Česká republika slaví promoci mezi vyspělé země

Česká republika slaví promoci mezi vyspělé země
V Kongresovém centru ČNB se v úterý slavilo přeřazení České republiky mezi vyspělé země, tedy naše vystoupení ze Světové banky, kterým opouštíme skupinu příjemců mezinárodní pomoci. Ztratili jsme tím sice právo čerpat úvěry od SB, podle slov ministra financí Bohuslava Sobotky jsme této možnosti ale již stejně od roku 1994 nevyužívali.

K "promoci České republiky" mezi vyspělé země sice došlo již 12. 4. loňského roku, zástupci ČR a Světové banky ale využili konference finančníků v Praze a povýšení ČR oficiálně oznámili dnes. "ČR je jednou z nejúspěšnějších ekonomik mezi zeměmi se středními příjmy," řekl prezident Světové banky Paul Wolfowitz. Bohuslav Sobotka vidí v graduaci završení turbulentního transformačního období. "Nyní již řešíme stejné problémy jako vyspělé země, např. schodkový rozpočet, penzijní reformu, reformu zdravotnictví a školství."

V 50. letech nás vyloučili

Československo bylo jedním ze zakladatelů Světové banky (SB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). V roce 1954 však tehdejší komunistická vláda zrušila členství ve SB. "Formálně jsme byli ze Světové banky vyloučeni, protože jsme neplnili základní povinnost, a to poskytovat informace," řekl Sobotka. Československo se stalo znovu členem až v roce 1990, po rozpadu v roce 1993 se Česká republika připojila k členům SB jako jeden z nástupnických států. Půjčky Světové banky České republice dosáhly celkové částky 626 miliónů dolarů.

Na začátku devadesátých let se SB zaměřovala především na klíčové strukturální reformy a modernizaci české energetiky a telekomunikací. Za pomoci grantů Globálního fondu pro životní prostředí (Global Environment Facility - GEF) navíc Česká republika úspěšně snížila emise škodlivin, zahájila účinnější ochranu biodiverzity a zlepšila využitelnost energií, včetně centrálního vytápění.

Od roku 1998 se SB v ČR angažuje především poradensky

Jako dárce Mezinárodního rozvojového sdružení (International Development Association - IDA) se Česká republika od roku 1993 stále aktivněji zapojuje do rozvojové pomoci a posiluje svou roli partnera v multilaterálních i bilaterálních rozvojových aktivitách. Česká vláda se nedávno zavázala navýšit svůj příspěvek do IDA14 o 30 %. V současné době představuje pomoc České republiky částku 10,2 miliónu dolarů. Příspěvky České republiky v rámci Globálního fondu pro životní prostředí jsou podobné a očekává se jejich pokračování.

A to v oblasti reforem institucí. SB přispěla ve spolupráci s místními představiteli poradenstvím a analytickou činností k reformě kapitálového a finančního trhu, k restrukturalizaci trhu a ke zkvalitnění fiskálního managementu. Společné aktivity zaměřené na hodnocení corporate governance a prosazování její úlohy při transformaci na tržní ekonomiku měly zásadní vliv na diskuze a postup reforem v ČR.

V posledních několika letech spolupracovala ČR se SB a MMF v rámci Mezinárodní finanční architektury na přípravě a testování sytému diagnostikování zranitelnosti finančního sektoru. V České republice se v kontextu těchto aktivit provádělo hodnocení finančního sektoru, zpracovávaly se zprávy o dodržování standardů a kodexů, proběhlo pilotní testování mechanizmů řešení pádů bank v kontextu Globální iniciativy řešení insolventnosti bank (Global Bank Insolvency Initiative) a řada pilotních hodnocení corporate governance v bankách.

Radujete se z našeho výstupu ze Světové banky? Je vám to jedno? Proč si myslíte, že graduaci slavíme nyní? Není hlavním důvodem spíše připomenutí dobré, ale rok staré, zprávy ve volebním roce?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 3. 2006 19:19, Willy

A můžete mi prosím vysvětlit, proč bychom měli chudším zemím finančně pomáhat?

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 3. 2006 15:14, hugo

docela mě překvapilo, že náš celosvětově uznávaný ekonom a finančník se zde neblýskl. Místo toho dal přednost účasti na akci českoněmeckého gymnázia.
Nebo, že by ho štvalo, že by nebyl hlavní a nejzaslouženější osoba na této akci?
Alespoň se tam mohl formálně ukázat (bez projevu, s kterým by ostatně ne všichni museli souhlasit).

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika ve volebním roce: co čeká nás a naše kapsy?

24. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Česká ekonomika ve volebním roce: co  čeká nás a naše kapsy?

Průměrná mzda letos asi překoná 20 000 Kč. Díky silné koruně si budeme moci v zahraničí více vyhodit z kopýtka. Kolik za rok zaplatíme za euro či dolar? Co zdraží a co budeme nakupovat... celý článek

Ekonomické věštění: kam to dotáhne Evropa v roce 2006?

12. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Ekonomické věštění: kam to dotáhne Evropa v roce 2006?

Jak se zemím EU dařilo v uplynulém roce a co je čeká v tom letošním? Jak rychle rostly a porostou a proč? Podaří se snížit nezaměstnanost? Srazí eurozóna inflaci opět k inflačnímu cíli?... celý článek

Investice v roce 2006: kde hledat zlatý důl

2. 1. 2006 | Petr Vykoukal

Investice v roce 2006: kde hledat zlatý důl

Kam uložit peníze tak, aby co nejvíce nesly? Přemítání nad touto otázkou by docela určitě mělo být součástí strategických úvah na začátku nového roku. Položili jsme tento dotaz několika... celý článek

Skryté tajemství EU: eurozóna je na tom lépe, než se zdá

30. 11. 2005 | Simona Ely Plischke

Skryté tajemství EU: eurozóna je na tom lépe, než se zdá

Němci nechtějí ekonomické reformy, mladí nezaměstnaní Francouzi se bouří a Evropská centrální banka se snaží nalézt výmluvu pro zvýšení úrokových sazeb. Pro euroskeptiky nic nového,... celý článek

USA zhýrale utrácejí, EU šetrně spoří. Co je lepší?

11. 10. 2005 | Simona Ely Plischke

USA zhýrale utrácejí, EU šetrně spoří. Co je lepší?

Americké domácnosti uspoří jen 1 % čistých příjmů, drží průměrně 11 kreditních karet a utrácejí a utrácejí. Do deficitu se nově dostal i federální rozpočet. Evropané si naopak "syslí"... celý článek

Partners Financial Services