Zdražování hypoték polevilo, nejvyšší úroky jsou u fixu na tři roky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 9. 8. 2022
Zdražování hypoték polevilo, nejvyšší úroky jsou u fixu na tři roky

Zdroj: Shutterstock

Banky teď nabízejí hypotéky s průměrným úrokem 6,28 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází z nabídkových cen (dřív – do letošního března – sledovala hodnoty až ve skutečně sjednaných smlouvách).

Loni v srpnu dosahovala průměrná nabídková sazba 2,67 %. Hypoindex sleduje vývoj na trhu od roku 2003 – nejvýš byl průměrný úrok v letech 2007 až 2010, a to zhruba na úrovni 5,5 až 5,8 %. To šlo ještě o úroky u sjednaných hypoték, takže nabídkové sazby byly o něco vyšší, přibližně kolem 6 %.

Průměrný nabídkový úrok 6,28 % je počítaný k 5. srpnu pro úvěry do 80 % odhadní ceny nemovitosti (jde o ukazatel známý pod zkratkou LTV). Za poslední měsíc stoupala průměrná nabídková sazba hypoték už jen mírně. Konkrétně o 0,04 procentního bodu, od konce loňského roku už o 2,47 procentního bodu, když například v červenci průměrný úrok meziměsíčně vyrostl o 0,53 procentního bodu.

„Mírný růst za poslední měsíc je způsobený pozdější reakcí jedné z bank na červnové zvýšení sazeb ze strany ČNB. Nyní se dá pro nejbližší týdny očekávat stagnace úrokových sazeb. Tu mohou vychýlit směrem dolů snad jen akční nabídky jednotlivých bank,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Bankovní rada ČNB minulý týden poprvé jednala v novém složení pod vedením guvernéra Aleše Michla a sazby už nezvyšovala.

HypoindexZdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrných nabídkových úroků podle Fincentrum Hypoindexu.

Měsíční splátka nové hypotéky v průměrné výši tři a půl milionu korun při splatnosti na 25 let teď dělá 23 151 korun. Za poslední měsíc vzrostla o 77 korun, od letošního ledna už o víc jak 3200 korun a za poslední rok o víc než 7000 korun. Na vysoké zvýšení splátky hypotéky se musí připravit také lidé, kterým končí fixace úrokových sazeb sjednaná před několika lety.

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 % hodnoty nemovitosti teď nabízejí banky u jednoletých fixací: v průměru za 6,57 %. Tříleté fixace jsou v průměru za 6,46 %, pětileté za 6,01 % a desetileté za 6,08 %. Nejdražší jsou hypotéky s LTV nad 80 % a s fixací na tři roky, které jsou v průměru za úrok 6,67 %.

Vysoké úroky se propisují i do zájmu o hypotéky. Podle dat České bankovní asociace banky letos v první polovině roku meziročně sjednaly hypotéky v objemu o zhruba polovinu nižším. Na druhou stranu: rok 2021 byl rekordní, banky během něj sjednaly hypotéky za 427 miliard korun a překonaly tak předchozí rok o téměř 70 %.

Hypotéka - změna úrokové sazby

O kolik se změní výše vaší splátky, když vám banka na konci fixačního období změní úrokovou sazbu? Budete schopni dál splácet? Můžete si dovolit kratší fixaci? Na všechny tyto otázky vám odpoví naše kalkulačka.

let
%
let
%

Další kalkulačky

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéka od Sberbank? Zesplatnění se nebojte, říká likvidátorka

1. 8. 2022 | Olga Skalková | 7 komentářů

Hypotéka od Sberbank? Zesplatnění se nebojte, říká likvidátorka

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se Sberbank CZ. Lidé, kteří od ní mají hypotéku, se bojí takzvaného zesplatnění – tedy že budou muset najednou zaplatit celou zbývající... celý článek

Bod zlomu. Ceny nemovitostí klesají, nájmy raketově rostou

26. 7. 2022 | Gabriel Pleska | 13 komentářů

Bod zlomu. Ceny nemovitostí klesají, nájmy raketově rostou

Potvrzeno. Ceny řady nemovitostí začaly klesat, na trh se dostávají byty a domy lidí, kteří na ně najednou nemají. Češi se přeorientovávají na nájemní bydlení, a tak nájmy prudce rostou.... celý článek

Hypotéky jsou rekordně drahé, úroky stouply nad 6 %

12. 7. 2022 | Jiří Hovorka | 13 komentářů

Hypotéky jsou rekordně drahé, úroky stouply nad 6 %

Banky teď nabízejí hypotéky s průměrným úrokem 6,24 %. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází z nabídkových cen (dříve – do letošního března – sledovala hodnoty až... celý článek

Splátky hypoték vyskočí o tisíce. Pomůžeme, slibují banky

24. 6. 2022 | Olga Skalková | 39 komentářů

Splátky hypoték vyskočí o tisíce. Pomůžeme, slibují banky

Nejdůležitější je včasná reakce klienta, zdůrazňují banky. Možností je odklad splátky, ale i prodloužení celkové splatnosti.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebka

16. 6. 2022 | Petr Kielar | 6 komentářů

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebka

V době vysokých úrokových sazeb roste význam úvěrů ze stavebního spoření. Jejich sazby končí tam, kde začínají nejlevnější hypotéky.

Partners Financial Services