Události uplynulého měsíce: leden

redakce Peníze.CZ | 10. 2. 2006
Události uplynulého měsíce: leden
Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru lednových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

4. 1. Do Komerční banky nastoupí Jan Juchelka. Bývalý předseda výkonného výboru Fondu národního majetku Juchelka začne v KB vykonávat vysokou manažerskou funci v únoru. Dosud v KB působil v dozorčí radě jako zástupce státu.
5. 1. Poštovní spořitelna zahájila od 1. ledna 2006 vydávání mezinárodních studentských slevových karet ISIC - SCHOLAR. Kartu získají všichni stávající majitelé programu Mini postžirového účtu, noví klienti získají kartu na požádání. V zimě je možné využít i slevy ve 14 lyžařských střediscích, včetně služeb půjčoven a lyžařských škol. V létě karta přináší například zvýhodněné vstupné na hudební festivaly.
9. 1. ČSOB k novému sazebníku zprovoznila také zvláštní zelenou linku pro dotazy k cenám svých služeb. Na čísle 800 110 808 můžete s klientským poradcem řešit dotazy týkající se sazebníku či jednotlivých cen.
12. 1. ČSOB prodlužuje do konce ledna nabídku snížených garantovaných sazeb u svých půjček. U ČSOB Půjčky na cokoliv banka snížila roční úrokovou sazbu na 8,9 % z 13,9 % a u ČSOB Půjčky na lepší bydlení na 5,9 % z 10,9 %. V obou případech se jedná o garantovanou výši sazby pro všechny žadatele. Maximální výše ČSOB Půjčky na cokoliv není omezena, bez ručitele je možné si půjčit nejvýše 200 000 Kč. U ČSOB Půjčky na lepší bydlení dostanete maximálně 300 000 Kč bez zajištění, se spolužadatelem až 600 000 Kč.
12. 1. ČSOB dnes dokončila prodej deseti domů v centru Prahy za 3,2 miliardy korun. Peníze použije na financování svého nového centra v Praze - Radlicích. Dosavadní pobočky ČSOB však v budovách v centru hlavního města zůstanou.
17. 1. Úrokové sazby v České republice by mohly zůstat beze změny, nebo dokonce klesnout, a to podle 2 vedoucích pracovníků České národní banky. Pokud by sazby klesly, komerční banky by mohly snížit úroky z některých půjček.
18. 1. Služba Eurogiro od Poštovní spořitelny umožňuje posílat peníze do zahraničí už za 100 Kč a může tak být výhodnější variantou pro takzvané přeshraniční platby. Službu mohou využívat fyzické osoby i podnikatelé, občané ČR i cizinci. K odeslání nebo přijetí peněz není potřeba být klientem Poštovní spořitelny.
19. 1. Raiffeisenbank nabízí od ledna kapitálové životní pojištění. Produkt nabízený ve spolupráci s UNIQA pojišťovnou přináší klientům kromě pojištění proti neočekávaným událostem také možnost vytvoření finanční rezervy do budoucna a garantované roční zhodnocení úspor. Zhodnocení úspor se bude připisovat ročně podle hospodářských výsledků, banka garantuje minimální zhodnocení ve výši 2,4 % ročně.
19. 1. Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes projednala materiál, který stanoví priority ekonomického výzkumu ČNB pro šestileté období do roku 1012. Cílem ekonomického výzkumu bude vytvářet znalostní zázemí pro 3 klíčové činnosti centrální banky, a to měnovou politiku, dohled nad finančním sektorem a udržování finanční stability. Priority budou určovat zaměření programů ekonomického výzkumu, v jejichž rámci je každý rok zpracováno kolem 10 projektů.
19. 1. Všechny bankomaty Komerční banky nabízejí od tohoto týdne nové 2 služby, a to zobrazení aktuálního zůstatku na účtu a informaci o blížícím se konci platnosti platební karty vydané KB.
20. 1. Výše úroků je odpovídající. Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel sdělil, že české úrokové sazby jsou nastaveny vhodně a Česká národní banka odvádí dobrou práci. Přední činitelé banky ovšem naznačili, že by banka mohla uvažovat o snížení sazeb.
26. 1. Největší světová banka otevře pobočku v Praze. Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ má v plánu otevřít svou pobočku v Praze. Tuto informaci potvrdil vedoucí zastoupení banky pro Česko. Banka by v ČR měla zajišťovat služby pro japonské investory, které měla dosud na starosti její vídeňská pobočka.
27. 1. Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma kritizoval rychlý růst české měny. Posílení koruny za poslední 2 měsíce bylo velké a je jen těžko říct, jak se toto tempo bude vyvíjet nadále. ČNB nehodlá na každou změnu kurzu zbrkle reagovat.
30. 1. GE Money Multiservis nabízí úvěr "Hotovka" ve výši 10 tisíc až 100 tisíc Kč, který je určen stávajícím klientům GE Money Multiservis s bezproblémovou platební historií. Dobu splácení je možné volit od 1 do 5 let, úroková sazba se pohybuje od 15,9 % p.a. (RPSN od 17,1 % p.a.), a to v závislosti na výši úvěru a době splácení.
30. 1. Poštovní spořitelna připravila zvýhodnění pro všechny klienty penzijního připojištění u ČSOB Penzijního fondu Stabilita a ČSOB Penzijního fondu Progres. Klienti mohou po celý rok 2006 uzavírat spotřebitelské úvěry bez poplatků nebo získat šestiměsíční poplatkové prázdniny k postžirovému účtu nebo postkontu.

Spotřebitelské úvěry

5. 1. Počet dotazů bank do Bankovního registru klientských informací (BRKI) v roce 2005 vzrostl oproti předchozímu roku o více než 107 % a dosáhl výše 1,68 miliónu dotazů. Rychle také rostl počet úvěrových smluv vedených v registru, který se meziročně zvýšil o 45 % na 7,854 miliónů. Počet registrovaných fyzických osob s alespoň jedním úvěrem či žádostí o úvěr činil na konci roku 3,912 miliónů, což představuje nárůst o 22 % oproti roku 2004.
18. 1. Podle odhadů České spořitelny dosáhlo na konci minulého roku celkové zadlužení českých domácností spotřebitelskými úvěry výše téměř 90 miliard Kč. Na každého občana Česka tak připadá dluh 8,5 tisíc Kč.

Leasing

25. 1. Potřebujete zodpovědět otázky týkající se operativního leasingu? Napište do naší Poradny!

Investice

Akcie a trhy

2. 1. Odhadem za 100 miliard Kč zobchodovali za loňský rok akcie drobní investoři na pražské burze. Vloni zobchodovala burza akcie za více než bilión Kč. Útlum ovšem postihl dluhopisy. Objem se zde snížil o 23 % na 533,2 miliard Kč. To je nejslabší výsledek za posledních 8 let.

Fondy

19. 1. V Německu včera ukončil činnost investiční fond KanAm US-grundinvest se zaměřením na investice do realit v USA a Kanadě. Za poslední měsíc je to už druhý fond, který se pohyboval na trhu realit a který musel svou činnost předčasně ukončit v obavách, že nebude mít dostatek peněz na výplaty investorů. Informovala o tom agentura Reuters.
26. 1. Začátkem roku ČSOB Asset Management uvede na trh nemovitostní fond vedený v českých korunách - ČSOB Realitní mix. Jedná se o fond nepřímých investic do nemovitostí prostřednictvím akcií developerských a nemovitostních společností či nemovitostních fondů. Další novinkou je hedge fond z dílny KBC Asset Managementu - New Horizont Quant Global Hedge, který je nastaven na speciální model s určitým počtem faktorů (kritérií) k výběru akcií jenž by měly v určité periodě zhodnotit více než trh.

Brokeři

3. 1. Společnost Patria Direct snížila od 1. ledna 2006 poplatky za obchodování s cennými papíry, a to o 5 až 15 setin procentního bodu (výše se odvíjí od objemu realizované transakce). Snížení se dotklo zejména poplatků za obchodování na pražské burze prostřednictvím internetu a call centra a poplatků za obchodování na zahraničních burzách prostřednictvím call centra a osobního makléře. Dále se zafixoval poplatek za jeden lot v segmentu SPAD při on-line nákupu na 1 090 Kč.

Bydlení

Hypoteční bankovnictví

6. 1. Wüstenrot hypoteční banka nabízí Flexibilní hypotéku, tedy americkou hypotéku, kde nemusíte uvádět účel použití úvěru. Minimální výše úvěru činí 150 000 Kč, úvěr je poskytován do 60 % zástavní hodnoty zastavené nemovitosti. Splácet můžete maximálně 15 let. Úroková sazba fixovaná na pět let činí 7,5 % ročně. U úvěru od 150 000 do 300 000 Kč si můžete zvolit dobu splatnosti i kratší než 5 let.
20. 1. Poplatek za zpracování úvěru nebudou platit klienti, kteří v únoru podají v Hypoteční bance žádost o hypotéku s pětiletou fixací úrokové sazby. Ušetřit tak mohou až 25 000 Kč. Poplatek běžně činí 0,7 % z výše úvěru, minimálně 6 000 Kč, maximálně 25 000 Kč. Při průměrné výši hypotéky 1 251 000 Kč činí úspora 8 757 Kč.
31. 1. Šestici novinek v úvěrových produktech uvede na trh od 1. února Hypoteční banka. První 3 novinky zvyšují procento z hodnoty nemovitosti, do kterého banka žadateli půjčí. Hypoteční úvěr na družstevní bydlení tak banka nově nabízí až do 100 % hodnoty zastavené nemovitosti, úvěry kombinované se životním pojištěním nebo stavebním spořením mají limit 85 % (dříve 70 %) a také hypotéka pro cizince byla upravena na 85 % z předchozích 70 %.

Stavební spoření

6. 1. Stavební spořitelny se odvolaly proti snížené pokutě, kterou jim uložil antimonopolní úřad. Původně měly spořitelny zaplatit téměř půl miliardy Kč, nyní jim Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pokutu snížil na 201 miliónů Kč.
11. 1. Stavební spořitelna Wüstenrot prodlužuje do konce ledna možnost uzavřít úrokově zvýhodněné spoření. Vklady úročí sazbou 2,1 % p.a. a všem, kteří nebudou čerpat úvěr ze stavebního spoření, přizná úrokový bonus ve výši 20 % z celkem připsaných úroků. Podmínkou je sedmileté spoření a dosažení přidělení cílové částky. Výsledná úroková sazba tak dosáhne 2,5 % a spolu se státní podporu se u takovéto smlouvy pohybuje čistý roční výnos kolem 7 %.

Pojištění

31. 1. Český pojistný trh vloni vzrostl, ovšem nižším tempem než v předchozích letech. V loňském roce vybraly pojišťovny na pojistném 115,5 miliard Kč, což představuje meziroční nárůst jen o 3,5 %. Podle šéfů tuzemských pojišťoven by měl pojistný trh letos výrazněji růst.

Daně a život

13. 1. Daňová reforma, kterou připravuje KDU-ČSL, bude obsahovat razantní návrhy. Strana navrhuje snížení daně z příjmu pro firmy na 19 % ze současných 24 % a plánuje i snížení daní z příjmů občanů. Celkové daňové zatížení by tak mělo být nižší o desítky miliard Kč. Napsala to Mladá fronta Dnes.
27. 1. Den daňové svobody bude již v červenci. V letošním roce na sebe Češi začnou vydělávat dříve, než tomu bylo loni. Je to díky nižším daním z příjmů i kvůli ziskům firem. Podle výpočtu ekonoma Patria Finance bude den daňové svobody v pondělí 3. července.
27. 1. Nechcete platit minimální daň? Nejpozději dnes požádejte o takzvanou paušální daň, což je jedna z mála možností, jak se můžete jako živnostník vyhnout minimální dani. Musíte k tomu mít ovšem důvody, které uznává finanční úřad, tedy například péči o děti školního věku, problém se získáním zaměstnání kvůli vyššímu věku, apodobně.
31. 1. Zjednodušili jsme formulář daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků. Najdete jej na tomto místě.
31. 1. Dnes máte poslední možnost podat některá daňová přiznání. Používali jste auto k podnikání? Nezapomeňte na daňové přiznání k silniční dani. Pořídili jste si nemovitost nebo jste provedli nástavbu na domě? Čeká vás přiznání k dani z nemovitostí. Do konce ledna musí také zaměstnavatelé zaplatit pojistné na pojištění odpovědnosti za škodu.

Život


2. 1. Deficit státního rozpočtu za rok 2005 výrazně klesl a činil 56,4 miliardy Kč. Podle údajů na účtech Ministerstva financí vedených v ČNB dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu v roce 2005 výše 866,5 miliardy Kč. Výdaje byly čerpány v objemu 922,9 miliardy Kč. Hospodaření státního rozpočtu tak skončilo deficitem 56,4 miliardy Kč. Je to o 27,2 miliardy Kč méně než činil deficit schváleného rozpočtu na rok 2005 a o 37,3 miliardy Kč méně než v roce 2004.
2. 1. Premiér Jiří Paroubek očekává, že státní rozpočet za loňský rok skončí s deficitem asi 57 miliard Kč. Poslanci schválili pro celý loňský rok schodek 83,6 miliard Kč. Schodek státního rozpočtu by měl letos činit 74,4 miliard Kč, pro příští rok plánuje ministerstvo financí schodek 88 miliard Kč.
2. 1. Ekonomické změny v novém roce: Podle ekonomů zpomalí růst ekonomiky v tomto roce o 0,5 %. Od dnešního dne je dražší plyn, teplo i elektřina. Domácnostem vzrostou tyto náklady až o několik stokorun měsíčně. Vláda Jiřího Paroubka také slíbila například zvýšení rodičovského příspěvku, vyšší přídavky na děti nebo vyšší nemocenskou.
2. 1. Podpis dohody o základních rysech budoucího důchodového systému už se nestihne. Tuto skutečnost přiznal i premiér Jiří Paroubek. Občanští demokraté a lidovci byli ochotni dohodu podpořit, avšak ČSSD chtěla podporu všech stran, bohužel KSČM měla výhrady.
3. 1. Spočítejte si to!Chcete vědět, jaký bude váš čistý příjem v roce 2006? Připravili jsme pro vás i jiné kalkulačky, na ty se podívejte dále.
5. 1. Veřejnoprávní média porovnávají svá data, aby zjistila, kteří neplatiči platí jen za televizi a jiní platí pouze za rozhlas. Je to další krok, který by měl umožnit výběr koncesionářských poplatků. Česká televize má teď o 500tisíc poplatníků víc, než Český rozhlas.
5. 1. Od 1. ledna 2006 se zvýšila minimální záloha pojistného na zdravotní pojištění, a to pro OSVČ na 1 218 Kč z předchozích 1 142 Kč, a pro osoby bez zdanitelných příjmů na 1 022 Kč z předchozích 970 Kč. Rozhodla o tom vláda ve svém nařízení ze 7. prosince 2005.
9. 1. V České republice ubyly za rok desítky tisíc živnostníků. Už druhým rokem po sobě (od konce roku 2003 do lispotopadu 2005) pokračuje rychlý pokles počtu drobných podnikatelů a živnostníků, jejich počet se za tuto dobu snížil o 81 tisíc, tedy na 917,2 tisíc z 998,5 tisíc. Vyplynulo to z údajů České správy sociálního zabezpečení.
9. 1. Průměrná inflace za celý loňský rok činila 1,9 %, zatímco o rok dříve byl růst cen o polovinu vyšší, tedy 2,8 %. Češi dali více hlavně za bydlení, připlatili si také za léky a poštovní služby. Uvedl to dnes Český statistický úřad.
9. 1. Míra nezaměstnanosti v prosinci stoupla na 8,9 % z listopadových 8,4 %. Práci hledalo 481 071 lidí, což bylo o 24 364 více než na konci listopadu. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Proti stejnému období roku 2004 byl však počet uchazečů o zaměstnání nižší o 28 439.
12. 1. Nájemné v bytech s regulovanými činžemi stačí zvýšit od 1. ledna 2007 tři roky po sobě pouze o 10 %, aby pokrylo majitelům náklady a vytvářelo přiměřený zisk. Řekl to na dnešní tiskové konferenci komunistický poslanec a expert na bydlení František Beneš s odvoláním na výzkum, který KSČM podnikla ve 42 městech v České republice a který se týkal 3 000 bytů.
16. 1. Premiér Jiří Paroubek plánuje snížit vysokou nezaměstnanost v postižených regionech částečnými úvazky. Zaměstnaní lidé, kteří si zkrátí úvazek na polovinu a vedle toho budou pracovat v neziskové organizaci, zemědělství nebo se budou vzdělávat, dostanou od státu měsíční příspěvek přes 2 000 Kč. Na programy chce vláda uvolnit 5 miliónů Kč, zatím se týkají Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Začít by měly v prvním pololetí a v případě úspěchu je chce vláda příští rok rozšířit do celé země.
17. 1. V České republice žije 8 % chudých domácností, což je nejméně ze všech zemí Evropské unie. Vyplývá to ze statistik Eurostatu. Za chudou domácnost se považuje ta, která má nižší celkový příjem, než je 60 % středního příjmu domácností v dané zemi. Slováci skončili na konci tabulky s 21 %.
18. 1. Vláda schválila nařízení o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení na modernizaci bytů pro mladé. Díky tomu mohou lidé do 35 věku let získat úvěr úročený 2 % ročně v hodnotě až 150 tisíc Kč.
24. 1. Na konci února bude změněn ceník jízdného Českých drah. Změní se totiž podmínky a výše některých úlev na jízdném. Od února by měly podražit zpáteční jízdenky na tratích do 275 km, naopak levnější budou na trasách nad 300 km. ČD také začnou nahrazovat Z karty, Junior a Senior karty za In-Karty ČD.
25. 1. Lékárníci zítra přijedou demonstrovat do hlavního města proti ministru Davidu Rathovi. Ve čtvrtek ve 13 hodin se sejdou před úřadem ministerstva zdravotnictví. Chtějí tak připomenout, že některá ministrova opatření podle nich poškodí lékárny i pacienty. Protest lékárníků je předzvěstí ohlášeného uzavření lékáren, které se uskuteční v pondělí 30. ledna.
27. 1. Spočítejte si, na co a v jaké výši máte nárok. S Novým rokem přišlo zvýšení částek životního minima, což ovlivnilo i výši dalších dávek.
30. 1. Do závěrečného čtení pustila Poslanecká sněmovna nový zákon o konkurzu a vyrovnání a novelu zákona o ochraně spotřebitele. Konkurzy by měly být rychlejší a také by se mělo zlepšit postavení věřitelů. Díky novele zákona o ochraně spotřebitele by nepoctiví obchodníci mohli dostat pokuty až do 50 miliónů Kč.

Podniky

10. 1. Počet investorů, kteří k nám vloni přišli, byl rekordní. Agentura CzechInvest zprostředkovala v minulém roce 154 nových zahraničních a domácích investičních projektů v hodnotě více než 73 miliard Kč, což je o 8 projektů a 20 miliard Kč více než v roce 2004. Kvůli těmto novým investicím vznikne v České republice v nejbližších letech nejméně 21 653 nových pracovních míst.
11. 1. PKN chce v Česku investovat více než 20 miliard Kč. Polská společnost PKN Orlen, která v loňském roce získala holding Unipetrol, chce v České republice do roku 2009 investovat dalších 2,8 miliardy zlotých, tedy v přepočtu zhruba 21,5 miliardy Kč. První část chtějí Poláci investovat už tento rok, asi 4,9 miliardy Kč. V úterý to oznámil šéf společnosti Igor Chalupec.
16. 1. Českým firmám, které působí mimo finanční sektor, od ledna do září loňského roku klesaly zisky. Důvodem byl vyšší růst nákladů a nižší růst výnosů. Firmám se 100 a více zaměstnanci za první 3 loňská čtvrtletí klesl celkový hrubý zisk o 8,8 miliardy Kč, tedy na 200,1 miliardy Kč. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.
17. 1. Výrobní společnosti působící ve střední Evropě zaznamenávají velký nárůst příjmů, zvýšenou produktivitu a vytvářejí další pracovní místa. Ukazuje to průzkum provedený společností KPMG. I přestože celý region vykazuje vysokou výkonnost, nadnárodní a regionální společnosti stále značně převyšují ty, které působí pouze na domácím trhu.
27. 1. Prohlášených bankrotů za loňský rok se v České republice podle statistik společnosti Coface Czech snížil na 1 205, v roce 2004 jich bylo 1 461. Platební morálka společností je ale pořád řazena mezi jednu z nejhorších v Evropě.

EU

2. 1. Po Velké Británii se předsednictví v Evropské unii ujímá Rakousko. Kancléř Schüssel uvedl, že rok 2005 nebyl právě šťastným pro Unii. Také podotkl, že by během svého předsednictví chtěli oživit debatu o euroústavě a přinutit EP ke schválení rozpočtu.
10. 1. Rakousko, které předsedá Evropské unii od ledna, chce znovu jednat o euroústavě. Kancléř Wolfgang Schüssel připustil po setkání s 25 představiteli Evropské komise, že hodlá oživit debatu o euroústavě. Podle něj bude vzkříšení ústavy "obtížné a náročné", ale ne nemožné.
11. 1. Evropská komise (EK) žádá členské státy, aby usnadnily zdaňování malým a středním podnikům působícím ve více zemích Evropské unie. EK chce, aby si podniky mohly vypočítávat své zdanitelné příjmy podle zákonů domovského státu, nový návrh by totiž umožňoval, aby se daně zahraniční pobočky vypočítávaly podle stejných pravidel jako v ústředí firmy.
12. 1. Evropská komise doporučila Česku zlepšit plánování veřejných financí a posílit dlouhodobou udržitelnost veřejných rozpočtů. Zejména pak urychlením reformy penzijního systému a zdravotního pojištění. Dále komise vyzvala, aby budoucí vláda lépe využila očekávaný hospodářský růst a snížila deficit pod 2,7 % HDP.
12. 1. Po Velké Británii, Irsku a Švédsku by letos mohlo pro Čechy otevřít svůj pracovní trh také Španělsko, oznámil to ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Podle něj dalo Španělsko silný příslib, že učiní liberalizační krok a nebude tedy dále trvat na přechodném období.
16. 1. Rekonstrukce panelových domů zřejmě v budoucích výdajích z fondů Evropské unie (EU) zůstane jen okrajovou položkou. A to navzdory usnesení prosincového summitu EU, jež bylo možné vykládat jako zelenou pro masivní financování těchto aktivit. Vyplývá to z dosavadní podoby návrhu příslušného nařízení unie, které má plnou podporu Evropské komise. Česká republika s ním ale nesouhlasí.
19. 1. Rozpočet Evropské unie, který byl sestaven za předsednictví Velké Británie, byl v europarlamentu většinou hlasů zamítnut. Velká část českých poslanců Evropského parlamentu zamítnutí evropského rozpočtu nepodpořila, protože se obávají důsledků případných změn.
20. 1. Evropský parlament (EP) vrátil euroústavu do hry. Podpořil totiž usnesení, které nabádá k debatám o smyslu a cílech integrace. Na základě nich by se mělo rozhodnout, jaký osud čeká ústavu, která byla zamítnuta ve Francii a v Nizozemsku. EP se snaží o to, aby Unie měla svou ústavu do roku 2009.
23. 1. Rakouský návrh týkající se snížených sazeb DPH je pro Českou republiku podle ministra financí Bohuslava Sobotky nepřijatelný a ČR je připravena jej vetovat. Rakousko jako předsednická země EU předložilo na zítřejší jednání Rady ministrů financí (Ecofin) údajně kompromisní návrh řešení snížených sazeb DPH. Podle rakouského návrhu by ČR mohla od počátku roku 2008 do konce roku 2010 zdaňovat sníženou sazbou DPH pouze rekonstrukce a opravy bytů a domů určených k bydlení.
24. 1. Rada ministrů financí a hospodářství (Ecofin) schválila Konvergenční program České republiky a potvrdila, že plány České republiky umožňují zavedení eura v roce 2010. Uvedlo to dnes Ministerstvo financí ČR.
25. 1. Ministři financí Evropské unie se nedohodli na režimu snížené DPH kvůli odporu České republiky, Polska a Kypru. Formálně bylo jednání přerušeno a tyto 3 země sdělí do konce týdne, jaké konečné stanovisko zaujmou vůči poslední verzi návrhu, kterou podpořilo 22 zbývajících členských států.
26. 1. Evropská unie zvažuje, zda změní inflační kritérium, které je nezbytné pro přijetí eura. Státy nesmí 2 roky před vstupem do eurozóny o více než 1,5 % překročit průměr 3 členů EU s nejnižší inflací. Toto by mohlo způsobit problémy řadě států, a to i Česku a Slovensku.
30. 1. Česko ustoupilo Evropské unii a nebude vetovat návrh na změnu sazby DPH na bytovou výstavbu. Od roku 2008 stoupne na 19 % Z 5 %. Podle ministra financí Sobotky velká část výstavby zůstane ve snížené sazbě. Nižší pětiprocentní daň si Česko zachová i na dodávky tepla nebo na dětské pleny.
31. 1. Poláci dnes vetovali návrh Evropské unie na změny daně z přidané hodnoty. Dohoda o DPH je pro mnohé staré členské země Unie klíčová, veto Poláků totiž znamená zvýšení DPH v řadě z nich. Rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser vzápětí přiznal, že polské "ne" způsobilo v EU velmi vážnou situaci. "Jen doufám, že ještě není vše ztraceno. Učiníme návrh, jak postupovat v příštích dnech," uvedl pro ČTK.

Další aktuality

2. 1. V roce 2005 podle Komory specialistů pro krizové řízení a insolvenci zkrachovalo okolo 1 200 firem, což byla nejnižší hodnota za posledních 8 let. Do konce listopadu ovšem celkový počet firem, které jsou v konkursu, byl 7 248. Konkurzy jsou totiž příliš dlouhé.
2. 1. K 31.12.2005 byl zrušen Fond národního majetku (FNMN) České republiky, a to na základě zákona č. 178/2005 Sb. ze dne 28. dubna 2005. Jeho majetek, zbývající činnosti a kompetence přešly zákonem na Ministerstvo financí. Údaje k 31.12.2005 uvedené na webových stránkách FNM ČR nebudou nadále aktualizovány. Působnost bývalého FNM ČR bude na Ministerstvu financí zajišťovat odbor 45 - Realizace privatizace majetku státu.
3. 1. V loňském roce poskytla Česká exportní banka (ČEB) úvěry a vystavila záruky za více než 18 miliard Kč. Podle banky je to meziročně o 6,5 % více. Vloni dosáhla podpora ČEB největších objemů vývozcům a investorům v Ázerbajdžánu, Rusku, na Ukrajině a také v Nizozemsku.
3. 1. Pojišťovací makléř společnosti CAC LEASING, změnil své jméno na CAC pojišťovací makléřská, původně vystupoval pod názvem Allrisk-CAC pojišťovací makléřská společnost. Ke změně názvu došlo po sloučení společností Allrisk-CAC pojišťovací makléřská a Allrisk česká pojišťovací makléřská.
4. 1. Jiřího Havla jmenoval do funkce vicepremiéra pro ekonomiku prezident Václav Klaus. Jmenování proběhlo krátce a bez přípitku. Havel uvedl, že by chtěl prosadit zákon o konkursu a vyrovnání či zavedení limitů na sociálním a zdravotním pojištění.
5. 1. Společnost OMV převzala 70 čerpacích stanic Aral v České republice. OMV se tak stala podle objemu prodeje jedničkou na českém trhu. Počet jejích čerpacích stanic v Česku se zvýšil na 216. Na českém trhu měla doposud společnost zhruba 10% podíl.
5. 1. Novým manažerem PPF je Evžen Hart. Dosavadní šéf reklamní skupiny Ogilvy Group a zároveň prezident Asociace komunikačních agentur Hart nastoupil do vedení skupiny PPF. Zde bude mít na starosti lidské zdroje a vztahy s veřejností.
6. 1. Kraje za loňský rok dostanou o miliardu korun více než bylo plánováno. Kraje za celý rok obdrží více než 43 miliard Kč, původní rozpočet přitom činil činil 41,8 miliardy Kč. Děje se tak díky příznivému vývoji inkasa daní.
13. 1. Průmyslové ceny se v prosinci meziročně snížily o 0,3 %. Je to první pokles celkové cenové úrovně průmyslu po 2 letech, oznámil dnes Český statistický úřad. Klesaly ceny základních kovů, hutních a kovodělných výrobků, potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. V listopadu se průmyslové ceny proti loňsku nezměnily, v říjnu byly o 0,3 % vyšší.
17. 1. Hypoteční banka nakoupila část akcií realitní společnosti Lexxus a potvrdila tak vzájemnou obchodní spolupráci. Řízení společnosti Lexxus a její hlavní oblasti působnosti zůstávají beze změny.
17. 1. Prodej Setuzy Do Setuzy chce vstoupit firma PPF Investments, která je součástí impéria Petra Kellnera. Včera získala přednostní právo na koupi společnosti Český olej, která ovládá přes 90 % akcií Setuzy. Osud transakce ovšem závisí na sporné čtyřmiliardové pohledávce státu vůči Setuze.
18. 1. Energetický regulační úřad bude prošetřovat ceny plynu, které ve druhém pololetí roku 2005 účtovali RWE Transgas a regionální distributoři. Dříve úřad zkoumal ceny z prvního pololetí, na které si stěžovalo několik velkoodběratelů.
19. 1. České aerolinie mají nového prezidenta. Stal se jím Radomír Lašák, dosavadní člen představenstva a ředitel správy ČEZ. Ve funkci tak nahradí Jaroslava Tvrdíka, který se stane volebním manažerem ČSSD.
23. 1. Počet dražeb i finanční obnos získaný dražbou majetku nadále klesá. Minulý rok aukční síně a dražební společnosti vydražily movité věci a nemovitosti v hodnotě 4,9 miliardy Kč, což je o více jak miliardu nižší částka než v roce 2004.
23. 1. Zákon o úpadku, na kterém se shodla vláda s opozicí a jenž půjde do 3. čtení v Poslanecké sněmovně, by měl mimo jiné přinést zrychlení konkurzů a více financí pro věřitele. Zákon byl podporován především peněžními ústavy. Měl by platit od poloviny roku 2007.
24. 1. Petrochemická společnost Unipetrol dala chemičku v Neratovicích Spolanu k prodeji. Včera uvedla, že se plánuje zbavit více jak 80 % akcií tohoto zadluženého podniku. Případné nabídky Unipetrol čeká 6. února.
24. 1. Ještě do voleb chtějí hejtmani předložit Poslanecké sněmovně svůj návrh zákona o neziskových nemocnicích. Současnou úpravu považují za natolik špatnou, že k ní ani nepodají pozměňovací návrhy. Toto usnesení je výsledkem jednání Rady Asociace krajů.
25. 1. Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Letos je totiž před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd.
25. 1. Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny rozhodla, že si VZP zatím nevezme překlenovací úvěr, jak pojišťovně navrhoval ministr zdravotnictví David Rath. Její dluh dělá asi 11 miliard Kč. Prozatímní ředitel Čekal rozhodnutí správní rady uvítal.
26. 1. Fio, družstevní záložna přistoupila na clearing ČNB a nabízí tak elektronický platební styt v Kč bez poplatků. Zdarma je elektronické založení, změna a zrušení trvalých příkazů, inkasa a SIPO, a také pravidelné platby v Kč z těchto příkazů. Fio, družestevní záložna byla před 8 lety první, která u nás zavedla internetbanking.
26. 1. Využijte naše kalkulačky! Chcete vědět, jaký bude váš čistý příjem v roce 2006?
30. 1. Vítězem soutěže na zavedení mýtného u nás se stala podle Úřadu na ochranu hospodářské soutěže firma Kapsch. Úřad také zamítl stížnosti firmy Autostrade a konsorcia Mytia, které byly vyloučeny z tendru. Autostrade nedoložila všechny vyžadované doklady a sdružení Mytia nesplnilo všechny technické podmínky.
30. 1. Vláda je ochotná pomoci korejsko-nizozemské firmě LG. Philips. Společnost v pátek zastavila výrobu v továrně na klasické televize v Hranicích na Moravě, kde zaměstnává 1 300 lidí a provoz v ní zahájila teprve před 4 lety.
31. 1. Ministerstvo financí zvýšilo odhad ekonomického růstu. V roce 2006 by měl růst ekonomiky dosáhnout 4,6 %, tedy o 0,2 % více než podle původního předpokladu MF. A to i přes odeznění jednorázových efektů spojených se vstupem do EU a přes dopady současných vysokých cen ropy. Rizikem však je nedávné posilování kurzu české koruny k euru až na rekordní úroveň 28,30 Kč za euro. "Tento kurz již neodpovídá vývoji fundamentálních veličin," zdůrazňuje ministr financí Bohuslav Sobotka.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: prosinec

6. 1. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: listopad

2. 12. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: říjen

4. 11. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: říjen

Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: září

7. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: září

Uteklo vám v září něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností... celý článek

Události uplynulého měsíce: srpen

9. 9. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: srpen

Uteklo vám v srpnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Partners Financial Services