Hypotéka od Sberbank? Zesplatnění se nebojte, říká likvidátorka

Olga Skalková | rubrika: Rozhovor | 1. 8. 2022 | 7 komentářů
Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se Sberbank CZ. Lidé, kteří od ní mají hypotéku, se bojí takzvaného zesplatnění – tedy že budou muset najednou zaplatit celou zbývající část úvěru. Likvidátorka Sberbank Jiřina Lužová, která by mohla pokračovat jako insolvenční správkyně, v rozhovoru uklidňuje, že takový scénář při řádném splacení nehrozí.
Hypotéka od Sberbank? Zesplatnění se nebojte, říká likvidátorka

Zdroj: nikolpetr/Shutterstock

Co znamená poslední vývoj pro klienty Sberbank, tedy zahájení insolvenčního řízení?

V tuto chvíli to pro ně nepředstavuje žádnou změnu; zahájení insolvenčního řízení nemá žádný vliv na povinnost klientů splácet své závazky vůči Sberbank CZ. Uzavřené smlouvy jsou nadále platné a účinné. Zahájení insolvenčního řízení nemá vliv ani na splatnost závazků klientů Sberbank CZ, která v tuto chvíli zůstává nezměněna.

Jak již byli klienti dříve informováni v rámci likvidace Sberbank CZ, pro řádné provádění pravidelných měsíčních splátek byl (ke každému úvěru) vytvořen zvláštní splátkový účet. Detailní instrukce pro splácení úvěrů klienti naleznou na webu banky. Tyto instrukce zůstávají nadále v platnosti.

Jak musí případný kupec úvěrového portfolia postupovat vůči těmto dlužníkům?

Případný kupec úvěrového portfolia bude povinen udržet smluvní podmínky, dříve uzavřené se Sberbank CZ. Příštích několik měsíců však k prodeji ještě pravděpodobně nedojde; další nabídkové řízení na prodej úvěrového portfolia můžeme připravit, teprve až rozhodne insolvenční soud a bude ustanoven prozatímní věřitelský výbor. Pokud soud vydá usnesení o vyhlášení úpadku a konkurzu například do konce srpna, věřím, že další nabídkové řízení dokážeme připravit na podzim.

V případě úspěšného prodeje úvěrového portfolia budou klienti o kupci včas informováni. Nadále platí, že preferuji prodej celé banky jednomu kupci, raději než prodej aktiv po jednotlivých balíčcích různým kupcům, a budu dělat všechno proto, aby věřitelé banky byli uspokojeni v maximální možné výši a co možná nejrychleji.

Hrozí klientům, že jim pak nový majitel zesplatní hypotéky a další úvěry, přestože řádně splácejí, a lidé si na ně budou muset půjčit jinde?

Klienty banky se nemají čeho obávat. Jak jsem již uvedla, smluvní podmínky uzavřené dříve se Sberbank CZ budou platit i po prodeji úvěrového portfolia banky novému vlastníkovi, ovšem pouze po dobu smluvně dohodnuté fixace úrokové sazby.

Je podle vás reálné, že úvěrové portfolio Sberbank někdo koupí? Co by nastalo pro klienty dál, kdyby došlo ke zmrazení majetku Sberbank, jak na tuto hrozbu upozornilo ministerstvo financů kvůli zařazení Sberbank a jejích subjektů na sankční seznam?

Úvěrové portfolio banky nakonec někdo koupí. Co se týče aktuálního balíčku sankcí, který byl přijat minulý týden, Sberbank CZ, a.s. v likvidaci aktuálně vyhodnocuje možné dopady těchto sankčních opatření Evropské unie na stávající omezenou činnost banky a intenzivně komunikuje s Finančním analytickým úřadem k zajištění výkonu své činnosti v odpovídajícím rozsahu. O dalším postupu budeme klienty v nejbližších dnech informovat prostřednictvím našich webových stránek.

Psali jsme v pátek

Zdroj: Shutterstock
  • Insolvenční návrh na sebe podala sama Sberbank prostřednictvím likvidátorky Jiřiny Lužové. Ta se předtím neúspěšně pokusila prodat aktiva Sberbank konkurenčním bankám.
  • „Případní zájemci o koupi úvěrového portfolia si museli jednoduše spočítat, že pro ně bude výhodnější počkat, až bývalá banka spadne do insolvenčního řízení. V něm bude případný nákup vybraných aktiv výhodnější,“ komentuje vývoj advokát a insolvenční správce Jan Langmeier.
  • Zatímco v likvidaci jsou závazky společnosti vůči věřitelům zaplaceny v plném rozsahu, při insolvenci (konkurzu) hrozí, že věřitelé dostanou zpátky jen část pohledávek.
  • Psali jsme podrobně v pátek:

Sberbank míří do insolvence, nikdo ji nechtěl koupit

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2022 12:29, Tonda

Kdo je připraven nemusí se čeho bát. Já mám u Sberbank CZ hypotéku 1,69% a fixem ještě 9let. S úroky jaké jsou teď mě tedy rozhodně nemusí trápit, že by případné předčasné refinancování bylo krapet složitější.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 8. 2022 18:19, Voliči děkujeme

Nebojím a ještě, že mám hypo pod 2% v jiné bance. Vzpomínám na zlaté časy za Babiše. :)

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services