miliard Kč se dluhy domácností zvýšily za celý minulý rok. Úvěry není schopna splácet každá sedmá domácnost.
21. 2. GE Money Bank od 20. února nabízí Půjčky v akci s nízkou měsíční splátkou: 50 000 Kč se splatností 72 měsíců a garantovanou měsíční splátkou 999 Kč, 70 000 Kč se splatností 72 měsíců a garantovanou měsíční splátkou 1399 Kč, 90 000 Kč se splatností 72 měsíců a garantovanou měsíční splátkou 1799 Kč. Nabídka GE Money Bank platí do konce května tohoto roku.
28. 2. Zadlužení českých domácností se v lednu opět zvýšilo. Po Novém roce si domácnosti vypůjčily 4,6 miliardy Kč a bankám a finančním institucím dlužily celkem téměř 422,4 miliardy Kč, vyplývá z údajů České národní banky. O měsíc dříve, tedy v době vánočních nákupů, se ale lidé zadlužili mnohem více. Půjčili si 15,6 miliardy Kč a za celý loňský rok tak dluhy domácností vzrostly o více než 100 miliard Kč.

Investice

Akcie a trhy

6. 2. Čtvrtina firem, s nimiž se obchoduje na burze v Praze, nezveřejňuje přesně informace o platech svých šéfů. Komise pro cenné papíry proto udělila pětadvaceti akciovým firmám sankce. O její výši v celkové hodnotě 1,5 miliónu Kč se tentokrát tolik nejedná. Je zanedbatelná, ale ukazuje, že podniky nejsou ochotny splnit ani pravidla o zveřejňování odměn loni změkčená parlamentem.
16. 2. Akcionáři odhadem více než dvou stovek českých firem přišli při takzvaném vyvlastnění o miliardové částky. Nemají skoro žádnou možnost dosáhnout toho, aby se s nimi hlavní majitel spravedlivě vyrovnal. Oznámili to zástupci Ochranného sdružení malých akcionářů.
21. 2. Prezident republiky Václav Klaus podepsal zákony o sjednocení dohledu nad finančním trhem a o podnikání na kapitálovém trhu. Podepsáním zákona o dohledu nad finančním trhem se Česká národní banka od dubna stane jediným dozorcem nad tímto trhem. Zákon o podnikání na kapitálovém trhu má přinést snadnější a levnější vstup na zahraniční kapitálové trhy pro společnosti vydávající cenné papíry.
22. 2. Členství na pražské burze od letošního roku výrazně zdražuje. Vstupní jednorázový poplatek pro nového obchodníka s cennými papíry burza zvedla na 13 miliónů Kč z dosavadní částky jeden milión Kč. Zdražení potvrdil i tiskový mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Fondy

8. 2. Obyvatelstvo drží v podílových fondech 225 miliard Kč, oznámili to dnes Asociace pro kapitálový trh (AKAT) a Asociace fondů a asset managementu ČR (AFAM). Hodnota majetku v zahraničních fondech se zvýšila o celou polovinu, domácí fondy zaznamenaly nárůst téměř o jednu čtvrtinu. Kromě tradičních investic ve fondech peněžního trhu (meziroční nárůst o 16,24 mld. Kč), vzrostla také aktiva zajištěných fondů (+ 12,82 mld. Kč), následovaná dluhopisovými fondy (+9,63 mld. Kč) a akciovými fondy (+9,26 mld. Kč).

Bydlení

7. 2. Podle průzkumu, který udělala agentura Median, je pro 87 % lidí v současné době bydlení velmi drahé. Opačný názor zastává pouze 12 % respondentů. S výrokem, že bydlení je v současné době velmi drahé, rozhodně nesouhlasila jenom 2 % dotázaných, zbylých 10 % odpovědělo "spíše ne".
8. 2. Byty do 90 metrů čtverečních a rodinné domy do 150 metrů čtverečních by se měly řadit do kategorie sociálního bydlení. Návrh ministra pro místní rozvoj Radko Martínka a ministra financí Bohuslava Sobotky bude dnes projednávat vládní kabinet.
16. 2. Byty do 90 m2 a rodinné domy do 150 m2 budou patřit do kategorie sociálního bydlení. Návrh ministra pro místní rozvoj Radko Martínka a ministra financí Bohuslava Sobotky odsouhlasila i vláda. Výstavba těchto bytů tak pravděpodobně i po roce 2007 zůstane ve snížené 5% sazbě DPH.
23. 2. Vláda ve středu schválila návrh na opravy panelových domů, jenž předložil ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. S poskytováním státních příspěvků na odstranění havarijních vad panelových domů musí ale souhlasit Evropská komise.

Hypoteční bankovnictví

6. 2. Lékaři nebo právníci mohou získat hypotéku u GE Money Bank bez potvrzení o příjmech. Na základě čestného prohlášení o příjmech a doložení alespoň pětileté pracovní historie mají nárok hypotéku až do výše 50 % ceny nemovitosti, respektive do 2 milionů Kč. Klienti si mohou vybrat z nabídky typů hypoték GE Money Bank (Standard, Optimum, Premium) se zcela standardními sazbami, které jsou navíc garantovány pro dané typy hypoték, výše úvěru a dobu fixace sazby.
7. 2. ING přichází od února 2006 s nabídkou hypotéky kombinované s investičním životním pojištěním pod názvem Oranžová hypotéka Investor, a to ve spolupráci s Raiffeisenbank. O výhodnosti, respektive nevýhodnosti se více můžete dozvědět v článku: Hypotéka s IŽP: třetina peněz vyletí oknem.
23. 2. České banky v loňském roce poskytly lidem více než 51 tisíc hypoték. Celkově tak půjčily na bydlení 72,7 miliardy Kč. V meziročním srovnání se zvýšil objem hypoték o 37,3 %. Průměrná výše hypotečního úvěru byla přes 1,4 milionu Kč.
23. 2. ČSOB rozšířila svou nabídku hypotéčních úvěrů o nový produkt ČSOB Hypotéka 2 v 1. Ta spojuje účelový a neúčelový hypoteční úvěr v jednom produktu při zachování úrokové sazby, která odpovídá standardní hypotéce. Hypotéku 2 v 1 je možné použít na pořízení či rekonstrukci vlastní nemovitosti a zároveň 20 % z částky na cokoliv (například na pořízení auta).
24. 2. Jednotnou úrokovou sazbu s pětiletou fixací všem novým klientům bez rozdílu nabízí od 23. února do konce května Hypoteční banka. Garantovaná pětiletá sazba je na úrovni sazeb pro nejbonitnější klienty a u standardní hypotéky do 70 % hodnoty nemovitosti po odečtení běžných bonusů činí 4,19 %. Nabídka platí pro všechny typy hypotečních úvěrů.

Stavební spoření

13. 2. Klienti stavebních spořitelen uzavřeli loni 430 233 nových smluv o stavebním spoření. Ve srovnání s rokem 2004 jde o 36,7% nárůst. Celkový objem úvěrů přesáhl 108 miliard Kč, což je meziročně o 24 miliard Kč více. Jejich počet meziročně stoupl o 9 %, tedy na 857 875. Oznámilo to dnes ministerstvo financí.
13. 2. Česká spořitelna každému klientovi narozenému v roce 2006, kterému zákonný zástupce uzavře do 31. 12. 2006 smlouvu o stavebním spoření, připíše na účet finanční prémii. Její výše se odvíjí od cílové částky zvolené ve smlouvě a může činit maximálně 3 000 Kč. Současně odpadá klientovi povinnost hradit poplatek za správu a vedení účtu v roce 2006, což znamená úsporu ve výši 285 Kč.

Pojištění

3. 2. ČSOB Pojišťovna uvedla na trh nové investiční životní pojištění Spektrum Invest. Toto pojištění je kombinací univerzálního životního pojištění Spektrum a investování do podílových fondů. Klienti si sami určí, kolik chtějí platit, kam a kolik investovat a do jaké míry chtějí být pojištěni, a tyto parametry mohou měnit kdykoli v průběhu trvání smlouvy. Pojištění Spektrum Invest je určeno všem ve věku od 14 do 70 let.
6. 2. ČSOB Pojišťovna rozšířila možnosti svého univerzálního životního pojištění Spektrum o dvě novinky: pojištění pro případ hospitalizace a nové úrazové pojištění dětí. K pojištění si lze nově sjednat pojištění pro případ hospitalizace, za dny, které by pojištěný musel strávit ve zdravotnickém zařízení, mu ČSOB Pojišťovna vyplatí sjednanou denní dávku. Úrazové pojištění dětí zahrnuje pojištění pro případ trvalých následků úrazu, pro případ léčení úrazu (denní odškodné) a pro případ hospitalizace z důvodu úrazu.
22. 2. AEGON Pojišťovna nabízí 3 nové produkty životního pojištění. Prvním je rizikové pojištění AEGON Premium, které po americkém vzoru cenově zvýhodňuje nekuřáky a lidi se zdravým životním stylem. Druhým produktem je rizikové pojištění s klesající pojistnou částkou AEGON Move s širokým rozsahem krytí závažných onemocnění. Třetí novinkou je variabilní životní pojištění k hypotékám AEGON Home s garantovanou mírou zhodnocení.

Daně a život

1. 2. Polsko sice včera oficiálně vetovalo návrh EU na změny daně z přidané hodnoty, poté ovšem svůj razantní postoj zmírnilo. Zřejmě se tedy o této věci bude dále jednat.
14. 2. Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2005 je nový seriál, který vám odpoví na mnoho daňových otázek. Nevíte, na který úřad a do kdy podat daňové přiznání? Jak vyplnit formulář, když chcete uplatnit společné zdanění manželů? Zajímá vás, jak odpovídala daňová poradkyně na vaše dotazy? Toto a mnohé další nabízí náš nový seriál.
22. 2. Ministr financí Bohuslav Sobotka předpokládá, že lidé v letošním roce podají kvůli společnému zdanění manželů o několik desítek tisíc daňových přiznání více než normálně. Včera to oznámil novinářům. Podle ministra Sobotky to přinese i o něco vyšší dopady na výběr daní, a to ve výši jedné až dvou miliard Kč.
24. 2. Platit daně finančnímu úřadu (FÚ) můžete až do konce roku 2006 v hotovosti, a to bez omezení výše částky. Do 31. 12. 2006 totiž platí přechodné opatření, kterým se ruší maximální povolená částka 10 tisíc Kč, jež mohl FÚ v hotovosti přijmout.
24. 2. Aktuální novela zákona o daních z příjů zvýšila limit pro důchod osvobozený od daně z příjmu na 198 tisíc Kč ročně, a to ze 162 000 Kč. Změnil se tak § 4 odst. 1 písm. h).

Život

1. 2. Částečně invalidní důchodci už nemusí sledovat své příjmy, od února totiž dochází ke změně v důchodovém pojištění. Při současném pobírání důchodu mohou lidé s částečnou invaliditou pracovat bez ohledu na výši příjmů. Těm, kterým byl důchod v minulosti zkrácen, nebo zcela zastaven, bude od únorové výplaty poskytován v plné výši.
2. 2. Připravili jsme pro vás novou kalkulačku - Výnosnost investice do nemovitosti. Kalkulačka hodnotí výnosnost investování do nemovitosti na úvěr a následný pronájem. Zohledňuje všechny výnosy a náklady spojené s pronájmem nemovitosti a splácením hypotečního úvěru.
7. 2. Počet nezaměstnaných se loni v posledním čtvrtletí zvýšil proti předešlému kvartálu o 2 000 na téměř 405 tisíc. Dlouhodobě nezaměstnaných sice ubylo, ale stále přesahují polovinu všech, kteří hledají práci. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Většina nezaměstnaných jsou lidé se základním vzděláním či školou bez maturity.
8. 2. Sněmovna dnes schválila nový zákoník práce. Pokud normu odhlasuje Senát a podepíše prezident, začnou se jí zaměstnanci a zaměstnavatelé řídit od příštího roku. Pracovní kodex, který prosazovali sociální demokraté a komunisté, nahradí právní úpravu z roku 1966 a řadu dalších zákonů. Podle ministerstva práce, které zákoník připravilo, je nový kodex liberálnější. Odbory ho podporují, podnikatelé kritizují.
8. 2. Poslanecká sněmovna na své dnešní schůzi schválila návrh zákona o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) vycházející z dílny Ministerstva spravedlnosti. Schválený návrh insolvenčního zákona je komplexní úpravou, která nahradí již zcela nevyhovující a nesčetněkrát novelizovaný zákon o konkurzu a vyrovnání. Více si o tématu můžete přečíst na tomto místě.
9. 2. Lednové zdražení elektrické energie a plynu zvýšilo meziroční inflaci na 2,9 %. Oproti prosinci ceny vzrostly o 1,4 %. Rozhodující vliv na meziroční růst spotřebitelských cen měly ceny bydlení, vody, energií, paliv, kde stouply ceny zemního plynu, elektřiny, tepla a teplé vody, vodného, stočného a sběru pevných odpadů.
10. 2. Rozdíly v platech žen a mužů jsou v České republice jedny z nejvyšších v Evropě. Rozdíl v průměrné mzdě zástupců obou pohlaví činí až 6 000 Kč. Napsaly to páteční Lidové noviny s odvoláním na poslední údaje Českého statistického úřadu. "Je to způsobeno tím, že muži a ženy většinou vykonávají jiné druhy práce," vysvětluje Dalibor Holý z ČSÚ. Ve vedoucích pozicích, kde jsou nejvyšší platy, je totiž minimum žen.
10. 2. Senát souhlasí se zdvojnásobením rodičovského příspěvku od příštího roku, chce však zpřesnit způsob jeho výpočtu. Proto ve čtvrtek Poslanecké sněmovně vrátil k novému projednání novelu zákona o státní sociální podpoře. Příspěvek získávají rodiče od půl roku do 4 let věku dítěte. Od ledna 2007 by měli dostávat více než 7 300 Kč, místo nynějších 3 635 Kč měsíčně.
17. 2. V České republice pracuje oficiálně 178 tisíc cizinců, z nichž 38 % podniká s živnostenským oprávněním, zbytek jsou zaměstnanci. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Mezi vlastníky živnostenských oprávnění převažují Vietnamci a Ukrajinci.
20. 2. Obyvatelé České republiky jsou s ekonomickou situací ve své zemi spokojenější než Poláci, Maďaři a Slováci. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Za dobrou považuje situaci v Česku 28 % obyvatel, za špatnou 27 %. V ostatních státech naproti tomu výraně převažují kritické názory nad příznivými.
21. 2. V České republice je o 5 % více mobilních telefonů než obyvatel. Češi tak patří mezi přeborníky, protože jen 4 státy v Evropě - Itálie, Litva, Portugalsko a Lucembursko - jsou na tom "lépe". Vyplynulo to z analýzy telekomunikačního trhu, kterou v pondělí uveřejnila Evropská komise.
24. 2. Od dubna domácnostem i firmám znovu podraží zemní plyn. Jak uvedl pro Mladou frontu DNES předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt, dojde jen k velmi mírné úpravě cen. Čísla energetický úřad zveřejní příští středu, tedy 1. března.
28. 2. Nevíte, zda vaše živnost patří mezi živnosti řemeslné? Podívejte se do seznamu řemeslných živností. Připravili jsme jej pro vás, protože se na vymezení řemesla často ptáte.

Podniky

1. 2. Finančník Petr Kellner založil s dalšími manažery novou firmu PPF Investments, která chce investovat do nových projektů až 23,5 miliardy Kč. Podle Kellnera se projekty zaměří na tuzemsko, Čínu, Vietnam, Rusko a Ukrajinu.
8. 2. Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se loni zvýšil počet živnostníků - fyzických osob - o 15 tisíc, MPO získává údaje přímo od živnostenských úřadů. Podle České správy sociálního zabezpečení i Českého statistického úřadu ale naopak počet živnostníků loni klesl o 30, respektive 20 tisíc. Tématu se také věnuje článek Státem ohrožený druh? Živnostník.
13. 2. Firmy v nových členských zemích EU dávají na úplatky, výpalné a vymáhání svých oprávněných požadavků ročně desítky miliard Kč, uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Podle Světové banky, která celou studii provedla, pomáhá potírání korupce co největší otevřenost ekonomiky a odbourávání administrativních opatření.
22. 2. Počet bankrotujících společností se za posledních 5 let snížil téměř o polovinu. Zatímco v roce 2001 v úpadku skončilo na 2 500 firem, loni jich bylo jen 1 380. Letos by měl počet bankrotujících podniků klesnout o dalších 5 % na zhruba 1 330. Informuje o tom deník Právo s odvoláním na studii úvěrové pojišťovny Euler Hermes.
24. 2. Prezident republiky Václav Klaus podepsal novelu zákona, která má ulehčit malým podnikům od zpětného odběru obalů a stanovuje limity pro jejich opětovné využití. Podnikatelé, kteří jich vyprodukují méně než 300 kilogramů za rok a nemají vysoký obrat, je nebudou muset odebírat.
27. 2. Domácí banky půjčují malým a středním podnikům stále více peněz. Většina bank podle ČTK loni zvýšila objem úvěrů těmto firmám o desítky procent. Vedle klesajícího rizika nesplacení půjček je příčinou i nadbytek volných peněz ve finančních ústavech. Například Komerční banka loni zvýšila objem úvěrů těmto podnikům o pětinu na 55 miliard Kč. Česká spořitelna poskytla nové úvěry ve výši 16,7 miliardy Kč, což je meziroční nárůst zhruba o čtvrtinu. Celkový objem půjček ke konci roku činil asi 34 miliard Kč.
27. 2. V loňském roce podle analytiků vydělaly velké firmy 60 až 67 miliard Kč. Například automobilka Škoda vykázala růst čistého zisku o 134 % na 7,9 miliardy Kč. Český Telecom zvýšil zisk o 10 % na 6,2 miliardy Kč, a to díky zásluze mobilního operátora Eurotel.
28. 2. HVB Bank nabízí 3 nové úvěrové produkty pro podnikatele a menší firmy s výší úvěrového rámce do 5 milionů Kč: Business Kontokorentní úvěr, Business Investiční úvěr a Bankovní zárukou. Posouzení úvěru je zdarma, založení úvěrového účtu je v rámci Business Konta zdarma, v ostatních případech 3 tisíce Kč. Vedení úvěrového účtu u kontokorentního úvěru činí 0,5 % z nečerpané části úvěru, u investičního úvěru 250 Kč měsíčně.

EU

2. 2. Polská republika přestala blokovat schválení návrhu Evropské unie na výjimky v dani z přidané hodnoty. Polsko bylo poslední zemí vystupující proti těmto změnám. V případě, že by Polsko na návrh nepřistoupilo, v Česku by zdražily některé služby.
6. 2. Dvanáct starých členů Evropské unie čelí stále většímu tlaku, aby otevřeli své pracovní trhy pracovníkům z postkomunistických států. Ve středu se k němu přidá také Evropská komise. Evropský komisař Vladimír Špidla k tomu zveřejní svou zprávu, ve které na základě statistik dokazuje, že uzavření hranic nemá ekonomický smysl a pouze posiluje černou ekonomiku.
9. 2. Španělsko a Portugalsko se stanou dalšími zeměmi Evropské unie, které umožní práci zájemcům z nových členských států. Eurokomisař Vladimíra Špidla tak vyzývá i další země, aby otevřely svůj pracovní trh pro státy, které vstoupily do EU v květnu 2004.
15. 2. Ministři financí Evropské unie schválili dohodu o snížené sazbě DPH. Dohoda pro Českou republiku znamená, že vytápění elektřinou, plynem a uhlím zůstane natrvalo ve snížené sazbě DPH. Rekonstrukce bytů a domů zůstanou ve snížené sazbě daně z přidané hodnoty do roku 2010 a bytová výstavba do roku 2008.
17. 2. Europoslanci přijali kontroverzní směrnici, díky níž se uvolní evropský trh se službami. Ti, kteří služby poskytují, budou moci bez překážek překračovat hranice a krátkodobě pracovat v jiném členském státu Unie. Nesmí jim být přitom kladeny žádné překážky a úřady s nimi musí zacházet jako s místními (domácími) pracovníky. Nesmí tedy po nich požadovat zvláštní povolení. Europoslanci směrnici schválili 394 kladnými hlasy, proti se postavilo 215 evropských zastupitelů. Uvedl to server Aktuálně.cz.

Další aktuality

1. 2. Společnost ČEZ koupila většinové podíly v polských elektrárnách Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho od americké firmy PSEG Global,cenu obchodu však neuvedla. ČEZ porazil v soutěžích na prodej elektráren 11 světových energetických společností.
3. 2. Úvěr zhruba 3 miliardy Kč si vezme Česká republika od mezinárodní finanční instituce pro roky 2006 až 2010. Sněmovna včera schválila návrh zákona o přijetí úvěru. Peníze by měly jít na investice do vodovodů a kanalizací.
3. 2. Česká republika v minulém roce poprvé ve své historii vyvezla více zboží, než dovezla. Prosincová bilance měla nejnižší schodek v historii ČR. Zahraniční obchod skončil v roce 2005 především díky vývozu automobilů přebytkem 41,9 miliardy Kč, oznámil Český statistický úřad. O rok dříve skončil zahraniční obchod deficitem přes 26 miliard Kč. Analytici první přebytek obchodní bilance od roku 1993 očekávali.
3. 2. Od dubna bude provádět dozor nad českým finančním trhem pouze Česká národní banka. Senát totiž včera schválil zákon o sjednocení dozoru. Předlohu musí podepsat ještě prezident Václav Klaus.
7. 2. Automobilka Škoda Auto nebude platit sankci 55 miliónů Kč, kterou jí koncem roku 2004 udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jak řekl v pondělí Filip Vrána z tiskového odboru antimonopolního úřadu, rozhodl o tom předseda úřadu Martin Pecina. Proti původnímu rozhodnutí se automobilka odvolala.
10. 2. Bankrot evropské holdingové společnosti LG.Philips Displays bude mít vliv na všechny závody i všech 17 tisíc zaměstnanců, nikoliv pouze asi 750 lidí, jak se původně uvádělo. Agentuře Reuters to oznámil nucený správce firmy Louis Deterink. Česká součást holdingu je podle něj ve složité situaci, neuvedl ale, co přesně to znamená.
13. 2. Schodek běžného účtu platební bilance se loni podle předběžných údajů snížil na 78,5 miliardy Kč ze 143,2 miliardy Kč v roce 2004. Objem přímých zahraničních investic v Česku stoupl na rekordních 261 miliard Kč, což bylo o 146,2 miliardy Kč více než předloni. V samotném prosinci se deficit běžného účtu prohloubil na 11,9 miliardy Kč. Výsledky dnes oznámila Česká národní banka.
14. 2. České dráhy pravděpodobně skončí hospodaření za loňský rok ztrátou 589 miliónů Kč. Meziročně by se výsledek společnosti zlepšil o 32 miliónů Kč. Nižší byly však loni pravděpodobně i výnosy. Vyplývá to z předběžných výsledků firmy.
14. 2. Průmyslová výroba loni rostla pomaleji než v roce 2004, kdy se zvedla o rekordních 9,5 %. Meziroční index průmyslové produkce totiž v roce 2005 dosáhl 105,7 %. Tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách (rok 2000) se v roce 2005 zvýšily o 8,1 %. V roce 2005 byly uzavřeny nové zakázky ve výši 1 445,5 miliard Kč, jejich hodnota se ve srovnání s rokem 2004 se zvýšila o 7,3 procenta.
15. 2. Tržby ve službách za celý loňský rok vzrostly o 3,1 % (ve stálých cenách). Tempo tak mírně zpomalilo proti růstu o 3,2 % za rok 2004. Tržby rostly hlavně v telekomunikacích a výpočetní technice. V ubytování, stravování a dopravě naopak klesly. Aktuální informace zveřejnil Český statistický úřad.
17. 2. České společnosti dosud v Bulharsku investovaly 440 miliónů USD, což činí v přepočtu asi 10,5 miliardy Kč. Předseda vlády Jiří Paroubek s bulharským protějškem Sergejem Staniševem podepsal dohodou o podpoře a vzájemné ochraně investic.
20. 2. České banky hlásí výrazný nárůst počtu běžných účtů zatížených exekucí. Jak uvedla tisková mluvčí HVB Bank Petra Kopecká, počet exekucí na účet v loňském roce narostl o 42,5 % oproti roku 2004. Zvyšující se počet běžných účtů zatížených exekucí zaznamenala rovněž ČSOB a Komerční banka.
20. 2. V letošním roce bude v České republice pravděpodobně méně bankrotů než loni. Vyplývá to z nejnovější studie úvěrové pojišťovny Euler Hermes. Díky silné ekonomice v ČR klesne počet zbankrotovaných firem až o 5 %.
23. 2. Vládní kabinet ve středu schválil škrty ve státním rozpočtu ve výši přibližně 4,8 miliardy Kč. Úspory navrhl ministr financí Bohuslav Sobotka kvůli nečekaným výdajům na platby za státní pojištěnce a na přímé platby farmářům. Stát i nadále počítá se schváleným rozpočtovým deficitem 74,4 miliardy Kč.
23. 2. E.ON a RWE si vymění akcie českých plynáren RWE Energy a E.ON Energie se domluvily na výměně podílů v plynárenských společnostech v ČR. Firma E.ON Czech Holding získá majoritní balík cenných papírů v Jihočeské plynárenské a výrazně posílí svůj podíl v Pražské plynárenské. RWE Energy naopak obdrží akcie Středočeské, Východočeské, Severomoravské a Západočeské plynárenské, v nichž má už teď většinové podíly.
24. 2. "Otestovali jsme pro vás" je nová sekce, ve které najdete testy finančních poradců, internetbankingu, spotřebitelských úvěrů, pojišťoven, bank a dalších finančních domů. Pro vás jsme navštívili pobočky nebo například finanční poradce, abychom vás mohli informovat, co můžete očekávat a co by mělo být jinak.
28. 2. Asociace exportérů založila o víkendu krizový štáb, protože se jí nelíbí současné posilování kurzu koruny. Díky štábu by chtěla koordinovat úsilí o slabší kurz domácí měny a lepší podmínky pro exportéry. Z nynějšího stavu viní asociace vládu a centrální banku.

Co nás čeká v roce 2006?

Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Akcie, akciové fondy, Aktiva, banky, Běžné účty, běžný účet platební bilance, bilance, burza, bydlení, byt, Cenné papíry, centrální banka, Cílová částka, Černá ekonomika, ČNB, daň z přidané hodnoty, daň z příjmu, Daně, deficit, dítě, domácnost, DPH, Důchod, Důchodové pojištění, EU, Evropská komise, Evropská unie, Exekuce, finance, Finanční trh, Fond, fondy peněžního trhu, Holding, Hypoteční banka, Hypoteční banky, hypoteční úvěr, Hypotéka, Hypotéky, Index, Indexy, inflace, Internet, Investice, Investiční produkty, Investiční životní pojištění, kalkulačky, Kapitálový trh, Komise pro cenné papíry, Kontokorentní úvěr, Kreditní karta, Kreditní karty, Kurz, Měny, mzda, nemovitost, nemovitosti, Obchodník s cennými papíry, Obrat, parlament, Peněžní trh, Penzijní připojištění, plat, platební bilance, Platební karta, platební karty, Podílové fondy, Podílový fond, podnikání, podnikatel, Podnikatelé v EU, Pojistná částka, Pojišťovny, Poplatek za správu, Produkty pro podnikatele, průměrná mzda, příjmy, Připojištění, riziko, rodičovská, rodičovský příspěvek, rozpočet, senát, schodek, sněmovna, sociální dávky, společné zdanění, Spotřebitelské úvěry, státní rozpočet, Stavební spoření, Stavební spořitelna, Stavební spořitelny, únor, Úrazové pojištění, úrokové sazby, úspory, Úvěr, Úvěrové produkty, Variabilní životní pojištění, výdaje, zahraničí, Zahraniční fondy, Zajištění, zákoník práce, Zákonný zástupce, životní pojištění, Životní situace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: leden

10. 2. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: prosinec

6. 1. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: listopad

2. 12. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: říjen

4. 11. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: říjen

Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: září

7. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: září

Uteklo vám v září něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností... celý článek

Partners Financial Services