S drahou hypotékou pomůže dotace od státu. Ale jen někomu

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 26. 5. 2022 | 6 komentářů
Lidé, kteří si k hypotéce do roku 2016 sjednali úrokovou dotaci od státu a kvůli nízkým sazbám ji zatím nevyužili, mají v příštím roce velkou šanci na aktivaci této podpory.
S drahou hypotékou pomůže dotace od státu. Ale jen někomu
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé s hypotékou by mohli v příštím roce získat úrokovou dotaci od státu. Podmínkou je, že si takovou možnost v minulosti sjednali k nové hypotéce, a to na koupi staršího bydlení pro žadatele do 36 let.

Stát sice tuto finanční podporu v roce 2016 pro nové zájemce zrušil, ale klienti, kteří si ji sjednali dříve a nevyužili ji, na ni nárok neztratili – pouze v předchozích letech neměli na její poskytnutí nárok kvůli nízkým úrokovým sazbám na trhu.

Webu Peníze.cz to potvrdilo ministerstvo pro místní rozvoj, které má administraci této podpory na starosti. „Tam, kde to bylo zakotveno ve smlouvách, k aktivaci dojde, bude-li tomu odpovídat výpočtový mechanismus. Takových klientů je zhruba kolem jednoho tisíce,“ říká Vilém Frček z tiskového oddělení ministerstva.

Vládní nařízení, kterým se tato podpora řídí, ji umožňuje aktivovat u dříve sjednaných smluv, když úroková sazba u nových hypoték za celý rok dosáhne alespoň pěti procent. Státní příspěvek pak dosahuje minimálně jeden procentní bod k úroku od banky.

Průměrnou úrokovou sazbu hypoték za letošní rok podle vládního nařízení zveřejní ministerstvo pro místní rozvoj v lednu 2023. Úroková dotace by pak platila od 1. února 2023 do konce ledna 2024.

Úroková dotace by však mohla být uplatněna jen při nové fixaci, tedy při sjednání pevné sazby na další období. Státní pomoc by klienti nemohli využít při refinancování, tedy přechodu ke konkurenční bance kvůli nabídce nižšího úroku.

Kupujete? Poradíme!

Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Stanovená výše úrokové dotace by pak platila na celou dobu fixace, maximálně však pět let – bez ohledu na to, zda by sazby rostly nebo klesaly. Celkově (v součtu) může být tato podpora poskytnuta jen na dobu deseti let. Dalším omezením je, že dotace u hypotéky na byt se vztahuje maximálně na částku 800 tisíc korun, u hypotéky na rodinný dům do 1,5 milionu. Na případnou část úvěru nad tento limit se dotace nevztahuje.

Vysoce pravděpodobná možnost

Podle expertů na hypoteční trh je aktivace této dotace pro klienty, kteří ji mají ve smlouvě, v příštím roce vysoce pravděpodobná. „Ti, kteří si úrokovou dotaci preventivně sjednali, mají velkou šanci, že ji v příštím roce budou moc čerpat,“ říká Libor Ostatek, šéf makléřské společnosti Golem Finance.

„Úrokové sazby hypotečních úvěrů pokračují v růstu. Průměrná nabídková sazba podle statistiky Fincentrum Hypoindex činila začátkem května 5,33 procenta. Následně Česká národní bank zvýšila svou základní úrokovou sazbu na 5,75 procenta a většina hypotečních bank na tento již zareagovala. Další zvýšení sazeb ČNB avizuje na červen, takže očekávám, že koncem roku budou průměrné sazby na úrovni kolem šesti procent a celkově za celý rok překonají pětiprocentní hranici,“ očekává Ostatek.

„Dotace dobíhá pouze u úvěrů, které byly sjednány před jejím zrušením v roce 2016. Jde o klienty, kteří ji kvůli nulovému příspěvku nečerpali. V tuto chvíli čekáme na vyjádření ministerstva pro místní rozvoj, jaký bude další postup,“ říká Patrik Madle, mluvčí skupiny ČSOB, která je největším hráčem trhu hypoték.

Dotace podle vládního nařízení činí jeden procentní bod, pokud průměrná sazba nových hypoték za uplynulý rok začínala pětkou. Při sazbě začínající šestkou dosáhne dotace dva procentní body, při sazbě začínající sedmičkou pak tři procentní body. Když průměrná sazba dosáhne osmi a víc procent, je dotace čtyři procentní body.

Nedaly slevu zadarmo

O dotaci mohli žádat klienti do roku 2016 v bankách, které k tomu ministerstvo pro místní rozvoj zmocnilo a jejich seznam zveřejnilo na svém webu. Například v lednu 2011, kdy stát oznámil, že od února s vyplácením jednoprocentní úrokové dotace končí, protože sazby za předchozí rok klesly pod pět procent, zmínil v této souvislosti osm bank: Českou spořitelnu, Hypoteční banku, ČSOB, GE Capital Bank (dnes Moneta), Komerční banku, Raiffeisenbank, Wüstenrot hypoteční banku (Moneta) a UniCredit Bank.

V některých bankách – jako ČSOB a UniCredit – si klienti za sjednání hypotéky se státní úrokovou dotací museli připlatit, měsíční poplatek za vedení hypotečního účtu jim stoupl v řádu desetikorun. V době, kdy úrokové sazby klesaly a státní příspěvek byl v praxi nulový, to mohlo klienty odradit, aby si takovou možnost sjednali pro případné horší časy.

O příspěvek tehdy mohli žádat jen lidé do 36 let věku (v době sjednání úvěru), nemovitost musela být aspoň dva roky stará a zájemce současně nesměl vlastnit či spoluvlastnit jiný byt nebo dům. Po dobu podpory musí nemovitost používat k vlastnímu trvalému bydlení.

Vrátí se dotace i pro nové klienty?

Úroky u nových hypoték v současnosti výrazně rostou. Jak dlouho může takové období trvat?

„Bude to záviset na vývoji války na Ukrajině a na tom, jak se bude dařit krotit inflaci. Z tohoto pohledu by samozřejmě opětovné zavedení nějaké státní dotace bylo pro lepší dostupnost hypoték na zvážení. Přinejmenším by bylo dobré ji umožnit lidem, kteří si chtějí pořídit první bydlení a kvůli vysokým úrokům a cenám nemovitostí je pro většinu z nich nyní hypotéka těžko dostupná,“ myslí si Libor Ostatek z Golem Finance.

Ministerstvo pro místní rozvoj na možnost znovuzavedení úrokové dotace odpovídá vyhýbavě. „Podporu hypoték pro mladé v určité formě do budoucna zvažujeme, nicméně o konkrétní formě finančního nástroje se zatím vede diskuse,“ říká mluvčí Frček.

Stávající státní program s názvem Vlastní bydlení, která mladým poskytoval výhodnější půjčky na bydlení, se už v dubnu vyčerpal.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš nedávno v této souvislosti pro Seznam Zprávy řekl, že stát nemá na hypotečním trhu suplovat roli bank, ale mohl by lidem pomoci s garancemi za hypotéky. „Když vyrostou hypoteční sazby výše, tak může státní rozvojový fond nebo rozvojová banka poskytovat garanci nad rámec úrokové sazby. To projednáváme,“ řekl Bartoš.

Fotogalerie: Projděte si nejlevnější byty v Česku

Byty dál prudce zdražují. Přesto se dají najít i za půl milionu korun. Jak vypadají a kde najdete ty nejlevnější? Vybrali jsme pár nabídek z února.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 5. 2022 13:38, ?

Takže za Babiše (resp. Karličky na MMR) se to raději zrušilo :-) No, to by tak hrálo, aby si každý jouda s hypo nárokoval dotaci od státu! PS: Všetci sú podvodníci, iba ja čerpám! :-D

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services