Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebka

Petr Kielar | rubrika: Analýza | 16. 6. 2022 | 6 komentářů
V době vysokých úrokových sazeb roste význam úvěrů ze stavebního spoření. Jejich sazby končí tam, kde začínají nejlevnější hypotéky.
Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebka

Zdroj: Shutterstock

Úrokové sazby hypoték klasických bank dnes začínají pětkou a postupně stoupají nad šest procent p. a. Úvěry nezajištěné nemovitostí jsou ještě dražší. Oproti tomu úvěry ze stavebního spoření začínají na sazbě 2,99 % p. a. a končí na na 5,49 % p. a. Tedy přibližně tam, kde hypotéky začínají.

Úrokové sazby úvěru ze stavebního spoření jsou pevně sjednány ve smlouvě o stavebním spoření a platí bez ohledu na skutečnost, zda je úvěr zajištěn nemovitostí, nebo zda je bez zajištění.

V následující tabulce je přehled nejdůležitějších parametrů úvěrů ze stavebního spoření. Další podrobnosti a modelové výpočty jsou k dispozici v přehledu úvěrů ze stavebního spoření.

Hlavní parametry úvěrů ze stavebního spoření

SpořitelnaTarif

Úročení

vkladů

Úročení

úvěru

Minimální

procento

naspoření *

Čekací

doba

**

Splátka

úvěru

ČSOBAktivPlus Spořicí1,00 %4,00 %15 % CČ3 roky2,50 % CČ
Modrá pyramidaALFA0,50 %3,49 %25 % CČ2 roky0,54 % CČ ***
MonetaProSpoření2,50 %5,49 %40 % CČ4,17 roku0,70 % CČ
RaiffeisenSpoření S 2171,50 %4,50 %10 % CČ3,58 roku0,65 % CČ
RaiffeisenReko U 2140,10 %3,10 %40 % CČ6,08 roku0,85 % CČ
RaiffeisenHypo U 2150,10 %2,99 %35 % CČ6,08 roku0,49 % CČ
BuřinkaStandard1,50 %4,50 %33 % CČ ****2 roky0,55 % CČ
MPN = částka kterou je třeba naspořit pro získání úvěru ze stavebního spoření. Uvádí se v procentech z cílové částky.
** Čekací doba pro takzvaného rychlého střadatele. Tedy pro klienta, který na počátku vloží minimální částku potřebnou pro přidělení a dál už nespoří. Délka čekací doby uvedená v tabulce je počítána při cílové částce milion korun.
*** Přibližná hodnota, která vychází z maximální doby splatnosti 15 let.
**** Přibližná hodnota, podrobnosti jsou popsány v komentáři níže.

Na úvěr ze stavebního spoření vzniká nárok podle zákona každému, kdo uzavře smlouvu o stavebním spoření a splní podmínky stavební spořitelny. Úroková sazba je sjednána už ve smlouvě o stavebním spoření a její výše je zákonem omezená: smí být nejvýše o tři procentní body nad úrokovou sazbou z vkladů.

Zní to až příliš dobře? Ano, jsou zde různá omezení. Tím hlavním je takzvaná čekací doba. Nárok na úvěr vzniká až po určité době spoření.

Ze zákona nesmí být tato doba kratší než dva roky. Stavební spořitelny se v definici čekací doby hodně liší. U dvou stavebních spořitelen (Modrá pyramida a Buřinka) můžete získat úvěr ze stavebního spoření po uplynutí dvou let a naspoření předepsané částky. U ostatních spořitelen je potřeba splnit ještě podmínku hodnotícího čísla.

Obecně platí, že nejkratší rozumnou čekací dobu má klient, který okamžitě po uzavření smlouvy o stavebním spoření vloží na svůj účet jednorázově částku potřebnou pro přidělení. Z těchto předpokladů také vychází srovnávací tabulka výše.

Dalším omezením je výše úvěru ze stavebního spoření. Maximální výše úvěru je cílová částka snížená o naspořenou částku. Takže pokud je pro získání úvěru potřeba naspořit 25 % cílové částky, automaticky to znamená, že úvěr lze poskytnout v objemu nejvýše 75 % cílové částky.

Poslední důležitý parametr je výše splátky, která určuje dobu splatnosti úvěru. Z technických důvodů, které zde nebudeme rozvádět, nemůže mít úvěr ze stavebního spoření třicetiletou dobu splatnosti, jak ji známe u klasických hypoték. Rozumně dosažitelná doba splatnosti je přibližně poloviční. Výši splátky tedy u úvěru ze stavebního spoření nelze rozložit do příliš dlouhého časového období. Na druhé straně však musíme upozornit, že díky nižší úrokové sazbě může být splátka úvěru ze stavebního spoření stejná jako u úvěru se splatností podstatně delší, ale s vyšší úrokovou sazbou.

Podrobnosti o jednotlivých nabídkách čtěte ve zbytku článku na webu Stavebky.cz.

Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2022 9:04, DRSG

Až na jeden drobný detail, většina smluv z posledních let je na nízkou cílovou částku, zpravidla okolo 200 tis. To průměrného hypotékaře s jistinou v rozmezí 2 až 3 mil. opravdu nezachrání.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 6. 2022 13:01

Ale za 6 let by se snad za ty peníze dal natřít alespoň kus plotu, jestli ale budou barvy, neboť Sovětský Svaz a Putin

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

15. 1. 2024 | Olga Skalková

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

Banky a stavební spořitelny poskytly za celý loňský rok nové hypoteční úvěry za 150 miliard korun, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard.

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

1. 1. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2023 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

19. 12. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úvěry s úrokem do 3,5 procenta by měly začít nabízet v únoru.

Partners Financial Services