Proč (ne)zařadit zlato do portfolia?

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 21. 8. 2018 | 52 komentářů
Zlato je dobré mít fyzicky doma jako jinou formu peněz pro případ nejhoršího. Zlato se může hodit i jako střednědobá spekulace nebo protiváha akciím. Vůbec se ale nehodí pro dlouhodobé držení jako investice.
Proč (ne)zařadit zlato do portfolia?

Zlato je už čtvrtý měsíc pod silným prodejním tlakem. Od ledna do dubna cena zlata několikrát atakovala hranici 1350 dolarů. Už už to skoro vypadalo, že se zlato po sedmi letech půstu utrhne ze řetězu a prodejcům zlata začnou nové žně. Jenomže v květnu se krátkodobý trend skončil a od té doby cena zlata setrvale klesá.

Teď v srpnu se propadla už pod 1200 dolarů za unci. Zlato je tak (v dolarech) nejlevnější za poslední rok a půl. Nabízí se tedy pochopitelně, jestli toho nevyužít k nákupu. A dost možná už jste potkali někoho, kdo tvrdí, že odpověď je stoprocentně ano.

Jenže co je stoprocentní?

Já osobně nepatřím k velkým fandům zlata. Nejsem ale taky jeho zapřisáhlý odpůrce. Z mého pohledu má zlato své přednosti i svá negativa. Někdy ho klientům doporučím do portfolia zařadit, jindy ne. Záleží na časovém horizontu a rizikovém profilu celého portfolia. Klíčové je porozumět, jakou zlato hraje úlohu.

Zlato! Zlato?

Slyšeli jste už o „spoření do zlata“? Americké polopřísloví praví: Nikdy se neptej holiče, jestli potřebuješ ostříhat. A my vám ukážeme,

proč se neptat prodavače zlata, jestli koupit zlatou cihlu

Zlato, univerzální prostředek směny

Zlato několik tisíc let funguje jako univerzální platidlo. A jako k univerzálnímu platidlu k němu hodně lidí vzhlíží. Až bude nejhůř, v době války či jiné katastrofy, až bankovky budou mít hodnotu toaletního papíru, bude se hodit mít doma kousek zlata, abychom si měli za co koupit chleba nebo munici.

Pro tento účel je klíčové mít zlato fyzicky doma. Žádné burzovně obchodované kontrakty nebo fondy. Žádné bezpečnostní schránky někde ve Švýcarsku. Pár slitků nebo mincí pěkně doma v šuplíku.

V tomhle případě se ale na zlato vůbec nedívejte jako na investici. Cíl není vydělat. Smyslem takového vlastnictví zlata je mít doma jako železnou rezervu jinou formu peněz, všeobecně přijímanou i v nejtěžších dobách.

Zlato, dlouhodobý uchovatel hodnoty

Zlato také po tisíce let funguje jako velmi dobrý uchovatel hodnoty. Háček je, že to platí jen z hodně dlouhodobého hlediska, řekněme třiceti let a víc. Pokud jde o kratší dobu, řekněme deset roků, pak nejde ani náhodou zaručit, že reálná hodnota zlata bude stejná jako dnes, tedy že cena poroste s inflací. Deset let je na zlato příliš krátký časový horizont. Zlato totiž jako každá jiná komodita podléhá tržním silám nabídky a poptávky a výkyvům cen.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Investiční seriál na Finez.cz

Nový seriál Fond-show představuje vybrané investiční fondy – od nejznámějších jmen přes speciální méně známé fondy až po některé fondy kvalifikovaných investorů:

U zlata je to s tržními silami navíc komplikovanější o to, že poptávku kromě průmyslu tvoří ze značné části také investoři a spekulanti. To způsobuje silné krátkodobé pohyby cen. Na delším horizontu je pak určujícím cenotvorným faktorem strana nabídky, která má několik let zpoždění za vývojem ceny. Když cena komodity výrazněji roste, těžaři investují do rozvoje nových těžebních kapacit, v reálné produkci se to ale projeví až po několika letech. Tou dobou začne být převis nabídky nad poptávkou a cena začne klesat.

Když naopak cena komodity výrazněji klesne, těžaři omezují těžbu a neinvestují do nových nalezišť. Pár let trvá, než se to projeví v objemu produkce na trhu. Pak se zpravidla cena stabilizuje. To je fáze, ve které se nacházíme nyní. Jelikož tou dobou těžaři neinvestují do rozvoje dalších nalezišť, po několika letech začne nabídka zaostávat za poptávkou a cena bude zase růst.

Tento cyklus se neustále opakuje u všech těžených komodit. Býčí i medvědí trend u komodit mnohdy trvá celé desetiletí. Na velmi dlouhém časovém horizontu pak platí, že cena zlata v průměru roste zhruba s inflací. Ale abychom mohli do zlata investovat s cílem, že si taková investice uchová svou reálnou hodnotu s inflací, musíme sledovat opravdu extrémně dlouhý horizont.

Ceny zlata: pět roků

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Přitom na delším časovém horizontu jako ochrana před inflací stejně dobře poslouží i nemovitost, jenom s tím rozdílem, že nemovitost navíc vydělává pravidelný nájem, kdežto zlato žádný výnos nenese. Podobně i akcie dlouhodobě perfektně fungují jako ochrana před inflací, protože z ekonomické logiky ceny akcií ve světě v průměru rostou rychleji než inflace. A podobně jako u nemovitostí nám akcie navíc oproti zlatu generují pravidelný výnos ve formě dividend.

Osobně tedy nevidím jediný důvod, proč zlato kupovat jako dlouhodobý uchovatel hodnoty. Řešit třeba spoření na důchod pravidelnou investicí do zlata považuji za naprosto scestné.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?


Zlato k vyvážení a zlato jako spekulace

Někdy ale můžeme využít zlato pro vyvážení celého portfolia nebo prostě čistě jako spekulaci. To má smysl na střednědobém horizontu, tedy řekněme zhruba 5 let. Východiskem pro vyvážení portfolia zlatem je historická zkušenost, že ke zlatu investoři nejvíc tíhnou v dobách ekonomické a finanční nestability. Není to tak úplně vždycky, ale poměrně často při velkém propadu cen na akciových trzích zároveň stoupá cena zlata.

Nyní jsme v situaci, kdy akciový trh v USA roste desátý rok v řadě, což je nezvykle dlouhé období. Naproti tomu cena zlata se posledních šest let plahočí u dna a pořád se nachází zhruba 35 procent pod vrcholem z roku 2011. Dost možná se tam ještě pár let plahočit bude, kdo ví. Každopádně současná konstelace, kdy jsou zjednodušeně řečeno akcie na maximu a zlato na minimu, nahrává myšlence zařadit zlato do portfolia se střednědobým výhledem buď jako jakousi protiváhu akciím, nebo čistě jako spekulaci, že cena zlata dřív nebo později vystřelí zas nahoru.

Jenom musíte být připraveni na to, že zlato je cenově ještě volatilnější než akcie, pohyby o pět procent za měsíc (někdy nahoru, jindy dolů) jsou u zlata naprosto normální. Taková pozice se tedy rozhodně nehodí do konzervativního portfolia.

Za účelem střednědobé spekulace je naprosto nevhodné kupovat zlato fyzicky domů. Zbytečně si připlatíte vysokou marži oproti burzovní ceně. Ono pochopitelně něco stojí zlatou minci vyrazit, dopravit do Česka a něco si vezme taky obchodník. Když pak budete chtít zlato prodat, pak ale zjistíte, že výkupní cena fyzického zlata je zase nižší než burzovní cena. Ve finále rozdíl mezi nákupní a výkupní cenou fyzického zlata běžně bývá deset a víc procent.

Pro účely hedgingu nebo spekulace je efektivnější použít buď ETF, které fyzicky drží zlato, nebo ETF investující do akcií těžařů zlata, popřípadě fond, který investuje do akcií těžařů zlata nebo zlatých ETF. Fond je nákladově dražší řešení než ETF, ale zase ho můžete mít s měnovým zajištěním do korun, což není od věci, s ohledem na to, jak výrazně kolísá kurz dolaru. U akcií těžařů zlata je pak potřeba počítat s tím, že jejich volatilita je ještě větší než u samotného zlata, taková spekulace se tedy chová tak trochu jako páková spekulace do zlata.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2019 21:38, Tomáš

Zlato je sice mnoha ekonomy odsuzováno a nepovažují jej za investici, neboť negeneruje průběžně žádné výnosy, nicméně je to trochu složitější. Investice do akcií např. přináší podíl na zisku, často v podobě vyplácení dividendy, nicméně pokud mám investiční horizont např. 20 let, je z hlediska daní výhodné, aby dividenda byla automaticky reinvestována. A jak sám pan Traxler v jednom z článků uvádí, nezřídka klienty od dividendového pasivního příjmu odrazuje.
Pokud srovnám zhodnocení indexu amerických akcií SP500TR (total return) se zhodnocením zlata na horizontu 20 let (01/1999 - 01/2019) vychází mi v USD pro jednorázovou investici zhodnocení 5.5 % p.a. pro SP500TR, resp. 7.7 % p.a. pro zlato. V korunách vlivem pohybu kurzu vypadá pro jednorázovou investici situace následovně 3.9 % p.a. pro SP500TR, resp. 6.1 % p.a. pro zlato. Lze namítnout, že uchování zlata něco stojí, nicméně dosáhnout čistě zhodnocení SP500TR je velmi obtížné, protože reinvestováné dividendy jsou ve skutečnosti (sice efektivněji, ale přesto) částečně zdaněny. Lépe by bylo použít index SP500NTR (net total return), pro který jsem ale nenašel data pro horizont předešlých 20 let. Z uvedeného vyplývá, že ať už nazýváme vložení peněz do zlata jakkoliv, může přinést zajímavé zhodnocení, jakkoliv nemusí splňovat význam investice dle učebnicových pouček.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 8. 2018 21:56, Karel

Nemůžete investovat podle zpráv v novinách. Kdyby ta informace k něčemu byla, tak už dávno všichni nakupují zlato a jeho cena prudce roste. Že se tak neděje znamená, že zlato nikoho kromě Ruské centrální banky nezajímá.

Možná ale, když to paní Šichtařová ještě párkrát uveřejní, tak si centrální bankéři celého světa a obchodníci v investičních bankách řeknou: "Ta Šichtařová má ale pravdu." a začnou houfně skupovat poslední zbytky zlata, co ještě na světě zbyly. No to je ale kravina.

Komentáře paní Šichtařové je třeba číst jen ve stavu hluboké deprese pro obveselení ducha, protože jiný smysl nemají.

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

6. 12. 2023 | Tomáš Vranka | 1 komentář

Zlato je na historickém rekordu. Bitcoinová raketa letí za ním

Nejvýznamnější kryptoměna, přezdívaná někdy digitální zlato, rychle posiluje. A cena skutečného zlata je vysoko jako nikdy. Co za tím je? Odpovědi v komentáři nabízí Tomáš Vranka, analytik... celý článek

Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou

7. 8. 2023 | Jana Divinová

Čokoláda zase zdraží, Vánoce zhořknou

Cena kakaových bobů vzrostla na dvanáctileté maximum: čeká se, že v západní Africe se neurodí. Kontinent přitom zajišťuje dvě třetiny světových dodávek.

Zlato si koupila šestina Čechů, ukázal průzkum

28. 6. 2023 | redakce Peníze.CZ

Zlato si koupila šestina Čechů, ukázal průzkum

Zhruba každý šestý dospělý Čech investoval do zlata a každý desátý má doma zlatou minci. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro Českou mincovnu na reprezentativním vzorku 1746 lidí. celý článek

Partners Financial Services