Události uplynulého měsíce: září

redakce Peníze.CZ | 7. 10. 2005
Události uplynulého měsíce: září
Uteklo vám v září něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru zářijových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

1. 9. Česká pošta a ČSOB dnes podepsaly smlouvu o poskytování bankovních služeb na přepážkách České pošty. Nový kontrakt je uzavřen do roku 2017.
Česká pošta také podepsala dohodu s Českou pojišťovnou o obchodním zastoupení. Na jejím základě bude pošta prodávat produkty České pojišťovny z oblasti životního a neživotního pojištění. Smlouva byla sjednána na dobu určitou do 31.12.2017.
5. 9. Raiffeisenbank a.s. přichází s novým zvýhodněným investičním úvěrem pro společenství vlastníků bytových jednotek. Pomocí tohoto úvěru je možné financovat rekonstrukci bytových domů, např. oprav střech, výměn oken či zateplení fasády.
6. 9. Firmy mohou nyní v ČSOB získat půjčku až 1 milión Kč se zajištěním pouze biankosměnkou na financování nákladů služeb poradenských a certifikačních společností spojených se získáním ISO 9001 a ISO 14001.
7. 9. Z průzkumu společnosti KPMG vplývá, že v posledních třech letech evidují české banky výrazně více podezřelých transakcí. V západní Evropě je nárůst nižší. Pouze 31 % evropských bank uvedlo, že počet hlášení o podezřelých transakcích vzrostl. V ČR je to plných 70 % bank a za výrazný označilo nárůst zhruba 60 % finančních ústavů.
7. 9. Až do konce prosince 2005 mohou zájemci získat Expres půjčku ve výši 50, 70 a 90 tisíc Kč se splatností 72 měsíců s garantovanými splátkami. Novinkou je možnost odkladu splátek úvěru bez úročení jistiny.
8. 9. Banky a jejich profily, účty, úvěry, platební karty, žebříčky, sazby, kurzovní lístky, atd. To vše najdete v sekci BANKY.
9. 9. O tom, že zastaví vzájemné soudní spory se dohodla finanční skupina PPF s ČSOB. Ve sporu šlo o třetinový majetkový podíl v České pojišťovně a více než 7 mld. korun. Společnosti o tom informovaly v tiskové zprávě. Prodlužování sporů by podle mluvčí PPF bylo všestranně neekonomické.
14. 9. eBanka od 9. září 2005 snížila poplatek za vydání náhradní platební karty v zahraničí (Emergency Card) a poplatek za vydání náhradní hotovosti (Emergency Cash) v zahraničí. Od 15. září 2005 eBanka dále ruší poplatek za zrušení účtu.
16. 9. Dnes od 21:00 do soboty 17. září do večerních hodin, bude z důvodu plánovaných technických úprav omezen provoz Klientského centra České Spořitelny. Omezení provozu se bude týkat služby SERVIS 24 Internetbanking a Telebanking a informační linky 800 207 207. O bezpečnostní chybě ČS jsme psali v tomto článku.
23. 9. Konkurzní řízení zkrachovalé Union banky může trvat ještě roky. Důvodem jsou žaloby společnosti G.E.N. napadající loňský prodej souboru čtyřiadvaceti nemovitostí firmě Aspana Holding. Na tiskové konferenci to uvedl nový konkurzní správce UB Lukáš Raida.
30. 9. Česká spořitelna uvádí do ostrého provozu inovovanou verzi služby Servis 24. Tato verze navazuje na změny z července letošního roku. Zářijová inovace Servisu 24 přinesla zejména integraci GSM bankingu do služby Servis 24 a nové možnosti pro zabezpečení účtů a transakcí v Servisu 24 Internetbankingu pomocí autorizačních SMS kódů pro transakce nad 20,000 Kč a pomocí grafické klávesnice.

Běžné účty a platební karty

1. 9. Od dnešního dne nebude Volksbank CZ účtovat poplatek za zrušení účtu.
15. 9. Poštovní spořitelna přichází s poplatkovými prázdninami. Klientům, kteří si otevřou postžirový účet v době mezi 15. zářím a 15. říjnem, odpustí Poštovní spořitelna poplatky na příštího půl roku. Zdarma tak získají vedení účtu, výpisy a většinu transakcí.
21. 9. Poštovní spořitelna usnadnila klientům možnost získat úvěr. Pokud klienti zažádají od 22. 9. do konce listopadu o Spotřebitelský úvěr, získají ho bez poplatků za vyřízení. Bez poplatku za roční vedení získají klienti v uvedeném období také Kreditku Poštovní spořitelny.

Spotřebitelské úvěry

12. 9. Stavební spoření, hypotéky, americké hypotéky, pojištění domácnosti, daně spojené s nemovitostmi a další záležitosti související s bydlením. Vlastní, nebo pronajaté bydlení? Jak si vybrat vhodnou realitní kancelář při koupi či prodeji nemovitosti? Kde vzít peníze na vlastní byt a jeho rekonstrukci? Zvládněte nástrahy nájmu. Kupujeme a prodáváme nemovitost. Navštivte naší sekci BYDLENÍ.
21. 9. Poštovní spořitelna usnadnila klientům možnost získat úvěr. Pokud klienti zažádají od 22. 9. do konce listopadu o Spotřebitelský úvěr, získají ho bez poplatků za vyřízení. Bez poplatku za roční vedení získají klienti v uvedeném období také Kreditku Poštovní spořitelny.
22. 9. Raiffeisenbank zvyšuje maximální výši Rychlé půjčky na 200 tisíc Kč, maximální dobu splatnosti prodlužuje na 72 měsíců. Úvěr lze nyní poskytnout i klientům bez pevné telefonní linky či předložení dokladu o adrese.
22. 9. Generali Pojišťovna a.s., společně s HVB Bank, připravila pro všechny klienty, kteří si u Generali uzavřou povinné ručení, mezinárodní kreditní čipovou kartu VISA Generali s úvěrovým limitem 20 000 Kč a mimořádným bonusem ve výši 500 Kč. Navíc, z každé platby provedené kreditní kartou VISA Generali obdrží klient 0,3 % zpět na svůj účet.

Investice

8. 9. Živnostenská banka začíná od pondělí 12. září 2005 nabízet novou tranši strukturovaného vkladu EUROTOP 50 II. Vklad investorům umožňuje podílet se na růstu akciového indexu 50ti největších evropských společností. Klient přitom nenese žádné riziko plynoucí z případného poklesu hodnoty akcií.
13. 9. Z analýzy ČSÚ vyplývá, že české domácnosti stále více ukládají peníze do podílových fondů a penzijního připojištění. Termínované vklady a životní pojištění na atraktivitě naopak ztrácejí. Více než čtvrtina celkových úspor domácností ovšem leží na běžných účtech.
29. 9. Česká spořitelna zahájí 30. září 2005 další kolo výplaty náhrad poškozeným zákazníkům společnosti KTP Quantum. Lhůta pro výplatu náhrad potrvá od 30. září do 30. listopadu 2005. Výplata v celkové výši 12 miliónů Kč se týká 1.019 klientů bývalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum.

Akcie a trhy

12. 9. Majitelé akcií České pojišťovny nemusí čekat na jejich vyvlastnění a mají ještě téměř měsíc čas na to, aby je prodali na Volném trhu RM-Systému. Akcie již byly vyřazené z obchodování na Pražské burze a oficiálním trhu RM-Systému.
15. 9. Oba indexy pražské burzy opět výrazně posunuly svoje rekordní závěrečné hodnoty. Index PX 50 dnes prvně uzavřel nad hranicí 1 400 bodů, když dosáhl závěrečné hodnoty 1 414,7 bodu. Užší index PX-D dnešní obchodování zakončil na rekordní závěrečné hodnotě 3 564,6 bodu.

Bydlení

12. 9. Lidem s nížšími příjmy se otevřela cesta, jak dosáhnout na bydlení. Prezident Klaus podepsal zákon o podpoře výstavby družstevních bytů. Zákon má pomoci získat bydlení lidem, kteří kvůli nedostatečným příjmům nedosáhnou na hypoteční úvěr. Na rozdíl od komerčních staveb by dotované družstevní byty mohly být až o pětinu levnější. Minimálně pětinu ceny budou muset zájemci o byt zaplatit jako členský vklad družstvu.
27. 9. Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje, aby Státní fond rozvoje bydlení v roce 2006 vydal na své programy více peněz. Výdaje by měly vzrůst na 6,445 miliardy oproti letošním 4,334 miliardy korun.
29. 9. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek chystá pro mladé lidi, kteří plánují zmodernizovat byt nebo dům, výhodnou, až stotisícovou půjčku. Tyto úvěry by se měly poskytovat už od ledna příštího roku.

Hypoteční bankovnictví

9. 9. Hypoteční banka nově nabízí Hypotéku bez doložení příjmu, která je určena pro fyzické osoby. Účelem Hypotéky bez doložení příjmu může být koupě, výstavba, rekonstrukce rodinného a bytového domu nebo bytová jednotka. Výše je 200 000 - 5 000 000 Kč, nejvíce však do 50 % zástavní hodnoty nemovitosti. Sazba úvěru je P-Plus (vázaná na 12M Pribor), délka 5 – 30 let, fixace 1 – 15 let.
12. 9. Raiffeisenbank nabízí hypotéku bez doložení příjmu. Splatnost hypotečních úvěrů Equi a Flexi se může pohybovat od 1 do 30 let, výše úvěru mezi 300 000 a 30 000 000 Kč. Úrokovou sazbu lze fixovat na 1, 3 a 5 let. Úrokové sazby úvěrů začínají na 4,54 %.
20. 9. Hypoteční banka nově umožňuje jak zpětné proplacení prostředků, tak doložení účelu čerpání zpětně.

Pojištění

1. 9. Česká pošta a ČSOB dnes podepsaly smlouvu o poskytování bankovních služeb na přepážkách České pošty. Nový kontrakt je uzavřen do roku 2017.
2. 9. Namáte rádi riziko? Zkuste ho snížit pojištěním. Životní, neživotní? Obecné informace o pojistných produktech, přehledy a žebříčky, srovnání, konkrétní produkty a mnoho dalšího naleznete v naší sekci pojištění.
2. 9. Od začátku roku 2006 bude společnost Credit Suisse Life and Pensions vystupovat pod značkou Winterthur. Společnost zabývající se životním pojištěním a penzijním připojištěním se tak vrátí ke své původní značce Winterthur.
26. 9. Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) připravila pro podnikatele speciální nabídku překlenovacího úvěru MAXI TREND. Specifičnost nabídky spočívá v alternativním posuzování bonity klientů – fyzických osob, kteří mají příjem z podnikání. SSČS bude akceptovat příjem klienta na základě ročního obratu. Prodej úvěru SSČS zahájí 1. října 2005.

Daně a život

Důchodová problematika

5. 9. Chcete vědět, jaké výše by dosahoval váš důchod v průběžném (současném) systému, kolik v systému NDC a také v systému smíšeném? Využijte naši kalkulačku!
7. 9. Dnešní čtyřicátníci a mladší lidé budou odcházet do důchodu v 65 letech. Na tomto posunutí věkové hranice se včera domluvili zástupci parlamentních stran (vyjma komunistů).
21. 9. Odborníci pěti politických stran doladili první kroky, které jsou průnikem jejich představ o důchodové reformě a z těch se rychle do voleb připravuje zákon. Jasné již je, že do penze se půjde až v 65 letech, a to od roku 2030. Stát navíc sáhne hlouběji do kapsy a přidá každému, kdo se rozhodne spořit na důchod více než teď.
26. 9. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach se nenechal zviklat názory ekonomů a stále trvá na svém návrhu zvýšit od ledna příštího roku důchody, a to průměrně o 4,9 %, tedy o 380 Kč. Tento návrh předloží ve čtvrtek na jednání vlády. Průměrný starobní důchod by tak dosáhl výše 8 128 Kč.
30. 9. Starobní důchody se budou od ledna zvyšovat v průměru téměř o 5 %, rozhodla vláda. Průměrná penze se tak zvýší o 380 Kč na 8 128 Kč.

Život

21. 9. Premiér Jiří Paroubek se chystá zaměřit na vylepšení rozpočtu mladým rodinám. Ženy na mateřské dovolené by braly výrazně více peněz, než berou nyní. Sociální demokracie chce také nové sociální dávky, jež by měly zvýšit porodnost.
29. 9. Zvýšení ceny plynu se na podzim promítne i do cen za kremaci. Provozovatelé řady krematorií přibližně dvacetiprocentní zdražení plynu promítnou do poplatků za zpopelnění. To kvůli tomu v mnoha městech podraží o více než deset procent.
30. 9. Vláda upravila limity pro výpočet nemocenské. Spodní limit se posune z 480 na 510 Kč, horní z 690 na 730 Kč. Díky tomu si mírně polepší hlavně lidé s vyššími příjmy, kteří dosud na své onemocnění většinou doplácejí.

Statistiky

8. 9. Podle zveřejněné statistiky spotřebitelské ceny zůstaly v srpnu meziměsíčně nezměněny a ve srovnání s předešlým rokem jsou vyšší o 1,7 %. Nezaměstnanost (podle staré metodiky) v srpnu vzrostla na 9,6 % z 9,5 % v červenci. Úřady práce registrovaly skoro o 5 tisíc více nezaměstnaných. Podle nové metodiky vzrostla míra nezaměstnanosti na 8,9 %.
12. 9. Za průměrnou mzdu si koupí Češi více zboží i služeb než jiní Středoevropané. Ze statistiky, kterou zveřejnil ekonom Petr Gola v měsíčníku Lobby, vyplývá, že průměrný roční plat podle kupní síly činí v Česku 248 tisíc korun, zatímco na Slovensku pouhých 188 tisíc.

Další aktuality

1. 9. Ode dneška nabízí Česká pošta kvalifikované certifikáty pro elektronický podpis, na něž měla v ČR doposud monopol 1. certifikační autorita. Česká pošta bude certifikát nabízet za 190 Kč. V Česku ho bylo dosud možné získat za zhruba 700 Kč.
2. 9. Dnem 1. září 2005 byl ministrem financí jmenován do funkce vedoucího Úřadu státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Mgr. Ing. Pavel Němec. Mezi jeho hlavní úkoly bude v nejbližší době patřit zejména zabezpečení implementace opatření, která vyplývají z novelizace loterijního zákona, která je v současné době schvalována Parlamentem ČR.
7. 9. Platy státních zaměstnanců příští rok vzrostou o 4,5 %. Dohodli se na tom zástupci odborů a vlády. Odboráři žádali 5 %, dohoda je uspokojila.
7. 9. Vláda jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na rok 2006. Počítá se schodkem 76,4 miliardy Kč. Definitivně o něm rozhodnou poslanci.
7. 9. Přesto, že nafta a benzín od víkendu nepřetržitě zdražují, spotřební daně u pohonných hmot určitě neklesnou. S konečnou platností to oznámil ministr financí Bohuslav Sobotka. Spotřební daně vláda snižovat odmítá a problematickou situaci na trhu s pohonnými hmotami chce řešit tlakem na zvýšení těžby a vyššími sociálními dávkami.
9. 9. Jakou kartu si vybrat - kreditní, charge, či úvěrovou? Rozhodli jste se svůj nákup financovat úvěrem? Spotřebitelské úvěry, stavební spoření, hypotéky a americké hypotéky… Telefony, internetové adresy a další informace o společnostech, které nabízejí úvěry. Pomůžeme vám rychle se zorientovat v nabídce v naší sekci ÚVĚRY.
14. 9. Ze zprávy Světové banky, která vydala žebříček zemí podle toho, jak se v nich podniká, vyplývá, že ČR neudělala oproti loňskému roku velký pokrok. Z celkového počtu 155 států skončilo Česko na 41. místě. Lépe než v ČR se podniká například v Botswaně nebo v Nambii, hůře pak ve Francii a Maďarsku.
19. 9. Ministr financí Bohuslav Sobotka je nespokojen s pomalou reakcí prodejců a distributorů pohonných hmot na snížení cen ropy. Proto nepodporuje a nepodpoří návrh na nižší spotřební daň z pohonných hmot.
20. 9. Premiér Jiří Paroubek po jednání Rady pro rozvoj podnikatelského prostředí, jejímiž členy jsou jak státní úředníci, tak podnikatelé, že společně chtějí zjednodušit administrativní postupy při zahájení a v průběhu podnikání, aby podnikatelé byli méně zatížení byrokracií.
21. 9. České republice hrozí protesty soukromých lékařů. Nelíbí se jim, že VZP a některé další pojišťovny platí se stále větším zpožděním. Lékaři zvažují, že na tři dny uzavřou ordinace nebo vypoví smlouvy s neplatícími pojišťovnami. O dalším postupu rozhodnou lékaři ve čtvrtek.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: srpen

9. 9. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: srpen

Uteklo vám v srpnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: červenec

5. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červenec

Uteklo vám v červenci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: červen

8. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červen

Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: duben

6. 5. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Sazby, kurzy, inflace: co nás čeká?

28. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Sazby, kurzy, inflace: co nás čeká?

Co očekává trh v nejbližších měsících? Podle prognózy analytiků České spořitelny se můžeme těšit například na vyšší mzdy, úvěrové produkty by prozatím zdražovat neměly. Nabízíme pohled... celý článek

Partners Financial Services