eTrader €uroBarometr: Ukázal případ Řecka životaschopnost eurozóny, nebo nevyhnutelnost rozpadu?

eTrader €uroBarometr | rubrika: FINEXPO | 21. 8. 2018 | 2 komentáře
Včera skončila finanční pomoc Řecku. Před zemí, která se za cenu obrovského hospodářského propadu vyhnula bankrotu, když podle podmínek věřitelů seškrtala veřejné výdaje a zvýšila daně, zůstává víc než 40 let splácení dluhu. Ten činí přes 320 miliard eur (8,3 bilionu Kč) - tedy více než 180 % HDP.
eTrader €uroBarometr: Ukázal případ Řecka životaschopnost eurozóny, nebo nevyhnutelnost rozpadu?

Komerční spolupráce

Je to dobrá, nebo špatná zpráva pro eurozónu? Na první pohled je současná ekonomická pozice Evropy poměrně dobrá, nezaměstnanost je relativně nízká, podle dat z června letošního roku se dokonce dostala po velmi dlouhé době pod sedm procent. Většina ekonomik také zaznamenává růst, byť u některých relativně pomalý; souhrnný růst eurozóny za rok 2018 se očekává růst ve výši 2,2 procenta. Jenže situace není jen růžová. Jednak je nutné odlišit postavení severních zemí eurozóny od zemí jižních; leccos už například ukazuje to, že nezaměstnanost v eurozóně je o víc než jeden procentní bod vyšší, než je průměr Evropské unie.

Anketa

Záchranný program Řecka skončil, před zemí je splácení dluhu do roku 2060. Jak vidíte budoucnost eurozóny v příštích pěti letech?

Vyhodnocení minulé ankety

Co je hlavní příčinou oslabení koruny?

Z ankety, doplňující článek eTrader €uroBarometr: Je za slabší korunou ekonomika, nebo politika?, vyplývá, že hlavní příčinou oslabení koruny je nervozita mezinárodních finančních trhů z možného příchodu hospodářské krize (skoro 32 % hlasujících). Zhruba 28 % lidí si myslí, že za oslabením stojí korekce dřívějšího nadhodnocení koruny a její směřování k reálnější hodnotě. O něco míň procent čtenářů se domnívá, že za to může zahraniční politická situace (cca 23 %), cirka 9 % pak z oslabení koruny „viní“ domácí politickou situaci či něco jiného.

Sever proti Jihu

Již tradičně je na tom ekonomicky nejhůře Řecko, kde se nezaměstnanost stále pohybuje nad 20 procenty, navíc ho v poslední době postihly ničivé požáry. Uzavření balkánské cesty pro migraci sice Řecku trochu pomohlo, ale i tak je prosperita nejvýchodnějšího státu eurozóny stále hudbou vzdálené budoucnosti.

V souvislosti s možnou dluhovou krizí státu je dále skloňována Itálie, která celých dvacet let, co je v eurozóně, prožívá jednu politickou krizi za druhou a hospodářsky roste jen pomalu. Trápí ji rovněž obrovské zadlužení přesahující 130 procent HDP. Ani další obří ekonomika jihu, Španělsko, nevysílá jen pozitivní zprávy. Sice roste a snižuje nezaměstnanost, ta ale zvláště u mladých zůstává velmi vysoká. Tamní ekonomiku navíc sráží k zemi nejistota vyplývající z nekončící politické krize v Katalánsku. Na centrální úrovni navíc došlo nedávno ke změně vlády.

Naproti tomu země střední a severní Evropy rostou rychle. Podle některých až moc rychle. Německo má dokonce druhou nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii (3,4 procenta). Přitom nepřekvapí, že jinak v zaměstnanosti „panují“ země, které euro nemají a jejichž měny můžou být vůči euru podhodnoceny – právě Česko má v současnosti nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii (2,4 procenta) a na třetím místě je Maďarsko (3,5 procenta).

Kontrast mezi Severem a Jihem je velkým problémem eurozóny, protože znesnadňuje Evropské centrální bance nastavení vhodných úrokových sazeb. Je otázkou, jestli se taková sazba v situaci, kdy některé země potřebují své ekonomiky stimulovat nízkými úroky a jiné naopak zpomalovat tlak na hrozící poptávkovou inflaci, vůbec dá najít. Takovéto debaty ale provázejí euro od jeho zavedení, a přesto jej zatím žádná země neopustila – ani Řecko v době největší krize. Členství v eurozóně totiž není jen otázkou ekonomickou, ale jde také o otázku politickou, což je i u nás vidět v argumentech zastánců přijetí eura.

Tomáš Krejčí, hlavní analytik eTrader

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

1. 9. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČNB varuje před „investicemi“ se značkou Areass

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem Areass či Areass Group nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb ani nedisponuje žádným jiným... celý článek

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

17. 2. 2023 | Veronika Hejná | 3 komentáře

Věřitelé zázračného investora, hlaste se. Kde jsou miliardy z WCA?

Firma WCA International, která slibovala zázračné zhodnocení, míří k úpadku. Od investorů vybrala miliardy, na účtech má jen sto tisíc. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky.

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

3. 9. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý,... celý článek

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

9. 6. 2022 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Zázrační roboti? Kubíčkova WSM byla letadlo, potvrdil soud

Na osm let do vězení má jít podnikatel Jiří Kubíček, který podle Městského soudu v Praze způsobil škodu dvě a čtvrt miliardy korun. O zatím nepravomocném rozsudku informovala agentura... celý článek

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

4. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 22 komentářů

ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

Partners Financial Services